Šta je novo?

Mobilni Bartoni ( i Thoroughbredi ) - steppings, oc mogucnosti..

H.U.D.

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2003
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. ADSL
Ovo postujem kao info na dotichnu temu, za sluchaj da se neko doseti da i na ovom trzzishtu slichni primerci CPU-a mogu da imaju prodju, a ko, poput mene;), ima dobrog drugara koji putuje u Jevropu, da zna da kazze drugaru shta da trazzi:d

Linkovi:
http://www.ocforums.com/showthread.php?threadid=271103
http://www.ocforums.com/showthread.php?s=&threadid=287973

http://overclock.net/printthread.php?t=287&pp=40

http://www.cpuheat.wz.cz/html/AXP_multiplier/AXP_Multiplier.htm

pozdrav

P.S. nadam se da ccu sledecci thread da otvorim u OC sobi, za jedno mesec dana :eyebrows: kao ponosni vlasnik jednog AMD XP-M :banana:

Poslednja izmena:
Tesko da ce se neki trgovac dosetiti i poceti da uvozi mobilne procesore,jer je krug ljudi koji bi bio zainteresovan i spreman da kupi isti dosta uzak,i prema tome to je neinteresantna roba za uvoznike racunarske opreme.Ti procesori su interesantni samo za o/c zajednicu koja cini mozda oko 1-2% ukupnih korisnika kompjutera u scg,sto je zanemarljivo i zato neverujem da ce se situacija promeniti nesto nabolje(nisam pesimista i voleo bih da nisam u pravu).

Apsolutno se slazem, nikome se ne isplati da uveze te procesore. Iako bi ti kao i jos neki voleo (recimo ja, ali naravno ne bih ga kupio, ali volim mogucnosti) da mozes ovde da kupis neki takav procesor to jednostavno nije isplativo jer je pitanje koliko ce tih procesora da se proda jedan, dva, dvadeset, sto. Mislim da i ti to razumes ali neces da vidis. Vise ljudi ce da kupi najskuplju graficku kartu nego taj procesor, jer taj procesor se isplati jedino ako hoces da ga oc-ujes i to opet ni ti procesri nisu bas bogom dani da ce svaki da radi na 2.5Ghz+ sa vazdusnim hladjenjem, a graficka kartica ce se isplatiti cim je stavis u racunar, odmah dobijes duplo vise frejmova u svim igrama.

@Optimus: u pravu si i ja to znam, zato se toliko i radujem shto cce neko da mi ga donese spolja... mada, vidim porast prodaje laptop-ova u poslednje vreme, mozzda nekome i zatreba zamena CPU-a, pa se uveze neka kolichina, koaj bude malo vecca od potrazznje, a gubljenje je vremena ( i novca) da ti proc sede na policama, pa ono shto ne ode za reklamacije, ode u dalju prodaju i tako to ide - malo po malo

@milenkoc23: JOSH UVEK se ne isplati.. kao shto rekoh Optimusu..
vishe ljudi i napolju kupuje "konfekcijsku" robu, pa su tamo u ponudi ( da ne napominjem da "napolju" stoji i za Hrvatsku!), a shto se OC-a tiche, NARAVNO da ccu da ga 'pritegnem':d i u pravu si da nije svaki dan praznik, ali DA LI VI LJUDI ChITATE OVE TEXTOVE sa URL-ova koje sam postovao;), tu pishe upravo o tome, i neki cce da rade i vishe od 2.5 Giga, u dobro nasetovanoj mashini tj.

da se ovo ne pretvori u frustriranu raspravu o domaccem trzzishtu, podseccam da je ovo soba "Matichne ploche, procesori...", a thread sam postavio ovde jer me interesuje shta mislite o informacijama o dotichnim verzijama CPU-a ( koje mislim da nisam video nigde na forumu), a ne o domaccem trzzishtu, koje je takvo kakvo jeste..

btw, znam da je lakshe da sam postovao ovde izvode iz ovih textova, ali mislim da treba da poshtujem autore istih i ne repost-ujem njihove textove ovde ( a za sklapanje moje priche nemam vremena) i ocenio sam da su textovi zanimljivi u celini, te da ih vredi prochitati kao takve

da vas chujem sad, mislite li da su informacije relevantne, imate neshto da dodate, mozzda neshto nije tachno od toga shto su ljudi pisali - samo napred :whip:

pozdrav

Poslednja izmena:
Mislim da ovo treba u o/c sobu, zar ne ?
Ipak se prica o procesorima i njihovom o/c potencijalu :)

Poslednja izmena:
H.U.D. je napisao(la):
@Optimus: u pravu si i ja to znam, zato se toliko i radujem shto cce neko da mi ga donese spolja...

@... a shto se OC-a tiche, NARAVNO da ccu da ga 'pritegnem':d i u pravu si da nije svaki dan praznik, ali DA LI VI LJUDI ChITATE OVE TEXTOVE sa URL-ova koje sam postovao;), tu pishe upravo o tome, i neki cce da rade i vishe od 2.5 Giga, u dobro nasetovanoj mashini...
Kad budes zabo neki koji nece preko 2.3 giga, pa zakukas ovde na sred foruma... :D:D

A ima takvih, samo da znas... ja sam imao bar 5 komada koji nisu hteli preko 2.2-2.3 giga (sa nekim normalnim naponom, ne sa 2V)... i znam za jos par komada...
A tesko da si ti vec pripremio jedan tank LN2 za pristojno O/C-ovanje doticnog... ;)

5 slabijih (2.2-2.3 ghz) od kolko ukupno?
10,20, 50? (ne preispitujem koliko procesora ste
nabavili vec me zanima koja je verovatnoca da
se naleti na neki "slabiji")
E da mi je bar jedan od tih slabijih u makini :d :-devil-:

I da, ako nekome nije tesko, moze li mi neko
reci kako prepoznati mobile barton?
Serija, nedelja proizvodnje ili sta vec? Hvala.

Poslednja izmena:
LINKOVI, MOMCI, LINKOVI... :alo:
zato sam ih i postavio, upravo su odgovori na to sadrzzani u textovima koji se "kriju" iza onih gore linkova.. :p
zar niko vishe ne chita, potrebno je da vam se sve prezzvacce i prikazze na TV-u!?! auuuuu, breeee... :smackbum:
a nije za OC sobu, jer ga nemam josh u rukama i nisam josh nishta uradio u tom smislu sa dotichnim CPU.. kad budem , eto mene u OC sa thread-om ( i neccu da kukam, nije mi u prirodi, ako budu loshi rezultati i njih ccu da post-ujem, svejedno ,))

pozdrav

CAR je napisao(la):
Kad budes zabo neki koji nece preko 2.3 giga, pa zakukas ovde na sred foruma... :D:D

A ima takvih, samo da znas... ja sam imao bar 5 komada koji nisu hteli preko 2.2-2.3 giga (sa nekim normalnim naponom, ne sa 2V)... i znam za jos par komada...
A tesko da si ti vec pripremio jedan tank LN2 za pristojno O/C-ovanje doticnog... ;)

E bre care,sto plasis coveka da ce nabosti neki los primerak.Pa dobro mozda i nije spremio LN2 za ovaj put,ali zato sigurno ocekuje da mu ti malo `zavatis iz onog tvog bureta sto si dovukao iz azotare :D :D :D

Poslednja izmena:
nece Car da kaze koliko je imao primeraka koji su isli preko 2.4 :d :D

kakav miner, ovaj vuna :d

H.U.D, jedan od linkova koji si postovao vodi na
topic koji vec sad ima 55 strana. Dok mi to procitamo
bice tolko mobilaca ovde kod nas, da cemo se gadjati
sa njima :p

AD je napisao(la):
5 slabijih (2.2-2.3 ghz) od kolko ukupno?
10,20, 50? (ne preispitujem koliko procesora ste
nabavili vec me zanima koja je verovatnoca da
se naleti na neki "slabiji")

5 od 10 komada :D
Dakle, 50%... i jos 5-6 sa strane, koje nisam ja probao, sa otprilike slicnim procentom.

Kao sto vidis, nije bas sjajno. Ja licno sam bio prilicno razocaran.
Ocekivao sam minimum 2.5 giga iz svakog, jer to vec imam iz mog 1700+ Tbred-a, starog vise od godinu dana. Malo su me i prevarili ovi mobilci, jer su prva dva bez problema sibala Prime na 2500 MHz sa 1.8V ;)
A mozes misliti KOLIKO sam bio razocaran, jer ko god mi je bacio PM, trazio je neki "ne preterano extra primerak, dovoljno je 2.6 giga sa normalnom voltazom" ;) :d

Bottom line, odgovor na tvoje pitanje: prilicno je velika verovatnoca da se naleti na neki "slabiji". Nazalost.

AD je napisao(la):
E da mi je bar jedan od tih slabijih u makini :d :-devil-:

Sto? Samo zato sto su otkljucani? :d:d:d

AD je napisao(la):
I da, ako nekome nije tesko, moze li mi neko
reci kako prepoznati mobile barton?
Serija, nedelja proizvodnje ili sta vec? Hvala.
Po stepping-u. Nesto poput ovog:
IQYFA, IQZFA, IQYHA, AQZFA... i naravno ovoga s pocetka: AXMH, AXMG...

Uostalom, pogledaj sliku:

Prilozi

• AMD Athlon XP-M Barton 2500.jpg
    AMD Athlon XP-M Barton 2500.jpg
    45.1 KB · Pregleda: 121
Mali HoBiT je napisao(la):
nece Car da kaze koliko je imao primeraka koji su isli preko 2.4 :d :D

kakav miner, ovaj vuna :d
Sto necu, evo reci cu.
Hmmmm, samo da prebrojim... 5 komada. Svih 5 na 2.5 giga sa 1.8-1.85V (vise nije imalo smisla da isprobavam, ko ce da kupi CPU pa da ga przi sa 2V?).

I plus moj 2600+ AXP-M, koji je isao na nekih 2.6 giga sa tim naponom (trebalo bi, nisam ga ni posteno istestirao... ali, uglavnom, bio je bolji od svih 2500+ mobilnih sto sam probao).

CAR je napisao(la):
Sto necu, evo reci cu.
Hmmmm, samo da prebrojim... 5 komada. Svih 5 na 2.5 giga sa 1.8-1.85V (vise nije imalo smisla da isprobavam, ko ce da kupi CPU pa da ga przi sa 2V?).

I plus moj 2600+ AXP-M, koji je isao na nekih 2.6 giga sa tim naponom (trebalo bi, nisam ga ni posteno istestirao... ali, uglavnom, bio je bolji od svih 2500+ mobilnih sto sam probao).

Lepo vam kaze CAR, a vi ne slushate coveka :d :d

I da napomenemo jednu 'sitnicu' :mad:

Juche spaljen 2500 Mobile :p . Radio na naponu od 1.9V ~2550 MHz i temperaturi od ~70C. Ovo je izgleda granica temperature za taj napon (izdrzao je on mesec dana ali je to ipak maloooo). Procesor je inace deklarisan na 100 C ali na naponu od 1.45 V :D .

Tako da obratite paznju na ladjenje ili bude :wall: :wall:

Jos jedna 'sitnica' : niko nece da da garanciju na Mobilne procesore, bez obzira sto AMD daje 2 god. na njih. :p Ovo vazi bar za domace 'velike' uvoznike.

ocu ja da ga przim na 2V DAJ !!! :d ako budes u mogucnosti da nabavis, baci na PM

gx-x je napisao(la):
ocu ja da ga przim na 2V DAJ !!! :d ako budes u mogucnosti da nabavis, baci na PM

Hmmm ???

@stojcha: ma trebo je post da ispadne ispod CAR-evog... Steta za procu, primi moje saucesce...Cini mi se da sam ranije u nekim tabelama maximalnih voltaza procitao da je XP-M 1.95V krajnja granica do koje se ne pojavljuju oni zli elektroni koji dezertiraju iz grupe i ubijaju proc.... :(

gx-x je napisao(la):
Pa, samo treba da pitas onog sto je postovao ispod i iznad tebe :D:D
Stojcha... oces da mu nabavis jedan Mobile... pa da ga i on isprzi, k'o ti? :d:d:d

A ti nesrecnice (mislim na ovog "spaljivaca" :))... sta to napravi? U stvari, cekaj malo... to nije tvoj CPU, zar ne?
Ti imas 2600+ mobilni, isti k'o onaj moj nekadasnji... jel' nije to taj?

Anyway, bilo kako bilo, ja moj prodadoh, povrati pare... a ti ih peces! :D:D

CAR je napisao(la):
Pa, samo treba da pitas onog sto je postovao ispod i iznad tebe :D:D
Stojcha... oces da mu nabavis jedan Mobile... pa da ga i on isprzi, k'o ti? :d:d

A ti nesrecnice (mislim na ovog "spaljivaca" :))... sta to napravi? U stvari, cekaj malo... to nije tvoj CPU, zar ne?
Ti imas 2600+ mobilni, isti k'o onaj moj nekadasnji... jel' nije to taj?

Anyway, bilo kako bilo, ja moj prodadoh, povrati pare... a ti ih peces! :D

Pa da je moj proc. u pitanju onda bi mi zivci bili mnogo tanji :d i jeste jos uvek 2600-M al' nikako da mu 'opravim ladjenje.

To je jedan od prodatih mobilnih a posto znam coveka onda sam i video kako to lepo (crno :D ) izgleda na licima mesta.

Normalno covek je sam pristao u startu da ne trazi garanciju na CPU :crash:

Stojcha je napisao(la):
Normalno covek je sam pristao u startu da ne trazi garanciju na CPU :crash:
Kakva bre crna garancija na garez?!!! :D:D

Pa toga nema ni kod simpsona... ;) :d

A posto bi bio jedan od tih mobilaca koji ide na 2.5 na 1.8-1.85v?

Ozbiljno zainteresovan :)

Bad MF je napisao(la):

Javi se DrFedji sa bencha. Meni je nasao Bartona(ne M) ali radi na [email protected]. Za cenu vidi sa njim.

Bad MF je napisao(la):

Pa u tome je fora, treba poruciti par komada (bar 5), pa se onda malo smarati, i furati Prime po pola dana da bi se nasao neki koji hoce na tih 2.5 Ghz sa tim naponom...
Onda, mozda ce svih 5 hteti na 2500... a mozda nece hteti nijedan, pa sta onda da radim? Da porucujem jos 5? ;)

Inace, cene su za te "birane" bile potpuno iste kao i za "obicne"... jer sam trazio CPU za sebe, pa mi nije bilo tesko sve da ih istestiram. Samo drugu turu nisam isprobavao, tu nista nije bilo birano - vec sam nasao 2600+ za sebe ;)

P.S. Milane, ne kvari mi posao!!! :d:d:d

P.P.S. A jel' moze Fedja da nadje *otkljucane* Bartone koji idu na 2.4 sa 1.75V? ;) :d

CAR je napisao(la):
P.S. Milane, ne kvari mi posao!!! :d:d:d

P.P.S. A jel' moze Fedja da nadje *otkljucane* Bartone koji idu na 2.4 sa 1.75V? ;) :d

Ne brini radice ti piljarnica i dalje :D . Za otkljucane ne znam , ali ovaj bolje radi nego naj Mobile sto sam od tebe uzeo ;) .Kao sto rekoh 220x11@2410 - 1.75v prime stable. Moze i sa manjom voltazom ali onda nije stabilan ali samo u prime-u dok u igrama nisam naisao na problem. :smoke:

Milan je napisao(la):
Ne brini radice ti piljarnica i dalje :D . Za otkljucane ne znam , ali ovaj bolje radi nego naj Mobile sto sam od tebe uzeo ;) .Kao sto rekoh 220x11@2410 - 1.75v prime stable. Moze i sa manjom voltazom ali onda nije stabilan ali samo u prime-u dok u igrama nisam naisao na problem. :smoke:

Ako nije stabilan u Prime-u onda ga DOOM 3 ubija ko zeca (chitaj: zakuca ga za patos za cirka 2 min.) :d

X2 necu ni da spomenem ...

Milan je napisao(la):
Ne brini radice ti piljarnica i dalje :D . Za otkljucane ne znam , ali ovaj bolje radi nego naj Mobile sto sam od tebe uzeo ;)
Gde najbolji, taj je bio jedan od gorih... :butt: :beat:

dosta rasprave, informacije su bitne #8=]>

Sasha je napisao(la):
H.U.D, jedan od linkova koji si postovao vodi na topic koji vec sad ima 55 strana. Dok mi to procitamo bice tolko mobilaca ovde kod nas, da cemo se gadjati sa njima
pa i ne treba da chitash sve postove, ono shto je bitno otvara
thread, a dalje su samo reakcije i info user-a o njihovim mobilcima, pa
ako hoccesh dodatne informacije koji se kako ponasha i koja je najbolja
serija, onda preletish tih 55 strana;)

@CAR: shto se slike tiche, ne znam da li je to jedan od onih koje si
imao u rukama, ali ovaj i nije neki primerak :rupa:
zashto to kazzem? chitaj dalje..

@svi: proc sa dotichne slike je 45W varijanta 2500+ Bartona ( Mobilnog,
dakako ,) ), shto kazzu i delovi prve linije OPN-a ( ovi boldovani ):
AXMH 2500 FQQ4C - M je za 'mobilni', 2500 je PR rating, a prvo Q je radni napon ( 'Q' je za 1.45V, a 'J' je za 1.35V, shto su i osnovne varijante XP-M Bartona pogodne za rad i na desktop sistemima);
btw, postoji i razlichito 'pakovanje' CPUa, koje bi trebalo da bude OPGA da bi radio na 'obichnim' PC-ima, a ne µPGA, koje nije kompatibilno i radi samo na laptop-ovima ( razlika je u prvom slovu posle PR oznake: F = OPGA, E ili G = µPGA) -> vidi http://www.amdboard.com/amdid.html

druga linija sadrzzi , izmedju ostalog, i podatke o maximalnom PR
rating-u CPU-a ( josh nepotvrdjeno), kao i redni broj procesora u batch-u ( poslednje 4 cifre, shto manji to bolji)

e, sad, trecca linija je bitna, jer sadrzzi stepping, godinu i nedelju proizvodnje itd.
po nekim prichama na stranim forumima, stepping kod koji pochinje sa 'I' ( kao u IQYFA) je potencijalno bolji za OC od 'A' ( kao AQZFA na slici koju je dao CAR u svom post-u gore);
dalje, redosled od loshijeg ka boljem OCeru bio, po istim izvorima, sledecci:
IQXFA < IQYFA < IQYHA < IQZFA

naravno, kvalitet dosta zavisi i od vremenskog perioda izlaska neke serije, tj. godine i nedelje proizvodnje;
po njihovim rezultatima, serija sa stepping-om IQYHA je dobra u 0351 ili 0407 ( shto je 51.nedelja 2003. i 4.nedelja 2004.-te, respektivno), dok IQZFA mozze da bude i bolja, ali ima manje takvih chipova u seriji, odn. manje je dobrih rezultata ukupno

i to je to , za sada, dok ne dobavim u svoje ruke neki :happy: ,
a onda cce da bude :Klanjanje ili :exploder: pa :lupko: :D
u medjuvremenu ccu da kopam dalje po netu, pa ako nadjem neshto , eto mene opet :rtfm:

nego, jeste li primetili ono 'C' na kraju prve linije, shto bi trebalo da je default FSB od 266 MHz ?!?!?!?!
mobilci rade na 133MHz po default-u, sa visokim mnozziocem ( recimo 2500+ radi na 1867MHz default sa 14x133!), a kazzu da se bude na samo 6x100, pa zato preporuchuju NF2 ploche, dok za je VIA obavezan pin mod za otkljuchavanje 'nizzih' mnozzilaca, od 6-12 ( a ni tada nije sigurno da cce da se probude;))

pozdrav

P.S. i josh neshto - po meni najvecci dobitak kod ovih chipova i nije visina clock-a, vecc nizak napon na kome mogu da rade, samim tim manja temperatura i buka ( kako je lepo imati neshto shto radi sa 11x200 na 1.55V)

Poslednja izmena:
Stojcha je napisao(la):
Ako nije stabilan u Prime-u onda ga DOOM 3 ubija ko zeca (chitaj: zakuca ga za patos za cirka 2 min.) :d

X2 necu ni da spomenem ...

To nije i ne mora da bude tacno. Prosli CPU - 1700 radio na NF-S [email protected] , nikad PRIME stabilan ali nikad , ali nikada nije ispao ni iz jedne igre a i FarKraj sam presao ceo sa tim setovanjima.

CAR je napisao(la):
Gde najbolji, taj je bio jedan od gorih... :butt: :beat:

Greska u kucanju , trebalo je da pise onaj umesto naj , ali sve jedno , taj "los" sam terao na [email protected] P95 stabilno , sto ce reci nije bio ni blizu krseva sto si prodavao :d :eyebrows:

Milan je napisao(la):
Javi se DrFedji sa bencha. Meni je nasao Bartona(ne M) ali radi na [email protected]. Za cenu vidi sa njim.

Pa "problem" je u tome sto ja vec godinu i po dana imam xp1700+ koji ide na 2.2ghz, tako da mi je 2.5ghz najmanje na sta bi pristao uz neku ne veliku voltazu. Mnogo je dati 50+€ zbog 200mhz, pa cak i 300 :( Sumnjam da ima obicnih bartona koji mogu da idu jace od 2.4 a da im cena nije... Takodje mi je potreban i otkljucan cpu zbog stare nf7 v1.2.

Mozda je bolje da pare bacim na graficku :p ili na vodeno hladjenje.

Nazad
Vrh Dno