Šta je novo?

Moj sledeci aparat...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Wow, 18x zoom :)

samo sam cekao da se javis |>
sad jos samo driver, abdee...
po meni su samo cenu ukakili... 500$ je puno, jer se e500 prodaje sa dva objektiva za 650$...
al ja cenim da ce mu cena do maja ipak biti oko 400$, a tolko cu bih ga sigurno platio...
i brine me malo da ce da bude spor, tj jos sporiji od c770...

U pravu si...
evo slikali su me nikonom neki dan i uopste mi se ne svidjaju slike |>

Za paparazzo, ložane i voajere. Mislim da je za takvu vrstu fotografije potpuno nebitan kvalitet fotki, a tržišni segment potencijalnih kupaca je u svakom slučaju popriličan. Uopšte ne sumnjam da će Oly imati lepu zaradu.

Ne izgleda lose dok se ne pogleda velicina senzora... 1/2.5" u $500 aparatu... sramota... pa Fuji 6500fd ima 1/1.7" u 350$ digitalcu... U skladu s tim bice verovatno i kvalitet slike... Sasvim sam siguran da ce Fuji da pravi kvalitetnije fotke za znatno manje para... Videcemo kad dodju review-ovi... Ma da Fuji stavi IS u telo 6500fd i da ga prodaje za $400 svi ostali prosumeri bi nestali s lica zemlje...

Poslednja izmena:
Specifikacije:
http://www.dpreview.com/news/0701/07012507olympusp550uz.asp

Sve sam mogao da zamislim na aparatu ove klase i zoom 28-504 (18x), otvor blende f2,8-4,5, manuelni fokus,ali ISO u rasponu od 50 - 5000 (pet hiljada:sceptic: - kako li ovo izgleda) nisam.

Interesantan je i burst mod u kojem može da slika 15fps (rezolucija 1280x960) ili još upotrebljiviji mod od 7fps (3Mp).

Od svih aplikacija jedino mi se ne sviđa podatak o brzini koja može da se podesi u rasponu od 1/2s do 1/2000s. 1/2000 je uobičajeno za klasu ali 1/2 je prilično ograničavajuće.

Sve mi liči na to da je Olympus u velikoj frci pa pokušava da izbaci aparate sa "bombastičnim" karakteristikama (npr. Olympus FE-250 ISO 10.000!!!) i nadaju se da će kupci da se "lepe" na to.

Pozdrav

Po meni je taj 1/2s neki auto mod... verujem da u M modu sigurno moze par sekundi ko sto je i dosad moglo... ili su ga bas zeznuli (kao imas iso 5000, sta ce ti >1 s...)

Iluzorno je bilo ocekivati da ce olympus staviti veci senzor... ono cemu bih se ja pre radovao je bolji kvalitet izrade (u rangu c750 ili c7070), ali vidim da nist od toga... ako bude pravio upotrebljive fotke na iso >1000, ja bih vec bio vrlo zadovoljan, no nekako mi je tu strepnja dublja nego nada...
ko sto vec rekoh, ako bude do maja <400$, eto mene, a ako ostane na 500, onda bih pre uzeo e500, stagod driver pricao |>>

Looool, kakav thread :D

Necu nishta da ti kazem danijele, osim, u zdravlje se za**** :D

U jedno sam siguran, svi ostali aparati na trzistu ce morati da se odreknu prefiksa ULTRA, jer ce zapravo samo ovaj biti istinski Ultra Zoom.
Ne znam kako su izveli ali 18x je za svaki respekt, narocito kada se uzme u obzir da krece od 28mm.

Znam ja, s*ebali su sve ostalo :)

Da je to tako lako, ne bi se 12x zum zadrzao od prvog UZ aparata do danas. Ovo je direktan pokazatelj koliko Olympus tone, ovim zeli da privuche kupce, a nigde nije napisao da kvalitet tog objektiva ne moze da bude kao onih sa 10 ili 12x zumom.

A inache, imao sam 17x zum na Fujiju S5500 sa odlichnim Tcon telekonverterom, i koristio sam ga samo u retkim situacijama, jednostavno nije potrebna tolika zumchina osim ako necesh najvishe da fotkash zivotinje u divljini.

Ne kontam baš toliko loženje na veličinu zoom-a. Kod mene bar je 85% fotki napravljeno u wide položaju a manje od 5% u tele. A i svi ti ultra zoom-ovi imaju prilično lošu sliku u skroz tele položaju.

E sada, pohvalno je što kreće od 28mm. Konačno da i to postaje neki standard. I stabilizacija u UZ klasi mora biti standard. Još se samo Fuji čeka. A i videćemo kako će da radi ta Oly stabilizacija.

A ISOx000 će biti koristan koliko i na ostalim aparatima sa tim Sony senzorom.

A Oly konačno da izbaci nešto što bar na papiru liči na nešto. A ne drveni aparati.

Poslednja izmena:
Specifikacije izgledaju odlično. Samo još da vidimo izvedbu. Pre svega kako će objektiv izdržati - brine oštrina po ćoškovima i CA. Takođe, kako će Oly da implementira đuskajući CCD (Minolta je to uradila odlično na A seriji). Jasno, i brzina AF - teže je sa većim opsegom objektiva. Ako objektiv bude makar na granici prihvatljivost, stabilizacija i fokusiranje dobri, i ja postajem zainteresovan.

Specifikacije su zaista sjajne. 28mm u omanjem UZ aparatu - odlično. 500mm - lepo. Obe krajnosti u istom aparatu - sjajno.
Za one koje mrze da računaju - da bi se 500mm implementiralo kropovanjem sa 300mm objektiva, potrebno je 7MP * (500/300)^2, tj. oko 19MP. Inače, meni obično treba raspon od 28-130mm, pa onda što duže, 400mm i više. Drugim rečima, kada mi je 150mm tesno, uglavnom bih voleo 400-500mm. Ovaj opseg 28-500mm, kao sa video kamera, deluje super, samo ako zaista uspe da pruži prihvatljiv optički kvalitet.
Ima RAW, što me ne zanima više kod ovakvih aparata, ali ima kome treba.

Ali zato ima vrlo, vrlo zanimljivih 7fps na 3MP do 15 frejmova. 3MP je sasvim dovoljno za kućne fotke da uhvatim moju devojčicu kako vozi bicikl ili skače u vodu. Ili bilo šta slično. Sumnjam da AF može tada da prati ikakav pokret, ali uz prefokusiranje bi trebalo biti vrlo upotrebljivo.

Čak ni xD više nije tolika muka kao ranije. Da sačekamo mart negde i da vidimo na šta liči. Ako ispadne OK, to u mojim očima briše S3, FZ7 i ostalo potpuno sa spiska potencijalno zanimljivog drugog aparata.

Ja bih u malom kompaktu voleo 28-(recimo)90mm ali 2.0 kroz ceo opseg. Eto, ne mora od 28. Neka bude 32-90. I naravno stabilizaciju. Što to neko ne napravi?!? :(

Nešto ne mislim da bi bio skuplji u proizvodnji od ovih 18x zooma sa 2.8-4.nešto.

Mislim da je to senzor koji je na SP-510, znaci zaboravite na sve preko ISO200.

Na papiru izgleda ultra-mega sve (stvarno super), ali cenim da ce slike biti brljave do besvesti vec na ISO200, a sumnjam da ce i na tako malom senzoru i RAW da valja nesto da se cisti.

Iskreno mislim da ce senzor dobro da se "muci" i da ce biti ogranicen na ISO100 (ISO200 plafon plafona) za kvalitetne i ciste fotografije.

Ali, cenim da ce imati odlicnu prodju ako se pokaze u realnoj upotrebi kao sto pise na papiru.

Mogu da guraju ISO dokle oce, dok ne dodju do jedinstvene Olympus nagradne igre:

Prepoznajte sta je na slici :d

Zar stvarno ima ljudi koji bacaju pare na Olympus aparate pored Canon-a, Nikona i Sony-a, pa cak i na Olympus E500, kad za malo vise od 500 evra moze da se uzme Canon 350D koji je bog i batina za bilo koji Olympus. A sto se tice one informacije, ISO 5000?!!! WTF?!!! Lepo receno, prepoznajte sta je na slici!!! :D

Zar stvarno ima ljudi koji bacaju pare na Olympus aparate pored Canon-a, Nikona i Sony-a, pa cak i na Olympus E500, kad za malo vise od 500 evra moze da se uzme Canon 350D koji je bog i batina za bilo koji Olympus
Ovde se priča o aparatu potpuno druge klase - ultrazum, koji ima isto koliko smisla koliko i Canon S3 ili Sony H5. Da li će biti bolji ili slabiji ostaje da se vidi, ali odlično zvuči.
Ako se pak porede DSLR sistemi, Olympus gubi pozicije, ali nije baš bacanje para. Takođe, 350D je fin aparat, ali teško da je "bog i batina".

Upravo tako, Canon 350D nije bas najbolji aparat danasnjice, ali za svaki Olympus jeste... :D
Sumnjam isto da je bolji ovaj Olympus nego Sony H5...Nije bitan zoom, nego kvalitet slike, a to je nesto sto Olympus aparatima nije jaca strana.
Kao sto je neko ranije rekao, vrlo moguce da koristi SmartZoom za tih 18x. 9mpx, sa smanjenjem slike na 7mpx, nesto slicno kao na Panasonic Lumix FZ-30 i FZ-50...Premalo je kuciste za toliki objektiv...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno