Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

^Za kraj poslastica za Kolege koji jure 16GB na 771~775 platformi:

Asus P5Q3 besprekorna u kombinaciji dva Kingston Predatora i dva HyperX Blua!

Dakle, sva naglabanja oko gustine, slotova, podržanosti memorije, itd., padaju u vodu. Da podsetim, Predatori su jednostrani RAM-i sa po 8x512MB ;)

Pogledajte prilog 224455 Pogledajte prilog 224456

SS-ovi sutra, ostadoše mi u mašini u kancu..

svaka čast. inače naglabanja se ne odnose na asus i njihova nereferentna "ram ok" rešenja. asus je oduvek druga priča po tom pitanju.

nije me dugo bilo ovde,heheh...vec duzeod godinu dana koristim modovan xeon e5440 na msi p31 neo ploci. nece overclock da se makne dalje od 2.89ghz,a fabricki je 2.83ghz. ima li neka caka na ploci da ga kloknem vise? da napomenem da je default multiplier 8.5,imam i opciju 9,koja pravi okruglo 3ghz. medjutim,procesor izgleda da ne prihvata promenu mnozioca. posle reseta i dalje kao stoji u biosu mnozilac 9,ali frekvencija je i dalje 2.89ghz...

nije me dugo bilo ovde,heheh...vec duzeod godinu dana koristim modovan xeon e5440 na msi p31 neo ploci. nece overclock da se makne dalje od 2.89ghz,a fabricki je 2.83ghz. ima li neka caka na ploci da ga kloknem vise? da napomenem da je default multiplier 8.5,imam i opciju 9,koja pravi okruglo 3ghz. medjutim,procesor izgleda da ne prihvata promenu mnozioca. posle reseta i dalje kao stoji u biosu mnozilac 9,ali frekvencija je i dalje 2.89ghz...
I za godinu dana će to lepo da ti radi :)

Dobrodošao nazad! Clear-uj CMOS za početak, stavi multi kako treba, sačuvaj. Deluje mi da se samo zatupavila ploča, a da je u međuvremenu bio neki hard reset ili nestanak struje.. Pozz

Sent from my 6055K using Tapatalk

2.83 je defolt frekvenca za taj proc (fsb je 1366), takođe je 8,5 maximalni množilac za njega. Množilac možeš da smanjuješ, a nije moguće i da povećavaš u odnosu na deklarisani.
Povećanje je moguće samo putem fsb-a, ako ti ploča dozvoljava a mislim da kod tvoje nije moguće ili je veoma limitirano.
Tj, u BIOS-u imaš 333Mhz za osnovni takt, probaj sa 366 (ako postoji kao opcija), ako ne ide, smanjuj. Ako hoće, teraj više.
Naravno, ne zavisi samo od ploče, tu je i memorija, i eventualno grafa, napajanje...

Poslednja izmena:
2.83 je defolt frekvenca za taj proc (fsb je 1366), takođe je 8,5 maximalni množilac za njega. Množilac možeš da smanjuješ, a nije moguće i da povećavaš u odnosu na deklarisani.
Povećanje je moguće samo putem fsb-a, ako ti ploča dozvoljava a mislim da kod tvoje nije moguće ili je veoma limitirano.
Tj, u BIOS-u imaš 333Mhz za osnovni takt, probaj sa 366 (ako postoji kao opcija), ako ne ide, smanjuj. Ako hoće, teraj više.
Naravno, ne zavisi samo od ploče, tu je i memorija, i eventualno grafa, napajanje...
Typo: FSB je 1333. Ostalo kako Boki savetuje. To nije ploča za OC, svakako.

Sent from my 6055K using Tapatalk

imam neki cudan problem, pokusavao po netu da trazim slican, neuspesno. pa reko da pitam ovde :)

ploca je p5q-e, memorija 4GB Kingston hyperx (2x2GB) i 4GB mushkin enhanced (2x2GB), procesor je intel q9400. bios ploce poslednji (2001). sve radi savrseno, rock stable, danima ne gasim racunar (reset kad instaliram drajvere za gpu).
uzeo sam sa aliexpress xeon e5450. ubacio modovan 2001 bios za p5q-e (probao sa dva sajta, linkovi iz ove teme, izgleda je isti bios jedino je datum modifikovanja drugaciji).

problem je sledeci, pustim prime ili linx ili bilo sta za opterecenje i testiranje sistema i radi i radi i radi i radi, nikakvih problema, temperatura je ok, hladi se sa poliranim TRUE Black i Scythe S-Flex ventom. pokrenem neku igru i u random momentima nekad posle sat nekad posle 10 minuta racunar se samo resetuje. takodje mi se desilo i da se resetovao dok je idle, spavam, ustanem ujutro i vidim da se resetovao. u event vieweru je samo jednom registrovao error ucitao memory dmp ali nista posebno nisam skontao iz toga (The computer has rebooted from a bugcheck. The bugcheck was: 0x00000101 (0x0000000000000030, 0x0000000000000000, 0xffff9c00e51b7180, 0x0000000000000002). A dump was saved in: C:\WINDOWS\MEMORY.DMP. Report Id: 1189498f-a3c9-497c-a04b-331942b2ec19.). probao sam i samo sa odvojenim memorijama, ali opet, radilo i samo puf reset. btw windows je Windows 10 Professional

vratio nazad official 2001 bios i stari procesor i sve je ponovo rock stable.

sumnjam da je problem u procesoru, nikad dosad nisam video niti cuo od ljudi koje poznajem da im je neispravan procesor. vise mi smrdi na taj modifikovani bios, ali opet kako citam ovde ljudima odlicno radi combo xeon + p5q-e.
evo u attachmentu ovaj originalni bios, pa ako neko moze da ubaci one microcodes, pokusavao sam to da skontam kako funkcionise, ali moguce da bih samo sjebao nesto :D

Original BIOS v2001

To što si opisao liči na memoriju ili hard disk.
Problem je što tvrdiš da sve radi sa Q9400.
Jel ima šanse da istestiraš memoriju za početak? Memtest ili još bolje ovo što ću ti okačiti, test broj 3+4!

Prilozi

• snm.7z
    193.4 KB · Pregleda: 31
cudno, prosao je test, ali javio neku gresku

Prilozi

• memory.png
    memory.png
    183.4 KB · Pregleda: 83
Ili probaj da testiraš Xeon pojedinačno sa Kingstonom pa opet sa Mushkinom i vidi kako se ponaša.

Sent from my HM 1S using Tapatalk

cudno, prosao je test, ali javio neku gresku

Ovaj program, iz mog dugogodišnjeg iskustva sa njim, ne greši.
Stavi na loop, 10 krugova. (znam da dugo traje ali to je jedini način da vidimo u kom grmu leži zec)
Ako ne izbaci nikakvu grešku - memorija je 100% ispravna.

Ako pak izbacuje, probaj da olabaviš latencije tj. ručno ih podesiš, prvo one sekundarne (gotovo da nemaju nikakav uticaj na performanse a mogu imati na stabilnost!). Tek onda dodaj 0.05V do 0.2V. Ako i dalje izbacuje grešku ostaje ti samo da obaraš množioc za memoriju.

Viđao sam da mašine imaju problema sa 4 umetnuta modula ali moje iskustvo je 90% AMD / 10% Intel.
P.S. Bilo bi odlično da testiraš 2x 2Gb pa opet druga 2x 2Gb pa tek onda svih 4x 2Gb.

Kao što sam već napisao, može da bude i hard ali tu bi već imao i nekih drugih simptoma tipa da neće nešto da obriše sa njega ili ti ne da da upišeš...
Savet - treba ti jedan mali USB fleš da napraviš Hirens Boot CD, tu imaš gotovo sve za dijagnostiku. :)

Ima li ko iskustva sa GA-EP45-UD3LR ? Pega? (i...moze na pm koliko bi max vredela ovakva polovna?)

^ Sto ti je prodajes pa znas? [emoji12]

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

^ Video si je na Limundu,haha....OZna sve Dozna :D

Au, pa nije neka misterija. Ako nije na limunu onda je na KP. :)

Obicno ploce dostignu 'vecu cenu' brze, pa se u zadnjim minutima jos vise podigne cena. Ova se 'vuce' pa me zanima sta joj fali? Pitao sam prodavca, kaze 'radila je dok je bila u mojoj masini'. Nekako mi sve sumljivo... pa sam pitao ovde da vidim sta ljudi misle. :)

EDIT: ne bi me iznenadilo da doticni prodavac prati ovu temu, a mozda je i aktivni moder ovde.

Poslednja izmena:
Pa to radila je dok je bila u mojoj masini znaci da je tad radila i da vise ne radi zato je i prodaje.
Apsolvirano 100 puta do sad.

Послато са SM-N935F уз помоћ Тапатока

To sam i ja mislio, cak sam ga i pitao 'a da li je radila u masini u kojoj je bila posle njegove', na sta mi je odgovorio da posle njegove nije radila ni u jednoj masini. Ne znam, nesto mi je tu bilo sumljivo. U svakom slucaju eno neki lik koji se registovao juce iznapucavao cenu dok nije uleteo onaj lik 'teak79' i uzeo za 1860 din.

Ima li ko iskustva sa GA-EP45-UD3LR ? Pega? (i...moze na pm koliko bi max vredela ovakva polovna?)

Prošao mi je kroz ruke upravo taj model i u kombinaciji sa Xeon-om. Nisam pao u nesvest. To sam negde ranije u temi i pomenuo. Za razliku od iste, DQ6 me je oduševila. Nažalost, ne mogu da pričam o UD3P, jer je nisam testirao u kombinaciji sa Xeon-ima. Mislim da je ona perjanica cele EP45 linije, i to DDR3 Extreme varijanta. Ispravite me ako grešim.

Micron, Samsung i Kingston DDR2 memorije u opticaju, koju kombinaciju da ostavim? :c

Ib5uun0.gif

82de3c66216d826e606f6796ae901329.jpg

b6f71bb5500217cccca15f9d29ba3a1c.jpg

52420bc0aef37668b3dd45bc27d54e6c.jpg

Promenio se odnos, koliko kontam Kingston radi na sporijoj freq?

EDIT: I DRAM Freq se spustio od 400 na 334.

Poslednja izmena:
Kingston ima niže latencije
Ako imaš bržu i sporiju memoriju u sistemu, uvek će takt biti na nivou slabije. To je opšte pravilo u svetu, a ne samo kod RAM-a :)

Kingston ima niže latencije
Ako imaš bržu i sporiju memoriju u sistemu, uvek će takt biti na nivou slabije. To je opšte pravilo u svetu, a ne samo kod RAM-a :)
Pitanje glasi da ostavim vako ili da vratim sporiju? :(

Sent from my A0001 using Tapatalk

Obzirom da obe mogu na 400 MHz treba da ostavis obe i manuelno podesiš brzinu na 400 MHz i latencije prema sporijoj (tj. 6-6-6-18).

danas mi stigao e5450 na carinu :) šta mislite koliko će im trebati da mi ga proslede?

Obzirom da obe mogu na 400 MHz treba da ostavis obe i manuelno podesiš brzinu na 400 MHz i latencije prema sporijoj (tj. 6-6-6-18).

b488f36798573d32ef93dfc3a0fcb03b.jpg

Uspeo sam 1:1 ratio, bacio sam usput oc na 1.95v, procesor na 4GHz radi stable. Je l' ok stanje. xd

Sent from my A0001 using Tapatalk

Juče sam prijatelju pripremao komp za Xeon E5450. Ubacio sam mu novu memoriju i instalirao modovani bios (sa onog sajta). Njegova trenutna konfiguracija:

Asus P5K Deluxe Wifi (instaliran modovani bios za Xeon)
Core2Duo 3.0 Ghz
GTX 550 Ti
7 GB RAM i to:

1GB Ocz Reaper 666 Mhz (stara memorija)
2GB Transcend 800 Mhz (stara memorija)
2GB Kingston 800 Mhz (nova memorija, iz mog kompa, provjereno radi)
2GB Kingston 800 Mhz (memorija sa aliexpress, odavde https://www.aliexpress.com/item/mem...667-533-Mhz-1Gb-2Gb-4Gb-ddr2/32402030951.html )

Komplet memorija je testirana sa MemTest+, prvi prolaz je prošao (rekli su mi da je to dovoljno). Testiranje je trajalo dugo – sat i po vremena.

Juče kada sam bio kod njega sve je radilo ok. Danas mi je rekao da je dobio BSOD (prijavljuje grešku za neki drajver) i da ne može da uđe u Windows. Takođe je sinoć crashovao Overwatch, bez BSOD-a, samo se pojavila poruka da je crashovao. Mislili smo da se to desilo zbog toga što smo dok je igra bila upaljena prčkali po Nvidia control panelu i MSI Afterburneru (samo smo ograničavali frame rate).

U čemu bi mogao biti problem? Planiram da odem danas kod njega, da mu izvadim memoriju i vratim stari bios. Čime još da testiram komponente? Ja znam za:

CPU – prime95
RAM – Memtest+
GPU – Furmark
HDD – HDD Sentinel, CrystalDisk Info

P.S Xeon još nije ugrađen. Juče smo htjeli samo da pripremimo komp za Xeon.

EDIT: Evo screenshota BSOD-a

https://s8.postimg.org/j11t4o3lx/irql.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno