Šta je novo?

Modifikacija napajanja

• Začetnik teme Začetnik teme kibob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
gx-x je napisao(la):
pazi, 550W napajanje ce ti poterati sta oces, naravno mislim na firmirano napajanje. Ja licno nisam nikada video plocu za 4 CPU-a pa to ni ne uzimam u obzir, ali 2 cpu-a i sta god oces od grafike i kolko god oces diskova (u granici razuma a ne izivljavanja) ce raditi. Za komp kome 550W nece biti dovoljno "igranje" je stavljati vece napajanje, za to se koriste DVA KOMPA ili 100 KOMPOVA, a ne jedan sa 4 CPU-a i 30 HDD-ova. Zato su ljudi izmislili MREZU i SERVER sisteme (citaj: viseprocesorski ormani povezani sa dve prostorije u kojima stoje OGROMNI streamer sistemi i kostaju vise miliona dolara)

da rezimiram:
na 550W firmiranom napajanju ce raditi:
dual CPU (Xeon/Opteron/FX/XP/P4/P3/...)
2xSATA 160GB HDD
2xskazi2 diska sa kontrolerom
radeon9800xt/fx5900ultra/matrox rt2500/...
zvuk bilo koji
mrezamis+tast 😀
3GB rama
modem

Ako ovo nije dovoljno za desktop/deskside masinu, dokupiti jos jedan komp ili preci na nesto ozbilnije od PC racunara (PC= Personall Computer). Glupo je ocekivati da "licni kompljuter" obavlja duznosti za koje ce mu trebati napjanje od 2000W...to bi izlazilo iz koncepta i zamisli "PC" racunara....

opet sam se raskucao :O

Ne ne, opet gresis. 'Licni racunar' nema 4 hard diska, dva procesora, 3GB memorije. Inace sto se tice mreze i servera, grdno gresis. Ima poslova gde je brze i jeftinije staviti zverku sa 8-16-32-64 procesora i mnogo (npr 128) GB memorije, nego praviti rmezu od 4-8-16-32 dual cpu racunara sa 2GB. I nemoj da mi spominjes viseprocesorske ormane, slicnu tehnologiju imam kuci. 😀 Ne vidim kakve tu veze imaju strimeri. Za backup velike kolicine podataka koriste se DDS ili DLT drajvovi. Znas li uopste ko sve pravi te 'ormancine' ili o svemu tome imas neku maglovitu predstavu? Takodje, imas ormane sa diskovima i taj orman sasvim opusteno mozes da vezes za radnu stanicu. Ne znam sta podrazumevas pod tim da je broj diskova u granici razuma a ne izivljavanje. Imas sisteme koji rutinski mogu da imaju po 20 hardova i to nije izivljavanje jer se radi sa ogromnim kolicinama podataka i potrebno je da njima pristupa brzo. Inace to 'zadovoljstvo' je kostalo a i danas kosta sasvim dovoljno da ga kupuju samo onima kojim to treba, dakle nije izivljavanje.

Ako cemo tako, vecina kucnih masina je cisto izivljavanje. Procesori na preko 2GHz, hard diskovi od po 80-120GB, ni 1GB memorije nije mnogo skupo. A sta ljudi rade sa time? Kuckaju u wordu, odigraju neku igru (koja ne mora biti u min 1024x768 aniso, fsaa, etc), puste muziku ili film. A tek sta pola ljudi ovde ima na stolu. Tolika snaga sigurno sigurno nije najbolje opisana terminom 'licni racunar'. Tema je pocela oko napajanja za komp. Za komp, ne za PC. A postoje i drugi racunari koji 'staju na sto' a nisu PC...

Lepo ja rekoh, prema kompu i napajanje. A prema nameni i komp, ili bi barem tako trebalo da bude.

P.S.
Zaboravio si floppy. 😀

A sta je sa NV40?Eto stavis jedan nv40,dva harda,dvd rezac,cdrw,tv karta,preshota,audigy,... i jos neke zezancije i ojla 400w i ne deluje tako mnogo.

The pocetnik je napisao(la):
A sta je sa NV40?Eto stavis jedan nv40,dva harda,dvd rezac,cdrw,tv karta,preshota,audigy,... i jos neke zezancije i ojla 400w i ne deluje tako mnogo.

A sta je sa V12? 😀 Stavis to, jos 2 harda (jedan je na 15000 rpm), DDS3/4, nesto za video, onda ni 850W ne deluje tako mnogo. 😀 😀 😀

duksa88 je napisao(la):
Nesto si ti tu pomesao, pogledaj malo bolje.
Ferit je pasivna a ne aktivna komponenta.
Hteo sam da ti odgovorim razlozno ali nijedna konstatacija ti u celosti nije tacna tako da sam odustao.
Nikola

A voda je mokra. 😀 Malo si tanak, a volis diskusiju. Reci mi molim te gde je greska, nedaj se, nemoj da odustajes :-devil-:

Reci mi..... 😛arty:

----------------------------------------------------------------------
Nesporazum . Fetovi mogu da guraju i 1kW (napajac naravno). Snagu limitira ferit. Moze i on da crkne(pukne) ali se zalepi pa radi.
Ferit (veoma preradjen, vise je kompozit) radi na visokim frekvencijama, ranijih godina na 20-40KHz, a ovih dana i preko 1Mhz. Najcesci su "srednje" generacije, od 40 do 150KHz.
Ovi "nasi" su "low end" i po snazi i po koncepciji, 40-100KHz, a prisli su gornjoj ganici ove koncepcije(half bridge, PWM) od 600W.
--------------------------------------------------------------------------

A koji to fet moze na ima od 1kW zivota ti?
Ferit je tu da bi kalem obio na induktivnosti.
Impulsni trafo nikada nikom nije crkao.(bar ne u napajanju)
Kad pukne samo drchi i uradjar radi normalno.

A da se vratim na "napajach" Pgledaj koliko uredja vuche na 220V 1-1.5A A ne 5 Ampera.
Taj tvoj famozni "grejach" bi moro da bude u To3 kucist a ne u To 220 u kojem su inache sada chak i bez metalnog kucista.
Pa jedan grajach za Ta pec ima 1Kw.Neka je stepan korisnog dejstva 50%
ond...
Ma bre jeste upravu si.
A sto se motanja tiche ima samo jedan nachin.
Deblja zica unutra, tanja spolja.
Ajd napisi jos nesto pa cu opet da ti kazem da tanki idu spolja a ne na forum.
Nikola

*****ao sam se zatrafo ali to niko nije primetio.
Tanja ide unutra zbog broja namotaja i duzine zice a spolja deblja.

duksa88 A koji to fet moze na ima od 1kW zivota ti? Ferit je tu da bi kalem obio na induktivnosti. Ajd napisi jos nesto pa cu opet da ti kazem da tanki idu spolja a ne na forum. Nikola[/QUOTE je napisao(la):
U ciji zivot se kunes. 🙂 A sta je sa fetovima 15n50(Motorola). Da ti prevedem, 500V 15A. 😀
Naravno ovo je sala, ne mnozi se napon i struja tako lako. Malo sam se "primio" na diskusiju :d
Potpuno si u pravu, ne postoji nista, sto nije objasnjeno, ako nigde, ono bar u politikinom zabavniku :wave:

duksa88 je napisao(la):
*****ao sam se zatrafo ali to niko nije primetio.
Tanja ide unutra zbog broja namotaja i duzine zice a spolja deblja.

Postoji i "sendvich" motanje, ali to nije bilo u..... ,)

De pusti i frekfentnu karakteristiku onog ferita .
Pa ako nije dobar na 25 kiloherca da ga ne zmem, zbog machaka.
A taj fet daje 21A.I nije snazniji od 250W sto je samo 4x manje od 1kW
A u napajanjima imas one Mos 2027 budjave.
Ajde kada se brukas do kraja da vidimo ko je baja a ko Vlaja.
Nikola

A ovaj, jel su ovo neki fazoni 'elektronika za osnovnu skolu' uz malo magnetike? 😀 Napravite vi jedno napajanje u smislu isprojektujte ga od pocetka, sklapanje gotovih sema se ne racuna, i onda ubodite svoj komp u to pa ako radi radi 🙂 a ako ne radi 'tata spalio Djenku'. :d

MadTexel je napisao(la):
A ovaj, jel su ovo neki fazoni 'elektronika za osnovnu skolu' uz malo magnetike? 😀 Napravite vi jedno napajanje u smislu isprojektujte ga od pocetka, sklapanje gotovih sema se ne racuna, i onda ubodite svoj komp u to pa ako radi radi 🙂 a ako ne radi 'tata spalio Djenku'. :d

Da prostis, ja napravio nekoliko (istina manje snage) 😉 , ali u ekipi smo radili, i 360(kao najlepsi), i 700W sa overdrajvom na 1kW. Profi napajanja (za industriju) pa nemaju ventilatore, ali imaju bakarne hladnjake...
Malo je gadno veliki napajac projektovati sam. Za manje se koriste standardne seme (fabricke aplikacije za pobudno kolo), uz proracun trafoa za zadatu snagu, izlaznog filtera, i povratne sprege (da mirno radi u celom opsegu opterecenja)
A sad gutam kurs elektronike iz zabavnika :d , ali se ne nerviram 😉

BTW, ja sam tata, moj je :angel:

duksa88 je napisao(la):
A taj fet daje 21A.I nije snazniji od 250W sto je samo 4x manje od 1kW
A u napajanjima imas one Mos 2027 budjave.

Pa stavi 4 komada :d :d :cigar:

Da zakljucimo, malo, na zadatu temu. Nije moguca zadovoljavajuca modifikacija, bez prevelikih zahvata koji mogu da budu i kntraproduktivni.
A i razlike u ceni gotovih napajanja nisu dramaticne. Lagano smo se navikli na dobra kucista (ne vise 25€, sada jos 100 vise), pa uskoro mozemo da se priviknemo na napajanja od oko 120€. Do novog standarda. ATX je pregazen.

Definitivno treba odvojiti 5V, 3,3V i 12V. Pa kao sto za novi model automobila postoji tri, cetiri motora i tri do cetiri vrste menjaca, tako bi trebali da uzimamo i napajanja. Pa ko ima 6 HD-ova, uzece snazni 12V i malo jaci 5V, ko ima 4 procesora, snazniji 3,3V...
:type:

Chekaj opet si gledao tabelu ekvivalenata u mikojevom zabavniku.
Ajd onako nabrzinu , quick test.
Odnos prechnika zice i maxsimalne izlazne struje u sekundaru je?
odnoz tezine dinamo limova i snage trafoa je ?(ovo sam i ja zaboravio)
Koje si kolo koristio u timskom napajanju?
Da li si pravio choper ili ispravljach?
Da li si Ti pravio choper ili ispravljach?
Koje je snage?
Kako ste resili disipaciju na malim voltazama?
Dali ste iskoristili vishe izvoda na sekundaru,pa preklapali?
Raci neshto struchno da pomislim da nesto znas.
Nikola

duksa88 je napisao(la):
Chekaj opet si gledao tabelu ekvivalenata u mikojevom zabavniku.
Ajd onako nabrzinu , quick test.
Odnos prechnika zice i maxsimalne izlazne struje u sekundaru je?
odnoz tezine dinamo limova i snage trafoa je ?(ovo sam i ja zaboravio)
Koje si kolo koristio u timskom napajanju?
Da li si pravio choper ili ispravljach?
Da li si Ti pravio choper ili ispravljach?
Koje je snage?
Kako ste resili disipaciju na malim voltazama?
Dali ste iskoristili vishe izvoda na sekundaru,pa preklapali?
Raci neshto struchno da pomislim da nesto znas.
Nikola

Evo Pile 😀

Majstorcine cepaju 2,5 A/mm2, mi smo stiskali i do 6A/mm2. Zavisno da li prebacujemo grejanje u bakar ili u gvozdje. Isto vazi primar i sekundar,zica je zica. Visefilarno motanje zbog "skin"efekta na 100KHz.
JA sam radio 75W najjaci, toliko mi trebalo.
A sto se tice ispravljaca (linearnih), imam jednu dobru semu sa dva sekundara (zbog disipacije do 12V).
Razliciti su problemi kod "copera"(engl.: svicera) i kod linearaca.
Posle 1/4 veka igranja sa tranzistorima nadje se i neka druga tablica(iz Bazara :d )

Ne valja ti, mnogo licno napadas, a mislis da smi "slicni" 😛

Ocekivao sam da ces bar da kazes da je struja u sekundaru jednaka cetvrtini korena iz precnika zice. Napajanja se prave na 20-60KHZ tako da ne moras da brines o skin efektu. Sto se tice sekundara konkretno sam mislio na problem koji se javlja kada sa recimo 30V na ulazu treba da imas stabilisanih 3,3V na 5A, pa ti je tu disipacija u picku materinu. Onda se izvuku izvodi iz sekundara na recimo 5, 12, 18 ili koliko hoces volti pa se preklapaju relejima .
I onda ako hoces da imas 3.3 volta skidas ga sa 5 a ne sa 35.
Ali ti si to vec sve znao, mada mislim da je bolje da se drzis smajlija vidim da imas smisla.
NIkola
Ajd bar jel si pravio svicher ili linearac.
Nikola

A da se vas dvojica prepucavate na PM, telefonom ili licno (pa ko je jaci 😀)!!!

Posto svi ovde pricate o napajanjima, a nista konkretno niste rekli, krajnje bi vreme bilo da neko od Vas i uradi nesto od predlozenog pa izbaci rezultate.

Inace, ako hocete da napravite kvalitetno napajanje, treba poci od sledeceg:
- tolerancija maximalno 5% (po mogucstvu manja)
- frekvencija 50KHz i vise (po mogucstvu)
- razdvojeni sekundarni namotaji na trafou sa brzim ispravljackim diodam 1,5 do 2 puta snaznije od nominalne struje.

da bi se postiglo bilo sta od prethodno, navedenih stavki mora se temeljno prepraviti napajanje zbog sledeceg:

- standardno kolo za pobudu svitch tranzistora je TL494 ili 3942, njihovo interno referentno kolo ima toleranciju od 5% tako da se bolje od toga ne moze dobiti.
- feritni trafo koji se nalazi u napajanju ne moze da optimalno radi na frekvencijama preko 50KHz tako da bi i njega trebalo promeniti.
-Diode su vec lako nabavljive.

Ovo je samo pocetak, ternutno me mrzi da vise pisem, ali nastavak sledi uskoro.

Jos samo jedna stvar, ako me ne bude mrzelo prepravicu jedno napajanje tako sto cu mu filtersko i ispravljacko kolo uraditi kako treba, a i napraviti posebne izvode na sekundaru pa cu postaviti rezultate.

Pozdrav
Nemanja

kosmos je napisao(la):
- standardno kolo za pobudu svitch tranzistora je TL494 ili 3942, njihovo interno referentno kolo ima toleranciju od 5% tako da se bolje od toga ne moze dobiti.
- feritni trafo koji se nalazi u napajanju ne moze da optimalno radi na frekvencijama preko 50KHz tako da bi i njega trebalo promeniti.
-Diode su vec lako nabavljive.

Ovo je samo pocetak, ternutno me mrzi da vise pisem, ali nastavak sledi uskoro.

Tl 494 je malo stariji i to je PWM sa "simuliranom" strijom. UC je mnogo bolji, on je cisto strujno programiran, i meri struju, ne simulira je. Mada je za 1 tranzistor pa bi mozda bio bolji UC3846 sa push-pull izlazom.
Simensov materijal N27 (lici na ferit) ide i do 500kHz. Ja imam nesto dioda i neka jezgra, pa ko oce da se igra :smash: poklanjam mu repromaterijal.
Naravno da uradi napajac, a ne da nosi u Pancevo 😉

A oce neko da kaze dacete tim prepravkama dobiti bolju sigurnost?
Pa ne crkavaju napajanja zbog tl-a nego zbog elektrolita.
Nikola
ps: Koliko ja znam nema PuSh bez pul tj. nema Push Pul Bez dva Feta.
Nikola

Evo napokon i neko nesto da kaze, a da ima smisla.
Jedna ispravka IC je uc3842 (greska u pisanju).

Sto se tice TL494 ono moze da radi u singl ili push-pull varijanti (ova druga je u 99.9999% slucajeva dok je UC3842 obicno u singl varijanti.

A sto se tice kondenzatora, anravno da su bitni ali covek mora od ngde da krene, a kad uzmes u obzir da napajanja crkavaju zbog kondenzatora, ali i zbog povratne sprege, kao i zbog nekvaliteta poluprovodnickih komponenti (kao i zbog malih hladnjaka na njima) u tom slucaju su i oni podjednako odgovorni za crkavanje.

Na pocetku se govorilo o poboljsanju napajanja i modifikaciji, a ne o razlozima crkavanja istih.

Pozdrav
Nemanja

Koliko ja razumem radilo se o poboljshanjuispravnih, tj napajanja koja rade radice
sigurno duze ako im se promene elektroliti.
Sto se tice hladnjaka ne zaboravite da imamo kuler.
Inache sve se vrti oko merenja signala u start kolu i sadaa ko ti ode C/tau imas siljak ..... i bi jnc
Sada kako je ono izvedeno pitanje je.
Ja svako koje sam otvorio imalo je dva poluprovodnichka elementa.
Sa jenim se koristi u monitorima i televizorima.
ideja koju sam ja govorio je da od ovoga nemanogo vajde.

Nikola

Koliko si ti nepismen, pa to je strasno...

E bre brale ceo dan sam radio i sada treba jos da pogadjam slova na tastaturi.
Ma nema sanse.
Zaspao sam 6 puta dokle nisam otkucao.
Je-ga tek sada vidim nasta lichi.
Pozdrav Nikola

duksa88 je napisao(la):
E bre brale ceo dan sam radio i sada treba jos da pogadjam slova na tastaturi.
Ma nema sanse.
Zaspao sam 6 puta dokle nisam otkucao.
Je-ga tek sada vidim nasta lichi.
Pozdrav Nikola
Aj' sad da kazemo da imas opravdanje...

Ali sledeci put... sledeci put se ispavaj pre nego sto postujes! 😀😀

koji ste vi likovi, kupis bilo koje napajanje za >40e (za te pare je firmirano) i to je to, garant ce neko da se cima sa prepravkom JNC napajanja da bi na kraju radilo kako treba, pogotovo kad procitam sva vasa ne slaganja dolazim do zakljucka da bi i vladd-u i duksi to riknulo u roku od 2 sata i sprzilo pola kompa 😀 😀

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno