MadTexel
Čuven
- Učlanjen(a)
- 03.03.2002
- Poena
- 619
gx-x je napisao(la):pazi, 550W napajanje ce ti poterati sta oces, naravno mislim na firmirano napajanje. Ja licno nisam nikada video plocu za 4 CPU-a pa to ni ne uzimam u obzir, ali 2 cpu-a i sta god oces od grafike i kolko god oces diskova (u granici razuma a ne izivljavanja) ce raditi. Za komp kome 550W nece biti dovoljno "igranje" je stavljati vece napajanje, za to se koriste DVA KOMPA ili 100 KOMPOVA, a ne jedan sa 4 CPU-a i 30 HDD-ova. Zato su ljudi izmislili MREZU i SERVER sisteme (citaj: viseprocesorski ormani povezani sa dve prostorije u kojima stoje OGROMNI streamer sistemi i kostaju vise miliona dolara)
da rezimiram:
na 550W firmiranom napajanju ce raditi:
dual CPU (Xeon/Opteron/FX/XP/P4/P3/...)
2xSATA 160GB HDD
2xskazi2 diska sa kontrolerom
radeon9800xt/fx5900ultra/matrox rt2500/...
zvuk bilo koji
mrezamis+tast 😀
3GB rama
modem
Ako ovo nije dovoljno za desktop/deskside masinu, dokupiti jos jedan komp ili preci na nesto ozbilnije od PC racunara (PC= Personall Computer). Glupo je ocekivati da "licni kompljuter" obavlja duznosti za koje ce mu trebati napjanje od 2000W...to bi izlazilo iz koncepta i zamisli "PC" racunara....
opet sam se raskucao :O
Ne ne, opet gresis. 'Licni racunar' nema 4 hard diska, dva procesora, 3GB memorije. Inace sto se tice mreze i servera, grdno gresis. Ima poslova gde je brze i jeftinije staviti zverku sa 8-16-32-64 procesora i mnogo (npr 128) GB memorije, nego praviti rmezu od 4-8-16-32 dual cpu racunara sa 2GB. I nemoj da mi spominjes viseprocesorske ormane, slicnu tehnologiju imam kuci. 😀 Ne vidim kakve tu veze imaju strimeri. Za backup velike kolicine podataka koriste se DDS ili DLT drajvovi. Znas li uopste ko sve pravi te 'ormancine' ili o svemu tome imas neku maglovitu predstavu? Takodje, imas ormane sa diskovima i taj orman sasvim opusteno mozes da vezes za radnu stanicu. Ne znam sta podrazumevas pod tim da je broj diskova u granici razuma a ne izivljavanje. Imas sisteme koji rutinski mogu da imaju po 20 hardova i to nije izivljavanje jer se radi sa ogromnim kolicinama podataka i potrebno je da njima pristupa brzo. Inace to 'zadovoljstvo' je kostalo a i danas kosta sasvim dovoljno da ga kupuju samo onima kojim to treba, dakle nije izivljavanje.
Ako cemo tako, vecina kucnih masina je cisto izivljavanje. Procesori na preko 2GHz, hard diskovi od po 80-120GB, ni 1GB memorije nije mnogo skupo. A sta ljudi rade sa time? Kuckaju u wordu, odigraju neku igru (koja ne mora biti u min 1024x768 aniso, fsaa, etc), puste muziku ili film. A tek sta pola ljudi ovde ima na stolu. Tolika snaga sigurno sigurno nije najbolje opisana terminom 'licni racunar'. Tema je pocela oko napajanja za komp. Za komp, ne za PC. A postoje i drugi racunari koji 'staju na sto' a nisu PC...
Lepo ja rekoh, prema kompu i napajanje. A prema nameni i komp, ili bi barem tako trebalo da bude.
P.S.
Zaboravio si floppy. 😀