Šta je novo?

Moja kolekcija 3dfx Voodoo grafickih kartica

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pazi neki put imash srece pa naboesh neshto na najlonu ko svet(za 100 dinara sam kupio amd athlon 3500 am2 socket josh uvek radi)....
ovo jednostavno nisam imao zivaca da se cenkam mozda bi dao za 100 din. jer uvek kazesh ako neradi bacio sam 100 din. i to je to ....

Pazi neki put imash srece pa naboesh neshto na najlonu ko svet(za 100 dinara sam kupio amd athlon 3500 am2 socket josh uvek radi)....
ovo jednostavno nisam imao zivaca da se cenkam mozda bi dao za 100 din. jer uvek kazesh ako neradi bacio sam 100 din. i to je to ....

Mda buvljaci su ti lutrija. Baciš "tolike pare" i hardver neradi. Strašno...:d

meni jedna v5 5500 promakla na ebay-u za 35 evra :( u amd k6-2 konfiguraciji sam imao v3 3000. nedavno mi jedna drugarica dala svoj stari 486 sistem, zverka masina amd 5x86 na 133mhz, ima i besan slot loading cd rom koji prima 4 diska odjednom, quantum big foot hdd 1.2gb, al je grafika beda, neka cirrus logic sa 1mb, ne moze da prikaze vise od 640x480 u 24bit :( zato sam mislio da promenim graficku karticu. jel zna neko koju bih pci karticu mogao da stavim da mi podrzi visoke rezolucije? mislio sam neku dobru 2d da nadjem i jednu v2. koja je najbolja 2d karta? koliko max rama moze jedan 486 sistem da vidi? dal bi isao win 98 na ovome ako bih mu dao dosta rama? koliko kosta edo ram danas? otisao sam u off malo :(

Poslednja izmena:
minimum za retro gaming ti je Pentium1 platforma (Intel mmx233 ili amd k6 koje brzine nadješ)
486 ploče rade u PIO modu pa svaka komunikacija sa perifrerijama guši CPU
taj big foot je spor disk (bio ga glas da je dobar samo kao krplje za sneg)
win98 16 MB of RAM (24 MB recommended)
"najbolje" PCI karte su predobre za takav skroman sistem koji ti hoćeš da sklopiš

meni jedna v5 5500 promakla na ebay-u za 35 evra :( u amd k6-2 konfiguraciji sam imao v3 3000. nedavno mi jedna drugarica dala svoj stari 486 sistem, zverka masina amd 5x86 na 133mhz, ima i besan slot loading cd rom koji prima 4 diska odjednom, quantum big foot hdd 1.2gb, al je grafika beda, neka cirrus logic sa 1mb, ne moze da prikaze vise od 640x480 u 24bit :( zato sam mislio da promenim graficku karticu. jel zna neko koju bih pci karticu mogao da stavim da mi podrzi visoke rezolucije? mislio sam neku dobru 2d da nadjem i jednu v2. koja je najbolja 2d karta? koliko max rama moze jedan 486 sistem da vidi? dal bi isao win 98 na ovome ako bih mu dao dosta rama? koliko kosta edo ram danas? otisao sam u off malo :(

Vidi...V2 nece raditi dobro na tom 5x86. Znam da je svoj pun potencijal pokazivao (V2 tj.) na cuvenom celeronu 300A (overklokovanog na 450Mhz!). Nije da nece da radi, ali i tako ce maksimalno igrice da idu (relativno dobro) na 640x480. Ja bi tamo instalirao win 95OSR2.

Da to nikako, meni deluje logicno da uzmes neku celeron masinu iz kasnijeg doba sa AGP slotom i Voodoo 3, sve ostalo je suvise slabo

necu ja da se igram, meni treba samo da mi baci neku krstenu rezoluciju na monitor. cilj mi je da iz svake generacije sklopim po jedan kompjuter koji bi bio bas dobar za tu generaciju. recimo ovam 5x86 je jedan od boljih procesora za 486 plocu, dodao bih maximalno rama koliko moze da stane i neku 2d graficku koja moze da izbaci visoku rezoluciju, v2 sam mislio da stavim fore radi, da vidim kako bi radila, iako i sam znam da se ne bi proslavio sa ovom konfiguracijom.

edit: a sto svi preporucujete celeron, zasto ne neki p2?

Poslednja izmena:
necu ja da se igram, meni treba samo da mi baci neku krstenu rezoluciju na monitor. cilj mi je da iz svake generacije sklopim po jedan kompjuter koji bi bio bas dobar za tu generaciju. recimo ovam 5x86 je jedan od boljih procesora za 486 plocu, dodao bih maximalno rama koliko moze da stane i neku 2d graficku koja moze da izbaci visoku rezoluciju, v2 sam mislio da stavim fore radi, da vidim kako bi radila, iako i sam znam da se ne bi proslavio sa ovom konfiguracijom.

Maksimalno RAM-a za to je 128Mb (Ali opet ne moze bilo kakav, vec koliko
mi se chini 2 2-strane 64Mb.. Nisam siguran..)
Ja sam na takav racunar stavio FreeDos, tj to je trenutno
a ono sto sam isprobao je DamnSmallLinux .
Isto moze i Deli linux a neki kazu da moze i Puppy.

Posto me mrzi da se smaram stavio sam FreeDos - jedino ne znam
da li sam ogranicen na 640Kb (sto bi bilo bzvz) ili mogu da koristim ceo RAM.
Moracu da konsultujem FreeDOS forum (S vremena na vreme pojavljuju se nove
aplikacije inace..)

ima i besan slot loading cd rom koji prima 4 diska odjednom,

Prvi put cujem . Sta je ovo?

Poslednja izmena:

da ti ne prepričavam
The Mendocino Celeron, launched August 24, 1998, was the first retail CPU to use on-die L2 cache
Overclockers soon discovered that, given a high-end motherboard, the Celeron 300A could run reliably at 450 MHz. This was achieved by simply increasing the Front Side Bus (FSB) clock rate from the stock 66 MHz to the 100 MHz clock of the Pentium II. At this frequency, the Mendocino Celeron rivaled the fastest x86 processors available.

The Pentium II's 512 KB of L2 cache was implemented with a pair of relatively high-performance L2 cache chips mounted on a special-purpose board alongside the processor itself, running at half the processor's clock rate and communicating with the CPU through a special back-side bus.

Prvi put cujem . Sta je ovo?

to je tehnologija stara više od 20tak godina (prodavali su se i kod nas 90tih)

front320.JPG

full review http://www.dansdata.com/changer.htm

moja ploča ima 4 slota za ram, da li to znači da bih mogao tu da uglavim 4x32mb, ako nađem?

da, znam za tu priču o celeronu 300a, imao ga je drug, svi su tada jurili njega jer je bio jeftiniji a radio je jezivo brzo, ali mi nije jasno zašto i dalje njega svi preporučuju, a ne neki p2 na 450mhz, sad ionako nema veze, jer isto vrede :D

a za taj changer, jeste to je to... samo moj prima 4 diska i nec je. mnogo lepa stvar, meni se sviđa.

jel može neko molim vas da mi preporuči neku 2d grafičku karticu koja je sposobna da prikaže visoke rezolucije? ili da tražim neku malo mlađu 2d/3d pci karticu?

izvinjavam se što sam izašao iz teme, ali kad smo već odmakli...

inače da ne bude kompletni offtopic, pazario sam jednu v3, mislim da je 2000 jer sa slike na netu nisam mogao da vidim baš tačno šta je. izgleda isto kao moja stara v3 3k, samo nema tv out, pa sam pomislio da nije možda 2k. ili su se pravile i 3k bez tv out? još mi nije stigla da vidim. mrzi me sad da tražim po netu. uostalom nemam komp gde bih mogao da je bocnem pa da vidim. čekaće na proveru ispravnosti i na identifikaciju još malo...

jel može neko molim vas da mi preporuči neku 2d grafičku karticu koja je sposobna da prikaže visoke rezolucije?

mrzi me sad da tražim po netu. uostalom nemam komp gde bih mogao da je bocnem pa da vidim. čekaće na proveru ispravnosti i na identifikaciju još malo...

šta ti znači "visoka rezolucija"
nađi bilo koju PCI sa 4mb rama min

pogledaj broj na tom "vudetu" pa nađi koja je tvoja http://www.falconfly.de/identify-3dfx.htm

identifikovaću ja nju, samo da mi stigne. a visoka rezolucija... pa visoka :D najmanje da podržava 1600x1200. naći ću nešto već

edit: hvala za link, koristiće nekad sigurno

danas sam došao u posed jedne v3 2000 koju sam dobio uz retro konfiguraciju koju sam kupio od clana honda. kompjuter je extra dobar za v3: duron 1.2, 512mb rama. dečko koji mi je prodao je car, korektan i izuzetan za saradnju. ovom prilikom bih i da mu se zahvalim za karticu. kad dođem do hard diska instaliraću sistem, pa kad upadnem u nostalgiju sa starim igrama, jaoj... 50gb igara od 1998. do 2000. godine ne mogu da izigram za 5 godina :)

šta mislite da li je bolje voziti v3 na w98 ili w xp? ja se mislim da mu instaliram windows 98 kako bi potpuno podržao stare igre. i da li da stavim oficijelne 3dfx drajvere ili neke koje su fanovi modifikovali? hvala na savetima.

hehehee... tek ce da ti zaigra srce :D elem, ja sam tu V3 drazo na Xp SP3 (sam je prepoznao), ali sam ja svakako instalirao te cuvene hakovane drivere. Sve igrice koje sam instalirao radile su (Q2, Q3, Undying, NFS Hot Pursuit). Ti vidi sta tebi vise odgovara, mada bih ti ja preporucio WIN 98se, kad vec imas toliko starijih naslova. Da ne bi bilo posle "nece na XP" :D javi kad bacis hdd :wave:

Verovatno cu instalirati Amiamerlin drajvere verzija 2.9, to mahom ljudi po stranim forumima preporucuju... Jos jednom hvala na izuzetnoj saradnji i retkoj korektnosti i odnosu. Ja mislim da kad budem instalirao HDD i budem kompletirao sistem da necu ni da se javljam ovde vec cu samo retro igre da peglam...

E da, da li zna neko koji tweak mi treba da pod win 98se poteram widescreen rezoluciju na v3, barem na desktopu?

danas sam došao u posed jedne v3 2000 koju sam dobio uz retro konfiguraciju koju sam kupio od clana honda. kompjuter je extra dobar za v3: duron 1.2, 512mb rama. dečko koji mi je prodao je car, korektan i izuzetan za saradnju. ovom prilikom bih i da mu se zahvalim za karticu. kad dođem do hard diska instaliraću sistem, pa kad upadnem u nostalgiju sa starim igrama, jaoj... 50gb igara od 1998. do 2000. godine ne mogu da izigram za 5 godina :)

šta mislite da li je bolje voziti v3 na w98 ili w xp? ja se mislim da mu instaliram windows 98 kako bi potpuno podržao stare igre. i da li da stavim oficijelne 3dfx drajvere ili neke koje su fanovi modifikovali? hvala na savetima.
CPU na cca 1 GHz i 512 RAM-a je i optimum za V3 (ja sam je vozio na 1,6GHz i 1 GB ram na XP-u u PCI varijanti (odmara u fioci sada)). Sve preko toga je manje vise nepotrebno. Ja bih win 98 SE na tvom mestu bas zbog podrske za starije igre i zvanicne drivere (najbolji su) i to 1.05 i 1.07, a ako instaliras XP koristi Amigasport driver jer je daleko najbolji. Imaj na umu da su zvanicni driveri ipak bolji od kasnije razvijanih 3rd party drivera pa ti je to jos jedan razlog za win 98 (pod win ME radi samo 1.07 od zvanicnih pa ti win ME ne preporucujem)
Na toj konfiguraciji ces moci da igras igre izasle od 1990 pa sve do 2002-2003 godine. DirectX 6 igre ce raditi sve, directX7 nekih 95 odsto, a od directX 8 nekih 20-40 odsto igara (sa uglavnom low setovanjima). V3 je bila 3dfx kartica koja je ubedljivo najvise pruzala za dati novac i ostala aktuelna u najduzem vremenskom periodu od kartica srednje klase. Neke objektivne slabosti (podrska za manje teksture 256*256), nepostojanje 32 bit palete (radila je u 24bitnoj ali to moras podesiti u driverima tj 3dfx toolsu i razlika u odnosu na 16 bita se vidi) nadoknadjivala je sirovom brzinom, sjajnom kompatibilnoscu sa svim postojecim igrama tog vremena i odlicnim kvalitetom slike.

Poslednja izmena:
odličan post, hvala na savetima. ja sam instalirao win98 i amigamerlin drivere, sve igre koje sam probao su radile savršeno, samo sam imao problema sa doom, heretic i hexen naslovima jer nemam original iso fajlove od njih, već neku gzdoom varijantu koja ne radi na vooodoo uzgleda. heretic2 sa druge strane savršeno radi. instalirao sam directx9, mada ni sam ne znam što.

sad sam dobio bolji hdd, pa ću da ga ugradim i da probam sa oficijelnim driverima kako će da mi radi komp...

znači našao sam na ebayu lik prodaje 7 voodoo5 5500 kartica za 55 evra sa slanjem. plače mi se. jel ima još 6 zainteresovanih da dobijemo po jednu v5 5500 za 8 evra? :D

edit: ili prodaje jednu, a stavio sliku svoje kolekcije od 7? malo mi konfuzan onaj oglas... oh whell

Poslednja izmena:
znači našao sam na ebayu lik prodaje 7 voodoo5 5500 kartica za 55 evra sa slanjem. plače mi se. jel ima još 6 zainteresovanih da dobijemo po jednu v5 5500 za 8 evra? :D

edit: ili prodaje jednu, a stavio sliku svoje kolekcije od 7? malo mi konfuzan onaj oglas... oh whell

Sine, ako je jedna za 10 eura, ja sam za!

Ma neki lik nenormalan postavio aukciju. Pise 3dfx voodoo5 collection, na slici je 7 komada, ima opcija da se kupi odmah za 55e sa slanjem, ali posle u opisu pise malo nerazumno da je to cena za jednu. Ja sam se zaradovao, pa nisam ni procitao detaljan opis aukcije. Kad smo vec kod v5, jel zna neko nekog ko prodaje v3 3500, v4 ili v5? Moze i zamena, ja imam jednu v3 2k, dve v3 3k i uskoro mozda nabavim jedan banshee...

danas sam došao u posed još jedne voodoo kartica, u pitanju je banshee od člana boZZaP kome bih ovom prillikom da se zahvalim na fenomenalnoj saradnji i korisnim savetima, jer stvarno poznaje materiju i spreman je da svoje znanje podeli sa drugima. provrteće se neki kvejk na njoj uskoro nadam se :D

Evo i moje skromne kolekcije 3DFx hardvera, nazalost najvrednijeg predstavnika ove kolekcije, V5 5500, sam prodao, jer sam bio u finansijskoj krizi :)

Uploaded with ImageShack.us

@Immortalis nije Velocity 100, on je, koliko se secam, imao 4 memorijska cipa i ukupno 8MB memorije u starijem pakovanju. Ovo gore desno je Voodoo 3 2000, a iz nekog razloga na sebi ima srebrni hladnjak, verovatno je neko menjao ili tako nesto, pa izgleda drugacije od ove druge dve, a sve tri su STB-ove (Made in Mexico) ;)

Komsija imas extra kolekciju! :-devil-:

Heh, hvala, steta sto nemam vremena da sklopim neku Voodoo masinu, ali ***, sta da se radi :)

Inace ova dva Voodoo II sam probao sa home-made SLI kablicem, napravljenog od crnog Floppy kabla i radilo je odlicno iako su razliciti proizvodjaci, a obe su modeli od 12MB RAM-a. Odmah od starta detektovan SLI sto me je prijatno iznenadilo, jer sa starim hardverom, po nekom nepisanom pravilu obicno ne radi sve iz prve :)

Poslednja izmena:
Secam se kada je jedan moj drugar dobio v3 2000 pci, celeron 400mhz, 128mb rama, unreal tournament je leteo, pa neki rally sa odlicnim uvodom klizio u 1600x1200, a ja imao cyrix-a pr166 na tx pro ploci sa integrisanom grafikom i igrao diablo 1 i starcraft, smrc!

Inace ova dva Voodoo II sam probao sa home-made SLI kablicem, napravljenog od crnog Floppy kabla i radilo je odlicno iako su razliciti proizvodjaci, a obe su modeli od 12MB RAM-a. Odmah od starta detektovan SLI sto me je prijatno iznenadilo, jer sa starim hardverom, po nekom nepisanom pravilu obicno ne radi sve iz prve :)

Nikad mi se nije desilo da 2 voodoo2 nece da rade u sli modu iako su od razlicitog proizvodjaca (naravno ovo se odnosi na vreme dok je 3dfx potpisivao drajvere)
sa ovim novim "poboljsanim" nikad se nezna

Heh, bas sam na to mislio, ovo su bili drajveri za WinXP i mislim da su bili AmigaMerlin, tada poslednja verzija i iskreno nisam ocekivao da ce iz prve proraditi :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno