Šta je novo?

Moja kolekcija 3dfx Voodoo grafickih kartica

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moja 3dfx kolekcija je juce dobila 2 nova clana jako retka modela. :D

Poslednja izmena:
Novi clanovi moje kolekcije...

Prilozi

• 27122010(005).jpg
    27122010(005).jpg
    334.8 KB · Pregleda: 126
  • 27122010(010).jpg
    27122010(010).jpg
    340.4 KB · Pregleda: 96
3Dfx je ubila zelna odvratna Nvidia :wc::wc::wc::wc:

V2 sa aktivnim hladjenjem sam uzo od Glory-a, takodje i ove 3 V2-jke.
Jednoj je skidao GPU-ove da pravi priveske osakatio karticu :smackbum::smackbum::smackbum:

Poslednja izmena:

Sha radiš sa tim (našim) voodoo dvojkama ? Tapaciraš zidove za zimu :d
Kako lepo greju ne treba ti centralno...

Sklapaj neku Voodoo makinu da "ošinemo" neki kvejk dvojku/trojku dok još imam ovaj zadnji Voodoo3-2000 kod mene :d

Dva APAC modela. Razlika je sto jedan ima memoriju na 100, a drugi na 110mhz (rade lepo u sli).

Prilozi

• DSCN4117.jpg
    DSCN4117.jpg
    960.4 KB · Pregleda: 114
samo da prijavim na šta sam upravo naleteo:
Kod:
http://futuremark.yougamers.com/forum/showthread.php?t=3985
lik ladno prijavljuje da je guild wars igriv na voodoo5! pa da li je moguće? sve sam očekivao, ali da kartica iz 2000. godine gura mmo naslov iz 2005. :D još jedan lik je prijavio kako je igrao wow 0_0 uzmite u obzir da je to sve bez optimizovanih drajvera i bilo kakve podrške! kako bi tek bilo da su pisali nove drajvere i optimizovali sve lepo... gde su sad 3dfx hejteri da ih čujem? :D

o d u š e v lj e n s a m ! ! !

edit: još sam više oduševljen, evo ga wow na v5!!!
Kod:
http://www.3dfxzone.it/enboard/topic.asp?TOPIC_ID=3005

nešto me zanima, da li zna v5 da iskoristi oba procesora lepo kod ovog guild warsa i wowa? mislim da bi performanse bile mnogo bolje da postoje kršteni drajveri za te igre...

Poslednja izmena:
samo da prijavim na šta sam upravo naleteo:
Kod:
http://futuremark.yougamers.com/forum/showthread.php?t=3985
lik ladno prijavljuje da je guild wars igriv na voodoo5! pa da li je moguće? sve sam očekivao, ali da kartica iz 2000. godine gura mmo naslov iz 2005. :D još jedan lik je prijavio kako je igrao wow 0_0 uzmite u obzir da je to sve bez optimizovanih drajvera i bilo kakve podrške! kako bi tek bilo da su pisali nove drajvere i optimizovali sve lepo... gde su sad 3dfx hejteri da ih čujem? :D

Mi nismo hejteri, mi smo realni :)

P' dobro, i moja trenutna GF 5900XT koja je iz 2004. gura HAWX koji je iz 2010... :)

EDIT: pardon, iz 2009.

Poslednja izmena:
Mi nismo hejteri, mi smo realni :)

dobro, ako si realan i ako 3dfx nije ništa učinio i ako su ostale kompanije imale bolja rešenja u vreme kada je 3dfx postojao, ajde mi molim te objasni zašto onda tomb raider, koji upravo igram, bez 3dfx kartice ima pixele ko cigle o teksturama ne može ni da se govori, a kada imaš 3dfx karticu sve je tako lepo, da čovek prosto ne poveruje da je igrica iz 96. to je recimo radilo samo na 3dfx karticama.

P' dobro, i moja trenutna GF 5900XT koja je iz 2004. gura HAWX koji je iz 2010... :)

EDIT: pardon, iz 2009.

mislim, a složićemo se svi da se to ne može porediti. v5 5500 je imala zvaničnu podršku proizvođača pola godine, i sa tim prvim verzijama drajvera vozi naslov iz 2005, a tvoja 5900 ima milion revizija i verzija drajvera i optimizacija.

ne kažem da možda ne postoje kartice iz te ere koje mogu da pokrenu iste ove naslove, recimo monstruozni gf2 ultra ili ti, ali v5 5500 je koštao koliko i gf2 mx :)

edit: PLUS ima glide support što znači da si u momentu kada si je kupio mogao da igraš i stare igre, ne samo sadašnje i buduće.

Poslednja izmena:
Moja paklena 3DFX masina je skoro spremna za igranje, ovih dana slikam i predstavljam svoju kolekciju.

dobro, ako si realan i ako 3dfx nije ništa učinio i ako su ostale kompanije imale bolja rešenja u vreme kada je 3dfx postojao, ajde mi molim te objasni zašto onda tomb raider, koji upravo igram, bez 3dfx kartice ima pixele ko cigle o teksturama ne može ni da se govori, a kada imaš 3dfx karticu sve je tako lepo, da čovek prosto ne poveruje da je igrica iz 96. to je recimo radilo samo na 3dfx karticama.

Necemo da se svadjamo bespotrebno - 3dfx je imao svoje mesto ali nisu igrali pametno posto su mislili da mogu sve sami da rade - arhitekturu, proizvodnju, marketing... Neki drugi koji su tada bili inferiorni su ocito igrali pametnije i sada su veliki... Da nisu kupili STB i da su umesto njih izabrali nV kao partnera danas bi sigurno i dalje postojali pod imenom 3dfx. Drugo, totalno su ignorisali OEM trziste jer nisu imali dovoljno kapaciteta i snage da se sa tim bore sto je bio jos jedan los potez.

Sto se igara tice situacija je ista kao i danas - i danas imas igre koje OTB rade bolje na nV GPU nego na ATi GPU. Kljucna rec je optimizacija, naravno. Tako je i taj tvoj Tomb Rider ocito optimizovan da dobro izgleda na 3dfx karticama a na ostalim - pa... kako bude.

3Dfx je ubila zelna odvratna Nvidia :wc::wc::wc::wc:

Jednoj je skidao GPU-ove da pravi priveske osakatio karticu :smackbum::smackbum::smackbum:

3dfx je ubilo bahato ponasanje i ignorisanje nizih segmenata trzista kao i nedostatak poslovne vizije. nVidia je bila samo pametnija ;)

Necemo da se svadjamo bespotrebno - 3dfx je imao svoje mesto ali nisu igrali pametno posto su mislili da mogu sve sami da rade - arhitekturu, proizvodnju, marketing... Neki drugi koji su tada bili inferiorni su ocito igrali pametnije i sada su veliki... Da nisu kupili STB i da su umesto njih izabrali nV kao partnera danas bi sigurno i dalje postojali pod imenom 3dfx. Drugo, totalno su ignorisali OEM trziste jer nisu imali dovoljno kapaciteta i snage da se sa tim bore sto je bio jos jedan los potez.

Sto se igara tice situacija je ista kao i danas - i danas imas igre koje OTB rade bolje na nV GPU nego na ATi GPU. Kljucna rec je optimizacija, naravno. Tako je i taj tvoj Tomb Rider ocito optimizovan da dobro izgleda na 3dfx karticama a na ostalim - pa... kako bude.

jes, ma ko se svađa, što bi se svađali. ne oko delova za kompjuter sigurno. samo nije bilo baš kao što ti kažeš. da su ignorisali oem segment jesu, ali i trebalo je, jer su to bile kartice za entuzijaste, a ne za nekog ko će da kupi gotov paket i da ga zove pemtijum četvorka :d 3dfx je jedna od retkih kompanija koja je pokušala da pruži maximalni kvalitet svojih proizvoda, možda su zato i kupili stb i krenuli sami da prave kartice. čisto da se zna od tada su sve 3dfx kartice isporučivale sa 10 godina garancije. ko od sadašnjih proizvođača daje 10 godina na neku core komponentu?

a to za igre je tačno, ali u slučaju 3dfx-a nije baš tako, znamo svi. nije u pitanju to da li će tomb raider raditi bolje na 3dfx kartici ili na nv, nego da li će raditi? fora je u tome što si pre 3dfx-a imao samo pixele velike ko cigle i softverski rendering, tu je 3dfx uskočio i doveo hardverski 3d rendering u igrački svet, iako nisu što se kaže izmislili 3d, oni su ga da upotrebim jednu tako popularnu reč danas reinventovali. ali ne kao čika steva što je kobajagi reinventovao telefon nego stvarno. ovaj tomb raider koji mi se tako igra, a nemam vremena sad da ga ozbiljno igram će na nv kartici raditi samo preko glide emulatora.

nije sve crno belo, kompanija 3dfx je po mom mišljenju sistematski uništena, a najviše zbog toga što je pokazala zube majkrosoftu. meni je u principu uvek žao kada se neki igrač povuče sa tržišta jer oni koji ostanu kreću sve bahatije da se ponašaju, čak monopolistički, da drugi ne mogu da uskoče ni da hoće. zamislite da možete da birate danas između 4-5 proizvođača kartica koliko bi povoljnije i bolje bilo po nas kupce...

edit: evo da ne bude sve u znaku 3dfx-a i da ne pomislite kako smo neki 3dfx fanboys :d evo danas sam na poklon dobio jednu nv karticu geforce2 ti ljubaznošću korisnika mitrowsky kome bih ovom prilikom da se zahvalim. radujem se ko malo dete što sam uspeo da nađem tu karticu koja je isto bila pravi biser svog vremena za direct 3d.

Poslednja izmena:
jes, ma ko se svađa, što bi se svađali. ne oko delova za kompjuter sigurno. samo nije bilo baš kao što ti kažeš. da su ignorisali oem segment jesu, ali i trebalo je, jer su to bile kartice za entuzijaste, a ne za nekog ko će da kupi gotov paket i da ga zove pemtijum četvorka :d 3dfx je jedna od retkih kompanija koja je pokušala da pruži maximalni kvalitet svojih proizvoda, možda su zato i kupili stb i krenuli sami da prave kartice. čisto da se zna od tada su sve 3dfx kartice isporučivale sa 10 godina garancije. ko od sadašnjih proizvođača daje 10 godina na neku core komponentu?

Sta ce ti 10 godina garancije kada se danas core komponente menjaju na svake tri godine?
Drugo, super je ta prica o entuzijazmu ali entuzijasti ne prave pare jer su malobrojni vec oni u srednjem i nizem segmentu. Te segmente 3dfx nije ni uzeo u razmatranje stoga to je bio ogrmona propust - kompanija koja je u to vreme bila lider nije uspela da napravi dobar plan. Sta mislis, koga vise ima - onih koji kupuju kartice do 200 EUR ili onih koji kupuju kartice od 300 do 500 EUR i na kome je najveca zarada? Na onima koji kupuju laptopove sa integrisanom krs Intel grafikom eto na kome :)

a to za igre je tačno, ali u slučaju 3dfx-a nije baš tako, znamo svi. nije u pitanju to da li će tomb raider raditi bolje na 3dfx kartici ili na nv, nego da li će raditi? fora je u tome što si pre 3dfx-a imao samo pixele velike ko cigle i softverski rendering, tu je 3dfx uskočio i doveo hardverski 3d rendering u igrački svet, iako nisu što se kaže izmislili 3d, oni su ga da upotrebim jednu tako popularnu reč danas reinventovali. ali ne kao čika steva što je kobajagi reinventovao telefon nego stvarno. ovaj tomb raider koji mi se tako igra, a nemam vremena sad da ga ozbiljno igram će na nv kartici raditi samo preko glide emulatora.

nije sve crno belo, kompanija 3dfx je po mom mišljenju sistematski uništena, a najviše zbog toga što je pokazala zube majkrosoftu. meni je u principu uvek žao kada se neki igrač povuče sa tržišta jer oni koji ostanu kreću sve bahatije da se ponašaju, čak monopolistički, da drugi ne mogu da uskoče ni da hoće. zamislite da možete da birate danas između 4-5 proizvođača kartica koliko bi povoljnije i bolje bilo po nas kupce...

Drzavnu firmu neko moze sistematski da unistava radi svog interesa, 3dfx su mogli da uniste samo nesposobni ljudi koji su ga vodili, kao sto se i desilo. Glide nije imao sanse protiv OpenGL-a i D3D-a, mogao je bili i 100 000 puta bolji, previse su bili zatvoreni - zamisli da danas nema OpenGL-a i D3D-a i da moras da gledas da li ce igra hteti da radi na tvojoj nVidia ili ATi kartici jer ne postoji unificirani API? Niko ne spori da su uveli inovacije u svet 3d renderinga i da su bili dobri u svoje vreme ali to prosto nisu iskoristili na pravi nacin u poslu da bi zaradili pare. Istorija je mnogo puta do sada pokazala da cak i ako imas bolji proizvod ne znaci da ces uzeti vece parce kolaca ili da ces zaraditi dobro - pogledaj AMD na primer.

Poslednja izmena:
core komponente se menjaju posle tri godine zato što tako nalažu gospoda koja prave hardver pa bi što više da zarade. znaš i sam da je 3dfx razvijao koncept karticu na kojoj bi korisnik sam mogao da menja čipove, što bi po nas krajnje korisnike bilo itekako povoljno, jer ne bi morao da kupuješ celu karticu kad izađe, samo novi čip ako ti je do upgrade-a. a ponajviše su za to kriva gospoda iz softverskog dela priče jer ne optimizuju igre. pogledaj samo konzole kako bedan hardver imaju, a kako izgledaju igre. neko će reći: pa ne možeš to da tvrdiš, konzole su konzole, soni ima cell, koprocesore, bla, bla... šio mi ga đura, pogledaj xbox. to je bio najobičniji pc, ali najobičniji. bukvalno pc. čak si mogao i windows na njega da staviš.

u pravu si za dosta stvari, ali ne i za jednu. da je glide bio osuđen na propast pored opengl-a i direct3d-a. pre će biti da su i opengl i glide bili osuđeni na propast. gde je sada opengl? gde su igre za linux i mac? jel to dobro? doduše u poslednje vreme neki naslovi se razvijaju i za mac jer je mac nažalost od odličnih profesionalnih kompjutera postao pc koji kupuju razmaženi klinci po americi pa traže i da se igraju na njemu.

opengl je kul, direct3d i microsoft su ti koji su upropastili sve, pa i 3dfx, pored toga što je rukovodioci kompanije bilo zatucani.

OpenGL je svuda oko tebe, pogledaj samo smartphone-ove i tablete. Sve je OpenGL, D3D ima primenu samo na Windowsu :) Ne vrti se ceo svet oko igara.

Osvrnucu se sada na tvoju prvu recenicu koja kaze da su razvijali sistem u kojem korisnik sam moze da menja cipove. Meni je to super kao i tebi i eventualno jos 5% ljudi jer smo entuzijasti. Ne postoji stvar koju sam kupio a da je nisam rastavio do poslednjeg srafa i flesovao bar 10 puta. Medjutim sta je sa onih 95% ljudi koji ne znaju ni cestito drajvere da instaliraju? Upravo oni ne zele da znaju za cipove, oni zele da ubodu i da radi ali i da ne kosta 2 bubrega. Slozices se, 3dfx karte su bile bezobrazno skupe! To je jedna od stvari koja ih je kostala glave. Da su imali proizvod za sva tri segmenta uveren sam da bi se izvukli.

Sto se tice konzola, menjanja hardvera i ostalog stvar je vrlo prosta - ne znam cime se bavis ali veruj mi da je nekada (ako ne i u 90% slucajeva) mnogo lakse izdovijiti pare za novi, jaci i brzi HW nego optimizovati neku aplikaciju da radi bolje na starom. Naravno ima tu dosta bahatosti kada su u pitanju proizvodjaci igara i generalno softvera... i naravno toga sto nema ko da ih bicuje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno