Šta je novo?

Mobile Nostalgia Thread

Nisam siguran za Win CE kako je imao uticaj na mobilne os, ali znam da je epoc/symbian progurao krajem 90ih i pocetkom 2000 bukvalno revoluciju na polju OS na telefonima, pda itd..
Slazem se MS je bio prisutan, ja npr jos uvek pamtim MPX200, MPX220 zaista odlicne Motorole sa Win mobile 2003 :) eh total commander na njemu je bio zakon :-D Steta sto MS nije agresivnije delovao,steta.

;-) aj sad, ne preteruj.

Jes da je SL45i prvi tel sa java podskom, prvi tel sa mp3 plejerom, medju prvima su izbacili i tel sa 4 boje na ekranu, moze se reci kolor :-D
Ali sw je bio nestabilan, zaista. Sa druge strane ne moguvreci da je to toliko bilo ocajno da ne moze da se koristi kako neki tvrde,to nije tacno.

Evo ga SX1, drugar ima dva komada, nikako da sklopi jedan da radi, ima lik preko 100tel u kolekciji :-D slikacu jednom...

8681ef94b51b3823f9aba032e7283d8e.jpg

Secam se sanjao sam bre da imam ovaj fon :) iako je kucanje poruka bila nemoguca misija.

d72a2456be54ced26ae9fda0edde0104.jpg

SL45 pravi biznis fon :)

Pa to su sami poceci - imao sam CX70, sve na njemu bilo je naprednije od bilo koje Nokie u to vreme, ostale da ne pominjem, jer su zaostajali jos vise. Ugradjen e-mail, odlican web browser, prilagodjavanje do najsitnijih detalja (nekoliko opcija za vibraciju, od kojih je jedna bila sinhronizovano vibriranje sa melodijom), pulsirajuce svetlo za propustene pozive... Toliko mi se svideo da sam posle jurio da kupim SX65, kao ozbiljniju varijantu sa istim softverom, ali vec nije bilo novih da se kupe, pa sam odustao.
Na hiljade java aplikacija na siemens-club.ru, mislim da i danas postoji taj sajt :d

Poslednja izmena:
Izgleda moraš da crtaš. Jer apsolutno ne razumem šta pričaš.
Vidim, ali stvarno ne mogu sada da učim nekoga o korišćenju prošlog i sadašnjeg vremena u rečenici, to se uči u osnovnoj školi.

Nisam siguran za Win CE kako je imao uticaj na mobilne os.
Pa imao je u pogledu da je bio prvi mobilni Win OS i da su svi sledeći zasnovani na njemu, naravno, u to doba mobilni kompjuteri nisu baš bili rasprostranjeni, a kasnije su te ideje preuzeli ostali i bolje ih implementirali. Pre svega Symbian.

Poslednja izmena:
Sl45 najbolji phone tog vremena. Secam se kada ga je ortak kupio i svi se grebali za mp3 od njega za vreme casova u srednjoj :) mislim da je moglo da stane oko 10 pesama u njega

Pa to su sami poceci - imao sam CX70, sve na njemu bilo je naprednije od bilo koje Nokie u to vreme, ostale da ne pominjem, jer su zaostajali jos vise. Ugradjen e-mail, odlican web browser, prilagodjavanje do najsitnijih detalja (nekoliko opcija za vibraciju, od kojih je jedna bila sinhronizovano vibriranje sa melodijom), pulsirajuce svetlo za propustene pozive... Toliko mi se svideo da sam posle jurio da kupim SX65, kao ozbiljniju varijantu sa istim softverom, ali vec nije bilo novih da se kupe, pa sam odustao.
Na hiljade java aplikacija na siemens-club.ru, mislim da i danas postoji taj sajt :d
Da bre najjace jos postoji taj sajt, visio sam ko manijak na tom sajtu :p wap sajtu :-D
Ma nepamte ljudi, odma se tu kaze sta taj Siemens, Nokia je bila zakon, i te fore...
Ja sam nekako uvek imao utisak da sa Simensom za manje para imam nesto bolje nego neko sa Nokijom ali iskreno, ja sam bas bio fan Simensa. Naravno posle sam zagotivio Nokiju, SE... To su sve prolazne faze :)

To sto kazes imali su naprednije opcije, tu su sebe malo i zatrpali, jeste ali za je ipak primenjen mobilni os Brew na EF81, SX75 kada su presli sa Benq, to su ipak bili jaci modeli i prenatrpani opcijama da bi se reklo da su ipak obicni telefoni.

Motorola je npr u V8 korostila modifikovanu verziju linuxa, i to sam imao, odlican fon, Motorola je bila majstor za telefone na preklop :)

Tu se tacno vidi da je hw bio sposoban polako za neki sistem, moze se reci trazili su neko resenje mnogi, neki su nasli neki ne i blago propadali i gasili se. Zanimljivo je kako su smart pojeli obicne dumb telefone, a nekada je smart telefon bio pojam za mnoge, em sto nisu umeli da koriste takav telefon em sto je skup bio.

Poslednja izmena:
Vidim, ali stvarno ne mogu sada da učim nekoga o korišćenju prošlog i sadašnjeg vremena u rečenici, to se uči u osnovnoj školi.

Pošto si krenuo da "vređaš", jednostavno ću da se isključim iz dalje diskusije.

Poslednja izmena:
@telep ne vredjaj se tako lako nego se ukljuci u raspravu ako imas sta da demantujes ;-) ako :p

Šta da demantujem, rekao je da su windows i iOS ozbiljniji sistemi.

Da bi onda izvadio windows od pre 15 godina, i to je dokaz ozbiljnosti. Apsolutno ne razumem njegovu poentu, jer taj win i današnji win (sa kojim poredi iOS i android) nemaju ništa zajedničko, možda imaju ispod haube, ali ono što ti kao krajnji korisnik koristiš nemaju ništa zajedničko. iOS i android su nastali pre nepunih 10 godina.

Lepo sam ga pitao u čemu je win ozbiljniji sistem? Nadam se da ne poredi qtek sa wm5 i npr. nexus 6p i 6s, jer ne vidim kakvu relevantnost taj qtek ima. Mada dobro on je potegao pitanje osnovne škole, sa takvima nemam šta da pričam.

Poslednja izmena:
Svi imamo neka secanja na nokiju, vidim da su uglavnom pozitivna. Ja sam imao 6610 I 5310, odlicno sluzili, jedino je 5310 imao defektnu bateriju koja se naduvala, ali s obzirom da je kupljen u jednoj maloj prodavnici, ne bi me cudilo da su mu izvadili originalnu a stavili neku kinesku sa Nokia natpisom, ali to nista nije provereno pa da ne gresim dusu.

A bas bih voleo da nadjem negde onu 8800(obicnu), telefon je perfekcija sem ruznjikave tastature, ali boze moj.

Zasto je Nokia propala I da li ce da se vrati me I ne zanima previse, sad su mi telefoni manje vise isti, nemam neke preterane emocije prema njima, neka radi lepo, I neka mi obavlja ono sto mu zadam. Kad vise to ne moze, ili na oglase ili nekom u familiji I trazi nesto novo. Pa onda sve iz pocetka...

Pitao si šta je to Windows novo doneo, ne u čemu je bolji:
Svako ima pravo na svoje misljenje. Samo reci da android nista novo nije doneo od symbiana i onda spomenuti windows kao ozbiljan sistem. Koji je doneo sta novo???
Na šta si i dobio odgovor da je tu od početka, dobar deo koncepta mobilnog OS-a dolazi od njega.
Demat ti je bio da ne razumeš o čemu pričam jer se ne fokusiram na određenu priču, pa se onda uvredio na moju opasku da ne mogu druge ovde da učim o konstrukciji rečenice jer se to, ***, uči u osnovnoj školi.

Sjedino je 5310 imao defektnu bateriju koja se naduvala, ali s obzirom da je kupljen u jednoj maloj prodavnici, ne bi me cudilo da su mu izvadili originalnu a stavili neku kinesku sa Nokia natpisom, ali to nista nije provereno pa da ne gresim dusu.

To je standardna nokia boljka. Meni se na svakom nokia telefonu koji sam zadržao, baterija naduvala.

Šta da demantujem, rekao je da su windows i iOS ozbiljniji sistemi.

Da bi onda izvadio windows od pre 15 godina, i to je dokaz ozbiljnosti. Apsolutno ne razumem njegovu poentu, jer taj win i današnji win (sa kojim poredi iOS i android) nemaju ništa zajedničko, možda imaju ispod haube, ali ono što ti kao krajnji korisnik koristiš nemaju ništa zajedničko. iOS i android su nastali pre nepunih 10 godina.

Lepo sam ga pitao u čemu je win ozbiljniji sistem? Nadam se da ne poredi qtek sa wm5 i npr. nexus 6p i 6s, jer ne vidim kakvu relevantnost taj qtek ima. Mada dobro on je potegao pitanje osnovne škole, sa takvima nemam šta da pričam.

Činjenica je da su pametni telefoni postojali i pre današnjih i radili odličan posao. Ono gde su imali problem je bio relativno mali ekran i nepostojanje touch screen-a. iPhone je na tom polju doneo revoluciju, plus optimizaciju OS-a za touch screen. Nokia koja je otkupila ceo Symbian u svojim najboljim danima ništa nije radila na polju ozbiljnog razvijanja i unapređivanja samog Symbiana. Symbian kao sistem je bio razvijan da radi brzo i stabilno sa relativno malim hardverskim resursima. To je bila njegova najveća prednost. Međutim i on kao i WinCE nisu bili razvijani isključivo za touch screen tel. kojih nije ni postojalo tada, ne računajući PDA uređaje koji su bili zasebna kategorija i većinom koristili Palm OS.

Problem koji je Nokija, kao i MS tada imao je tromost u daljem razvijanju svojih sistema i to ih je pokopalo. Pored toga Nokia je imala odličan Maemo koji je već bio razvijan od početka za touch screen. Zašto Nokija nije iskoristila tu prednost, napustila Symbian i posvetila se samo Maemu, je pitanje na koje bi eventualno Molder i Skali mogli da daju odgovor. Pogotovo zato što je šire javno mnjenje to očekivalo kao sledeći logičan korak nakon izbacivanja sada već legendarnog N900. Svi veliki tehnološki sajtovi su to očekivali. Jednostavno Nokija bi bila i danas ono što je bila nekada da je nastavila tim putem.

Ali nakon toga sledi diskutabilan put loših odluka. Napuštanje Maema, skapanje dogovora sa Intelom i nastajanje MeeGo-a. Zatim gašenje Symbiana, što je trebalo još davno uraditi. I na kraju prelazak na Windows pod vođstvom krtice Elopa (jednog od najgorih direktora u istoriji čovečanstva - ja uopšte ne znam kako je taj čovek dospeo na sve te pozicije na kojima je bio - on jednostavno nije materijal za direktora - a još je i ljigav)

http://www.theguardian.com/technology/2014/oct/08/nokia-stephen-elop-operation-new-book

Poslednja izmena:
Činjenica je da su pametni telefoni postojali i pre današnjih i radili odličan posao. Ono gde su imali problem je bio relativno mali ekran i nepostojanje touch screen-a. iPhone je na tom polju doneo revoluciju, plus optimizaciju OS-a za touch screen. Nokia koja je otkupila ceo Symbian u svojim najboljim danima ništa nije radila na polju ozbiljnog razvijanja i unapređivanja samog Symbiana. Symbian kao sistem je bio razvijan da radi brzo i stabilno sa relativno malim hardverskim resursima. To je bila njegova najveća prednost. Međutim i on kao i WinCE nisu bili razvijani isključivo za touch screen tel. kojih nije ni postojalo tada, ne računajući PDA uređaje koji su bili zasebna kategorija i većinom koristili Palm OS.

Problem koji je Nokija, kao i MS tada imao je tromost u daljem razvijanju svojih sistema i to ih je pokopalo. Pored toga Nokia je imala odličan Maemo koji je već bio razvijan od početka za touch screen. Zašto Nokija nije iskoristila tu prednost, napustila Symbian i posvetila se samo Maemu, je pitanje na koje bi eventualno Molder i Skali mogli da daju odgovor. Pogotovo zato što je šire javno mnjenje to očekivalo kao sledeći logičan korak nakon izbacivanja sada već legendarnog N900. Svi veliki tehnološki sajtovi su to očekivali. Jednostavno Nokija bi bila i danas ono što je bila nekada da je nastavila tim putem.

Ali nakon toga sledi diskutabilan put loših odluka. Napuštanje Maema, skapanje dogovora sa Intelom i nastajanje MeeGo-a. Zatim gašenje Symbiana, što je trebalo još davno uraditi. I na kraju prelazak na Windows pod vođstvom krtice Elopa (jednog od najgorih direktora u istoriji čovečanstva - ja uopšte ne znam kako je taj čovek dospeo na sve te pozicije na kojima je bio - on jednostavno nije materijal za direktora - a još je i ljigav)

Tako je, veoma je diskutabilno proglasavati SVE telefone pre iPhone-a i Androida (& co.) za dumb telefone - ne moze se povlaciti granica "dumb vs. smart" prema operativnom sistemu; uostalom, moze li se porediti single-core Android sa 256Mb memorije sa recimo Nokijom E52 i tvrditi da je takav "smart" Android bolji?

nokia_8850_colours.JPG

Hteo sam jednu ovakvu da uzmem, ali nigde dobro ocuvana. Nije mi palo uopste da pogledam na aliexpress. Oko $50 se krecu, reparirane naravno (ili kineske kopije).

Koji malisa, kako su to dijametralno suprotni trendovi
maxresdefault.jpg

vs.

review-tablet-asus-fonepad-8-fe380cg-sim-cards-8-inches-raqwe.com-03.jpg

Poslednja izmena:
Baš sam to i pomislio. Ljudi da li je realno reći da npr. Android ništa novo nije doneo u odnosu na Symbian? Koliko je teško uraditi bilo šta na malom rezistivnom ekranu ili tasterima, na Nokiama bez ekrana osetljivog na dodir. Ili ajde da iskucimo faktor hardvera, da Symbian postoji na uređajima poput ovih danas, šta bi moglo? Aplikacije znatno lošije, internet browser znatno lošiji, eto može garmin, mail i neki bažični video plejer, audio plejer... Mada kad malo bolje razmislim to je smart za većinu. Možda bi Symbian bio bolji u nekoj alternativnoj realnosti da se razvijaju aplikacije komercijalno i da ima app store. Zamisli, sad neka devojka treba da poveže pc sa telefoniom i prebaci neki program i da se zeza sa sertifikatima... Ovako "skini mi sa marketa instagram" i to je to...i da, u srednjoj sam volio i nosio SE, jer mi je bio potreban telefon, ponekad neka sličica ili video i mp3. A neki ortaci imali N73, 5800,N95, neke starije Nokia modele, ona kruškica, i oni mi kažu da sam lud što ne koristim Symbian, oni imaju beskrajno mogućnosti, milion programa....nikad ih nisam video da koriste neki program. Toliko o tome.

Pricamo o mogucnostima, a ne o korisnicima. Ako krenes tom logikom, izvoli objasni ovog legendarnog naprednog korisnika smartfona?

imenik-na-telefonu.jpg

Ok, stoji ali svakako je danas lakše za rad u odnosu na prošlost. Ne sumnjam da je bilo naprednijih korisnika, samo toliko ređe da ih nisam viđao.

Baš sam to i pomislio. Ljudi da li je realno reći da npr. Android ništa novo nije doneo u odnosu na Symbian? Koliko je teško uraditi bilo šta na malom rezistivnom ekranu ili tasterima, na Nokiama bez ekrana osetljivog na dodir. Ili ajde da iskucimo faktor hardvera, da Symbian postoji na uređajima poput ovih danas, šta bi moglo? Aplikacije znatno lošije, internet browser znatno lošiji, eto može garmin, mail i neki bažični video plejer, audio plejer... Mada kad malo bolje razmislim to je smart za većinu. Možda bi Symbian bio bolji u nekoj alternativnoj realnosti da se razvijaju aplikacije komercijalno i da ima app store. Zamisli, sad neka devojka treba da poveže pc sa telefoniom i prebaci neki program i da se zeza sa sertifikatima... Ovako "skini mi sa marketa instagram" i to je to...i da, u srednjoj sam volio i nosio SE, jer mi je bio potreban telefon, ponekad neka sličica ili video i mp3. A neki ortaci imali N73, 5800,N95, neke starije Nokia modele, ona kruškica, i oni mi kažu da sam lud što ne koristim Symbian, oni imaju beskrajno mogućnosti, milion programa....nikad ih nisam video da koriste neki program. Toliko o tome.
Zestoko brkas termine, multi touch je vezan za hardware, zna se kada je to doslo i ko je progurao na telefone.

U pitanju su nove stvari, a ne poboljsane....velika razlika.
Mogao si i pre da surfujes na symbianu, svi zaboravljaju moc Opere, mogao si gledati dvd ripove na symbianu, full hd i nije toliko bio popularan pre 10god...
Muziku, igrice, dajte ljudi o cemu pricamo, pa m banking sam imao od intese na java telefonu radio je ok.
Sta to je Android doneo novo, to je pitanje, ne sta je usavrseno u putem hardwera kroz software dodato, tipa otisak prsta i tako te ne potrebne gluposti. Sta je Android posle Symbian ere novo doneo kao sw mogucnost?

Root? Ajmo malo ljudi... ;-)

To ko nije koristio Smart telefon pre android ere taj verovatno i ne zna sta je sve moglo da se radi, normalna je stvar kako tehnika napreduje da mozemo snimati i 4K, pregledati full web stranice itd...

Ok, stoji ali svakako je danas lakše za rad u odnosu na prošlost. Ne sumnjam da je bilo naprednijih korisnika, samo toliko ređe da ih nisam viđao.

Coni, ja recimo nikad nisam želeo da nosim poslužavnik sa sobom, a sada sam, na primer, prinuđen na to, jer nema high end tel. ispod 4,7'', pa čak se ni mid range uređaji više ne prave ispod tih dijagonala.. Uopšte mi nije jasna ta logika ''lakši za rad'' ?? Šta jel ti programiraš u Visual Studiju na telefonu pa ti treba veći ekran ?? Radiš CAD/CAM na njemu ??

Mobilni telefon treba da bude telefon prvenstveno, pa onda sve ostalo.. Upoznaj se malo sa Maemom i koliko je on recimo 100x bolji od Androida od samog početka.. Android je loš operativni sistem...hardverski zahtevan, a po pitanju skalabilnosti pruža isto što i Symbian i Windows iz ere 90ih.. Samo je prilagođen današnjem okruženju i novim tehnologijama pa ti ima wow efekat.. Isto bi bilo sa bilo kojim OS-om iz prošlosti dovedenim na sadašnja merila korisničkog iskustva..

Tako možemo da pitamo šta je i najnoviji mercedes doneo novo u odnosu na model t? U suštini oba su automobili

U suštini zamena teza ne služi ničemu, te je najbolje se skoncentrisati na temu koja je o mobilnim telefonima, a ne o svemirskim stanicama..

Pa ja postavio pitanje od kad, niko da odgovori, a zaista me zanima.
Nisam siguran dali je Apple konacno omogucio file transfer datoteka preko bt? ili je to jos uvek ne potrebna funkcija, eto i to me zanima, dali je apple izasao iz kamenog doba. A da to niko ne koristi.
E toliko si pre imao slobode na Symbianu koliko sad na Droidu, i opet trazim sta je to android doneo da se kaze eto ovo nije postojalo, to je neko prosto za Android izmislio, ugradio.

I IOS i Android, vesto sastavljeni sistemi, iskopirane ili bolje reci pokradene ideje od mnogih. Setimo se ratova oko licenci, MS i dalje zaradjuje, Nokia je isto dosta toga dobila od Samsunga, cak je bio na netu neki tekst gde je Samsung stancao ekrane za Nokiju u fazonu kao deal. Onda lopov na lopova Samsung-Apple a zavise jedni od drugih... Itd

Poslednja izmena:
Ok, u pravu ste, nije doneo ništa suštini novo, ali šta novo i da donese? Ideja se nije menjala, ali dovoljno što je drastično napredovao UI. Opera mini npr, jeste imao sam je na SE ali šta ja tu da vidim? Namučim se dok nađem informaciju, realno prevaziđen browser. Eto kao primer. P. S. Evo palo mi je nešto na pamet - swype, nije postojao na symbian-u. I da li su postojali gestures? Ono, flip to silence, prinesem uhu da se javim...

Swype, ;-) Samsung omnia 2 Windows Mobile, flip to silence je mogao na Meego i Maemo, a nisam siguran i Symbian dal je imao nesto slicna, e to i to je bilo pre mocnog Droida.
https://youtu.be/4jIxkM85_eI

Neka neko potvrdi za ui gesture mada mislim da je bilo njih na Maemo..

Poslednja izmena:
Vrh Dno