Šta je novo?

Hardver MOJ PRVI PC - AMD ili Intel konfiguracija za video obradu...

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

V_e_r_A

Poštovan
Učlanjen(a)
24.07.2023
Poena
55
AMD Ryzen 9 7950X ili 13900K/KF ?
Ostatak konfiguracije treba da pokrije potrebe 1440p gaminga, a igra se Red Dead Redemption 2, Returnal, The Witcher 3, Immortals Fenyx Rising itd.
Na poslu imam oba sistema, stim da sam malo vise radio na 13900KF. Pratim forum vec neko vreme pa reko da pitam posto mi hardver nije jaca strana pre svega jer se nisam bavio hardverom, radim sa onim sto mi se da.
Budzet je neogranicen, zapravo nije, nego gledajuci cene shvatio sam da bukvalno ako slozim sve najskuplje komponente cifra nije iznad budzeta, ali to je pod znakom pitanja jer mozda negde gresim... Roditelji kazu da sam dobro dete pa su resili to da nagrade :) Veci problem je sta sa cim sastaviti a da to radi bez problema... Kao sto rekoh imam iskustva u radu sa AMD Ryzen 9 7950X ili 13900K/KF, i to sto koristimo radi posao do duse prilicno cudno u samom renderu... Kada je samo jedan projekat u obradi radi dobro, kada se rade 2 i vise performanse opadaju, kolege kazu da je to zato sto procesori dodju do temeprature limita pri cemu rade sporije. Mislim kazu stosta i za memoriju i za SSD, ali oni su isto kao ja korisnici hardvera, zato sam se odlcio ovde da pitam i zbog toga sto na netu ima gomila misljenje koje ne umem da percipiram na pravi nacin, pa ako je neko voljan neka da neki savet.

evo ti jos jedan video sa direct die i cike koji ga je napravio u saradnji sa ek i der8auer. na jednom der8ebaur videu on komplet zaslugu daje kitgurutech. .na videu se fino vidi test sa ek bez i sa direct die. bez direct die na oko 330W sa p 5.7 i e 4.5 temp 90..sa direct die 76-78C..

ako neces raditi OC idi na 420 AIO...al ako imas para idi na CL i miran si..ko sto rekoh dadni nekome nek ti odradi CL ako nisi 100% samouvjeren da mozes ti odraditi..

Nemojmo babe i žabe sada. Direct die je totalno druga stvar i skida 15 stepeni. Drugi univerzum.
Ovde se ne priča o tome i malo ko će to uraditi u Srbiji.

@spavac22
Ovaj vide pokazuje da procesor moze da se ohladi ispod 100c samo to nije sa AIO 360 a sve van toga za mene je suvise, ne znam kako bi to odradio, cak je i sklapanje racunara od nule za mene novo iskustvo.

1690640296295.png
@RingeRaja
@Gulftown
@spavac22
Pogledao sam ova 2 klipa i poprilicno mi nista nije jasno... Jedino sto mi je zapalo za oko je krajnji rezultat u CB23 od 42300 i poredim ga sa ovim rezultatom iz ovog testa pa mi nije jasno cemu ovoliko za mene cimanje (mozda je ovo vama jasno i laganica zato kazem za mene) oko +5% ili u odnosu na njegov startni rezultat pre ovog zahvat od +7% Svakako temperatura je 100c sto je valjda normalno i od toga izgleda ne moze da se pobegne. Iskreno vise bi voleo da vidim tremepraturu 80~90c ne preko toga ako vec mora da bude vrelo, i neke rezultata sa okvirno tim temepraturam, nego nasto nisam naiso na tako nesto.
1690636614045.png

da se vratimo na temu. ovaj deo foruma služi isključivo za predloge šta konkretno kupiti shodno uslovima, potrebama, željama i parama.
hvala na razumevanju

@momsab
Sve ok, ja sam kriv zbog svoje radoznalosti, pitanja se nadovezuju jedno za drugim... Necemo dalje diskutovati jer manje vise sve mi je jasno sto treba da bi obavio kupovinu pa ako negde zapnem o tome cemo u nekoj drugoj temi... Jos jednom hvala svima :)

@Rick
Nije ali imam sve informacije potrebne da napravim adekvatan izbor... Ryzen 9 7950X sigurica, lagana Intel kombinacija 13700k ili lagana AMD 7800x3D, ili izazov 13900k sa kojim je pitanje da li cu uspeti da izvucem perfomanse kakve se ocekuju od tog procesora. GPU 4090, 32gb 6400 kinsto, Liquid Freezer II 420... Ploca kao verovatno najvaznija komponenta za Intel mi je Hero prvi izbor a nisam cuo da je pogresan tako da ako bude intel onda verovatno ta ploca najvise zbog ovog recenzije sa axe kanala pa sam posle pogleda malo sta kazu na netu na osnovu cega sam dosao do zakljucka da se radi po premijum proizvodu po normalnoj ceni... Vidjao sami neke rezultate negde bas sa tom plocom i 13900 gde su normalne temperature pa racunam mozda je tu nesto i do ploce :p Svakako sve cu na tenane da proanaliziram jer nigde ne zurim.

Nemojmo babe i žabe sada. Direct die je totalno druga stvar i skida 15 stepeni. Drugi univerzum.
Ovde se ne priča o tome i malo ko će to uraditi u Srbiji.
bas nema niko u srbiji da radi deliding..cisto pitam..

@spavac22
Pogledao sam ova 2 klipa i poprilicno mi nista nije jasno... Jedino sto mi je zapalo za oko je krajnji rezultat u CB23 od 42300 i poredim ga sa ovim rezultatom iz ovog testa pa mi nije jasno cemu ovoliko za mene cimanje (mozda je ovo vama jasno i laganica zato kazem za mene) oko +5% ili u odnosu na njegov startni rezultat pre ovog zahvat od +7% Svakako temperatura je 100c sto je valjda normalno i od toga izgleda ne moze da se pobegne. Iskreno vise bi voleo da vidim tremepraturu 80~90c ne preko toga ako vec mora da bude vrelo, i neke rezultata sa okvirno tim temepraturam, nego nasto nisam naiso na tako nesto.

mozes gledati 80-90c sa mora 3 420 na 6ghz..vuce 360W..

kupi komponente i dadni nekome nek ti to slozi..

@spavac22
Gledam na axe youtube kanalu stalno sklapaju neke masine, oni to rade svaki dan, valjda cu ja umeti jednom korak po korak bez zurbe :)
Ne vidm da treba neko kvlifikovano znanje za tako nesto neka skola da se zavrsi za to, pa kada je tako onda to verovatno moze svako.

Voleo bih da vidim kako ljudi koji ovako teško biraju običnu konfiguraciju, kako tek kupuju kola ili stan :D I koliko godina to traje.

@Marti Misterija
Verujem da je neka dobra sala vezana za forum ali je ipak ne razumem :)

@Gulftown
Pa nije tesko, krenulo je lagano nego se ispostavli iz vasih komentara da je ono sto sam video na neti zapravo tacno a to je da se oba procesora podosta greju, da je 13900k brzi za sve ali teze ga je ohladiti, mozda cak i nemoguce sa kulerima koji mogu da se kupe u radnjama. Sve sam to zakljucio iz ove tem. Da je nisam pokrenuo kupio bi recimo 13900k sa nekim slabasnim hladjenjem i ne bi nista uradio... Situacija je malo slozenija od obicne samo kupis i koristis :)

Navikni se na takve procesore, jer će i sledeći biti isti ovakvi najverovatnije. Ili kupi 5950X i taj ćeš ohladiti.
Opet ponavljam, da kupiš i najbolje vodeno hladjenje za 13900K, opet ćeš imati problem.

@Gulftown
Ti mi stvarno pravis zbrku svojim komentarima a nista decidno da mi kazes... Evo pitacu potpuno jasno, mada mislim da sam i do sada bio jasan.
Gledajuci sve ove testove 13900k pravi u render simulatoru R23 oko 40k da li postoji mogucnost da se dobrim vodenemi AIO hladjenjem odrze te perfomanse da isti test i nakon sat vremena uzastopnog testiranje pokaza taj isti rezultat od 40k sto znaci da performanse ne opadaju, i ako ne moze sto ocekujem da ces da mi odgovoris za koliko ce se degradirati ? Da li ce recimo da padnu ispod 37000 koliko Ryzen 9 7950X pravi sa 125w kako je navedeno u grafikonu par poruka iznad. To je nesto sto me najvise interesuje u ovom trenutku.

Mislio sam ovom porkom da zavrsimo diskusiu i bilo kakva pitanja
malo da promislim pa bih ovde napisao pre kupovine sta kupujem cisto da neko vidi i ukaze ako je nesto lose slozeno, medjutim @Gulftown mi pravi zbrku u glavi jer iskreno zeleo bih 13900k al opet sa druge strane ako ce raditi na nivou Ryzen 9 7950X 125w to je onda totalni promasaj...

Iskreno se izvinjavam ako sam malo naporan :confused:

Džaba gledaš te cifre u Cinebenchu jer ne radiš sa Cinebenchom. Džaba gledaš 125W jer niko i nije rekao da ga staviš na 125W.

Default Intelov power limit (onaj veći PL2) je 253W. Stavi ga na nešto manje, 180W, 200W, 220W, koliko ti dune. Stavi mu negativni offset na naponu, što se narodski zove "undervolt". To su trikovi da im se smanji temperatura. ***, tako su ih napravili ove generacije i Intel i AMD, to ti je. Možda imaš minimalni gubitak performansi, tipa 5-6%, možda malo više, ko zna, ali ćeš uspeti da održiš procesor ispod granice gde sam obara taktove zbog temperature, i to je glavno. Probaj da nađeš meru gde uspeva da bude ispod kritične granice a da gubi što manje performansi. Koliko i da li ćeš izgubiti, ne znam. Guglaj "13900K power scaling + adobe" ili tako nešto, možda i naletiš na konkretnije informacije.
Za AMD je slična priča, samo se malo drugačije tweakuje...
U oba slučaja treba malo strpljenja, više pokušaja, testiranja i malo sreće s konkretnim primerkom procesora. Sumnjam da ćeš to moći sam ali ko zna...
Ili prosto uzmi slabiji procesor, za igre ti je dovoljan 13600K/7600x, za posao vidi sam, pošto ti je sporedno i dopunski...verovatno će morati isto da se odradi ali biće lakše i brže.

Neko je lepo rekao, verovatno će u radu da vuče manje struje i da se greje manje nego u sintetičkim testovima a i nećeš konstantno da ga napinješ, pa neće ni biti toliko strašno...za igre nije problem.

I ti ti je to, ne znam kako bolje da ti se nacrta...reši šta ćeš i kakve su ti potrebe.

OK hvala, da ne idemo dalje na tu temu, jasno mi je da ne postoji bas precizan odgovor.
Konkretno komponente jer to je tema... Da li je ovo ok, da li ce ovo raditi zajedno kako treba ili se neka komponenta sa nekom ne slaze. Resio sam da udjem u kostac sa 13900k pa sta bude.

ASUS ROG Maximus Z790 Hero € 574
Intel Core i9-13900K € 594
Thermal Grizzly 12th & 13th Gen. CPU Contact Frame € 39
Arctic Liquid Freezer II 420 € 98
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 € 1737
Kingston FURY Renegade Kit 32GB, DDR5-6400, CL32-39-39 € 153
Samsung SSD 970 PRO 512GB, M.2 € 154,99
Corsair Force Series MP600 Core XT 4TB, M.2 € 206

Moze preporuka za kuciste neko neutralno... Svakako, sve ovo ako se uklapa radice sa otvorenom stranicmo kucista tako da nisu bitni ventilatori i RGB me ne zanima to cu sve ugasiti ako mogu. Imam napjanje 1200w 80+, i monitior 144hz 27' 1440p.
Bitno je da napomenem da ce sve ovo raditi u prostoriji koja nije klimatizovana leti jer ne mogu da boravim u klimatizovanom prostoru.

Poslednja izmena:
Još jednom: bacaš pare na ploču od 600€.

Na KP je neki lik prodavao Thermalright contact frame za 15€...

Može li da stane taj 420mm AIO u tvoje kućište? Da ipak uzmeš 360?

155€ za 512 GB SSD? Za te pare (i manje) možeš da uzmeš top tier 2TB SSD.
Umesto 4TB drajva sa QLC NAND-om (što bih izbegao) + 512GB preskupog SSD-a za 360€, uzmi 2x2TB Kingston KC3000 za 270€ kod nas ili ispod 250€ na KP...ustvari možeš da uzmeš 3x2TB za pare koje bi dao za ono s tvoje liste.

Onda ova ASUS ROG Maximus Z690 Hero € 465 ?
M2 mora da ide ovako za sitem i program 512, za rad 4 ili 8tb... Moze ovaj Corsair Force Series MP600 Pro NH 4TB, M.2, Samsung SSD 970 PRO 512GB, M.2 to ima na stanju zato sam ga naveo nego sam nasao cenu pa kad vec navodim sa cenom stavio sam cenu sa strane. Da ti sad ne objasnjavam u firmi se koristi samo Samsung i Corsair jer su se pokazali kako treba u svakodnevnom visecasovnom radu.
Kuciste kupujem u koje moze da stana a 420 sigrno je makara za 1c bolje od 360.

Kupuješ za firmu komp ili svoj privatni? Kakve veze ima što se u firmi koristi Corsair ili Samsung SSD? :D

Zasto mora 970 Pro kad po nizoj ceni imas 980 Pro i najnoviji 990 Pro?Ima dosta boljih ssd-ova od tog i neisplativo je kupovati ga pogotovu po toj ceni.

@Gulftown
Ima nesto vezano za memoriseke cipove na tim plocicama, temepraturu, i visecasovni rad zbog cega se koriste samsung i corsair... Pitacu o cemu se tacno radi.
@oaxacus
Imam taj samsung 970 na raspolaganju ne moram da ga kupujem...

Što odmah nisi njih pitao za celu konfiguraciju kada znaju bolje :D Skratiš sebi muke.

@Gulftown
Ovo vezano za M2 u praksi se pokazalo kao najbolje resenje sto ne znaci da ne postoji i bolje, nego rade po sistemu ako dobro radi ne diraj... Za desktop procesore nemaju resenje da ne dolazi dao degradiranja performansi pa do tog resenja pokusavam sam da dodjem na sta sam se najvise i fokusirao... Mada te desktop masine su sekundarne za neki lokalni posao pa im mozda zato nije ni bitno sto malo kaskaju.

Znam ja dobro kako se po firmama radi. Nego što bi se ti držao tih "stručnjaka".

@V_e_r_A otvori novu temu u kojoj ćeš izneti konkretne potrebe, želje i uslove. u toj novoj temi ćeš dobiti konkretne predloge za kupovinu a ti nećeš zalaziti u detalje.
na mnoga pitanja koja te muče ti je već odgovoreno u ovoj temi

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno