Vidim da si upucen, nego da pitam... Jesi ti ovo koristio sa 13900 cpu ili imas iskustva sa ovom MSI plocom, sa HERO plocom, pa na osnovu licnog iskustva preporucujes MSI ? Malo mi je cudno da se svodi na isto nesto sto kosta 600e sa necim sto kosta 300e, bas je velika razlika u ceni,
Cenim da ce Arctic 360/420 zavrsiti posao... Malo sam gledao testove, Arctic je dzabaka a performanse u rangu naskupljuh AIO. AIO je naziv za fabricka vodena hladjenja ? Ako sam dobro zakljucio trebalo bi da je tako.
Po svemu sudeci bice ta memorija, brza nema smisla, kao ni sporija... Mislim ako ima smisla da uzmem 8000 nije problem nego nisam naleteo na neki test koji pokazuje razliku vrednu te razlike u ceni, ni u renderu, ni u igrama...
Od svega sto si napisao ovo mi je najvise zapalo za oko, a sto mi nije bas najjasnije... Mislio sam kada nabavim hardver da pokrenem temu sa tim pitanjem al aj kad si vec pomenuo da pitam... 13900k/kf treba da je procesor 125w, listajuci tako forum i yotube vidjao sam potrosnju koja ide debelo preko 350w, konkretno onaj render simulator CinebenchR23 300~350w, i malo mi nije jasno sta se tu desava, kako 125w a zapravo je ~300w.
Zanima me i sta se desava koji je gubitak ako je 300w realno za max performanse, koji je gubitak kada se ogranici na 180w, i koja je zapravo ploca potrebna da se izvuce taj neki maksimum od ~300w a da sve to radi u visecasovnom radu bez problema.
Imaš i skuplje ploče, ne znači da moraš da potrošiš toliko.
MSI ima 16 80A faza, što bi trebalo da je dovoljno za normalan rad sa 13900K. Pod "normalan" mislim na power limit koji nije otključan pa da procesor vuče 300+ vati što ni sa 360mm AIO nećeš moći da ohladiš. Tebi je u celoj jednačini hlađenje procesora najveći problem a koliko vati će da vuče dok radi je možda najveći faktor tu. Ok, i napon igra ulogu...da ne komplikujemo.
13900K po defaultu, po Intelovoj specifikaciji, ima dva power limita, dugotrajni (PL1) i kratkotrajni (PL2). PL2 koji je po defaultu 253W mu kaže da će kad zatreba više snage neko kratko vreme da vuče toliko a PL1 (po defaultu 125W) je koliko može da povuče na duže staze. Kao kad voziš kola pa hoćeš da pretekneš nekog i nagaziš gas pa kad ga prešišaš vratiš se u svoju traku i smanjiš gas...nadam se da ti je ova analogija jasna.
Koliki su ti limiti i koliko dugo će procesor da radi sa njima može da se podesi u BIOSu ploče. Što veći power limit i što duže radi na tom power limitu, više se greje procesor. Tih 300+ W koje si video su kad se ukloni power limit (tj. stavi se neka ogromna, nerealna cifra) pa se procesoru dozvoli da vuče koliko on hoće i koliko dugo hoće...što je u slučaju 13900K tipično previše za konvencionalno hlađenje sa vazdušnim ili AIO kulerima, to je već teritorija za custom vodena hlađenja...
E sad...Intel je bespotrebno nadrukao te limite da bi izvukao veće cifre u testovima. Bespotrebno jer su ljudi provalili da možeš da smanjiš power limit i to značajno, a da se izgubi samo malo na performansama. Koliko se gubi i na kojim limitima, zavisi od toga šta radiš.
Sa igrama je lako, Intel tipično ne vuče i ne greje se mnogo u igrama, igre nisu problem.
Što se programa tiče, tu je već šareno. Gro testova sa raznim power limitima je rađeno sa Cinebenchom što tebi ne znači puno. Nisam imao vremena da iskopam negde kako 13900K skalira u Adobe programima na raznim power limitima ali mislim da možeš da ga ograničiš sa standardnih 253W na nekih 180-200W max na PL2 bez gubitka na performansama koji bi primetio ili koji bi ti značio nešto...ali značiće za hlađenje.
Da ti nije prvi build, mogao bi da sedneš i natenane istestiraš temperature pri tom-i-tom power limitu dok radiš sa svojim projektima dok ne nađeš neku zlatnu sredinu gde ti odgovaraju i performanse i temperatura. Ali pošto je tako kako je, moraćeš (ili ti ili onaj ko ti bude sklapao komp) da se dovijaš...
Slično se greje i Ryzen 7000, tamo je filozofija slična i takođe je potrebno tweakovanje, kao što je rekao Gulftown. I u jednom i drugom slučaju, cilj ti je da procesor ne pređe granicu gde će sam da obara takt jer se previše greje, svejedno ćeš imati visoke temperature. Eventualno, možeš da uzmeš 13700K, recimo, koji je malo lakši za hlađenje...za igre puna kapa, za programe ćeš već morati sam da vidiš. Ako se dobro sećam, primarna mašina ti je na poslu, kući samo dovršavaš stvari? Možda i posluži 13700K...
Da ponovim preporuku za Arctic vodeno hlađenje, jeftiniji je od konkurencije, ne treba ti nikakav softver da bi podešavao nešto, i ARGB varijanta ima odlične ventiatore. Ako ti se ne bakće sa light show-om, ne moraš da povežeš RGB kablove...
Jedino treba videti da i bi stao u kućište jer Arctic ima deblji hladnjak od ostalih...
Da se vratimo na ploču. Kao što rekoh, ti možeš da pljuneš 500+ evra na matičnu, ali da li zaista moraš ako jeftinija radi posao?
MSI Pro Z790-A ima dovoljno dobru naponsku sekciju za 13900K koji radi pod standardnim ili smanjenim power limitom (kolege mogu da me isprave ako grešim), sa pristojnim hladnjacima. Imaš 4 M.2 slota (3 sa hladnjacima), 6 SATA konektora, dobar zvučni čip, solidan asortiman USB portova, optički izlaz za zvuk ako ti treba, 8 fan konektora, WiFi/BT, onaj Kingston RAM koji smo pominjali je u listi kompatibilnih sa pločom pa ne bi trebalo da bude problema sa njim...pa ti reci meni da li ti je to dovoljno dobro ili ti baš treba ploča od 600€?