Šta je novo?

Hardver MOJ PRVI PC - AMD ili Intel konfiguracija za video obradu...

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

V_e_r_A

Poštovan
Učlanjen(a)
24.07.2023
Poena
55
AMD Ryzen 9 7950X ili 13900K/KF ?
Ostatak konfiguracije treba da pokrije potrebe 1440p gaminga, a igra se Red Dead Redemption 2, Returnal, The Witcher 3, Immortals Fenyx Rising itd.
Na poslu imam oba sistema, stim da sam malo vise radio na 13900KF. Pratim forum vec neko vreme pa reko da pitam posto mi hardver nije jaca strana pre svega jer se nisam bavio hardverom, radim sa onim sto mi se da.
Budzet je neogranicen, zapravo nije, nego gledajuci cene shvatio sam da bukvalno ako slozim sve najskuplje komponente cifra nije iznad budzeta, ali to je pod znakom pitanja jer mozda negde gresim... Roditelji kazu da sam dobro dete pa su resili to da nagrade :) Veci problem je sta sa cim sastaviti a da to radi bez problema... Kao sto rekoh imam iskustva u radu sa AMD Ryzen 9 7950X ili 13900K/KF, i to sto koristimo radi posao do duse prilicno cudno u samom renderu... Kada je samo jedan projekat u obradi radi dobro, kada se rade 2 i vise performanse opadaju, kolege kazu da je to zato sto procesori dodju do temeprature limita pri cemu rade sporije. Mislim kazu stosta i za memoriju i za SSD, ali oni su isto kao ja korisnici hardvera, zato sam se odlcio ovde da pitam i zbog toga sto na netu ima gomila misljenje koje ne umem da percipiram na pravi nacin, pa ako je neko voljan neka da neki savet.

Vidim da si upucen, nego da pitam... Jesi ti ovo koristio sa 13900 cpu ili imas iskustva sa ovom MSI plocom, sa HERO plocom, pa na osnovu licnog iskustva preporucujes MSI ? Malo mi je cudno da se svodi na isto nesto sto kosta 600e sa necim sto kosta 300e, bas je velika razlika u ceni,
Generalno cena ploca je u zadnjih par godina skocila nenormalno, bez ikakvih osnova. Do juce su najskuplje ploce bilo do 200e.
Razlike u performansama prakticno nema, bukvalno cenu guraju koristeci marketing.
Trenutno bilo koja ploca do 300e je neki maximum koji treba dati, sve preko je porez na budale (a i ovo je previse).

Pa nisu baš 200e bile najskuplje do pre par godina. :)

Vidim da si upucen, nego da pitam... Jesi ti ovo koristio sa 13900 cpu ili imas iskustva sa ovom MSI plocom, sa HERO plocom, pa na osnovu licnog iskustva preporucujes MSI ? Malo mi je cudno da se svodi na isto nesto sto kosta 600e sa necim sto kosta 300e, bas je velika razlika u ceni,

Cenim da ce Arctic 360/420 zavrsiti posao... Malo sam gledao testove, Arctic je dzabaka a performanse u rangu naskupljuh AIO. AIO je naziv za fabricka vodena hladjenja ? Ako sam dobro zakljucio trebalo bi da je tako.

Po svemu sudeci bice ta memorija, brza nema smisla, kao ni sporija... Mislim ako ima smisla da uzmem 8000 nije problem nego nisam naleteo na neki test koji pokazuje razliku vrednu te razlike u ceni, ni u renderu, ni u igrama...

Od svega sto si napisao ovo mi je najvise zapalo za oko, a sto mi nije bas najjasnije... Mislio sam kada nabavim hardver da pokrenem temu sa tim pitanjem al aj kad si vec pomenuo da pitam... 13900k/kf treba da je procesor 125w, listajuci tako forum i yotube vidjao sam potrosnju koja ide debelo preko 350w, konkretno onaj render simulator CinebenchR23 300~350w, i malo mi nije jasno sta se tu desava, kako 125w a zapravo je ~300w.
Zanima me i sta se desava koji je gubitak ako je 300w realno za max performanse, koji je gubitak kada se ogranici na 180w, i koja je zapravo ploca potrebna da se izvuce taj neki maksimum od ~300w a da sve to radi u visecasovnom radu bez problema.
To znači da mu je default potrošnja 125w, ali to tebe ne treba da zanima, već potrošnja u piku, koja ide i do 350w. Ako ga u piku ne ohladiš kako treba cpu će da trotluje da se ne bi pregrejao, spusti automatski klok, a samim tim i potrošnju i disipaciju toplote (grejanje).
Da bi to rešio, treba ti pod broj 1 dobro napajanje koje će moći stabilno da radi i isporuči zahtevanu struju, pod 2 dobra matična ploča sa kvalitetnom naponskom jedinicom za cpu koja će moći stabilno da isporuči to što dobije od napajanja, a što zahteva cpu, pod 3 dobro hlađenje koje će da ohladi cpu koji radi dugo na najvišem taktu, pod 4 ambijent (kućište) koje će da omogući pravilan air flow i odvođenje viška toplote.

Poslednja izmena:
Kada budes trazio model ploce jednostavno guglaj ime procesora koji zelis i plocu koja ti je interesanta i videces testove kako su se pokazale.
Mada sve ploce sa cipsetima z790/z690 mogu dati struju za najjace procesore.
O struji razmisljaju samo oni koji hoce neke srednje ili malo jace procesore da stave na budzet ili osrednje ploce, dok na najjacim cipsetima tih problema nema.
Tako da je na kraju pravilno hladjenje cpu i kucista jedini problem u jednacini,

Poslednja izmena od urednika:
@Devil 2000
Jedno to filtriranje napona valjda je bolje kod skupljih ploca, to ne znam gde da vidim neko poredjenje tipa ova ploca moze to i kosta 600e a ova od 200e to ne moze zbog toga sto sa naponom ne radi kako treba. Ne znam gde da vidim takav neki test kako se koja ploca ponasa u visecasovnom radu zavisno do toga kako filtrira napon.
A hladnje je sad na provom mestu sto se tice kupovine, mozda uzmem cak i dva sistema pa ostavim sebi koji se pokaze bolje.

Ekstemno skupe ploce su za ekstemni overklok, a onda to povlaci i hladjenje i delidovanje procesora sto unistava garanciju .....
Tako da bas nista se ne dobija sa toliko skupim plocama ako se normalno koristi cpu koji si kupio.

Cenim da ce Arctic 360/420 zavrsiti posao... Malo sam gledao testove, Arctic je dzabaka a performanse u rangu naskupljuh AIO. AIO je naziv za fabricka vodena hladjenja ? Ako sam dobro zakljucio trebalo bi da je tako.

Po svemu sudeci bice ta memorija, brza nema smisla, kao ni sporija... Mislim ako ima smisla da uzmem 8000 nije problem nego nisam naleteo na neki test koji pokazuje razliku vrednu te razlike u ceni, ni u renderu, ni u igrama...

Od svega sto si napisao ovo mi je najvise zapalo za oko, a sto mi nije bas najjasnije... Mislio sam kada nabavim hardver da pokrenem temu sa tim pitanjem al aj kad si vec pomenuo da pitam... 13900k/kf treba da je procesor 125w, listajuci tako forum i yotube vidjao sam potrosnju koja ide debelo preko 350w, konkretno onaj render simulator CinebenchR23 300~350w, i malo mi nije jasno sta se tu desava, kako 125w a zapravo je ~300w.
Zanima me i sta se desava koji je gubitak ako je 300w realno za max performanse, koji je gubitak kada se ogranici na 180w, i koja je zapravo ploca potrebna da se izvuce taj neki maksimum od ~300w a da sve to radi u visecasovnom radu bez problema.
Imaš i skuplje ploče, ne znači da moraš da potrošiš toliko.
MSI ima 16 80A faza, što bi trebalo da je dovoljno za normalan rad sa 13900K. Pod "normalan" mislim na power limit koji nije otključan pa da procesor vuče 300+ vati što ni sa 360mm AIO nećeš moći da ohladiš. Tebi je u celoj jednačini hlađenje procesora najveći problem a koliko vati će da vuče dok radi je možda najveći faktor tu. Ok, i napon igra ulogu...da ne komplikujemo.

13900K po defaultu, po Intelovoj specifikaciji, ima dva power limita, dugotrajni (PL1) i kratkotrajni (PL2). PL2 koji je po defaultu 253W mu kaže da će kad zatreba više snage neko kratko vreme da vuče toliko a PL1 (po defaultu 125W) je koliko može da povuče na duže staze. Kao kad voziš kola pa hoćeš da pretekneš nekog i nagaziš gas pa kad ga prešišaš vratiš se u svoju traku i smanjiš gas...nadam se da ti je ova analogija jasna.
Koliki su ti limiti i koliko dugo će procesor da radi sa njima može da se podesi u BIOSu ploče. Što veći power limit i što duže radi na tom power limitu, više se greje procesor. Tih 300+ W koje si video su kad se ukloni power limit (tj. stavi se neka ogromna, nerealna cifra) pa se procesoru dozvoli da vuče koliko on hoće i koliko dugo hoće...što je u slučaju 13900K tipično previše za konvencionalno hlađenje sa vazdušnim ili AIO kulerima, to je već teritorija za custom vodena hlađenja...

E sad...Intel je bespotrebno nadrukao te limite da bi izvukao veće cifre u testovima. Bespotrebno jer su ljudi provalili da možeš da smanjiš power limit i to značajno, a da se izgubi samo malo na performansama. Koliko se gubi i na kojim limitima, zavisi od toga šta radiš.
Sa igrama je lako, Intel tipično ne vuče i ne greje se mnogo u igrama, igre nisu problem.
Što se programa tiče, tu je već šareno. Gro testova sa raznim power limitima je rađeno sa Cinebenchom što tebi ne znači puno. Nisam imao vremena da iskopam negde kako 13900K skalira u Adobe programima na raznim power limitima ali mislim da možeš da ga ograničiš sa standardnih 253W na nekih 180-200W max na PL2 bez gubitka na performansama koji bi primetio ili koji bi ti značio nešto...ali značiće za hlađenje.
Da ti nije prvi build, mogao bi da sedneš i natenane istestiraš temperature pri tom-i-tom power limitu dok radiš sa svojim projektima dok ne nađeš neku zlatnu sredinu gde ti odgovaraju i performanse i temperatura. Ali pošto je tako kako je, moraćeš (ili ti ili onaj ko ti bude sklapao komp) da se dovijaš...

Slično se greje i Ryzen 7000, tamo je filozofija slična i takođe je potrebno tweakovanje, kao što je rekao Gulftown. I u jednom i drugom slučaju, cilj ti je da procesor ne pređe granicu gde će sam da obara takt jer se previše greje, svejedno ćeš imati visoke temperature. Eventualno, možeš da uzmeš 13700K, recimo, koji je malo lakši za hlađenje...za igre puna kapa, za programe ćeš već morati sam da vidiš. Ako se dobro sećam, primarna mašina ti je na poslu, kući samo dovršavaš stvari? Možda i posluži 13700K...

Da ponovim preporuku za Arctic vodeno hlađenje, jeftiniji je od konkurencije, ne treba ti nikakav softver da bi podešavao nešto, i ARGB varijanta ima odlične ventiatore. Ako ti se ne bakće sa light show-om, ne moraš da povežeš RGB kablove...
Jedino treba videti da i bi stao u kućište jer Arctic ima deblji hladnjak od ostalih...

Da se vratimo na ploču. Kao što rekoh, ti možeš da pljuneš 500+ evra na matičnu, ali da li zaista moraš ako jeftinija radi posao?
MSI Pro Z790-A ima dovoljno dobru naponsku sekciju za 13900K koji radi pod standardnim ili smanjenim power limitom (kolege mogu da me isprave ako grešim), sa pristojnim hladnjacima. Imaš 4 M.2 slota (3 sa hladnjacima), 6 SATA konektora, dobar zvučni čip, solidan asortiman USB portova, optički izlaz za zvuk ako ti treba, 8 fan konektora, WiFi/BT, onaj Kingston RAM koji smo pominjali je u listi kompatibilnih sa pločom pa ne bi trebalo da bude problema sa njim...pa ti reci meni da li ti je to dovoljno dobro ili ti baš treba ploča od 600€?

@jurodivi
Da pokusam da rezimiram... U bioso postoji opcija da se postavi ogranicenje na 180w a sto bi AIO hladjenje trebalo da ohladi bez problema, pritom se ne gubi gotovo nista na perfomasama, nije potrebna neka besna maticna... Malo se gubi ali se dobija daleko vise kada se sagleda sve u celini ?

Zavisi kako u kom programu, gde treba all core se gubi više nego u igrama.

On će na tih 180W gurati taktove koje može da dostigne na tom limitu.
Može da se i uradi postavljanje nižeg takta i spuštanje napona, jer da drži fabričke taktove uz undervolt, nije realno da može nešto epohalno da se uradi, tj. da padne temp. Ako si spreman da žrtvuješ default takt zarad hladnijeg procesora, moći će da se zbudži.
Kod AMD-a može se ECO mode modifikovati, mrdanjem PPT-a na višu vrednost od tog što je u ECO modu. Pored toga mora i curve optimizer za svako jezgro da se nadje najniža vrednost. Ja sam 7900X sa Dark Rock 4 Pro doveo na jedno 82,83c tokom all core loada.
Vidi, igranke ima i sa jednim i sa drugim procesorima.

@Gulftown
Sta je sad tacno, jel se gubi malo ili mnogo ? Premijer moze da upregne cpu 100%.
Evo na ovom sajtu se lepo vidi koliko se dobije povecanjem potrosnje struje.
U prevodu sa 100% povecanja potrosnje (sa 125W na 250W) se dobije 20-30% povecanje performansi, sa skokom sa 250W na preko 350W se dobije jos manje performansi a procesor se ozbiljno pocne zagrevati.

Bavi cu ce ovom tematikom kada slozim masinu... Znaci zahtevnost softver definise potrosnju ? Ako je tako sledece pitanje je da li ima komercijalnog softvera koji generise vecu potrosnju nego ovaj render simulator ? Jer ako nema onda je R23 dobra polazna tacka da se nadje neka zlatna sredin, da se podesi sistem.
AMD daleko manje gubi kad se sa 230w svede na 125w, to smo i mi primetili na poslu, bas kao sto ovaj test pokazuje, sad mi je jasno i zasto.

1690394852718.png

@RingeRaja
Sledeca tabela je tabela u igrama :) Jer men je ovo masina vise za ispomoc sto se tice posla, a vise za igrice... Ne bi ni kupovao PC da se nisam navuko na par igrara pa hocu da ga imam i kuci a ne da ostajem na poslu posle posla :p

Benchmark testo kao sto je Cinebench R23 su napravljeni da maximum iskoriste svaki tranzistor u procesoru, dok u realnom radu cak i tih rendering softvera nece biti absolutni maximum iskoriscen kao sto si i video kada renderujes jednu scenu. Ali kada renderujes vise odjednom se usporava renderovanje svih scena jer se vise njih bore oko memorije i harda i cpu-a.

@RingeRaja
Sledeca tabela je tabela u igrama :) Jer men je ovo masina vise za ispomoc sto se tice posla, a vise za igrice... Ne bi ni kupovao PC da se nisam navuko na par igrara pa hocu da ga imam i kuci a ne da ostajem na poslu posle posla :p
Za igre nemaš probema, igre ne napinju procesor toliko, neće biti problem da se ohladi...

@jurodivi
Da ali trebaju mi i dobre render performanse i cpu koji je bolji u igrama zato je izbort Ryzen 9 7950X ili 13900K/KF, stim da su igre u blagoj prednosti sto se tice odluke... Po pitanju rendera i mogucnosti da se CPU rashladi kako treba izgleda da je Ryzen 9 7950X bolji izbor jer dzabe 13900K/KF pravi ovih 40500 u R23 kada je to izgleda samo za slikanje :p

Z77 AsRock OC Formula je bila oko 230e, a to je bilo prejeftino kakva je ploča bila. Asusove iz te serije skuplje dosta, a je bilo više od pre par god.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno