Šta je novo?

Molim za savet pri C2D oc.

Hm, dve stvari, prvo zbog TA peći zvane 8800 GTS sam instalirao RivaTuner, tamo gde su mu grafici prijavljuje 49c kao ambijentalnu temperaturu. Ako je to tačno onda je u kućištu banja, da li je to uzrok neohlađenosti procesora, ili to procesor greje? Pošto je 8800 nikad ispod 60c, a ono i ima ga, da ne greje on meni celo kućište?
Ako je kuciste zatvoreno pa jos malo po velicini nece ti pomoci nikakvi fanovi na kucistu ili tako nesto jednostavno karta i cpu se dosta greju toplota se akumulira u kucistu i dolazi do sve veceg zagrevanaj tokom rada, meni je kerta na 56c u leru sa otvorenim kucistem a cpu 32c kad zatvorim kuciste veoma brzo se sve dovede do usijanja, ceo sistem je overklokovan do krajnjih granica za svaki dan u defaultu je slicna situacija isto se dosta greje.
Prilično često kada pustim CoreTemp, čim kliknem na njega, komp zabode na plav ekran gde samo kaže da je win zaboo.
Zavi si od verzije mislim da verzija 0.95 *****ava na pojedinim masinama a problemn se manifestuje upravo na taj nacin.

Stanje stvari, u biosu je uključena većina opcija koje će mu pomagati da smanji temperaturu, znači C1, EIST i ostale gluposti. Kooler namešten na max. Default taktovi. Undervoltovano na 1.22xx. Otvoreno kućište, na metar i po od vrata, idle 39-40c, orthos priority 9 se vrti na 54c sa povremenim padovima na 52c.

Takođe, mislim da postoji potpuna podudarnost onoga što rivaTuner prijavljuje kao ambient temperature i idle temperature procesora. Tj. nećeš ga ohladiti ispod temperature vazduha kojim hladiš.

Da li mogu da se nadam da je proc manje više u redu i da je jednostavno pretoplo kućište i prevelike dnevne temperature?

I koliki pad temperature mogu očekivati sa AS5 u odnosu na trenutnu tajvansku belu silikonsku termalnu pastu od 200din?

Da li mogu da se nadam da je proc manje više u redu i da je jednostavno pretoplo kućište i prevelike dnevne temperature?

Naravno da ti je CPU u redu i verovatno je kuciste pretoplo i naravno da su dnevne temperature prevelike (ej bre preko trideset u maju, pa to nikad nije bilo!)

I koliki pad temperature mogu očekivati sa AS5 u odnosu na trenutnu tajvansku belu silikonsku termalnu pastu od 200din?

Verovatno ce biti neki pad ali ne ocekuj previse posto si i sam gore zakljucio da su dnevne temperature previsoke i da ti je kuciste pretoplo, cak ni AS5 nije cudotvorna. Ja kada sam zamenio CoolerMaster PTK-002 pastu sa AS5 temperature su neznatno pale za 1-2C.

Poslednja izmena:
Naravno da ti je CPU u redu i verovatno je kuciste pretoplo i naravno da su dnevne temperature prevelike (ej bre preko trideset u maju, pa to nikad nije bilo!)

Verovatno ce biti neki pad ali ne ocekuj previse posto si i sam gore zakljucio da su dnevne temperature previsoke i da ti je kuciste pretoplo, cak ni AS5 nije cudotvorna. Ja kada sam zamenio CoolerMaster PTK-002 pastu sa AS5 temperature su neznatno pale za 1-2C.

Hvala puno, bar jedan odgovor da mi da neku nadu. Samo molim boga da dobijem bar 3-4 sa AS5, jer ce prelazak sa ovog izgovora za pastu na AS5 biti jednak prelasku sa Fiće na Meclaren.

Vezano za ovu pricu da dodam moje iskustvo.
Niji rec o istom procesoru i cooleru, ali je slicna stvar.
U idle je bilo super (~45C), medjutim kada je rec o load-u temperature su skalale neverovatno (~75). Sto znaci da je raspon bio oko 30C. Neverovatno.
To je reseno uzimanjem TT 7+ koji je bio znatno masivniji od predhodnog coolera i komplet bakarni.
Dakle pomogla je masivnost coolera.
coler ne preuzima kako treba toplotu. To se moze resiti nacesce pastom.

Kada se jezgro CPU greje cilj je odvesti temp sto se cini sto boljim naleganjem tela coolera jer tada masu jezgra, prakticno, povecavas nekoliko stotina puta. Tako se rasporedjuje temp. Nema trece.
Javi kada stavis pastu da vidimo sta si uradio.

OK, report. Kada zatvorim kuciste ili ga gurnem u mesto u stolu, cak i sa otvorenom stranicom (a ima 4-5cm lufta sa strane) sve temperature rastu maltene 5-6 stepeni. I to je tako sa AS5, sa silikoncem, sa zvakom sa boxa, to je konstanta.

Moram ponovo da pitam, za ljude sa iskustvom sa rivaTunerom, ima li njeno vidjenje ambijentalne temperature merodavnost?

Stavio sam AS5, mada nisam uspeo da izpoliram kuler, mada sam ga bar prilicno dobro izravnao, kada nadjem onu pastu za poliranje i budem imao kesa za nju, probacu da to zavrsim.

Stavio sam jednu crticu ASa, nesto kraca od stranice heatspredera, prilicno tanko sam iscedio, onda sam razmazao da se pokrije ceo proc, malkice namazao na kuler i sklopio. Tako da je moguce da sam stavio premalo paste.

Ovo je manje vise po uputsvu iz podforuma radionica, uputstvo sa AS5 sajta nema veze sa mozgom, onu trouglastu oznaku ne vidim dok je proc na ploci, a ni C2D nema onakav raspored jezgara kakva je ona njihova slika za intel dual core.

Undervoltovao sam na 1.22, orthos je prosao 5 sati, valjda ce da drzi na defaultu.

Znaci sada je idle sa firefoxom i gomilom gluposti u trayu 40-42, kada je bilo toplije ranije ranije veceras to je islo do 43-44. Ovo je sve se otvorennim izvucenim kucistem.
Orthos ide do 56, intel TAT do 57-58. Kada zatvorim kucite sve se dize za dva tri stepena.

Kada ga sa ovim naponom klokujem na 2.4GHz idle je 44-46, orthos ide na 57-59, TAT ide izmedju 60 i 62. Plus 4 stepena sa zatvorenim kucistem na load, idle je visi 1-2.

Mislim da ima razlike u ponasanju sa AS5, jer kada ugasim orthos, temperatura pada za prvih 10 stepeni u sekundi, dok ranije to nije bio slucaj. Takodje kada sam OCovan na 2.4 sa zatvorenim kucistem pustio TAT da stigne do 66 kada sam odmah potom otvorio kuciste kuler je bio topao, a kada je na idlu i na 40tak stepeni kuler je maltene potpuno hladan.

Evo sada je (sa otvorenim kucistem van stola) idle 39-40, orthos je bio 51-2, a TAT 54-5.

Znam da nisu rezultati za pohvalu ali ***... Koliko znam AS5 skoro sigurno posle par nedelja skida jos 2-3 stepena?

@undefined
Opusti se sada malo i uzivaj, igraj igrice ili sta li vec radis na kompjuteru i prestani da mislis o temperaturama.

Ma to ti je dobro, nemoj da se opterecujes. Oladi malo glavu.

Hvala na brizi.

Kao sto rekoh, ozbiljno planiram overklok bar na 2.2 ako ne i 2.4, jer vidim da je 3 daleko. A ako ne OCujem, mogu samo da lupam glavu, mogao sam da uzmem x2 4400 koji je tu negde, a ponekad i brzi, i da ustedim pare i na procu i na ploci.

Samo da napomenem, sve temperature iz zadnjeg posta su iz TATa. CoreTemp mi ubija win 2 od 3 puta. Iz znatizelje sam stavio def voltazu i kloknuo ga na 3. Sa otvorenim kucistem to je vec podnosljivo, idle 44-47, orthos 63-63 i TAT 67-70. Mnogo je, ali bilo je gore.

Iz znatizelje sam stavio def voltazu i kloknuo ga na 3. Sa otvorenim kucistem to je vec podnosljivo, idle 44-47, orthos 63-63 i TAT 67-70. Mnogo je, ali bilo je gore.

I ovo je sasvim prihvatljivo ali pitanje da li ti je klok stabilan sa default voltazom a ako bi digao voltazu i temperatura bi skocila a to vec ne bi valjalo ali kao sto rekoh malopre opusti se malo i uzivaj, ne razmisljaj o temperaturama niti o tome da li si izgubio novac kupovinom ovog procesora ...

Hvala na brizi.
Kao sto rekoh, ozbiljno planiram overklok bar na 2.2 ako ne i 2.4, jer vidim da je 3 daleko. A ako ne OCujem, mogu samo da lupam glavu, mogao sam da uzmem x2 4400 koji je tu negde, a ponekad i brzi, i da ustedim pare i na procu i na ploci.
Samo da napomenem, sve temperature iz zadnjeg posta su iz TATa. CoreTemp mi ubija win 2 od 3 puta. Iz znatizelje sam stavio def voltazu i kloknuo ga na 3. Sa otvorenim kucistem to je vec podnosljivo, idle 44-47, orthos 63-63 i TAT 67-70. Mnogo je, ali bilo je gore.

Pa to je super ako orthos prodje 1.15min sa tom voltazon mozes opusteno da ga drzis na tom kloku jer u relnom radu nikad nece da se zagreje do 70c a i da hoce sta sa tim to uopste nije neka prevelika temperatura, inace taj programic tat stvarno preterano opterecuje procesor ja neznam u kom radu realno moze da se zagreje do te temperature koju nabije tim programom, kod mene je posle 2h orthosa temperatura 68c u RivaTuneru moze dase podesi da ti u toku igranja neke igre ispisuje u gornjem levom uglu temperaturu gpu i cpu svakog jezgra zasebno i merenje je tacno kau u Core Tempu, testirajuci 3Dmarkove i posle igranuja stalkera od 3h nisam nijednom video temperaturu od 60c za procesor a kamili 68c kolko se zagreje testirajuci orthosom.

Samo još jedno pitanjce, pustio sam ga danas na 2.4 @1.225V (sve "napredne" gluposti u biosu iskljucene, znači takt stoji na 2.4 i napon stoji tu gde sam ga stavio) Orthos je prešao 7.5h bez problema, znači može?

Pa meni je othos preshao 24 H na prioritetu 9 @ 2.4 GHz na 1.21875 V - znachi moze !

Opusti se i uzivaj.Ostavi ga na 2.4Ghz i vozi tako.Izgleda da je los IHS kontakt,sto znaci bad luck.Ali ok je i 2.4Ghz,nece ti biti bottleneck(za sada) jer ne koristis SLI.

Opusti se i uzivaj.Ostavi ga na 2.4Ghz i vozi tako.Izgleda da je los IHS kontakt,sto znaci bad luck.Ali ok je i 2.4Ghz,nece ti biti bottleneck(za sada) jer ne koristis SLI.

Sad kad je zahladnilo, sa undervoltom na 1.22 i fanom na auto (znači nije stalno na max) obaranje takta u biosu uključeno, auto kontrola voltaže isključena, sa zatvorenim kućištem je idle 39, orthos 50. Meni je dosta...:bottle:

Do pre neki dan ni meni pod orthosom nije prelazio 60 C ali tada je temp bila 10 C niza nego danas :) a i TAT greje nekih 5 stepeni vise od orthosa (prioritet 9) tako da je za mene ta temperatura sasvim prihvatljiva.

meni je sa box kulerom na 6300 @ 3GHz, po ovim vrucinama temperatura pod orthosom max koju sam video 58... ali zato je tu undervoltage :D

Pablo, koji su ti vetilatori na kucistu? I grafa, jel ima aktivno ili pasivno hladjenje?

Pozadi imam 2x8 cm koji izbacuju vazduh napolje, na napajanju jedan od 8 cm koji vuche vazduh iz kucishta u napajanje i josh jedan koji taj vazduh iz napajanja vuche napolje...
Svi ventilatori su na 12 V

Grafichka ima aktivno stock hladjenje.

Pastu na Hyper TX nisam stavljao nego sam ostavio onu "zvaku" shto dolazi sa njim :)

Hmmmm...

shotga3.jpg

Ide oko 62-65 sa otvorenim kućištem, 64-67 sa zatvorenim.

Malo sam se igrao. Napon u BIOSu stavljen na 1.33xxV, na def ponekad neće da se butuje. Ovo je sa otvorenim kućištem, sa zatvorenim je i do 3-4 stepena više, ni tad ne prelazi 68.

Može li to tako ili da smanjujem?

Poslednja izmena:
Pusti TAT i ako ti ne prelazi 70C po meni je to prihvatljivo.

Blah, konačno pustih TAT na 3GHz, vruće vruće, ide od 70-73 pa opet pada. Vraćam se ja na 2.4, nemam vremena sad da eksperimentišem sa voltažama da nalazim neko prihvatljivo mesto između 2.4 i 3.

I još jedna stvar, stavio sam jednu Maxtor grejalicu ispred 8cm fana na kućištu i temp u kućištu i idle su skočili za 2-3 stepena :(

Kad budem pri novcu ozbiljno razmišljam o onim rashladnim 5in fiokama za hardove.

Zna li neko, može li CM Gemin II u moje kućište (piše u moja konfig...), ako to čudo plus 2 12tice ne rashladi stvari ništa neće.

Ljudi, jel taj Intel TAT kada se pokrene opterecuje CPU pa pokazuje temperaturu ili ne opterecuje CPU vec sluzi samo za ocitavanje temperature i drugih parametara?

TAT kada se pokrene prikazuje temp ali ne opterecuje CPU dok ne ukljucis opciju za opterecenje tj. u meniju CPU Control pored oznake Worked Level 100% pritisnes Start i tako za svako jezgro posebno.

Blah, konačno pustih TAT na 3GHz, vruće vruće, ide od 70-73 pa opet pada. Vraćam se ja na 2.4, nemam vremena sad da eksperimentišem sa voltažama da nalazim neko prihvatljivo mesto između 2.4 i 3.

I još jedna stvar, stavio sam jednu Maxtor grejalicu ispred 8cm fana na kućištu i temp u kućištu i idle su skočili za 2-3 stepena :(

Kad budem pri novcu ozbiljno razmišljam o onim rashladnim 5in fiokama za hardove.

Zna li neko, može li CM Gemin II u moje kućište (piše u moja konfig...), ako to čudo plus 2 12tice ne rashladi stvari ništa neće.

Imamo isti procesor istu plocu i ja imam problema sa temperaturama.. Imam GEMIN II sa dve 12tice ali mi TAT cita oko 50 idle i preko 70 pa cak i 75 u full load , core temp isto .. Kuler kada pipnem je hladan do mlak ,klok je @2.8ghz igre,testovi rade stabilno i sve je ok osim ovog ocitavanja. E sad EVEREST mi prikazuje 57-58 core1 core2 ...

Imamo isti procesor istu plocu i ja imam problema sa temperaturama.. Imam GEMIN II sa dve 12tice ali mi TAT cita oko 50 idle i preko 70 pa cak i 75 u full load , core temp isto .. Kuler kada pipnem je hladan do mlak ,klok je @2.8ghz igre,testovi rade stabilno i sve je ok osim ovog ocitavanja. E sad EVEREST mi prikazuje 57-58 core1 core2 ...

Pazi, koliko sam video everest za core prijavljuje 15c nize temperature. Da li si proverio da li plocica na kulero dobro naleze na proc i da su sve kopce pravilno pritegnute.

Mislim, ako GeminII nemoze da ohladi... ?!

Ljudi jednostasavno ocitavanja nisu tacna i nemoj da se opterecujete oko toga ako orthos ide stabilno a kuler je dobro namesten i nije vreo pri tome na dodir naravno, to sto pokazuje softver za merenje temperature nemoj ni da uzimate u obzir pogledajte temperaturu mog E6600-3600mhz 1.600v setovano u biosu 1.530 ful load i posle 8h orthosa.
Temperatura.jpgStabilnost sistema 8h.jpg
Da napomenem da je kuler mlak u loadu i da se gasenje masine desava na 78c sto sam isprobao sa dosta vecom voltazom:-devil-: i sa obzirom sta drugi ljudi pisu o temperaturam svojih procesora ovo je prava milina, covek koji mi je prodao procesor napomenumi je da se radi o dosta hladnijem primerku od ostalih na koje je nailazio a testirao ih je na istoj ploci nekih 10tak, i bio je u pravu:)

Vrh Dno