Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

nema dx11, neke igre uopste ne moze ni da pokrene bez njega, cod ghosts, kriza 3, ima jos sigurno. Alo ako nije hc gamer moze opusteno jos godinu dana da tera taj 4870

Mozes misliti COD Ghosts, jaka igra :) Ni CPU taj nije za te igre da se ne lazemo. Mnogo dobrih igara moze i dalje da se odigra.

kako kome, meni je crysis 3 jako lepa igra cak i na medium podesavanjima kako je i igram, jeste da je cpu malo bottleneck u nekim scenama ali fps ne pada ispod 30 skoro nikad, sto se tice coda nisam ga jos probao ali jedva cekam. Sta da kazem prosto volim lepu grafiku i aaa naslove mora nekad i mozak malo na pasu :). I da naravno da moze 99.9% igara moze da pokrene sa 4870

Da ne idemo u offtopic, samo da kratko odgovorim. Igram u 1080p, naravno smanjujem detalje u novijim igrama. Sinu za sad u COD4, Spajdermenu ;) , i sl. igrama ne smeta.
Meni WoT radi bez problema. Naravno,volim i ja da odigram na max detaljima,ali sa troje dece i gomilom obaveza, to nije prioritet! Doci ce i ona na red nekad...
On topic sad, znaci mislite da se isplati zamena ova dva cpu-a? Samo me je to interesovalo.

Poslednja izmena:
I ja sam bio malo skeptican ali kad sam nasao ovu temu i ljude koji su probali ovo pre mene, tacnije video tudja iskustva ne vidim ni jedan razlog zasto ne bi probao ovo... (znam da zvuci glupavo ali otkako sam probala veno gel moje vene vise ne svrbe ko prije)

Da ne idemo u offtopic, samo da kratko odgovorim. Igram u 1080p, naravno smanjujem detalje u novijim igrama. Sinu za sad u COD4, Spajdermenu ;) , i sl. igrama ne smeta.
Meni WoT radi bez problema. Naravno,volim i ja da odigram na max detaljima,ali sa troje dece i gomilom obaveza, to nije prioritet! Doci ce i ona na red nekad...
On topic sad, znaci mislite da se isplati zamena ova dva cpu-a? Samo me je to interesovalo.

Pozdrav, Zorane i dobrodošao u temu! E5440 je sjajan processor, na iole pristojnoj ploči će raditi na 3.6GHz i više, a u kombinaciji sa HD6850 ili HD6870, npr., će uz skroman novčani ulog/doplatu biti jako dobra kombinacija. Još ako ga uzimaš za 33e - odlična kupovina u ovom trenutku! Mada su cene Xeon-a opet počele da padaju..

P. S. Blood Iron je legendarna FSB500 ploča, na njoj bi Xeon leteo :)

Poslednja izmena:
Samo uzmi u obzir da u WoT-u neces osetiti nikakvu razliku, tj. radice i sporije ako ga ne klokujes jer nema podrske za 4-jezgarne procesore.

Inace mali update i jedno pitanjce. Imao sam 1 bsod posle oko 6h rada u sketchupu i layoutu (mozda 20-25 720p rendera). Kaze memory menagement bsod... mislim da je to zbog prosvirane ploce ili sistema koji nisam menjao ali nema veze to... Znam da je bilo reci o ovome i sad sam listao gde kazete da je razlika izmedju core0 i ostalih oko 10c normalna ali pogledajte sliku iz aida64 i oko 5 minuta prime95. Mogu reci da je sad dosta vruc na dodir, moze da se drzi prst na heatsinku dugo ali je topliji nego ranije, isto na poledjini maticne pomalo je vruca situacija... e sad koliko je tacna ova temperatura iz aide? (podesen mi je tjmaxx na 85c)

ps: prva slika je load a druga idle...

Prilozi

• temp1.png
    temp1.png
    539.3 KB · Pregleda: 147
  • temp2.png
    temp2.png
    927.3 KB · Pregleda: 131
I kod mene je jedno jezgro toplije skoro 10 stepeni u odnosu na ostala.
Sto se tice BSOD-a, i ja sam ih imao, doduse kod mene su bili vezani za memoriju, na njoj pise da traze napon od 2.1V, a posle snimanja modovanog BIOS-a, on je memoriju vratio na 1.8V sto je uzrokovalo nestabilnosti. Doduse 2.1V mi je mnogo za moj ukus, tako da sam je bacio na 2V na kojima je i radila poslednje 4 godine i od tada nema BSOD-ova i nestabilnosti.

Odlicno probacu i ja voltazu da vidim kad budem za kompom, nego nije li malo visoka ova temperatura od 85c ili je fake kao sto kazete. Ako to nije prava temp. kako da povecam klok malo fsb mi je skoro do limita oko 420 a mnozilac je 7.5, jel ima nacina da dodjem do 3.4ghz? Ne razumem se bas u oc puno pa pitam...

Odlicno probacu i ja voltazu da vidim kad budem za kompom, nego nije li malo visoka ova temperatura od 85c ili je fake kao sto kazete. Ako to nije prava temp. kako da povecam klok malo fsb mi je skoro do limita oko 420 a mnozilac je 7.5, jel ima nacina da dodjem do 3.4ghz? Ne razumem se bas u oc puno pa pitam...

Tesko da na polu raspad ploci mozes da dodjes do valjanih rezultata sintetike. Prateci te, kapiram da je par komponenti na ploci otkazalo, memara pravi problema, P5KC sama po sebi nije OC friendly i na nju si bocnuo Xeon-a sa mnoziocem 7.5. Hajde, ako nije problem, napisi ceo setup, da vidimo sta tu jos od hardware-a dismra, pa da ustimamo tu makinu vise :)

Na koliko tereba da se poddize fsb? Pitam jer ako ga uzmem, a imam nazalost 4 GB 667 memorije,necu moci preko 420 fsb-a zbog memorije.
Terao sam doduse ovu i na 1000 mhz, ali samo kad su ubodena 2 GB (2x1).

Na koliko tereba da se poddize fsb? Pitam jer ako ga uzmem, a imam nazalost 4 GB 667 memorije,necu moci preko 420 fsb-a zbog memorije.
Terao sam doduse ovu i na 1000 mhz, ali samo kad su ubodena 2 GB (2x1).

Sam si sebi odgovorio :) I ja trenutno imam E5440. Takođe imam 4x1GB 667 DRAM, koji počinje da se muči na preko 900MHz.. Skroz sam zadovoljan na cc 3.8GHz sa FSB-om na oko 450MHz..

koliko detaljno...
MB: asus p5kc rev 1.03 bios 1203
CPU: xeon e5420 :)
RAM: transcend jm1333kln-4g
PSU: xilence 550w
HDD: Seagate ST500DM002-1BD142
GPU: Sapphire 6850 1gb (verzija sa 1x6pin konekcijom)

nzm sta je jos bitno... ps: bas me briga za "cuvanje" mb i cpu --- sto vise performanse makar na cenu zdravlja hw jer je ploca realno vec naceta... jedino su hdd i gpu ok

I kod mene je jedno jezgro toplije skoro 10 stepeni u odnosu na ostala.
Sto se tice BSOD-a, i ja sam ih imao, doduse kod mene su bili vezani za memoriju, na njoj pise da traze napon od 2.1V, a posle snimanja modovanog BIOS-a, on je memoriju vratio na 1.8V sto je uzrokovalo nestabilnosti. Doduse 2.1V mi je mnogo za moj ukus, tako da sam je bacio na 2V na kojima je i radila poslednje 4 godine i od tada nema BSOD-ova i nestabilnosti.

pise da mi je ram na 1.5v... jel malo ili...da dizem na 2v?

Nikako, ti koristis DDR3 memoriju ona radi na max 1.6V, ne bi trebalo da dizes napon preko toga.
Pre proveri mnozioc memorije da ne predjes tih 1333MHz sto je deklarisano za nju, kao i latencije, mozda da ih malo olabavis, a posle polako dizi takt memorije dok ne ubodes neki max. koji moze da pruzi.

ok dakle... malo sam googlao i igrao se i ispalo je ovo:

fsb=oko 454
cpu= 3.42Ghz

Samo sam digao nb na 1.4v i stavio ram na oko 1100mhz umesto 1333 (kaze cika google da ako dignem nb voltazu imam veci fsb domet). Samo me malo brine to sto mi je fsb sad na 1819 umesto 1600mhz fsb:ram je 3:4 a negde sam procitao da treba da je 1:1 ili kako?

ima tu jos mnoogo podesavanja koje nisam dirao a u opisu u biosu kaze da pomazu pri oc-u, neka od njih su: nb gtl voltage reference, cpu gtl voltage reference, cpu spread spectrum, transaction booster. Za sve njih pise da menjanje od def. vrednosti daje vise oc prostora ali nisam nista tu dirao jel znate sta tu mozda moze da se uradi, posebno me interesuje ovaj transaction booster (jer prosto rec boost u mojoj glavi zvuci dobro..)

edit: nasao sam sve sta je sta, digao sam NB i CPU GTL v. ref., fsb na 460mhz, ram je 1213mhz a cpu je 3450 ultra mega giga herza !!! (realno sa skrnavom plocom sa 2.5 na skoro 3.5ghz oc je prilicno ok rezultat) radi prime95 jeste da gori sve al sta me briga...

Poslednja izmena:
ok dakle... malo sam googlao i igrao se i ispalo je ovo:

fsb=oko 454
cpu= 3.42Ghz

Samo sam digao nb na 1.4v i stavio ram na oko 1100mhz umesto 1333 (kaze cika google da ako dignem nb voltazu imam veci fsb domet). Samo me malo brine to sto mi je fsb sad na 1819 umesto 1600mhz fsb:ram je 3:4 a negde sam procitao da treba da je 1:1 ili kako?

ima tu jos mnoogo podesavanja koje nisam dirao a u opisu u biosu kaze da pomazu pri oc-u, neka od njih su: nb gtl voltage reference, cpu gtl voltage reference, cpu spread spectrum, transaction booster. Za sve njih pise da menjanje od def. vrednosti daje vise oc prostora ali nisam nista tu dirao jel znate sta tu mozda moze da se uradi, posebno me interesuje ovaj transaction booster (jer prosto rec boost u mojoj glavi zvuci dobro..)

edit: nasao sam sve sta je sta, digao sam NB i CPU GTL v. ref., fsb na 460mhz, ram je 1213mhz a cpu je 3450 ultra mega giga herza !!! (realno sa skrnavom plocom sa 2.5 na skoro 3.5ghz oc je prilicno ok rezultat) radi prime95 jeste da gori sve al sta me briga...

Istopiće ti se stiker :p

hahaha ma nema nista od tog ludog oc-a, nije stabilno ni malo, realno 3,2ghz za svaki dan, jeste malo bottleneck za neke stvari ali sta je tu je... dok ne dodje neki i5 k, sluzice i ovaj. (malo sam se igrao jer je ploca pokvarena svakako pa nemam sta da izgubim)

hahaha ma nema nista od tog ludog oc-a, nije stabilno ni malo, realno 3,2ghz za svaki dan, jeste malo bottleneck za neke stvari ali sta je tu je... dok ne dodje neki i5 k, sluzice i ovaj. (malo sam se igrao jer je ploca pokvarena svakako pa nemam sta da izgubim)

Za 3.6GHz ti ipak treba E5440 i/ili bolja ploča, kažem ja.. Svakako bolje od bilo kog C2D procesora, a rame uz rame sa Q6600 uz manje struje i toplote..

Kako da dignem vcore na asus p5kc, ima podesavanje za vcore ali kad stavim na recimo 1.3v (jer puca u prime-u i na 3.2ghz a google kaze da dodam voltaze zarad stabilnosti...) u cpuz i dalje stoji stock vrednost, nesto nisam "otkacio" pa nece da mi digne vcore mozda? Kako da ga nateram da digne voltazu i koliko mu treba da radi stabilno na 3.2 ili 3.3ghz (sto sigurno moze uz prava podesavanja)

ljudi,moze mala pomoc?
koja je razlika izmedju xeona X i E serije?nasao sam par xeona pa me zanima vase misljenje.Nisam neki frik i ne razumem se bas najbolje sa ovim modovanjem...ploca mi je gigabye GA-P35-DS3P,4gb ddr2,gts 250 512ddr5, to je moja masina.
koji od ovih procesora bi vi uzeli?
ewo cele liste sta covek prodaje:

Intel Quad Xeon 5405 2.00GHz,12mb kesa,1333FSB 25e
Intel Quad Xeon 5420 2.50GHz,12mb kesa,1333FSB 35e
Intel Quad Xeon 5430 2.66GHz,12mb kesa,1333FSB 43e
Intel Quad Xeon 5450 3.00GHz,12mb kesa,1333FSB 65e
Intel Quad Xeon E5335 2.0GHz,8MB kesa,1333FSB-20e sa stikerom
Intel Quad Xeon 5345 2.33GHz,8mb kesa,1333FSB- 23e sa stikerom
Intel Quad Xeon E5310 1.6GHz,8mb kesa,1066FSB 15e sa stikerom
Intel Quad Xeon X5355 2.66GHz,8mb kesa,1333FSB 25e

Poslednja izmena:
Najbolji su ti E xeoni jer imaju mnooogo manji tdp i vise prostora za oc i samim tim su jaci po meni, trazi od njega i stiker da ti nalepi odma, sve ce da sredi for free. Inace E5420 koji sam uzeo od njega vec 6h radi u p95 na 3.5ghz ali na 1.42v jedini problem je stock hladjenje pa se masina dere ko luda i temperature su dosta visoke ali bas me briga ipak je ovo hot-rod pc.. poz

Poslednja izmena od urednika:
ja sam razmisljao za onaj e5335 ili e5310 koji od ta 2?nemam bas nesto puno para na raspolaganju....jeste, Zeljko je,pa i nije bas nesto preterano skup za razliku od nekih pacijenata koji traze nenormalne cifre za procesore...

Poslednja izmena:
Dodas jos 5e i uzmes e5405 fora je sto 53xx imaju 8mb kesa a frekvenciju mozes uvek da dizes kako hoces, budi siguran da ces sa tom plocom imati 24/7 stabilan klok oko 600mhz od def. vrednosti. Znaci e5405 mozes 100% da teras na 2.6ghz sa def. voltazom i hladjenjem... Ali nisu ni e53xx losi ni malo ako si ogranicen sa kesom..

meni nista ne znaci kes memorija,iskreno,niosam neki kloker pa sad da se duvam ili sl..jednostavno najobcniji procesor sa 4 jezgra i da mi lepse radi komp.Nista dr,dual mi je vec malo slabiji,a imam kuler za procesor,nije fabricki,acelero freezer mi je nakacen.

Poslednja izmena:
mislim da cu se opredeliti za e5335 nekako mi je ok,2.0gHz valjda ce raditi kako treba.Kontam da nece biti nekog grejanja na njemu,i nemam nameru da ga OC,kako stoji tako ce raditi.

@nenad77, Uh i ja sam imao dfi lanparty t2rs, i na njoj q6600 + H50. To su bila vremena : )

Ok radio je citav dan bez prekida i izdrzao je test u prime95, stabilan je i sve ali koja je fora sa ovom temperaturom? Zasto je tolika razlika izmedju cpu i core temperature? da li je to pravih 100c jer na dodir uposte nije toliko vruc, moze prst da se drzi uopste ne pece (jeste toplo dosta ali ni blizu da oprzi, a da jeste 100c sigurno bi bar malo peklo)?

Prilozi

• 11.png
    11.png
    132.6 KB · Pregleda: 142
i sad imam tu plocu,t2rs ali je nesto zeza,nece da baci sliku u opste,ne znam u cemu je problem.....a za procesor...jbm li ga jos se razmisljam koji bi mogao da uzmem...uh kako mrzim ovo premisljanje,stalno mislim da cu se zeznuti.Zato trazim vasu pomoc.

Vrh Dno