Šta je novo?

Moj sledeci aparat...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo kako izgleda fotka sa Fujija F31, tek za one koji su se istripovali da je ovaj sa Oly upotrebljiv na ISO800 :) Josh je i nepovoljniji kadar za visoki iso zbog puno tamnih povrshina..

Ništa ta slika ne govori

Evo ti jedne sa F 30, ISO 800

Inače, slike tog Oly-ja su potpuno očekivane.... Dosta krivljenja, CA i neoštrine kao posledica prevelikog raspona. To ne znači da ne može da bude uspešan, ako ga u nečemu drugom nisu uprskali

Prilozi

• f 30.jpg
    f 30.jpg
    158.6 KB · Pregleda: 131
^ Izvini druze inzenjerE :D

Ja sam ubedjen da ce oly uraditi nesto oko CA sa novijom verzijom firmware.

Da. Nece moci da se fotografise ako aparat prepozna granje u kontrasvetlu u kadru...

Zasto ne bi popravili algoritam za ciscenje CA?

... kao sto je vec xxx proizvodjaca uradilo u xxx aparata.
hint: google - firmware chromatic abberation correction

Poslednja izmena:
Ako je to tek tako, zashto nisu uradili na ovom odmah, ili na poslednjih 10 modela ? :)

Meni je LoGiCnO da su dali probne primerke review site-ovima sto pre da bi najavili proizvod i da su, izmedju ostalog, zbog CA trazili od njih da ne ocenjuju i objavljuju slike, i sada im ostaje da to ispeglaju dok ne pocnu da ih valjaju u USA.
Vreme ce pokazati ubrzo ko je u pravu :)

"For an 18x zoom, CA is very mild with the SP-550. IT is much more pronounced with the Sony H cameras and even more with the Panasonic FZs. I have seen it on preproduction samples, which did not have the Firmware CA correction implemented."
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1008&message=21994726

btw: Opis s550 na engleskom sa fotografijama coveka koji ga je kupio sebi kao drugi aparat: http://scaredofthedark.typepad.com/blog/2007/02/olympus_sp550_r_4.html

Poslednja izmena:
Ja na probnim fotkama vidim vishe CA nego na Soniju H i Pana FZ. I kao shto rekoh, ako to do sada nisu sredili, i ako svaki UZ koji su napravili do sada ima problema sa tim, mislim da je "safe to assume" da ce to tako i ostati, a pogotovo zbog velikog raspona objektiva..

Ti vidis i na c770 vise ca nego na sonyiju i pana, ali je problem sto to samo TI vidis...

Mozda Mustek ima ovoliko CA..

http://www.bench-market.com/tests/photo/olympus/c770/sample/P6060068.JPG

I ne, ja to ne govorim na osnovu ove fotke, vec je od pojave C770 poznato da je "aberacija master". Imam kod kuce neke fotke sa ushca, bandere u prvom planu, shuma nazad, i svaka bandera ima josh po jednu ljubichastu liniju te iste debljine, a pozadina chak nije ni svetla.

Ali zashto ja ovo pricham, ti cesh C770 da vozish josh 5 godina i da govorish kako je vrhunski "jer ima metalno kucishte", a onda cesh da kupish Oly DSLR koji je to samo na papiru.

Poslednja izmena:
I ovi se popalili... Krajnje je vreme da crnci pocnu da konstruisu aparate jer oni za razliku od Japanaca nista ne kompenzuju.

Klasicna trka za kupcima. Znas ono "pustite mene ja sam brzi i spretniji", "moj je veci od tvog" i slicno. Krenuli su na tu varijantu. A kvalitet slike se pogorsava, sto se vidi iz primera novog Olympusa, ali pare leze u natpisima "15x zoom", "up to 5000 ISO for super shots without blur", i razne druge zezancije koje ce da namame kupce. 90% tih kupaca nece ni provaliti kakav je kvalitet fotografija jer ce jednostavno misliti da je njihov "najveci i najbolji".

Nece biti vise onog vremena kada se jurilo za kvalitetom slike i sto manje suma.

No, dobro i mi sitnicarimo :d

Mislim da je najveća greška to što se većina pali na broj megapiksela, a to definitivno nije baš nikakav pokazatelj

Zanimljivo da novi Sony H9 donosi 3" pokretan ekran. Eh, kada bi novi 15x objektiv počinjao ispod 30mm to bi bilo sjajno, na žalost ne vidi se na ovom pamfletu.

Ako ima 1/2.5" senzor objektiv ce da mu pocne od 32mm (5.2mmX6).

Fz8

Koliko vidim pana gura sve bolje i bolje, za cenu ispod 300 eura nece imati takmaca ......

http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz8/

Type Lumix DMC FZ8
Resolution 7.38 Mpixel
Maximum resolution 3072x2304
Minimum resolution 640x480
Sensor size 1/2.5-inch
Sensor type CCD
Optical zoom Yes
Focal length multiplier n/a
Zoom wide (mm) 36
Zoom tele (mm) 432
Digital zoom Yes
Auto focus Yes
Manual focus Yes
Focus range (cm) 30
Macro focus range (cm) 5
Flash modes anti red-eye
auto
fill in
off
slow flash

Storage types Secure Digital

ISO ratings auto, 100, 200, 400, 800, 1250
Aperture priority Yes
Minimum aperture wide f2.8
Maximum aperture wide f8
Minimum aperture tele f3.3
Maximum aperture tele f8
Shutter priority Yes
Minimum shutter (sec) 60
Maximum shutter (sec) 1/2000
Sequence (fps) unknown
Built-in flash Yes
External flash No
External flash type n/a
Metering Centre weighted
Multi Spot
Spot

Exposure compensation -2EV - +2EV with 1/3EV steps

White balance Auto
Cloudy
Daylight
Fluorescent
Incandescent
Manual
Shadow

Video function Yes
Video sound Yes
Maximum video resolution 848x480
Minimum video resolution 320x240
Frames per second (fps) 30
Voice recording Yes
Optical viewfinder No
Electronic viewfinder Yes
LCD display Yes
LCD size 2.5-inch
LCD resolution (pixels) 207,000
Self-timer Yes
USB USB 2.0 Hi-Speed
Video out Yes
Firewire No
Bluetooth No
File format RAW , JPEG

Energy Li-Ion

Weight 300g.
Sizes (mm) 112.5x72.2x79.0

Prilozi

• 360761066_86b8494153.jpg
    360761066_86b8494153.jpg
    97.8 KB · Pregleda: 86
  • 399870655_4eeebb8928.jpg
    399870655_4eeebb8928.jpg
    76.8 KB · Pregleda: 78
Neki su dobili opomene i thread se zakljuchava..

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno