Šta je novo?

Moj sledeci aparat...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zar stvarno ima ljudi koji bacaju pare na Olympus aparate pored Canon-a, Nikona i Sony-a, pa cak i na Olympus E500, kad za malo vise od 500 evra moze da se uzme Canon 350D koji je bog i batina za bilo koji Olympus. A sto se tice one informacije, ISO 5000?!!! WTF?!!! Lepo receno, prepoznajte sta je na slici!!! :D

Sta moze da se uzme? Koliko kostaju solidini objektivi za isti i koja je zavrsna cena?
Preko 1000 eura...

Opet, nije sve u zoom-u... Nista mu to ne vredi kad kvalitet slika ne moze da se meri sa Sony H5 i slicnim prosumerima. A to sto sam spomenuo 500 evra, nisam pricao za ovaj ultrazoom nego za E500 koji toliko kosta...Ali tacno je da za dobar objektiv za dslr sve zajedno izadje oko 1000 evra, ali barem je to kvalitet koji Olympus nikada nece dostici, a kamoli neki prosumer.

Sta moze da se uzme? Koliko kostaju solidini objektivi za isti i koja je zavrsna cena?
Preko 1000 eura...

zavisi koje su ti realne potrebe. Mozes ti da napakujes 350-icu i za manje sa finim objektivom koji ce da sluzi tacno onome sto je namenjen

Molim modove da pocnu da brisu offtopic poruke u ovom topicu... tj sve koje se odnose na canona, hvala...

Molim modove da pocnu da brisu offtopic poruke u ovom topicu... tj sve koje se odnose na canona, hvala...
Jel bitno uopste? :D Sve se odnosi na ovaj ultrazoom Olympus, pa cak i Canon 350D koji kosta nesto malo vise... Tako da nema offtopic tema ovde...Sve ovo poredimo sa ovim Olympusom zbog nerealne cene od 500 evra!

Poslednja izmena:
iako nisam ljubitelj Oly aparata, meni se ovaj na papiru definitivno svidja [sp-550]

allround igrac fantasticnog raspona kome bih oprostio i lose performanse na ISO400 i mutne coskove.

samo da nije spor ko njegovi prethodnici. u tom slucaju je propala stvar.

majka gde si video mutne coskove? mislim nisam video ni jednu fotku uradnjenu sa njim...

sa tolikim zumom, ima puno pravo da pretpostavlja da ce biti mutnih coskova, zar ne?

cuj pretpostavlja :D

Kao sto je neko ranije rekao, vrlo moguce da koristi SmartZoom za tih 18x. 9mpx, sa smanjenjem slike na 7mpx, nesto slicno kao na Panasonic Lumix FZ-30 i FZ-50...Premalo je kuciste za toliki objektiv...

tek sad vidim sta si istovario ovde...

ako nesto ne znas, nema potrebe da to i sa nama podelis :)

Poslednja izmena:
Olympus ima i imao je svoje nedostatke kod običnih digitalaca, ali kvalitet slike im je tradicionalno bio jak adut. Posledica dobrih objektiva i JPG obrade. Tako je bilo još od C2020 modela, pa na ovamo - ja sam od onih kome se više dopadao C5050 "look" nego recimo konkurenta Canona G3. C700 i ostali aparati su začeli praktično današnje UZ modele i Oly sigurno ume da napravi odličan aparat. Slika na višim ISO vrednostima je samo jedan od parametara i to sve više subjektivan, usled različitog pristupa NR od strane raznih proizvođača. AKo bih izvukao jednu zajedničku manu Olympus aparata do sada - to bi verovatno bila relativna sporost koju je majka pomenuo, i hroničan nedostatak nekog IS sistema. Kvalitet slike nije nikada bio sporan.
Ostaje jasno da se vidi kakve je kompromise proizveo ovaj 18x objektiv, posebno zbog širokog početnog ugla.

Što se DSLR arene tiče, priče o generalnoj Olympus inferiornosti su smešne. Može se govoriti o nedostacima, ali ima i svojih aduta. Subjektivno, postoje razlozi što ja više nemam njihov DSLR sistem, ali mi ne bi mnogo falilo i da sam ostao na njemu.

Oly je puk'o!

I bilo bi mi drago da grešim.

A one prve Cxxxx serije su bile najbolji digitalci tog doba.

EDIT: Sorry, kaže se Olympussy!

Poslednja izmena:
Ne bih ih otpisivao, imaju oni još potencijala. Oly ima odlične inženjere, ali morone u menadžmentu i marketingu (ti zapravo diktiraju sve).
Ovaj novi UZ model jako obećava, a ako zaista dođe sada, kao što se priča, gama Olympus DSLR-ova sa live-viewom i ugrađenim AS mehanizmom, mogu da se "ponovo rode", baš kao Pentax. Pentax je jednim potezom i sa 2 dobra aparata (K100D i posebno K10D) od prežaljene firme postao pravi hit u zadnje vreme.
Tom Hogan je od poznatijih potpuno prežalio Pentaxa i čak prognozirao njihovo povlačenje. Lepo reče čovek da je skroz omašio.. Olympusu može da se desi slično, ako su kadri, potencijal sigurno imaju.
Njihov potencijal je u daleko najmodernijem sistemu objektiva, koji čak mogu da rade upgrade FW-a preko aparata (isto i blicevi). Najmanji senzor izaziva česte sprdnje jer zaista ima najviše šuma, ali zato omogućava telecentričnost objektiva, f/2.0 zumove, a i trebao bi da omogući mnogo bolji AS, je je duplo lakši senzora APS veličine. Dakle neophodni su im AS i moderan AF sistem u telima. Ja sam tu nadu imao pre prošli PMA, pa su me razočarali i zato odustadoh od Oly sistema. Možda sada ubodu, videćemo..

Eeee, zašto Fuji ne napravi 4/3 senzor?!? Verovatno zato jer mu Oly ne da. Tj. ti tamo u menadžmentu.

A kada se pogleda koliko šuma ima recimo F30 na tako malom senzoru, na 4/3 senzoru bi tukao možda i Canona po pitanju šuma.

Ma kakav 4/3, pa to je najveca glupost kod Olyja. Em je mali, em je takvih proporcija. To bi bilo dobro da se gurne u neki prosumer, za DSLR nije..

Poslednja izmena:
To što je manji nije toliki problem a ima i svojih prednosti. Recimo, u FF svetu ne postoji objektiv recimo 70-200/2.0 . A ovako mali senzor omogućava i telecentrične objektive. I potencijalno bolju CCD shift stabilizaciju.

A šta fali proporcijama. Ja sam čuo da su postojali i neki 6x6 formati. To mu dođe kockasto. :)

Baš proporcije puno korisnika 4/3 formata i hvale. Subjektivna stvar. Definitivno bolje izgleda uspravno, ali horizontalno je diskutabilno.
U Americi je 4/3 format bolji i za veće štampe. kod njih nema A3, A4 i slično, a pandan A4 formatu je 8x10" (inča). 4/3 format je mnogo bliži ovim proporcijama papira, pa kada se tako izračuna - E1 sa 5MP i 3:2 6MP modeli zapravo imaju isti efektivni broj piksela na papiru. Slično je za još veće formate - 12x16" je recimo baš 4:3. Tu onda Oly E-400 bolje prolazi od 400D, tj. nudi više piksela na papiru, posle kropovanja na format papira.

Meni za pola godine vlasništva E-1 nije falilo piksela, ni format nije bio problem, kvalitet slike još manje. AF brzina je mogla biti bolja, ali je i to bilo prihvatljivo. Smetalo mi je što nema nikakve stabilizacije niti mogućnosti bežičnog blica, niti priuštivog UWA objektiva. To su bili razlozi zbog kojih sam prešao na Minoltu. Da su prošle godine na PMA izbacili aparat sa AS unutra, ne bi mi na pamet palo da menjam sistem.

driver....nice LOGO :))

Meni ovaj iso800 deluje sasvim dobro...
i ne vidim nikakav barreling na wide delu... kao npr na fuji s6000/6500
mada cekacu ozbiljnije fotke..

Meni ovaj iso800 deluje sasvim dobro...
i ne vidim nikakav barreling na wide delu... kao npr na fuji s6000/6500
mada cekacu ozbiljnije fotke..

Na tako osvetljenom kadru, na Fujiju ne bi ni video shum na ISO400, dok je to ovde RGB shum koji se ne moze chistiti, a usput su i detalji pogubljeni, CA koliko 'ocesh, klasika za Olympus..

Shto se tiche naslova teme, za 3 godine si bash napredovao ako cesh na ovo da prelazish :D

Poslednja izmena:
One slike su lose. Malo su mutne i imaju dosta suma - ona slika ljudi na ulici (mogu i crop da okacim) na ISO200 ima puno suma i vidi se pad detalja, Fuji na ISO400 nema toliko suma... mutnocu mogu malo da razumem, ipak je ogroman raspon objektiva, ali toliko kolornog suma vec na ISO200 uz gubitak detalja... - stvarno klasika za Olympus.

Ja rekoh da nece smeti da se s njim slika na vise od ISO200 a da to lici na nesto, pa cak i u RAW-u. Za raspon objektiva, ergonomiju i funkcije svaka cast, ali oni primeri su jako losi. Ako takav bude model u prodaji... onda mogu samo da ocekuju prodaju na osnovu zoom raspona i nista vise.

Ne znam kako ne mogu da promene taj algoritam za ciscenje suma, da uklone barem kolorni sum i izvuku malo vise detalja barem do ISO400. Na tako malom senzoru se veci ISO i ne gleda.

Pogledajte ISO 200 (ovo je crop 100%), po meni ovo nikako nije dobro.

Prilozi

• 54387_1_35.jpg
    54387_1_35.jpg
    76.4 KB · Pregleda: 103
Treba sacekati kraj februara i videti najave Canon S4is i novih Sony H modela.

Pogledajte ISO 200 (ovo je crop 100%), po meni ovo nikako nije dobro.

Otpilike to je ocekivani kvalitet za date uslove slikanja (dakle nocu) i 1/2.5" senzor... Ni Canon S3IS ili Panasonic DMC-FZ7 ne bi mnogo bolje odradili isto posao.

Fuji 6500fd bi SIGURNO bolje odradio, ali on ima 1/1.7" SuperCCD (dakle 2.16x veci!!!) i pritom jos i odlican algoritam za ciscenje suma. Ma best buy u klasi bre, nema tu sta olympus da trazi... Ako se jos uzme u obzir da ce Oly biti skuplji, stvarno ne vidim mnogo potencijalnih kupaca za isti.

Poslednja izmena:
S4IS nikad nece da se desi... Sledeci model je S5IS.

Jel to neko japansko praznoverje, jer je i Fuji sa S3 presao na S5?

I Canon G5 je nasledio G3... Broj 4 se na japanskom cita isto kao rec smrt (shi).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno