Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

Jedno pitanje:
Vec imam modovan bios sa necim drugim, pa bi sad hteo da ubacim i podrsku za xeon u taj bios.
Nasao sam modovan bios sa podrskom za xeon i extractovao iz njega sa 'mmtool' modul 'P6 microcode'.
Importovao sam taj modul u 'moj' modovan bios (replace) i snimio kao novi rom fajl.
Kada otvorim taj novi rom file, vidim da je broj podrzanih procesora povecan.

Jel to ok, mogu da ga flasujem na plocu?

Radi, hvala.

Eh ti si imao više sreće. Ja sam ugradio SSD a moja Asusova P5K MB nema izbor za AHCI mod za SATA slotove. Radi samo u IDE. E sad može se naći modovan BIOS koji pruža mogućnost izbora IDE/AHCI/RAID i kada sam probao u taj modovani BIOS da ubacim mikrokodove za Xeone pojavila se neka greška i fajl je valjda bio veći, tako da ništa od toga.

trebao si da izbrišeš neki drugi mikrokod, koji ti je nepotreban, da bi fajl zadržao potrebnu veličinu.

Ne. Rešenje je mnogo prostije
Ako je BIOS "pun", a trebaju vam mikrokodovi, najlakša mogućnost je obrisati naprimer kineski jezik :D Ima ih dva ili tri dijalekta. Izaberite po volji (najveći, ili više njih).
Možete izbrisati i logo, ili staviti manji, isl.., postoji još opcija, dok god ne dirate sistemski deo.

Poslednja izmena:
Zdravo svima,

Prvi mi je post i moram reci da sam se registrovao samo jer me je ova tema privukla a i treba mi odgovor ljudi koji se stvarno razumeju u hardver. Citam ovu temu vec duze vremena i neznam da li je ovde adekvatno mesto za ta pitanja ali imam dilemu oko odabira nekoliko komponenti.

HP Proliant ML350 sa Xeonom E5440, 4GB RAM ECC 667Mhz, inace dual maticna sa internim napajanjem i grafickom. Prva od ideja je uzmem jos jedna procesor E5440 sa alija i malo nadogradim memoriju. Pre svega bih to koristio za neki kucni NAS server. Koja bi od novijih i boljih grafickih mogla da se stavi na ovu plocu, cisto zbog igranja a i video editinga. Kasnije bih dodao i 2-3 WD Red od po 2TB za veci prostor. Nisam siguran da bih mogao da stavim SSD, ali za FreeNas mi je ionako potreban samo veci USB. Celo ulaganje ovde bi doslo nekih 50e.

E sad da li bih mogao da kombinujem XEON procesore na primer ovaj koji imam na maticnoj i da stavim neki drugi (npr. X5470 ili slicno). Naravno tu ce mi biti potreban jos jedan kuler za procesor. Saveti?

Ili mozda da se odlucim za sasvim drugu varijantu, stavim ovaj xeon na "novu" 775 plocu, ali onda ce mi trebati i drugo napajanje, nove memorije(plan je nekih 8GB min. naravno), kuler Phanteks 14 PE Silver edition ili Noctua DH14, jer bez toga ne bih ni zeleo da razmisljam o overklokingu. Ovde bi ulaganje doslo do nekih 200e. Koliko bi to bilo isplatljivo?

Ako se odlucim za novu plocu koju mislite da bih trebao da odaberem Gigabyte GA-EP45-UD3LR, Asus P5B DeLuxe, ASUS P5Q PRO, Asus P5QC, Asus P5KC, Asus P5Q PRO? Da li bih trebao da idem na DDR3 plocu prvenstveno ili ako je DDR2? Koju bih mogao da iskoristim za neki SSD do 120GB?

^Uh, bre, prvi post pa muški! Dobrodošao u temu. Nemoj da se zanosiš upgrade-om postojeće mašine, jer će uglavnom biti:

Vidim da si malo neodlučan u vezi sa krajnjom namenom računara - NAS vs. grafika vs. više DRAM-a, pa onda "nova" 775 ploča.. :) Odluči se ;)

Šalu na stranu. ECC DRAM možeš da pazariš za kikiriki za tu plojku - bukvalno. CPU ne znam koliko ima poente da dodaješ. Intel 5000Z chipset podržava dve grafe na po 8x, ali šta će ti to?

Da bi prešao sa tim Xeon-om na 775, treba u potpunosti da kupuješ DRAM, i to non-ECC da bi bio siguran da će ti raditi na ploči, grafiku, napajanje i sve ostalo.

Možda iskoristiti ovaj komp za NAS, ali stvarno, a razmišljati o novijem PC-ju za ostalo. Srećno u HW pohodu! Pozz

Koju grafiku mozes da stavis zavisi od modela ploce, potrazi po netu

Eh ti si imao više sreće. Ja sam ugradio SSD a moja Asusova P5K MB nema izbor za AHCI mod za SATA slotove. Radi samo u IDE. E sad može se naći modovan BIOS koji pruža mogućnost izbora IDE/AHCI/RAID i kada sam probao u taj modovani BIOS da ubacim mikrokodove za Xeone pojavila se neka greška i fajl je valjda bio veći, tako da ništa od toga.

Video sam da ima crossflash sa P5K na P5KR cime se dobija AHCI za SATA, ali nisam probao -
nije mi trebalo.

Kako si zadovoljan sa OCZ Vendeta2 na ploci? Da li moze da stane ako su utaknuti memorijski moduli u svim slotovima? (ja imam 4x1gb).

^Uh, bre, prvi post pa muški! Dobrodošao u temu. Nemoj da se zanosiš upgrade-om postojeće mašine, jer će uglavnom biti:

Vidim da si malo neodlučan u vezi sa krajnjom namenom računara - NAS vs. grafika vs. više DRAM-a, pa onda "nova" 775 ploča.. :) Odluči se ;)

Šalu na stranu. ECC DRAM možeš da pazariš za kikiriki za tu plojku - bukvalno. CPU ne znam koliko ima poente da dodaješ. Intel 5000Z chipset podržava dve grafe na po 8x, ali šta će ti to?

Da bi prešao sa tim Xeon-om na 775, treba u potpunosti da kupuješ DRAM, i to non-ECC da bi bio siguran da će ti raditi na ploči, grafiku, napajanje i sve ostalo.

Možda iskoristiti ovaj komp za NAS, ali stvarno, a razmišljati o novijem PC-ju za ostalo. Srećno u HW pohodu! Pozz

Pa bolje vas nasao.
Haha, da pravi odgovor. Naravno, kad od babe zelimo da napravimo devojku. Vecna dilema doktora Frankenstajna :D

Da sam neodlucan to se vidi se po mom postu, zato sam i postavio toliko pitanja :type:
Memorija za njih je dzabe, a na ovu masinu svakako bih dodao jos 4gb ecc memorije, koja ce ici pre ili kasnije za NAS svakako. Procesor plus bi mozda mogao da pored, nasa postavim kao neki server za gejming ili tako nesto.
Sa druge strane mislio sam da ulozim malo vise za neku kao gejmersku masinu koja ce trajati jos ovu godinu dok ne sakupim nesto vise za noviju, a posle ce stara ici za NAS naravno.

U svakom slucaju hvala na odgovoru.

Video sam da ima crossflash sa P5K na P5KR cime se dobija AHCI za SATA, ali nisam probao -
nije mi trebalo.

Kako si zadovoljan sa OCZ Vendeta2 na ploci? Da li moze da stane ako su utaknuti memorijski moduli u svim slotovima? (ja imam 4x1gb).

Dobra je Vendeta, fino ga razhladi čak i leti a kloknuo sam ga do 3,6GHz. Može fino da stane, i meni su svi slotovi popunjeni sa po 2GB RAM-a(Σ=8GB), ne smetaju.

@BokiPK: Vidiš pogledaću gde se to briše kineski, pa da onda izmenim BIOS...

Zdravo svima,
...Pre svega bih to koristio za neki kucni NAS server.
... ali za FreeNas mi je ionako potreban samo veci USB. Celo ulaganje ovde bi doslo nekih 50e.

Da li si izracunao koliko te kosta struja da stoji stalno upaljen kao nas server? :)

Da li si izracunao koliko te kosta struja da stoji stalno upaljen kao nas server? :)

Nisam ali trebalo bi biti negde izmedju 160-250W. Sa time sto ima samo 2x72Gb HP SAS i jedan E5440

Preporuka za najbolji oveklok, koju odabrati? Gigabyte GA-EP45-UD3LR, Asus P5B DeLuxe, ASUS P5Q PRO, Asus P5QC, Asus P5KC, Asus P5Q PRO, GA-G41MT-S2P

@z3n

Gigabyte GA-EP45-UD3LR razočaranje u kombinaciji sa par nekih mojih Xeon-a, očekivao sam više
Asus P5B DeLuxe nisam probao
ASUS P5Q PRO apsolutno razočaranje u kombinaciji opet sa par nekih procesora, i E0 i C0, od E5430 do E5450
Asus P5QC najveće pozitivno iznenađenje
Asus P5KC budget solucija, skromni rezultati, na muku sam pregurao FSB420 sa Xendžom
GA-G41MT-S2P idi beži :)

@Pega

Ovu zadnju sam onako ubacio. :) Hvala na detaljnom odgovoru.

Poručen E5450 E0 stepping od ovog lika, pošto je jedini odgovorio u razumnom roku. Dvoumio sam se jako za E5440, ali sam na kraju prelomio na E5450. Nadam se da prodavac neće ispaliti kao kod laba.

Uzeću LC COSMO 120 za hlađenje i ne znam da li da menjam vremešni LC6600 GP2, za LC9650.

Mislim da neće biti potrebe, osim ako ideš na extremni oc, i imaš žderača struje od grafike.

Koliki fsb je dostižan na gigabyte g41 pločama?

Poručen E5450 E0 stepping od ovog lika, pošto je jedini odgovorio u razumnom roku. Dvoumio sam se jako za E5440, ali sam na kraju prelomio na E5450. Nadam se da prodavac neće ispaliti kao kod laba.

Ja na kraju kod istog ovog prodavca uzeh 5440. Refund od prethodnog je uspesno prosao, samo sam izgubio mesec dana. Nesto se cudno desava kod ovih kineza, od 5 koje sam kontaktirao samo jedan mi je odgovorio na pitanje, preporucujem svima da pre kupovine uvek testiraju prodavca nekom porukom.

Kolege,koja je najbolja plojka za Klok koja koristi ddr3 memaru ?

ASUS P5Q3 DeLuxe

skrinšot 5 rundi linxa "or it didn't happen". :d

Pre par meseci uradio mod. Dobavio u međuvremenu još 4 GB rama, i častio se novom grafičkom pre par dana, sastavio sve prekjuče. Sve ovo, zajedno < 170 E, ne računajući prodat stari procesor i grafičku koja je na oglasima trenutno.

Probah Witcher 3 jučer, tera na (mostly) high, sa jako pristojnim fps-om :)

Sada su i procesor i grafika (OC odmah po kupovini) hladni kao da stoje na terasi (25° Xeon, odnosno 30°C Nvidia), ostaje mi da, eventalno, moda radi i da ispoštujem gazda Pegu, probam i Xeona da OC.

Metalikaaaaaaaaaa

Naravno, generale :)
9 x 400 = 3,6 GHz, na primer.

Probam, javim.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno