Šta je novo?

Modifikacija napajanja

• Začetnik teme Začetnik teme kibob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
gx-x je napisao(la):
koji ste vi likovi, kupis bilo koje napajanje za >40e (za te pare je firmirano) i to je to, garant ce neko da se cima sa prepravkom JNC napajanja da bi na kraju radilo kako treba, pogotovo kad procitam sva vasa ne slaganja dolazim do zakljucka da bi i vladd-u i duksi to riknulo u roku od 2 sata i sprzilo pola kompa 😀 😀

Em bi se *****avao 3 dana za 30€ em bih pobio sve ko dusmanin :-devil-:

Pa dovoljno je da uzmete jedan JNC u ruku i sve ce ti se samo reci...Nema tamo pola komponenti....I kad ga otvorish ono samo mostici i prazna mesta....Naravno na shtampi je iscrtano da tu reba kondenzator ili shta ti ja znam ali ga tamo nema....a kvalitet ostalih komponenti je sumljiv...

Bilo kakva prepravka JNC napajanja se neisplati jer velika je verovatnoca da cesh neshto da zeznesh....

Ja sam jednom probao da popravim AT napajanje i desio se "zagushujuci ci ha bum" kad sam stavio 2 nova BUT-a....koja su pritom odletela u vechna lovishta...i od tada ne zelim da se petljam...sa tim.

Uzgled mislim da bi najbolje napajanje bilo neko externo i to trafozno a ne choper...To bi bio pravi moding.....i naravno vrlo skup...jer bi trafo trebao da bude poveci....da bi obezbedio tu snagu...ali bi se zato dobrano odvojio visok od niskog napona...a ne ovako kad oni kondenzatori posle greca(u choperu) probiju ili sl....prebace lepo varnichicu i na secundar i eto zla...ode ceo komp kod sv.Petra...

Konkretno imao sam sluchaj mislim da je bash kod JNC-a ..da nedostaje ona folija ispod ploche napajanja a nozice su naravno dugachko oshishane i samo malo zakrivljene...

Ulazi hlada vazduh u sobu(kad sam otvorio prozor..zima..a ja imam centalno grejanje koje rastura)....i shta se deshava...lim se ohladio do te mere...verovatno pocheo da kondezuje..a poshto nije bilo dotichne zashtite...nozica na kondezatoru koja je na nekih ~400V ako ne i vishe i josh na shpic oshishana. na nekih ~0,5-1cm od lima...dolazi to proboja vazduha i naglog praznjenja kondezatora...E sad ako ta varnica na putu ka limu malo prosheta po okolnini..tj do sekundara..koji je najvishe na 12 V....ode sve pravac u komp..i po skupo placenim komponentama....Srecom kod mene je bio sluchaj da je odmah otishao na "zemlju"..te se samo komp ugasio...naravno veliki prasak...neshto tipa "bzzzzzz.....paaaaak" 😀 :-devil-:

Upalio sam ga ali ne odmah...verovatno poshto su ti kondezatori preziveli shok....Mozete misliti kakva je to radost bila...... 😀 posle onog praska...

Napajanje je prvo dobro oshishano odozdo....na nularicu 😀..premazano lakom za nokte (shveca nije videla tu scenu inace bi i mene oshishala :eyebrows: )...i naravno izrezao parche tanke plastichne fascikle i stavio na dno napajanja.....

Napajnje je radilo....ali se nije zadrzalo u mom kompu....

To bi bio jedan od nachina kako da poboljshash JNC ili sl. napajanja ali da nishta ne zeznesh...

Ja sam dobro proshao ali takav "ozonizator" 😀 u kompu nije pozeljan.

Je-te ko ce ovo da ispravlja ja ne mogu.
Dajte ljudi Ok napajanja nisu dobra ali nemojmo da se
lupetamo.
Ajde da svi lepo ne pricamo o vise o ovome.
Moze?

duksa88 je napisao(la):
Je-te ko ce ovo da ispravlja ja ne mogu.
Dajte ljudi Ok napajanja nisu dobra ali nemojmo da se
lupetamo.
Ajde da svi lepo ne pricamo o vise o ovome.
Moze?

Ja prvi necu da "se lupetam"... 😀

Mozda je tebi nerazumljivo zato shto ochigledno ne znash ili ne razumesh neke stvari...u vezi elektrotehnike i elektronike....bar one osnovne....

Ako si lemilicu savladao i gledanje u shemu ne znachi da si sad car.

Poslednja izmena:
Ja ću paziti da udarci budu pravilni. 😀😀

P.S. duksa88, nadrljao si ga. Znanje nema veze sa ovim. Stvar je jednostavna, i glasi: Ivicu niko nije uspeo da nadgovori. 😀😀

Pa uvek je to tako najgrlatiji su uvek u pravu, meni sezam uskoro ode pa cu biti kratak.
Napajanja srkavaju u 90% slucajeva zato sto je gajt suvise otvoren pa poteche veca stuja koja se jos uveca kada se iskljuchi fet.
Razlozi zbog ovoga su vishestruki.
Zasto struja skochi , uchi se u shkoli.
Nikakva kondenzacija ne moze da se skupi u kutiji u kojoj vazduh non stop izvlachi ventilator.
Ali nema veze.
Ja sam jedno xxxx od choveka i dokazano je da cepam slike, stoga se izvinjavam svima sto sam ukazivao na budalastine i neistine.
Adio napajanja ce i dalje crkavati a ja cu fala bogu imati posla.
Nikola

notax je napisao(la):
Ja ću paziti da udarci budu pravilni. 😀😀

P.S. duksa88, nadrljao si ga. Znanje nema veze sa ovim. Stvar je jednostavna, i glasi: Ivicu niko nije uspeo da nadgovori. 😀😀

Lepo si to rekao nema shta...

Jednostavno je....narvno...
Ventilator je jednostavno uvukao hladan vazduh spolja...a u kucishtu je bilo toplo...Vazduh je jednostavno popustio....kao dielektrih jer je bio isuvishe vlazan a nije bilo nikakve druge zashtite..dielektrika.

Uzgled nije gajt nego gejt...ali vidim da ti je malo vremena ostalo pa si zurio verovatno... 😀

A od ovog kvara shto sam ja imao nije bio u pitanju nikakav gajt na fetu jer je napajanje ostalo chitavo...tj. kasnije je radilo be ikakve zamene komponenti...prosto kondenzatori su se ispraznili.

Drugo je to da napajanja crkavaju dobrim delom zbog elektrolita koji se vremenom rasushe i promene svoje karakteristike....shto onda povlachi ostalo...i naravno od preopterecenja...Navodno 300W napajanje(JNC i sl.)...snaga kao i za zvuchnike sa buvljaka...a ako ima i pola te snage onda je dobro..

Kad komp povuche veliku struju (prenatrpana zverina u kojoj je jeftino napajanje....tj. mnogo potroshaha) koju choper ne moze da da onda dolazi do pada napona. Ako imamo neshto(elektoniku) shto ce sprechiti dalje otvranje gejt-a nece doci ni do pojave velike struje i do crkavanja napajanja....naravno poshto se i dalje vishe trazi nego shto se dobija napajanje bi trebalo da se iskljuchi...opet elektronikom...

ATX napajanje ne bi trebalo da se upali ako na sekundaru imamo kratak spoj ili veliko opterecenje....

Gejt(mislim na fet) nije tu nishta kriv(sem ako je losh kvalitet)...krivo je ono shto je oko njega.
Slaba zashtita..u vidu elektronike koja ce da spreshi rad napajanja koje radi u uslovima koje shtete komponentama samog napajanja..

E kupio sam vreme.
Prvo ventilator ne uvlachi vazduh nego izvlachi.
Dakle i NeP i NeP sledi Q i Q=t sledi NeP
Znachi da ceo dalji iskaz nije tachan.
Ajde nesto vise osim elektronika ovo elektronika ono
i neka mi neko kaze gde gresim i gde sam pogresio.

Nikola

ps: Ako napajanja crkavaju zato sto se propterete kako to da rade Ok 6 meseci a niko nije dogradjivao rachunar pa onda crkno.
Neko bi rekao zbog loseg ferita ?>::L

duksa88 je napisao(la):
E kupio sam vreme.
Prvo ventilator ne uvlachi vazduh nego izvlachi.
Dakle i NeP i NeP sledi Q i Q=t sledi NeP
Znachi da ceo dalji iskaz nije tachan.
Ajde nesto vise osim elektronika ovo elektronika ono
i neka mi neko kaze gde gresim i gde sam pogresio.

Nikola

ps: Ako napajanja crkavaju zato sto se propterete kako to da rade Ok 6 meseci a niko nije dogradjivao rachunar pa onda crknu.
Neko bi rekao zbog loseg ferita ?>::L

A bre ti spamujesh forum... 😀 :d Moderatori....!!!! 😀 :eyebrows:
Brishi onu jednu poruku vishka...

Drugo...OK je da ventilator izbacuje topao vazduh iz napajanja...ali zar ne mislish da opet neki drugi vazduh...hladniji treba da udje...sa druge strane...
kroz ona rebra...na napajanju.....ili ti smatrash da je u napajanju vakuum!!! 😀

A odgovor na tvoj. PS. bi bio da jednostavno su jako losha napajanja...Pre svega elektroliti a vidjao sam na par mesta i uparene diode na hladnjaku na mestu tranzistora...ali mozda greshim mozda tako i treba...

Loshi tranzistori i ostalo....Onda veliki uticaj ima i nasha mreza koja dosta varira...shto dovodi do poremecaja u radu...narochito kada dodje do pikova...padova napona i sl.

Drugo ako je zavojnica (ferit) losh onda kako ja znam chujesh cvilenje i pishtanje iz napajanja ili shto se cheshce deshava iz nekog starog TV-a...Zato ih i zalivaju onom plastikom da nebi pishtali...ali oni inache rade Ok.(shta tu ima da crne...da nece lak da se istopi..redji sluchaj...cheshce kod trafoa pod opterecenjem)

Kondezatori su veliki krivci za sve...elektroliti...
Uzmi lepo MB i zameni sve elektrolite kvalitetnijim....i eto ti boljeg i stabilnijeg oc-a....(eto savet za one koji imaju ranije verzije Abit-ovki..mada ovo vazi za sve MB)

Isto vazi i za napajanje....stabilnje je...bolje filtrira..napon....

ivica je napisao(la):
Kondezatori su veliki krivci za sve...elektroliti...
....

Jako je tesko ovde kod nas kupiti dobre elektrolite (mislim low ESR i za 105 stepeni celzijusa). pa jos pakovanje da ne stoje na ploci ko pijani...
Jeftinije je kupiti dobro napajanje. Samo lud covek moze da popravlja JNC i koreance, posto rizikuje paljevinu ostatka kompa.

Modovanje boljih napajanja je neka druga prica, ali tu moze da se poboljsa stvar samo oko ulaznih smetnji, i malo korekcija napona, ali bez diranja izlaznog filtra (zbog povratne sprege, pojavljivanja pola ili nule i oscilovanja povratne sprege sto na kraju dovodi do crkavanja)

Mogao si da kupish elna elektrolite kod Rajka i zorana za smesne pare.
Kafeni 110 stepeni ko zmaj.A bilo je i slucajeva kada od Tomanica uzmes 220mikro na 63 a on zut na "blesimetru"(ESR metar).Nije problem do elektrolita toliko.

Za Ivicu.
Treba uparene diode su umesto diaka a ne tranzistora sto je po meni bolje resenje.
----------------------------------------------------------------------------------
Loshi tranzistori i ostalo....Onda veliki uticaj ima i nasha mreza koja dosta varira...shto dovodi do poremecaja u radu...narochito kada dodje do pikova...padova napona i sl.
--------------------------------------------------------------------------------
Chitaj unazad ceo thred pre nogo sto se upustas u diskusiju.
Ili bar dva reda iznad.
A sto se tiche mreze.
Ako dobrom napajanju ne smeta sto je losa mreza a losem smeta onda nije problem do mreze neko do napajanja.
A sto se tiche proboja dielektrika kroz vazduh, nemoj duze da ostavljas otvoren prozor u prekidachu ima mnogo manji zazor pochece svetla da to se pale po kuci.
Nikola

Vladd je napisao(la):
Jako je tesko ovde kod nas kupiti dobre elektrolite (mislim low ESR i za 105 stepeni celzijusa). pa jos pakovanje da ne stoje na ploci ko pijani...
Jeftinije je kupiti dobro napajanje. Samo lud covek moze da popravlja JNC i koreance, posto rizikuje paljevinu ostatka kompa.

Modovanje boljih napajanja je neka druga prica, ali tu moze da se poboljsa stvar samo oko ulaznih smetnji, i malo korekcija napona, ali bez diranja izlaznog filtra (zbog povratne sprege, pojavljivanja pola ili nule i oscilovanja povratne sprege sto na kraju dovodi do crkavanja)

Naravno da si pravu..ali ako vec vidish malo naduvene elektrolite...ili sumljive treba ih zameniti...i videti da nje josh neshto otishlo...
Ako napajanje radi ali je netsabilno i sl...ili nema dobre napone...
Takvo napajanje bi mozda negde i moglo da prodje...gde nema mnogo potroshacha....ili kad narod nema pare da kupi novo...Pa kad vrisne komp onda ce da ima. 😀

Za sve ostalo JNC kad rikne bolje je da ga bacish u kantu....Mozesh da uzmesh ventilator i hladnjak...da bi napravio neshto drugo...

A da kod nas nema dobrih elektrolita to i ne chudi...a :bottle: stoje i na mnogo skupljim plochama...pa opet rade....al shta cesh....tezi se da ceo svet bude potroshachka nacija...

Dok nekom nesmrkne drugom nesvane.... 😀

duksa88 je napisao(la):
Kafeni 110 stepeni ko zmaj.A bilo je i slucajeva kada od Tomanica uzmes 220mikro na 63 a on zut na "blesimetru"(ESR metar).Nije problem do elektrolita toliko.

Za Ivicu.
Treba uparene diode su umesto diaka a ne tranzistora sto je po meni bolje resenje.
----------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Chitaj unazad ceo thred pre nogo sto se upustas u diskusiju.
Ili bar dva reda iznad.
A sto se tiche mreze.
Ako dobrom napajanju ne smeta sto je losa mreza a losem smeta onda nije problem do mreze neko do napajanja.
A sto se tiche proboja dielektrika kroz vazduh, nemoj duze da ostavljas otvoren prozor u prekidachu ima mnogo manji zazor pochece svetla da to se pale po kuci.
Nikola

Nece svetla...da se pale...kad je prekidach dobar...samo ako je zveknuo onda varnichi kad ga palish jer ne moze lepo da prespoji...

U prekidachu imash ~220 V a u onom kondezatoru oko =400 V...

Pa dobro bre shta si se uhvatio zazora...Shto se meni desilo to je da nekazem retko ali ... poteralo me bash.

Da je tako i platinsku dugmad nikad nebi mogao da nashtelujsh...zbog zazora. 😀

Pa lepo sam ja napisao...loshi tranzistori i ostalo...to samo i ide u loshim napajanjima... 😀

duksa88 je napisao(la):

Pa te turcice ja ne zovem elektrolitima. Alal im biznis, ali ja na tu jeftinocu ne bih da okacim Corsa ,sata,max3, ostalo sto prelazi 500 ekija.

O ESR-u pricam u miliomima (ne milionima 😀 ) a ne dobar je i li los ili moze da prodje..

dotichni esr metar sam probao na na tri komponent testera, i na svima se pokazao odlichno.
Ako je za informaciju Ibisis ,deo koji odrzava HP merne instrumente, je kupio od mene dva komada.
Koje vi stavljate kad vam elna nije dobra?
Ma bre sta je sa onim sto ste izgresili presli smo preko toga.
Pa niko da kaze jeste *****ao sam se.
Diskosija gubi smisao ako se skache sa teme na temu.
Opet sam pogresio u tautologiji i niko nije primetio.
Ajde da vidimo taj PushPul sa jednim fetom ili taj proboj dielektrika pri 400V na 1.5 cm
Kako vas bre nije sramota bar neko da se pokrije usima vi biste se svadjali tri dana.
nema veze samo da se pricha.
Pa svaka nova elna je bolja od polovnog kineza .
Ako vam nije dobra vi stavite iskrine one aksijalne pa ce ploca da izgleda ko lampas.
Kompijuteri uopse nisu kritichni toliko sto se elektrolita tiche.
Poneki u napajanju(kod jnc-a svi)
Daleko vise ima kavarova u recimo televizorima, gde su elne super radile.
Ajd ovako
1.proboj dielektrika
2.ferit
3.elna
4.Dijak
5.Push Pul
6.Ferit

Objasni te gore pomenuto inache dzaba pricha.
Da vidimo sta je tachno.
Ne zbog moje ili vase sujete ,meni bi bilo drago da svi nesto naucimo.
Prvenstveno bih voleo da ja nesto nauchim novo jer forumom smatram mesto za razmenu znanja i iskustava a ne mesto gde bi se neko svadjao cisto da ubije vreme.
Ako sam grub na recima sorry svima nista licno samo profesionalno.
Ne zelim nikoga da omalovazavam niti vredjam
NIkola

duksa88 je napisao(la):
dotichni esr metar sam probao na na tri komponent testera, i na svima se pokazao odlichno.
Ako je za informaciju Ibisis ,deo koji odrzava HP merne instrumente, je kupio od mene dva komada.
Koje vi stavljate kad vam elna nije dobra?
Ma bre sta je sa onim sto ste izgresili presli smo preko toga.
Pa niko da kaze jeste *****ao sam se.
Diskosija gubi smisao ako se skache sa teme na temu.
Opet sam pogresio u tautologiji i niko nije primetio.
Ajde da vidimo taj PushPul sa jednim fetom ili taj proboj dielektrika pri 400V na 1.5 cm
Kako vas bre nije sramota bar neko da se pokrije usima vi biste se svadjali tri dana.
nema veze samo da se pricha.
Pa svaka nova elna je bolja od polovnog kineza .
Ako vam nije dobra vi stavite iskrine one aksijalne pa ce ploca da izgleda ko lampas.
Kompijuteri uopse nisu kritichni toliko sto se elektrolita tiche.
Poneki u napajanju(kod jnc-a svi)
Daleko vise ima kavarova u recimo televizorima, gde su elne super radile.
Ajd ovako
1.proboj dielektrika
2.ferit
3.elna
4.Dijak
5.Push Pul
6.Ferit

Objasni te gore pomenuto inache dzaba pricha.
Da vidimo sta je tachno.
Ne zbog moje ili vase sujete ,meni bi bilo drago da svi nesto naucimo.
Prvenstveno bih voleo da ja nesto nauchim novo jer forumom smatram mesto za razmenu znanja i iskustava a ne mesto gde bi se neko svadjao cisto da ubije vreme.
Ako sam grub na recima sorry svima nista licno samo profesionalno.
Ne zelim nikoga da omalovazavam niti vredjam
NIkola

Covece, ko si i sta si???? :wave:

Tvoje elektromehanicharsko znanje je tvoja stvar.

Druga stvar (vrlo vazna 😉 ) je da si ti covek koji veruje samo nekim svojim "autoritetima", a drugi, koje usput ne poznajes, su mozda tvoje "musterije" koji se slabo razumeju u "struju"

Ja cu uvek da pokusam da objasnim nesto(naravno ako znam), ali bih to rado ucinio samo onima koji zele (ali stvarno 😀 ) to da cuju (BTW procitaju).

A Ti se lepo vrati unazad (eto napravismo offtopic 5 strana :type: ) pa pazljivo procitaj SVE postove a narocito SVOJE.
Mogu da razumem da je neko premoren, ali svaki dan (i za praznike :d pa od posla), ali ne razumem sto insistiras na strucnim nazivima "kompijuter" i sl..

Kad procitas postove , ponovi pitanja za sve sto nije jasno, cini mi se da ne znas sta (i ko) su:
1.Hapel
2.ESR
3.Siemens
4.Semikron
5.Dale
6.Ko je i gde spominjao push-pull sa 1( :smackbum: ) tranzistorom, brate :S:
7.Da nije mozda ono "steta da se baci :cigar: " u pitanju

Stvarno cu nastaviti da pricam sa tobom na forumu ako mi objasnis:

1. Razliku izmedju Forward i Flyback principa rada (sa 1 tranzistorom)

2. Razliku izmedju push-pull i half-bridge principa (sa po 2 tranzistora)

I to na P.M. da ne davimo raju, pa nastavljamo diskusiju :type:

Poslednja izmena:
Ocu! Skupo je vreme na internetu da bi se archilo.
Vracam se u ilegali a vi modujte bez mene.
Sorry ako sam nekoga davio ali mi se chini da sam bar bio
objektivan.
Duksa88 Is no more.
Ako nekako moze da se ukine user (i okaci u kucu slavnih)
onda neka neko ukine.
Bilko je lepo ali ovako vise neide.
Kada kazes nekom da je pogresio svi ti skoce na grbachu.
Nema vise malih oglasa a meni je dosadili vise da se prepirem po forumima.
Adio.
Nikola

duksa88 je napisao(la):
Ocu! Skupo je vreme na internetu da bi se archilo.
Vracam se u ilegali a vi modujte bez mene.
Sorry ako sam nekoga davio ali mi se chini da sam bar bio
objektivan.
Duksa88 Is no more.
Ako nekako moze da se ukine user (i okaci u kucu slavnih)
onda neka neko ukine.
Bilko je lepo ali ovako vise neide.
Kada kazes nekom da je pogresio svi ti skoce na grbachu.
Nema vise malih oglasa a meni je dosadili vise da se prepirem po forumima.
Adio.
Nikola

Ajde bre, bas si na kraj srca :wave:

Ja se (opet) izvinjavam, ali bih, da svako ko nesto napise, ili da nesto doprinese da SVI na javnom forumu imaju korist, ili da otvori novu temu za raspravu. Sve ostalo je arcenje... svega... vremena, zivaca... :wave:

Ne volim prozivku, a tek bez argumenata 😡

A j*** struku, to se nauci pa se zna, manje ili vise, ali pristojnost... :trust:

Notax-e!!! tvoja teorija dobija na znachaju..Evo nema me ceo dan i nastade citava guzva.... 😀 Chovek je jednostavno pocheo da "vrishti" od muke...i naravno pobeze...

Josh ga i Vlad dotuche...

Ma ko mu je kriv kad ne razume proboj dielektrika...

Dobro evo ja cu da priznam ...chuo sam za push-pull ali ne ovoliko koliko Vlad zna..tj mislim na...
Vladd je napisao(la):
Stvarno cu nastaviti da pricam sa tobom na forumu ako mi objasnis:

1. Razliku izmedju Forward i Flyback principa rada (sa 1 tranzistorom)

2. Razliku izmedju push-pull i half-bridge principa (sa po 2 tranzistora)

Svaka chast majstore...poklopio si mu ushi... 😀

Izvinjavam se na offt-u.

Mozda je napolju bila promena pritiska, nije mi to obicaj, malo sam prenaglio,.. nervira me odsustvo komunikacije, ne mislim nista lose... :type:

Push-pull je dobar i u pojachalima...mislim za muziku...neki jednostavno vole lampashe i Push-pull...
Imao sam prilike da slusham na Video-sat show-u proshle god...kad je jedan od izlagacha pustio...dobro zvuchi (bar po meni)...shteta pa smo mi mladji odrasli na "tranziskorskoj" muzici i nemamo bash tako dobar sluh za to...ali oprema je bila na nivou.
Prvo je trebalo da prodje neko vreme da se lampe zagreju nekih 15-12min a onda je bilo ok...Bio sam sa jednim likom...od je imao bolji sluh od mene za te stvari...on je ranije i pravio lapashka pojachala...

Druga je stvar pp sa tranzistorima a ne lampama.

Ako sam sad neshto lupio ispravi me. 😀 (Vladd)

Izvinjavam se na offt-u.. ali kad se spomene push-pull meni to prvo padne na pamet...

Poslednja izmena:
Jebot ekoji ste vi licimeri.
Odgovoricu ti na pm i zasto su klonirali ovchicu dejzi tek kada ti
odgovorish na ono shto sam ti ja rekao, i kada mi kazes ko ti je motao tvoj choper trafo, budes naucio onu formulu za struju u sekundaru, budes shvatio da tesko nije dobro jer se vise neradi sa transformatorima , budes shvatio da u svakom uredjaju koji popravlljam imam po dava takva npajacha shto bi ti rekao.pokazes taj fet od 1Kw pa cu onda da te udostojim.
Kada budes razumeo da u Grundingu imas fet sa Um kolom u napajanju a Visokonaponski (sto bi ti rekao FLAYBACK ) u Vn delu.
Kada budes zano da se U Noki-447X koriste Dva feta u Push Pul za visok napon
a Flay back za Fokus.(inache oem monitor za dell compaq sony)
Kada Budes znao da se dva feta koriste da bi se stavljala dva elektrolita od 220V a ne jedan od 400V jer je vistruko skuplji.
Da se u Soniu 21" korste da TRANIZISTORA od po 21 Amper koja rade kao audio pojachavach a prave Vn napon.itd itd itd
Video sam u praksi sve ono sto sam uchio alo jos nisam video varnicu na 400 v na santimetar ipo.
elektrichna chvrstina dielektrika se definishe kao najveca vrednos Jachine Elektrichnok polja koja se moze postici u njemu a da dielektrik zadrzi svoja dielektrichna svosjstva.
Za vAzduh ona iznosi 25-30kV/cm
Ivice idi budi musterija a ti Vlad Imas gore pitanja pa te cekam.
Posle toga cu ti rado objasniti sve sto si pitao ako treba i na pm zali objasni pochni za PUSH-PUL sa jednim tranzistorom da te ne pastujem bezveze mrzi me.
Nikola

duksa88 je napisao(la):
Jebot ekoji ste vi licimeri.
Odgovoricu ti na pm i zasto su klonirali ovchicu dejzi tek kada ti
odgovorish na ono shto sam ti ja rekao, i kada mi kazes ko ti je motao tvoj choper trafo, budes naucio onu formulu za struju u sekundaru, budes shvatio da tesko nije dobro jer se vise neradi sa transformatorima , budes shvatio da u svakom uredjaju koji popravlljam imam po dava takva npajacha shto bi ti rekao.pokazes taj fet od 1Kw pa cu onda da te udostojim.
Kada budes razumeo da u Grundingu imas fet sa Um kolom u napajanju a Visokonaponski (sto bi ti rekao FLAYBACK ) u Vn delu.
Kada budes zano da se U Noki-447X koriste Dva feta u Push Pul za visok napon
a Flay back za Fokus.(inache oem monitor za dell compaq sony)
Kada Budes znao da se dva feta koriste da bi se stavljala dva elektrolita od 220V a ne jedan od 400V jer je vistruko skuplji.
Da se u Soniu 21" korste da TRANIZISTORA od po 21 Amper koja rade kao audio pojachavach a prave Vn napon.itd itd itd
Video sam u praksi sve ono sto sam uchio alo jos nisam video varnicu na 400 v na santimetar ipo.
elektrichna chvrstina dielektrika se definishe kao najveca vrednos Jachine Elektrichnok polja koja se moze postici u njemu a da dielektrik zadrzi svoja dielektrichna svosjstva.
Za vAzduh ona iznosi 25-30kV/cm
Ivice idi budi musterija a ti Vlad Imas gore pitanja pa te cekam.
Posle toga cu ti rado objasniti sve sto si pitao ako treba i na pm zali objasni pochni za PUSH-PUL sa jednim tranzistorom da te ne pastujem bezveze mrzi me.
Nikola

I ti meni prodajes znanje (m***) :d krpeci televizorcice stare po 15 godina i skupljajuci "iskustvo": dobar je trandza, ja ga stavio i mesterija se nije zalila.
Sa tim poslom sam zavrsio pre 15 godina. 😉 Pozdravi mi Dragana, Belog, Ziku, Baneta PIN-a, bili mi pripravnici i porasli u dobre servisere. :smash:

Pozdrav decko :wave:

ivica je napisao(la):
Push-pull je dobar i u pojachalima...mislim za muziku...neki jednostavno vole lampashe i Push-pull...
Imao sam prilike da slusham na Video-sat show-u proshle god...kad je jedan od izlagacha pustio...dobro zvuchi (bar po meni)...shteta pa smo mi mladji odrasli na "tranziskorskoj" muzici i nemamo bash tako dobar sluh za to...ali oprema je bila na nivou.
Prvo je trebalo da prodje neko vreme da se lampe zagreju nekih 15-12min a onda je bilo ok...Bio sam sa jednim likom...od je imao bolji sluh od mene za te stvari...on je ranije i pravio lapashka pojachala...

Druga je stvar pp sa tranzistorima a ne lampama.

Ako sam sad neshto lupio ispravi me. 😀 (Vladd)

Izvinjavam se na offt-u.. ali kad se spomene push-pull meni to prvo padne na pamet...

Pa princip je isti, zato ameri isto zovu: push-pull. Dva tranzistora rade po pola perioda, Jedan "daje" struju(push) a drugi i drugoj poluperiodi "vuce"-pull i "prazni" zavojnicu (trafo ili zvucnik). Ako se "preklope" poluperiode, onda je :exploder: , posto su oba tranzistora ukljucena, pa "bacaju ulje na masu". Da bi se obezbedio rad (prisilno punjenje i praznjenje) postoji snazni blok kondenzator na srednjem izvodu, koji omogucava protok struje u oba smera.
Ovo je dosta uprosceno, a meni malo trapavo zvuci. Jel malo jasnije :S:

re

I ti meni prodajes znanje (m***) krpeci televizorcice stare po 15 godina i skupljajuci "iskustvo": dobar je trandza, ja ga stavio i mesterija se nije zalila.
Sa tim poslom sam zavrsio pre 15 godina. Pozdravi mi Dragana, Belog, Ziku, Baneta PIN-a, bili mi pripravnici i porasli u dobre servisere.
-------------------------------------------------------------------------
I sada si resio da gradis karijeru na forumu?
Nikola

duksa88 je napisao(la):
I sada si resio da gradis karijeru na forumu?
Nikola

MMM, a jel smetam?? :d :d :d :d

Alo radniche, zabavi se malo opusti se, pusti karijeru, idi na pecanje ,,🙂 :bottle: :cigar: :laugh: 😛arty: :guitar:

Vladd je napisao(la):
Pa princip je isti, zato ameri isto zovu: push-pull. Dva tranzistora rade po pola perioda, Jedan "daje" struju(push) a drugi i drugoj poluperiodi "vuce"-pull i "prazni" zavojnicu (trafo ili zvucnik). Ako se "preklope" poluperiode, onda je :exploder: , posto su oba tranzistora ukljucena, pa "bacaju ulje na masu". Da bi se obezbedio rad (prisilno punjenje i praznjenje) postoji snazni blok kondenzator na srednjem izvodu, koji omogucava protok struje u oba smera.
Ovo je dosta uprosceno, a meni malo trapavo zvuci. Jel malo jasnije :S:

Jeste...imam negde "uproshcenu" shemu push-pulla. 😀 ali kao shto si rekao objashnjenje ti trapavo zvuchi...al ne mari....necu da se opterecujem...sa tim.
Imam precha posla od elektronike....

Nego kako da duksa88 shvati da je ipak bilo varnice.....??? 😀

A poruka za duksa88:
Pa vidish ochigledno je ovaj vazduh(bio je vlazan) imao mnogo manju vrednost V/cm...i verovatno se retko deshava...ali vidish desilo se.....
Kako bi ti to objasnio...ajd sad ...mozda se desi da je bilo i manje od jednog cm-a...ili je bilo vishe od 400 V u tom kondezatoru...kazem ja shpic (nozica) je kriva...nije bila kratko oshishana a polje je kako se secam drugachije u tim situacijama.

Na limu je ostala crna fleka od tog praznjenja...ali sva sreca nije ubilo nishta...pa ni napajanje ni osigurach...nishta...samo nije htelo bash odmah da se upali nego malo kasnije.

Cemu sad prepucavanje ko ima veci/duzi??? :wall:

Nikola, Vladd: iskulirajte malo :eyebrows: :bottle: :cigar:
Nadjete se lepo jedan dan, odete na pecanje, pa se lepo ispricate i premerite sta vec treba :-devil-:

:wave:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno