Šta je novo?

Modifikacija napajanja

• Začetnik teme Začetnik teme kibob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
MadTexel je napisao(la):
Da, dobro si skapirao. 😀 Napajanje 460W nije nista posebno ni za desktop masinu, o serverima da i ne govorim.
Pa ko ovde UOPSTE prica o serverima?????????

Pricamo o desktop masinama... a ako za njih ni 460W nije dovoljno, koliko jeste? 880W?!?

Pored toga, povela se prica o ovom Enermax-ovom napajanju od 460W... to bas nije isto kao JNC ili Leadman od 460W. Ima tu razlike, procitaj neki test napajanja.

MadTexel je napisao(la):
Da, dobro si skapirao. 😀 Napajanje 460W nije nista posebno ni za desktop masinu, o serverima da i ne govorim.
Za servere ne znam pa neću da pričam.
A za desktop mašine: 😀 😀 😀
Kakve ti to kriterijume imaš kada ti je 460W malo? Šta ti podrazumevaš pod "slabo napajanje"?
Ja mogu da se kladim da ti to napajanje ne možeš da opteretiš toliko da počne da se resetuje, gasi i da pokazuje ostale simptome slabog napajanja.

CAR je napisao(la):
Evo, ja hocu 3.25V za memoriju... ali bas 3.25V, i kad poteram Prime da se drzi toga... a ne da mi varira k'o blesav, i da se spusta i do 3.15V u pojedinim momentima (opet napominjem, po Winbond-u, jer nemam unimer da proverim ovo)

Care, ima jedan jako sladak i jednostavan mod za 3.3V na memoriju, samo vidi sličicu, lakše ne može. :banana:

abits.jpg

Iz tictac-ovog arsenala. Pukneš mu 3.3V sa ATX konektora direkt na memorijski slot. Možeš da staviš i neki potenciometar pa da možeš da regulišeš napon.

CAR je napisao(la):
Pa ko ovde UOPSTE prica o serverima?????????

Pricamo o desktop masinama... a ako za njih ni 460W nije dovoljno, koliko jeste? 880W?!?

Pored toga, povela se prica o ovom Enermax-ovom napajanju od 460W... to bas nije isto kao JNC ili Leadman od 460W. Ima tu razlike, procitaj neki test napajanja.

Pa, ne 880, ali tu negde. Stavis jacu graficku, dva procesora, nekoliko diskova, karticu za video, dodatni disk kontroleri i eto. A pri tome to treba da radi pouzdano i vise dana bez prestanka, sto znaci da napajanje ne sme da bude tacno na svojoj granici vec ipak da ima malo lufta.

Vojkan je napisao(la):
Kakve ti to kriterijume imaš kada ti je 460W malo? Šta ti podrazumevaš pod "slabo napajanje"?
Ja mogu da se kladim da ti to napajanje ne možeš da opteretiš toliko da počne da se resetuje, gasi i da pokazuje ostale simptome slabog napajanja.

Slabo napajanje je ono napajanje koje ne moze da isporuci dovoljnu snagu komponentama i da pri tome radi stabilno i dugo. Takodje, bitan je i kvalitet izlaznog napona. A inace pogresno se kladis. Ima slucajeva gde je jedan od preduslova za ugradnju neke graficke kartice upravo neko 'snagatorsko' napajanje.

Mislim da ipak malo preterujes sa tih 460W !!! 😉

Ma ovo su sve pro**-vanja.
Pa zato su i ljudi izmislili digitaliju da im ne bi bilo bitno da li je
koji milivolt vise ili manje.
Pre nego sto se upustite u bilo kakva merenja,proverite koliku toleranciju imaju
instrumenti kojima merite,toleranciju koju daju fabrike za svoje uredjaje i potom toleranciju napajanja jednog digitalnog sklopa.
Na 3.3v 0.15v je svega 4,5 posto sto je korektna tolerancija.
Nikola

Vojkan je napisao(la):

E pa kod mene Chieftec 420W pocinje da se muchi, i to bas muski :d

Doduse tu su 3 HDD-a, DVD-RW, CD-RW, R9800Pro@XT(+oc) , NF7-S, Barton (oc),..., i jos sto-sta od kartica..., 12-tak ventilatora,..., a da i neonke 😀

Al ipak se muchi...

Meni je chietek 300w izdrzao full load sledeceg: kopiranje sa jednog na drugi hdd (dva fizicka hdd-a) + kopiranje sa CD-a na jedan HDD + winamp + prime95 + modem (bio sam na netu) i radio je ok, jedina volataza koja je pala bila je 12v koja je pala na 11.65V. Pretpostavljam da ne bi izdrzalo jos jedan HDD i CPU ali sam siguran da bi firmirano napajanje 380 i vise izdrzalo ono sto je MadTexel naveo. HDD-ovi zapravo nisu ultra veliki potrosaci kao sto je recimo cpu, hdd-ovi vuku oko 2A, sto ce reci da recimo enermax 360w koji moze 32A da da na 12V moze teoretski da ih potera 15 kom (samo diskova, bez icega ostalog)............

eco recimo AS 20gb
5v 700ma=3.5W
12v 800mA=9.6W
Znaci za hdd ti treba do 15W.Max
Uzmes otvoris jednog Siemensa gde je napajanje da kevu sa njim napajas i widis da ima neverovatnih 145W.
Je** oni bas ne znaju sta rade.

Elem
32A na 12V=384W a napajanje ima 360W.
Znaci da ova ostala oduzimaju snagu.
Ma ne to ovaj kalkulator neradi zbog varijacija od napajanja.

Stojcha je napisao(la):

Doduse tu su 3 HDD-a, DVD-RW, CD-RW, R9800Pro@XT(+oc) , NF7-S, Barton (oc),..., i jos sto-sta od kartica..., 12-tak ventilatora,..., a da i neonke 😀

Al ipak se muchi...

Ne znam sta se kod tebe muci :d ali:
Kod mene su 4 HDD-a,DVD-RW,CD-RW,FX5900Ultra,P4 2,6 i ASUS P4C800 Dl,a od PCI kartica audigy2,firewire kontroler,pctv,usr modem......i sve to savrseno stabilno radi sa Chiftecom 360W pri full load-u (po nekoliko programa ukljucujuci i 3dmax rend. po celu noc)........

MadTexel je napisao(la):
Pa, ne 880, ali tu negde.
"Ali tu negde"... 😀
Dobro, 850W, jel' bi to bilo dovoljno?

Evo, sad cu da okrenem simpsona, da ga pitam dal' mu je slucajno neko preostalo, pokupovase mu sve u zadnjih nedelju dana... :d

MadTexel je napisao(la):
Stavis jacu graficku, dva procesora, nekoliko diskova, karticu za video, dodatni disk kontroleri i eto. A pri tome to treba da radi pouzdano i vise dana bez prestanka, sto znaci da napajanje ne sme da bude tacno na svojoj granici vec ipak da ima malo lufta.
Kartica za video... disk kontroleri... 2 procesora?!!!!!?
Alo, pricamo o desktop masinama... opet da ti napomenem. I to obicnim desktop masinama.

'Ajde ta karta za video... 'ajde i disk kontroleri... ali 2 CPU-a? O cemu li ti pricas?
Kakva 2 procesora... za koji je to desktop? Dobro nisi rekao i 2 graficke... :trust:

Stojcha je napisao(la):

Al ipak se muchi...
Sreća pa imam slonovsko pamćenje :smash:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=31713
Pa poslednji post :d

Ako je nekih 800W (?!) taman koliko treba, kako li rade kompjuteri sa skoro 3x slabijim napajanjima?
Evo kod mene [email protected], Ti4200 na 300/600, to je ionako sve što troši struju a da se primeti, i DTK 300W je predovoljan.
A koliko se sećam i Uzelac je rekao da je na enermaxu 350W testirao sve i svašta za SK, uključujući dual CPU sisteme i slične highend džidže i da nije bilo ništa što nije mogao da potera.

Ne palite se 🙂

Stojcha je napisao(la):
U pravu si za Chieftec 420W.

Pazi ovo sam probao samo da vidim sta moze:

2 IDE diska, 2 S-ATA diska kopiraju unakrsno, DVD/RW i CD/RW rezu istovremeno, Barton 2500 @ 2,3GHz, FX5700Ultra, modem, muzika, prime95,...

+12 je od 11,98 otislo na 12,09
+5 ne mrda od 5,07
+3,3 je od 3,32 sislo na 3,3

Sve mereno Tex.Inst. unimerom.

Posle toga sam prestao da shtekam lovu za Enermaxa 550W

Morao sam da skinem ovo (nekoga ce mrzeti da gleda.....to je ono sto je Vojkan linkovao) :d

I dalje mi nije jasno,sta se tu muci????
Onda kod mene sve vec odavno umire :S:

Poslednja izmena:
pa taj rad, znam iz "dopisivanja" par likova sa p4 3.2ghz, komplet vodenim hladjenjem i peltierom za CPU (svi preko 250W) i to guraju sa 420W do 480W napajanjima. Jedan peltier da bi hladio CPU mora da bude bar duplo vece snage od one koju CPU koristi, znaci ako OC P4 xx trosi 100W peltier treba da je bar 200W, Sto ce reci da ovi momci imaju na napajanju od 420W potrosnju kao 3 CPU-a !!! Tako da MadTexel, nisi u pravu.

Twix je napisao(la):
I dalje mi nije jasno,sta se tu muci????
Onda kod mene sve vec odavno umire :S:

Ne muchi se vise :wall:

Konachno je riknulo posle godinu i dva meseca !!
I to je Chieftec i bas naso za praznik da rikne i van garancije :cuss:

Pa sad nek mi neko spomene opet Chiefteca 😡

Jutros je 12V par puta otislo na 10.5 i posle toga se samo lepo ugasilo. Sad moze da se upali, radi 3-4 min i fajronat. 😡

Sve je lepo radilo dok nisam ubacio Radeona9800. Uzgred kolko uopste struje taj gmaz vuche !?!?!?!?! :wall: Sad sa glupavim JNC 350W moram da otkachim 3-ci HDD i oba rezacha i sve dzidza-midze da bi uopste upalio mashinu ????????????

Vojkan je napisao(la):

Ako je nekih 800W (?!) taman koliko treba, kako li rade kompjuteri sa skoro 3x slabijim napajanjima?
Evo kod mene [email protected], Ti4200 na 300/600, to je ionako sve što troši struju a da se primeti, i DTK 300W je predovoljan.
A koliko se sećam i Uzelac je rekao da je na enermaxu 350W testirao sve i svašta za SK, uključujući dual CPU sisteme i slične highend džidže i da nije bilo ništa što nije mogao da potera.

Ne palite se 🙂

Svaka chast majstore :d

Obrati paznju na R9800Pro@XT i nesto tipa jos 6-7 ventilatora vishe od tad i jos nekoliko komada neonki (sa starterima vrlo sumnjivog porekla - chitaj ruchno pravljenim :d ).

Ali u pravu si, izgleda da sam sam ubio napajanje samo jos da provalim kako.... :S:

to Stojcha: JEl imas 8rda+ plocu ?! Ako imas, eto tako si ga ubio 😉 Izgleda da pri naponima 1.9< za CPU pocne da divlja naponska jedinica. Moj drugar ima isti problem. On je takodje "ubio" jednog "JNC" na 1.9V. Medjutim samo mu je riknula jedna dioda na napajanju, to se i tebi desilo sa tvojim najverovatnije. Ono sto sam ja primetio je da na plocama sa dodatnim "4-pinskim 12V" ulazom 12V napon (sluzi striktno za CPU) pri dizanju Vcore-a pada, a na plocama bez tog prikljucka raste. Takodje drugarov CPU se vise greje na rda+ nego na rda3i i NF7.

CAR je napisao(la):
"Ali tu negde"... 😀
Dobro, 850W, jel' bi to bilo dovoljno?

Evo, sad cu da okrenem simpsona, da ga pitam dal' mu je slucajno neko preostalo, pokupovase mu sve u zadnjih nedelju dana... :d

Kartica za video... disk kontroleri... 2 procesora?!!!!!?
Alo, pricamo o desktop masinama... opet da ti napomenem. I to obicnim desktop masinama.

'Ajde ta karta za video... 'ajde i disk kontroleri... ali 2 CPU-a? O cemu li ti pricas?
Kakva 2 procesora... za koji je to desktop? Dobro nisi rekao i 2 graficke... :trust:

Svo vreme pricamo o desktop masinama. 🙂 Desktop masina je ona masina koja se stavlja na sto. 😀 Znaci, big tower je deskside jer ide pored stola. 😀 Sto se tice 2 graficke moze i to. 🙂 Sad si mi dao ideju da isprobam kombinaciju sa 3 ili 4 graficke, mada sumnjam da ce poleteti. :d

Poenta je da ako vec pricamo o obicnim, svakodnevnim desktop masinama, onda su tu napajanja do 400W sasvim dovoljna i modovanja i ostalo je cista glupost. A ako nekom treba jace napajanje jer radi posao koji to onda prosto kupi takvo i zavrsi posao, sigurno nece da se igra. A izgleda da je fora sa ovim modovanjima upravo u 'igranju'...

Ako krenemo da pricamo o deskside masinama, tu vrlo lako mozemo da predjemo u opseg kW, ali to nije ni bitno. Bitno je da svaki racunar ima odgovarajuce napajanje, a koliko je za koji 'odgovarajuce' to zavisi od vrste i broja komponenti, odnosno njihove snage. Samo onda ne treba udarati limite i govoriti 'ovo je dosta, ovo je mnogo'. Nekim desktop masinama je i 300W mnogo, nekima je i 700W malo.

gx-x je napisao(la):
pa taj rad, znam iz "dopisivanja" par likova sa p4 3.2ghz, komplet vodenim hladjenjem i peltierom za CPU (svi preko 250W) i to guraju sa 420W do 480W napajanjima. Jedan peltier da bi hladio CPU mora da bude bar duplo vece snage od one koju CPU koristi, znaci ako OC P4 xx trosi 100W peltier treba da je bar 200W, Sto ce reci da ovi momci imaju na napajanju od 420W potrosnju kao 3 CPU-a !!! Tako da MadTexel, nisi u pravu.

Ogranicio si se samo na CPU. Znas li koliko moze da vuce neka graficka? Nemam tacne specifikacije pri ruci, ali mnogo u svakom slucaju. Upravo zbog graficke koja puno trosi mora da ide jace napajanje.

Ja mozda nisam u pravu, sem cinjenice da mi na stolu stoji masina cije je napajanje 850W "iz zida", na izlazu je oko 750W. Doduse, to napajanje je 2-3 puta vece od nekog obicnog. Mogu da posaljem i ostale tehnicke specifikacije, dobar broj njih ces tesko ili nikako naci za obicna napajanja. E sad, 'ako su oni lagali mene i ja lazem vas'. Ali cisto sumnjam da su lagali jer je u pitanju vrlo ozbiljna firma i vrlo ozbiljni komadi hardvera sa cenom koja se vecini ovde ne bi svidela.

Vojkan je napisao(la):

Ne palite se 🙂

Kako rade? Pa rade tako sto nisu high-end. :d To sto je Uzelac testirao sve i svasta..nije on testirao mnogo toga. 😀 Dual masinu ne bih nazvao high-endom. Desktop high-end su ti 4 CPUa. 🙂 Uostalom, kao sto vec napisah, imam masinu sa takvim napajanjem kuci i znam o cemu pricam. Pa prvo sto sam uradio kad sam je kupio je bilo da je lepo rastavim i posle sastavim. 🙂 A i ima ovde ljudi koji su to videli pa mogu da posvedoce...

pazi, 550W napajanje ce ti poterati sta oces, naravno mislim na firmirano napajanje. Ja licno nisam nikada video plocu za 4 CPU-a pa to ni ne uzimam u obzir, ali 2 cpu-a i sta god oces od grafike i kolko god oces diskova (u granici razuma a ne izivljavanja) ce raditi. Za komp kome 550W nece biti dovoljno "igranje" je stavljati vece napajanje, za to se koriste DVA KOMPA ili 100 KOMPOVA, a ne jedan sa 4 CPU-a i 30 HDD-ova. Zato su ljudi izmislili MREZU i SERVER sisteme (citaj: viseprocesorski ormani povezani sa dve prostorije u kojima stoje OGROMNI streamer sistemi i kostaju vise miliona dolara)

da rezimiram:
na 550W firmiranom napajanju ce raditi:
dual CPU (Xeon/Opteron/FX/XP/P4/P3/...)
2xSATA 160GB HDD
2xskazi2 diska sa kontrolerom
radeon9800xt/fx5900ultra/matrox rt2500/...
zvuk bilo koji
mreza
3GB rama
modem
mis+tast 😀

Ako ovo nije dovoljno za desktop/deskside masinu, dokupiti jos jedan komp ili preci na nesto ozbilnije od PC racunara (PC= Personall Computer). Glupo je ocekivati da "licni kompljuter" obavlja duznosti za koje ce mu trebati napjanje od 2000W...to bi izlazilo iz koncepta i zamisli "PC" racunara....

opet sam se raskucao :O

chekaj jel se povela frka oko napajanja ili ko ima vise nepotrbnih stvari i chiji tata ima vishe para.
Dja neko neka otvori napajanje pa da prochita koji su fetovi na izlazu pa da prichamo.
Nikola

gx-x je napisao(la):
to Stojcha: JEl imas 8rda+ plocu ?! Ako imas, eto tako si ga ubio 😉 Izgleda da pri naponima 1.9< za CPU pocne da divlja naponska jedinica. Moj drugar ima isti problem. On je takodje "ubio" jednog "JNC" na 1.9V. Medjutim samo mu je riknula jedna dioda na napajanju, to se i tebi desilo sa tvojim najverovatnije. Ono sto sam ja primetio je da na plocama sa dodatnim "4-pinskim 12V" ulazom 12V napon (sluzi striktno za CPU) pri dizanju Vcore-a pada, a na plocama bez tog prikljucka raste. Takodje drugarov CPU se vise greje na rda+ nego na rda3i i NF7.

Ma ne nego NF7-S i CPU mi je skoro uvek na 1.625V. I bas je******* sta mu je. :wall:

duksa88 je napisao(la):
chekaj jel se povela frka oko napajanja ili ko ima vise nepotrbnih stvari i chiji tata ima vishe para.
Dja neko neka otvori napajanje pa da prochita koji su fetovi na izlazu pa da prichamo.
Nikola

Fetovi su prejaki. Ali zapremina feritnog trafoa je merilo. A oni su oko 10% razlike. Pa ko ih je bolje optimizovao, namotao..... :smash:

gx-x je napisao(la):
pazi, 550W napajanje ce ti poterati sta oces, naravno mislim na firmirano napajanje.....

I nije neki stil za pomoc(ili diskusiju). Vise mi lici na MNOGO SMO JAKI 😀

Nadji mi neko "nefirmirano" napajanje. I JNC je firma :d

Ako cemo tako nisam cuo da je nekom crkao ferit.
To je impulsni trafo, a ne feritni i on je izmisljen da bi napajanja bila manja a ne veca.
Nikola

duksa88 je napisao(la):
Ako cemo tako nisam cuo da je nekom crkao ferit.
To je impulsni trafo, a ne feritni i on je izmisljen da bi napajanja bila manja a ne veca.
Nikola

Nesporazum 😉 . Fetovi mogu da guraju i 1kW (napajac naravno). Snagu limitira ferit. Moze i on da crkne(pukne) ali se zalepi pa radi.
Ferit (veoma preradjen, vise je kompozit) radi na visokim frekvencijama, ranijih godina na 20-40KHz, a ovih dana i preko 1Mhz. Najcesci su "srednje" generacije, od 40 do 150KHz.
Ovi "nasi" su "low end" i po snazi i po koncepciji, 40-100KHz, a prisli su gornjoj ganici ove koncepcije(half bridge, PWM) od 600W. :wave:

Nesto si ti tu pomesao, pogledaj malo bolje.
Ferit je pasivna a ne aktivna komponenta.
Hteo sam da ti odgovorim razlozno ali nijedna konstatacija ti u celosti nije tacna tako da sam odustao.
Nikola

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno