dosta rasprave, informacije su bitne #8=]>
Sasha je napisao(la):
H.U.D, jedan od linkova koji si postovao vodi na topic koji vec sad ima 55 strana. Dok mi to procitamo bice tolko mobilaca ovde kod nas, da cemo se gadjati sa njima
pa i ne treba da chitash sve postove, ono shto je bitno otvara
thread, a dalje su samo reakcije i info user-a o njihovim mobilcima, pa
ako hoccesh dodatne informacije koji se kako ponasha i koja je najbolja
serija, onda preletish tih 55 strana
@CAR: shto se slike tiche, ne znam da li je to jedan od onih koje si
imao u rukama, ali ovaj i nije neki primerak :rupa:
zashto to kazzem? chitaj dalje..
@svi: proc sa dotichne slike je 45W varijanta 2500+ Bartona ( Mobilnog,
dakako ,) ), shto kazzu i delovi prve linije OPN-a ( ovi
boldovani ):
AX
MH
2500 F
QQ4C -
M je za 'mobilni',
2500 je PR rating, a prvo
Q je radni napon ( 'Q' je za 1.45V, a 'J' je za 1.35V, shto su i osnovne varijante XP-M Bartona pogodne za rad i na desktop sistemima);
btw, postoji i razlichito 'pakovanje' CPUa, koje bi trebalo da bude OPGA da bi radio na 'obichnim' PC-ima, a ne µPGA, koje nije kompatibilno i radi samo na laptop-ovima ( razlika je u prvom slovu posle PR oznake: F = OPGA, E ili G = µPGA) -> vidi
http://www.amdboard.com/amdid.html
druga linija sadrzzi , izmedju ostalog, i podatke o maximalnom PR
rating-u CPU-a ( josh nepotvrdjeno), kao i redni broj procesora u batch-u ( poslednje 4 cifre, shto manji to bolji)
e, sad, trecca linija je bitna, jer sadrzzi stepping, godinu i nedelju proizvodnje itd.
po nekim prichama na stranim forumima, stepping kod koji pochinje sa 'I' ( kao u IQYFA) je potencijalno bolji za OC od 'A' ( kao AQZFA na slici koju je dao CAR u svom post-u gore);
dalje, redosled od loshijeg ka boljem OCeru bio, po istim izvorima, sledecci:
IQXFA < IQYFA < IQYHA < IQZFA
naravno, kvalitet dosta zavisi i od vremenskog perioda izlaska neke serije, tj. godine i nedelje proizvodnje;
po njihovim rezultatima, serija sa stepping-om IQYHA je dobra u 0351 ili 0407 ( shto je 51.nedelja 2003. i 4.nedelja 2004.-te, respektivno), dok IQZFA mozze da bude i bolja, ali ima manje takvih chipova u seriji, odn. manje je dobrih rezultata ukupno
i to je to , za sada, dok ne dobavim u svoje ruke neki :happy: ,
a onda cce da bude :Klanjanje ili :exploder: pa :lupko:
u medjuvremenu ccu da kopam dalje po netu, pa ako nadjem neshto , eto mene opet :rtfm:
nego, jeste li primetili ono 'C' na kraju prve linije, shto bi trebalo da je default FSB od
266 MHz ?!?!?!?!
mobilci rade na 133MHz po default-u, sa visokim mnozziocem ( recimo 2500+ radi na 1867MHz default sa 14x133!), a kazzu da se bude na
samo 6x100, pa zato preporuchuju NF2 ploche, dok za je VIA obavezan pin mod za otkljuchavanje 'nizzih' mnozzilaca, od 6-12 ( a ni tada nije sigurno da cce da se probude

)
pozdrav
P.S. i josh neshto - po meni najvecci dobitak kod ovih chipova i nije visina clock-a, vecc nizak napon na kome mogu da rade, samim tim manja temperatura i buka ( kako je lepo imati neshto shto radi sa 11x200 na 1.55V)