Šta je novo?

Monero [XMR] (RandomX)

Hvala puno na savetima.

Što se tiče laptopa, vidim po testovima da je AMD bolji, i ja sam navikao na Intel, ali kad već planiram da uzmem nov laptop, uzeo bih procesor koji je bolji, a to je AMD.

Za restart Windowsa... misliš bukvalno samo restart treba ponekad ili da radiš ceo sistem?

Samo restart računara.

Koliko daje ryzen 2600 i koja je potrosnja, i vredi li rudariti sa njima xmr?

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

Шта ће ти? Замени монеро за тетхер на мењачници па њега после продај.

Svašta. samo zamišljam scenu da nekog odavde uhapse u SADu jer se neko nije pojavio na sudu kad je trebalo. :ROFLMAO:

Hteo bih da pocnem da rudarim Monero (XMR), pa me zanima nekoliko stavki.
Prvo - koja vrsta graficke kartice za rig od 4 kartice bi bila najefikasnija za ovu vrstu algoritma?
Drugo - kako da izracunam koliko ce kartica "izvuci" precizno?
Znam da postoji hash calculator ali ne znam na osnovu cega da unesem parametre, odnosno jacinu koju graficka kartica ima, jer ne znam koliko graficka karta moze da izgura.
Uzeo bih jake graficke kartice, od 1000e pa navise. 4 komada ili mnogo skuplje ali bih onda pravio rig sa samo dve.
Svaki dobronameran savet je dobrodosao, hvala unapred!

Prva stvar koju treba da znas je da se uvek rudari ono sto je najisplativije, pa se onda ulaze u nesto sto se zeli (npr. sto bi rudario mesecno xmr u vrednosti od 50$, ako mozes eth u vrednosti od 100$) ???
Druga stvar, ako se nije promenilo, je da se monero mnogo efikasnije rudario procesorima nego grafickim kartama. Neka me ispravi neko ako gresim.

Hteo bih da pocnem da rudarim Monero (XMR), pa me zanima nekoliko stavki.
Prvo - koja vrsta graficke kartice za rig od 4 kartice bi bila najefikasnija za ovu vrstu algoritma?
Drugo - kako da izracunam koliko ce kartica "izvuci" precizno?
Znam da postoji hash calculator ali ne znam na osnovu cega da unesem parametre, odnosno jacinu koju graficka kartica ima, jer ne znam koliko graficka karta moze da izgura.
Uzeo bih jake graficke kartice, od 1000e pa navise. 4 komada ili mnogo skuplje ali bih onda pravio rig sa samo dve.
Svaki dobronameran savet je dobrodosao, hvala unapred!

@darkoj89
Ne griješiš.

Monero je jeseni 2019. prešao na novi PoW algoritam zvani RandomX koji je jako neefikasan na grafičkim karticama tj. grafičke kartice daju dosta manji hashrate i troše više energije od CPU-ova jer se algoritam oslanja na branch predictor. Ako ćeš da kopaš Monero, "najefikasniji" su AMD Ryzen i Apple M1 procesori. Sa grafičkim kartama moraćeš naći drugu valutu koju ćeš rudariti.

Pa dobro, jel moze neko da mi kaze kako da izracunam hashrate za neku graficku kartu koji naravno nemam, ali zelim da uzmem da miniram sa njom?
To mi je ustvari i najbitnije.

imas i ovde

ajde da dodam nekada davno na pocetku nije bilo uopste bitno da li je nesto profitabilno ili ne . bilo je bitno da kada se pojavi nesto novo da se iskopa sto vise sa sto manjim diffom i snagom. tu je bila najsladja para . naravno trtki su to pojedinci koji su znali da namirisu , a vala treba i dosta znanja. Kako bilo ta vremena su manje vise prosla , sada su tu neki novi klinci...
XMR ce da opali a kada opali samo cemo da ga gledamo :eek: . Lozio sam se pre 3 -4 godine da nakupim r5 3600 procesore pa da produzim , srecom nisam jer je diff za kratko vreme otisao do nebeskih visina. xmr ce skociti x100 . (mada da sam kupovao te procesore sada bi bas fino zaradio na njima oni skoro x2 skuplji nego novi :p )

ajde da dodam nekada davno na pocetku nije bilo uopste bitno da li je nesto profitabilno ili ne . bilo je bitno da kada se pojavi nesto novo da se iskopa sto vise sa sto manjim diffom i snagom. tu je bila najsladja para . naravno trtki su to pojedinci koji su znali da namirisu , a vala treba i dosta znanja. Kako bilo ta vremena su manje vise prosla , sada su tu neki novi klinci...
XMR ce da opali a kada opali samo cemo da ga gledamo :eek: . Lozio sam se pre 3 -4 godine da nakupim r5 3600 procesore pa da produzim , srecom nisam jer je diff za kratko vreme otisao do nebeskih visina. xmr ce skociti x100 . (mada da sam kupovao te procesore sada bi bas fino zaradio na njima oni skoro x2 skuplji nego novi :p )
Minirao sam i ja sa 4 kompjutera sa po 4 jezgra i bilo mi je interesantno, ali tada je cena jednog XMR-a bila oko 3 dolara. Sada mu je 50-60 puta veca.
Kada je diff otisao naglo gore, prestao sam, dok su mnogi tukli preko GPU.
Sad kad ja hocu sa GPU savetuju me da miniram ETH :LOL:

Pa koja je poenta platiti 1000 eur gpu koji moze mesecno da iskopa svega par $ vrednosti monera? Vise ces struje potrositi nego sto ces "zaraditi" kopanjem...Dobro ti ljudi kazu , kopas ETH ili neki slican profitabilan coin i onda stim sto iskopas odlucis dal ces dizat pare ili ces to pretociti u neki coin u koji verujes na duge staze...
Druga opcija ti je da rudaris sa procesorima, racunaj da jedan dobar amd procesor kosta 500 eur a mesecno moze da iskopa monera u vrednosti od 15$.. pa se ti sad sracunaj i preracunaj koliko ti se to isplati....

Bas tako, najbolje da uzme kartice i kopa ETH, pa da menja za XMR ili nesto dr.

imas i ovde

Ja lično kopam XMR na računaru samo tokom zime kada umjesto klima uređaja moram koristi konvektor za grijanje. Ionako moram da trošim el. energiju za grijanje stana, a ovako bar imam neki povrat koji prebacim na Steam.

Imam sad jedno - meni interesantno - pitanje: Jel moze 1 racunar da na ploci / plocama ima recimo 10 procesora sa po 4 jezgra?
Da ne pravim 10 konfiguracija nego da bude 1 PC.

sa 10 kom ne postoje (u smislu onoga što ti posmatraš kao ploča/procesor). postoje ploče sa 2 ili 4 cpua, ali se one prvobitno za ovakve stvari ne koriste, niti ćeš sve potrebno za ovakvu mašinu lako nabaviti, pa je savet da ni ne razmišljaš u ovom pravcu - s obzirom da si postavio ovo pitanje, tek bi te čekala glavobolja oko vrste i kompatibilnosti procesora i memorije koje idu u ove ploče (jer postoje razne kombinacije) i pitanje je da li bi samu utilizaciju mašine mogao/znao da maskimalno da iskoristiš
tipa, vrlo verovatno ne bi bilo "pokrenuo sam majner i sad imam 4x jače performanse jer imam 4 procesora"

moglo bi u teoriji, nađeš jeftino spremne serverske ploče sa cpu/mem na gomile, i onda napraviš mini CPU farmu, ali mislim da ti se ne isplati, - osim kao iskustvo za bacanje para i učenje😀

Stare server mahine sa 2-4 cpu ces naci , ali sa njima nece biti isplatljivosti. U stvari ja ne znam kako stoje stvari sa cpu miningom znam da je bilo dosta cpu novcica , Ono sto ima na JT prapaganda u vezi raptoreuma , ali koliko vidim ni njihova isplatljivost nije nesto impozantna. U svakom slucaju 2-3 tredripera bi zadovoljilo neki minimum

Prica sa raptoreumom je gotivna... Ali kao i svaki hajp rezultuje s tim da se milione ljudi nakaci na mrezu i kopa i samim tim profitabilnost padne dole... Ja ga kopam sa ryzen 9 5900x i realno povrat investicije ne vredi racunati ako zelis mirno da spavas.. :D ... Dobro je to sto u ovoj exploziji altova skocili su i coini koji se kopaju procesorima.. Tako da su sad profitabilni i neki coini za koje nikad nisi cuo... Kopamo pa cemo videti sta ce biti , kontam nakupim par hiljada komada , stejkujem ih tako da se mesecno cifra uveceva za 3% i lagano.. Kao lale , nigde ne zurimo ;) Od godine ako bude neki bull nalet i cena RTM-a skoci na ATH nivoe eto meni povrata pola investicije...

Da ne pravimo offtopic u drugoj temi.

I koliko ti treba da kopas da bi isplatio M1 Macbook Air recimo, par godina?

Nećeš ga kupovati samo zbog kopanja, ali s obzirom na jako nisku potrošnju el. energije nećeš ga osjetiti na računu za el. energiju. Al' Air ima loše hlađenje (kao i svi tanki laptopi) pa to nemoj raditi.

sta mislis o i5 12600 ? taj imam 😅

Da li ima negde lista profitabilnosti za cpu mining monera ?

Ovdje možeš naći koliko koji CPU daje H/s

Ovdje možeš okvirno vidjeti koliko ćeš iskopati.

"Isplati" se jedino zimi da dogrijavaš sobu ako se griješ pomoću el. energije. Inače se isplati jedino ako kopaš tuđom el. energijom i tuđim hardverom. Mislim da većina H/s dolazi od minera instaliranih od strane malwarea na kompromitovanim računarima i serverima.
Nije vrijedno cimanja ako mene pitaš, ali jeste zanimljivo benchmark raditi. :D

Poslednja izmena:
najs $ na svakih 7 dana ...

Gde grešim, treba mi savet:
  • Hive OS, uz GPU dodat je i CPU da kopa Monero XMR.
  • Uneta adresa novčanika dobijena preko Exodus-a.
  • Za server izabran xmr.2miners.com:12222
  • Mining program: xmrig-new-xmrig
Na miner pool-u kada se unese adresa novčanika dobija se poruka "No miner data available. You need to submit at least a single share to see the stats."
U Exodus novčaniku nema nikakvih priliva.

Šta sam propustio? Nigde ne mogu da vidim nikakav status doprinosa pool-u ili količinu iskopanog XMR-a.
Jedino što vidim jeste hashrate kada je CPU aktivno upošljen.

Monero se ne isplati kopati sa grafičkom. Koji imaš CPU?

Sve je proradilo posle 10 minuta kada je za pool izabran minexmr.com...
Izvinjavam se što nisam bio dovoljno jasan, GPU kopa ETC dok je sada samo i CPU dodatno upošljen (kroz isti "Flight Sheet").

Ode minexmr.com u penziju.

We regret to inform our valued miners that the pool will be closing on August 12. We thank you for being a part of the pool and your continued support.
Please reconfigure your miners to use a different pool before this date. Any miners that are not updated before August 12 will stop working.
We recommend transitioning to the decentralised p2pool. There are no pool fees when using p2pool and the decentralised pool helps to support the Monero network.
Any remaining pending rewards left after the pool closes will be sent automatically.

Nazad
Vrh Dno