Šta je novo?

Mobile Nostalgia Thread

Na ovim prostorima "nokija" je i dalje u vrhu. Sinonim za telefon.

Nokiu nije upropastila nova maska svake godine iza koje se krilo jedno te isto. Ni, generalno, los Symbian koji je stagnirao vec duze vreme. Nokiu kao brend i kompaniju je ubio los menadzment koji nije znao sta da radi i gde bije. Upravo njihova neorganizovanost, uspavanost i "kako cemo - lako cemo" filozofija ih je i dovela tu gde su. Isti taj menadzment je poveden pricama iz Microsofta odlucio da ide putem koji je otisao i ostalo je istorija.

Ekipe koje su pravila hw i sw nisu nikad imale direktnu komunikaciju. Ukoliko bi sw ekipa uradila nesto sto hw ekipa nije mogla da isprati, sw se uvek sekao i prekrajao. Symbian je bio uzas. Jeste bio najbolji u domenu mobilnih operativnih sistema u to vreme, ali je bio uzas. Uzasan UI, gomila verzija, svaki telefon svoja prica... a za sve to je kriv spor, nesposoban i uspavan menadzment.

Da li bi uspeli sa Androidom? Uspeli bi i sa Maemo sistmeom. Koliko se secam bilo je par uredjaja koji su bili fantasticni, Nokia je, i pored ocajnog menadzmenta, uspevala da napravi dobre uredjaje. Sa konkurencijom na vratima verujem da bi uspeli. Medjutim :)

Nije to Kameleon, Kameleon je bio 6110 a ovo je 8110i i to specijalna verzija sa federom samo za Matrix film koja se nikada nije pojavila u prodaji. Njen naslednik je 7110.

Nokia 6110,kameleon,moj prvi mobilni.
I dan,danas se secam,zove me sestra,kaze,izadji iz sobe,da vidis nesto.
Kad ono,njena drugarica drzi tu nokiju,i pita,koliko dajes.Kakva je to sreca bila.
Taj telefon nisam uspeo da pokvarim,polomim...
Ovo danas,svaki mi ispadne,posle mesec-dva,i ne lice vise ni na sta.

Ekipe koje su pravila hw i sw nisu nikad imale direktnu komunikaciju. Ukoliko bi sw ekipa uradila nesto sto hw ekipa nije mogla da isprati, sw se uvek sekao i prekrajao. Symbian je bio uzas. Jeste bio najbolji u domenu mobilnih operativnih sistema u to vreme, ali je bio uzas. Uzasan UI, gomila verzija, svaki telefon svoja prica... a za sve to je kriv spor, nesposoban i uspavan menadzment.

Koliko se sećam da sam negde pročitao da je dokumentacija za symbian bila skoro ne postojeća. Mislim da je to pre svega bio i razlog zašto su se sve kompanije i povukle iz symbian foundationa.

Ma da aj sad demonizuje epoc/symbian ili ti najstariji mobilni os :-D
Dokumentacija nije postojala lol :-D
Nego mnogi porede taj symbian sa danasnjim droidom, dal su ti ljudi realni...
A droid jos uvek nije sposoban da aktivira alarm dok je ugasen fon ;-)
Symbian je imao blesav kernel <3

A zasto se svake godine otvori neka nova tema o Nokia (Nokiji)?
Zar ne mozemo bez 3310 i dalje da zivimo? :D

Što se mene lično tiče drago mi je što nisu izabrali android, tj. što su otišli m$-u. Barem sam time dobio izbor kvalitetnog i stabilnog sistema, umesto android kupusarije. :)

Ma da aj sad demonizuje epoc/symbian ili ti najstariji mobilni os :-D
Dokumentacija nije postojala lol :-D
Nego mnogi porede taj symbian sa danasnjim droidom, dal su ti ljudi realni...
A droid jos uvek nije sposoban da aktivira alarm dok je ugasen fon ;-)
Symbian je imao blesav kernel <3
Loluj ti koliko hoćeš, taj symbian je uvek bio krš samo bolje nije pistojalo.
Ugašen da pali alarm, ni pola symbian nokia nije to moglo.

Nokia do n95 sve ok, posle toga nije bila blizu konkurencije, i zato je i propala

Pa cak i taj n95 je bio uzasan telefon. Trebalo im je pola godine da ga naprave da kada otvoris dialer i poruke ne posrce sav ram i da pocnu da iskacu greske.Jos kada dodamo da je imao smesno rama u sebi, plus je imao stalno upaljen multimedijalni servis koji nije mogao da se ugasi, koji nije pomagao upotrebljivosti telefona i manjku rama. Imao je jedino OK kameru.

Poslednja izmena:
Ali je ipak bio prestižan model kod nas. Kako su se tad ljudi ložili na N95. A još veći fail je bio N97. Sećam se scene kad je jedan profesor na fakultetu izvadio N97, pritisnuo nešto, iznervirao se i vratio u džep [emoji23]

Symbian je bio daleko od savršenog, ali je i dalje radio od starta kako je trebalo i bio (što je bar meni najbitnije) pravljen za i prilagođen telefonu. Ne poput Android-a kao (i dan danas) polufunkcionalna igračka za čitanje novina sa neta uz mogućnost telefoniranja i slanja poruka. Što se mene tiče, i bolje što nisu prešli na Android. Šteta što je MS zakasnio sa Win phone OS-om i dozvolio da Android dobije monopol.

N95 sam malo koristio, ali sada prvi put čujem da se neko žali na njega.

MS zakasnio, pa nešto se njima to često dešava da kasne.

PS ocigledno nisi koristio symbian pa ne znas jer da si ga koristio ne bi tako nesto napisao.

meni je od symbian nokija samo originalni NGAGE ostao u lepom secanju ne toliko zbog igara koliko zbog fenomenalnog mp3 cipa,mozda idealizujem u secanju ali mislim da bi i dan danas pocistio vecinu telefona sa zvukom. :) i sad bi ga bre uzeo,kad bi ga nasao za tepsiju ribe,kao i t28 i jos par legendarnijih fonova,nostalgije radi.

Treba li pomenuti E seriju, E71, E6? E6 sam koristio 4 godine, klianc je i dalje nosi... Milion puta ispala iz dzepa, sa terase, na stepenice, sutirana po asfaltu i naravno i dalje radi...

Ah kada sam ja 6230 (koji sam uzeo umesto 6600 koji je bio neupotrebljiv) zamenio sa 6630. Uf kakav dizajn, ali telefon je bio spor, ali ajde drzalo me je instaliranje aplikacija i tema, koje si morao juriti po netu na 102 strane. Izgubio sam ga na kupanju, i uzeo 6233. Brzo mene to smorilo i kupim N72, koji uzas od telefona. Ekran u odnosu na 6233 jad i beda, zvuk na sluske i zvucnik katastrofa, plastika skripi kao luda. Ali nekako ja to preguram. Kupim E65, ah, od goreg uvek moze gore. Zalim svaki dinar dat na taj telefon, spor spor i ponovo spor. Posto je nokia odlucila da zagorca i ovako tezak zivot za instalaciju aplikacija sada treba sertifikat, ok nadjem ja to preko dospy-a, i potpisem temu, instaliram, buc. Telefon se zapucao, hocu reset pomocu dugmica, nece. OK ides na flesovanje, posle par nedelja ponovo instaliram nesto, ponovo buc, i ponovo mora na fles. I da, i dalje je bio sporrrrrrrrr. Posle dva fijaska skupih telefona, uzmem 6120c. Ah prvi symbian koji je upotrebljiv, jesete da igrice skoro pa da i ne rade, da je kamera toster, da se maska raspada koliko je kvalitetna ali bar je upotrebljiv fon. Posle toga sam imao i N79 i N82, ali i dalje je ta jeftina raspala 6120c najbrzi i najbolji symbian koji sam koristio.

Prema nekim informacijama, po ugovoru sa Microsoftom Nokia valjda ove godine ima pravo da se vrati na tržište mobilnih telefona. Naravno ne sa modelima koje radi Microsoft već sa kompletno novim razvojem i proizvodnjom. :)

6600 sam baš dugo koristio, odličan telefon, i dan danas radi i koristi se. 6630 je bio malo bolji, jeste spor, kao i ostali Symbian-i u to doba, ali je bio super telefon. Posle njega sam koristio N73, to je već dosta fluidnije radilo, još stereo zvučnici. Poslednje dve Nokia-e su mi bile E50 i 5800XM, oba odlični telefoni, bez greške radili, brzo i sa jako kvalitetnom izradom. Jeste da je bilo loših modela, ali nemam običaj da uzimam modele telefona čim izađu, a već posle 2-3 meseca se znalo da li je telefon dobar ili ne. Slažem se da su smorili sa sertifikatima, ali se to lako sređivalo, nikada nisam imao problem s tim.

Da , bilo je jos modela posle n95, bili su i oni sa E, ali to je ta neka linija koja je jos bila ok. Posle su svi bili fail

Prema nekim informacijama, po ugovoru sa Microsoftom Nokia valjda ove godine ima pravo da se vrati na tržište mobilnih telefona. Naravno ne sa modelima koje radi Microsoft već sa kompletno novim razvojem i proizvodnjom. :)

Od Nokie samo dugmići ostali . To veze nema sa starom Nokiom, samo ime ostalo. Oni su se okrenuli telekomunikacijama i razvojom mreža. Sklepaće nešto Foxconn i nalepiti Nokia logo. Izbacili su već tablet koji je ipad klon.

Poslednja izmena:
Ah kada sam ja 6230 (koji sam uzeo umesto 6600 koji je bio neupotrebljiv) zamenio sa 6630. Uf kakav dizajn, ali telefon je bio spor, ali ajde drzalo me je instaliranje aplikacija i tema, koje si morao juriti po netu na 102 strane. Izgubio sam ga na kupanju, i uzeo 6233. Brzo mene to smorilo i kupim N72, koji uzas od telefona. Ekran u odnosu na 6233 jad i beda, zvuk na sluske i zvucnik katastrofa, plastika skripi kao luda. Ali nekako ja to preguram. Kupim E65, ah, od goreg uvek moze gore. Zalim svaki dinar dat na taj telefon, spor spor i ponovo spor. Posto je nokia odlucila da zagorca i ovako tezak zivot za instalaciju aplikacija sada treba sertifikat, ok nadjem ja to preko dospy-a, i potpisem temu, instaliram, buc. Telefon se zapucao, hocu reset pomocu dugmica, nece. OK ides na flesovanje, posle par nedelja ponovo instaliram nesto, ponovo buc, i ponovo mora na fles. I da, i dalje je bio sporrrrrrrrr. Posle dva fijaska skupih telefona, uzmem 6120c. Ah prvi symbian koji je upotrebljiv, jesete da igrice skoro pa da i ne rade, da je kamera toster, da se maska raspada koliko je kvalitetna ali bar je upotrebljiv fon. Posle toga sam imao i N79 i N82, ali i dalje je ta jeftina raspala 6120c najbrzi i najbolji symbian koji sam koristio.

Eh, razumem tvoj bol :) Najgori Symbian koji sam ja imao je N71. Ne postoji nista gore i gluplje od tog telefona. Tacka.

N95 je imao stravicnih problema sa duplim slajderom, posle 3 meseca bi poceo da krcka i zvecka. Totalna katastrofa. Telefon je, ako to izuzmemo, bio ok, solidno brz, kamera odlicna, softver jos upotrebljiv. Voleo sam taj telefon. 6600 nisam mogao da smislim. Onda sam probao nekoliko Symbian telefona koji su bili optimizovani za "touch". I dan dans u kancelariji imam SonyEricsson P1, super telefoncic. U stvari, svi ti tocuh Symbian uredjaji su bili cool. Doduse, to sto nisu mogli da spoje ekosistem kako treba, pa pola aplikacija koje su bile za S60 nisu radile kako treba, ali hej - it's a touch!

Ovaj mi je posebno ostao u secanju:
P990Open.jpg

Napravili su tonu gresaka, uspavali su se i zasluzeno su otisli u istoriju. Kao i mnogi drugi, recimo Palm.

Pa cak i taj n95 je bio uzasan telefon. Trebalo im je pola godine da ga naprave da kada otvoris dialer i poruke ne posrce sav ram i da pocnu da iskacu greske.Jos kada dodamo da je imao smesno rama u sebi, plus je imao stalno upaljen multimedijalni servis koji nije mogao da se ugasi, koji nije pomagao upotrebljivosti telefona i manjku rama. Imao je jedino OK kameru.
Ma ti si najobicniji hejter Nokie, sta si ti onda koristio, BB :-D ocigledno...
Btw UIq nije bio los ;-)

Odlican fon i odlican zvuk na sluskama.

9f73d9f8d1f57657ed4e50739e422c38.jpg

Poslednja izmena:
Zaebali su se kad su batalili Maemo, tj. MeeGo sa Intelom. I to mnogo...

+1,isto zrtva mog uzasnog postupanja sa fonovima,a mnogo lepo me je sluzio.

Eh, razumem tvoj bol :) Najgori Symbian koji sam ja imao je N71. Ne postoji nista gore i gluplje od tog telefona. Tacka.

N95 je imao stravicnih problema sa duplim slajderom, posle 3 meseca bi poceo da krcka i zvecka. Totalna katastrofa. Telefon je, ako to izuzmemo, bio ok, solidno brz, kamera odlicna, softver jos upotrebljiv. Voleo sam taj telefon. 6600 nisam mogao da smislim. Onda sam probao nekoliko Symbian telefona koji su bili optimizovani za "touch". I dan dans u kancelariji imam SonyEricsson P1, super telefoncic. U stvari, svi ti tocuh Symbian uredjaji su bili cool. Doduse, to sto nisu mogli da spoje ekosistem kako treba, pa pola aplikacija koje su bile za S60 nisu radile kako treba, ali hej - it's a touch!

Ovaj mi je posebno ostao u secanju:
P990Open.jpg

Napravili su tonu gresaka, uspavali su se i zasluzeno su otisli u istoriju. Kao i mnogi drugi, recimo Palm.

Imao nekad taj P990 sad je kod komšije i još uvek radi. :)

Meni pre neki dan stiže mail od Nokia Here-a da se kupovina od strane MS-a završava i da moj Here account sada prelazi kod MS-a. Sad, koliko sam ranije razumeo, Nokia je preživela kao firma što znači da postoje neke šanse za povratak, mada, ne bi voleo da se vrati uz Android OS, a ne vidim baš kako bi drugačije moglo.

Meni pre neki dan stiže mail od Nokia Here-a da se kupovina od strane MS-a završava i da moj Here account sada prelazi kod MS-a. Sad, koliko sam ranije razumeo, Nokia je preživela kao firma što znači da postoje neke šanse za povratak, mada, ne bi voleo da se vrati uz Android OS, a ne vidim baš kako bi drugačije moglo.

Nemačke auto kompanije su kupile Here a ne Ms . Ms je kupio Nokia hardver diviziju,neke patente, iznajmio ime za neke stvari i slično. Kasnije je Ms to sve otpisao .

Nokiu je pre kupovine od Ms-a napustilo dosta stručnjaka , neki su prešli u Ms . Od Nokie mobilne divizije nije ostalo skoro ništa , Koncentrisali su se kupovinom Alcatela-Lucent na druge stvari.

Poslednja izmena:
Tako sam i ja razumeo, nisam sačuvao mail, niti sam ga detaljno čitao, ali ono što sam razumeo je da samo moj Here account prelazi kod MS-a kao završetak kupovine. Inače, MS će moći na dalje da razvija Here aplikaciju ka MS Here.

Vrh Dno