Šta je novo?

MITSUBISHI Heavy Industries klime

Ma pitaj boga sta muvaju... :LOL:
Ja nisam sigurno za to, da otvaram top modeli i da glumim Einsteina zbog 200w vece ili niske modulacije itd.
Spuštaju senzor niže jer nabiju unutrašnju visoko, a u toj zoni uz plafon je pretoplo kad klima samo.pirka, a onda kad pojača vent očitana temp opada. Kad se senzor spusti niže nema tih oscilacija.
Hajde samo da zavrsim obaveze sto imam pa malo kasnije pisem sumarno sta je i kako…nije lako ispratiti jer i ponašanje nije isto iz dana u dan sa istim vremenskim uslovima. Zvuci neverovatno ali tako je.Zato i kazem ni za glavu ni za rep da uhvatim
Koliko imaš prostora između unutrašnje i plafona?

Spuštaju senzor niže jer nabiju unutrašnju visoko, a u toj zoni uz plafon je pretoplo kad klima samo.pirka, a onda kad pojača vent očitana temp opada. Kad se senzor spusti niže nema tih oscilacija.

Koliko imaš prostora između unutrašnje i plafona?
Koliko ima od plafona? Sto slabiji ventilator slabije mjesa pa je kod nje toplije i normalno da su razlike u temp vece.

Evo blaze verzije kakva bude kod mene. Nekad znam i sam da skidam led sa nje ali radi, neraci cesti df. Kad uradi, otopi sve samo tako i nastavi.

Prilozi

• Screenshot_2024-11-25-18-20-35-998_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2024-11-25-18-20-35-998_com.google.android.apps.photos.jpg
    92.9 KB · Pregleda: 61
Onda neka zove majstora da to vakumira kako treba a ne 5-10min i to je to...

Onda neka zove majstora da to vakumira kako treba a ne 10min i to je to...
Zavisi od pumpe... Ako je jaka pumpa ni nesmije dugo da vakumira jer postoji mogucnost ulje da izvuce iz nje. To samo ako je ova klasika ko i sam sto imam pa ok. Ali definitivno mora vakumirati. Samo kod montaze kad pustis freon onda mozes ( uslovno receno ) da stisnes ventil i ispustis vazduh. Al naj bolje da se to ponovo uradi kakotl treba pa ce znati dali je do ugradnje
Kao da zivis negde na sever norveske :)
Dunav mi je odma iza vikednice pa ubi vlaga i ona kosava. Mislim da sam ovo uslikao tek kad sam malo led skinuo sa nje.

Prilozi

• Screenshot_2024-11-25-18-28-33-987_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2024-11-25-18-28-33-987_com.google.android.apps.photos.jpg
    108.2 KB · Pregleda: 72
Pa da krenem...
Dva prostora spojena sa prolazom,20i 27 m2.Evo slike:
1732560505531.png

Dole plocice bez izolacije, ispod toga temelj. Da, to jeste problem ali @mk484475 je pisao da i kod njegovih nema dole i gore izolacije pa nije ovako ponasanje. Plocice su ko 19C kada sam merio sa laserskim termometrom.
Slikao sam iz veceg prema manjem prostoru. Veci je izolovan sa 20 EPS i 10 XPS. Gore je ~30cm mineralne, stavljene i izmedju kraja greda i OSB-a tako da je ususkano.Licno sam ovo radio 3 nedelje po sat recimo posle posla,najvisa tacka krova 110cm tako da sam izginuo to dok sam odradio.
1732560343292.png1732560376986.png1732560426680.png
Manji prostor 2 zida prema negrejanom prostoru, jedan 5cm EPS i iznad prostor koji se pasivno greje. Temperature svih zidova su minimum 20 C, idu i do 23.Klime unutra imaju 25cm do plafona, napolju jedna recimo 70 cm do krova a druga koliko hoces (udaljenija). Lulice skinute, ne kaplje nista na njih.
1732560752057.png1732560772214.png
Duvanje paralelno sa ovim zidom jer tako iz nekog razloga najbolje odrzavaju temperaturu(ne smeta TV iako je ukoso, ne menja nista ako ga ispravim sa zidom). Ne skroz na dole smer jer se onda gase (dzep se napravi)

Ova u kuhinji trenutno na 6 spoljne daje sledece: (31.5-23.5)x522x1.2/3600=1.4 kW
Trosi trenutno ~270 (sto je nesto mnogo, ovih dana je manje trosila pri ovoj temperaturi) sto ispada1400 W/270 W ~ 5 COP
Valjda sam dobro proracunao
522 je treca brzina (8.7 litara po minutu preracunato u sat po specifikaciji)

E sada sto sam uopste pisao posle godinu dana:
1. Kada je recimo 5-10 C, obe rade savrseno sa recimo ~220W. Temperatura se odrzava 22.7 - 23.3. Termometar je pored mene (odakle je slikano, centar recimo sobe na visini od 60-ak cm). Kada se nabije 23.3 sa fanom 3, klima u tom prostoru spusti fan na 1 ili 2 i ne mozes da ga povecas ili smanjis. Sve ok, da ne duva hladno. Onda se temperatra spustu na 22.7 recimo a klima i dalje duva na manjem fanu. Samo na 4 mogu da povecam sto ne dolazi u obzir zbog buke a i sa 3 znaci moze da odrzava kada je 23.3.
2. 3-5 neka modulacija koja ne prelazi 300 koliko sam primetio. Znaci moduliraju nekako ne gase se.
3. oko nule krece igranka... znaci ponekad dF na 40 minuta. To je recimo bilo kada je bilo i one vlasnosti ali nije bila magla da se ne vidi. Tada mi je @mk484475 pisao da je imao 1 dF za celu noc. Jednu celu noc oko nule nije bilo dF a bilo je ispod nule recimo do -2. Onda pre neko vece, oko ponoci bilo je -3. Tada su krenule obe On/OFF. Vukle su do 500 pa se gasile i tako celu noc. U medjuvremenu bi otisle u dF ali grafik tako izgleda da ne mogu da izvalim sta je gasenje a sta dF.
4. Izmenjivaci ne lede, hvata se inje i to samo na 6/7 odnosno 5/7 izmenjivaca. Prilikom dF temperatura opadne 0.3-0.4 a on traje najkrace 5 minuta, nekad duze

Ukratko, zbog tih cestih i cudnih dF sam i pisao najvise bojeci se da nece moci da izvuku na minusima. Kao da ne mogu da rade na 400W preko sat vremena a da ne odu u dF sto mi je iskreno alarmanto.

.
Pa da krenem...
Dva prostora spojena sa prolazom,20i 27 m2.Evo slike:
Pogledajte prilog 468394

Dole plocice bez izolacije, ispod toga temelj. Da, to jeste problem ali @mk484475 je pisao da i kod njegovih nema dole i gore izolacije pa nije ovako ponasanje. Plocice su ko 19C kada sam merio sa laserskim termometrom.
Slikao sam iz veceg prema manjem prostoru. Veci je izolovan sa 20 EPS i 10 XPS. Gore je ~30cm mineralne, stavljene i izmedju kraja greda i OSB-a tako da je ususkano.Licno sam ovo radio 3 nedelje po sat recimo posle posla,najvisa tacka krova 110cm tako da sam izginuo to dok sam odradio.
Pogledajte prilog 468391Pogledajte prilog 468392Pogledajte prilog 468393
Manji prostor 2 zida prema negrejanom prostoru, jedan 5cm EPS i iznad prostor koji se pasivno greje. Temperature svih zidova su minimum 20 C, idu i do 23.Klime unutra imaju 25cm do plafona, napolju jedna recimo 70 cm do krova a druga koliko hoces (udaljenija). Lulice skinute, ne kaplje nista na njih.
Pogledajte prilog 468396Pogledajte prilog 468397
Duvanje paralelno sa ovim zidom jer tako iz nekog razloga najbolje odrzavaju temperaturu(ne smeta TV iako je ukoso, ne menja nista ako ga ispravim sa zidom). Ne skroz na dole smer jer se onda gase (dzep se napravi)

Ova u kuhinji trenutno na 6 spoljne daje sledece: (31.5-23.5)x522x1.2/3600=1.4 kW
Trosi trenutno ~270 (sto je nesto mnogo, ovih dana je manje trosila pri ovoj temperaturi) sto ispada1400 W/270 W ~ 5 COP
Valjda sam dobro proracunao
522 je treca brzina (8.7 litara po minutu preracunato u sat po specifikaciji)

E sada sto sam uopste pisao posle godinu dana:
1. Kada je recimo 5-10 C, obe rade savrseno sa recimo ~220W. Temperatura se odrzava 22.7 - 23.3. Termometar je pored mene (odakle je slikano, centar recimo sobe na visini od 60-ak cm). Kada se nabije 23.3 sa fanom 3, klima u tom prostoru spusti fan na 1 ili 2 i ne mozes da ga povecas ili smanjis. Sve ok, da ne duva hladno. Onda se temperatra spustu na 22.7 recimo a klima i dalje duva na manjem fanu. Samo na 4 mogu da povecam sto ne dolazi u obzir zbog buke a i sa 3 znaci moze da odrzava kada je 23.3.
2. 3-5 neka modulacija koja ne prelazi 300 koliko sam primetio. Znaci moduliraju nekako ne gase se.
3. oko nule krece igranka... znaci ponekad dF na 40 minuta. To je recimo bilo kada je bilo i one vlasnosti ali nije bila magla da se ne vidi. Tada mi je @mk484475 pisao da je imao 1 dF za celu noc. Jednu celu noc oko nule nije bilo dF a bilo je ispod nule recimo do -2. Onda pre neko vece, oko ponoci bilo je -3. Tada su krenule obe On/OFF. Vukle su do 500 pa se gasile i tako celu noc. U medjuvremenu bi otisle u dF ali grafik tako izgleda da ne mogu da izvalim sta je gasenje a sta dF.
4. Izmenjivaci ne lede, hvata se inje i to samo na 6/7 odnosno 5/7 izmenjivaca. Prilikom dF temperatura opadne 0.3-0.4 a on traje najkrace 5 minuta, nekad duze

Ukratko, zbog tih cestih i cudnih dF sam i pisao najvise bojeci se da nece moci da izvuku na minusima. Kao da ne mogu da rade na 400W preko sat vremena a da ne odu u dF sto mi je iskreno alarmanto.
Sta se desi kad otvoris prozore da udje dosta hladnog vazduha idas gasa klimi? Koliko struje vuce?

I da dodam…kada su postavljene jeste radjeno vakumiranje ali ne nešto predugo koliko se secam.sada kada je skidao jednu zbog izolacije,nije vakumirao.
.
Sta se desi kad otvoris prozore da udje dosta hladnog vazduha idas gasa klimi? Koliko struje vuce?
Skoči do 700 recimo..ali ako je hladno,ide i DF dosta brzo posle toga…povrate temperaturu posle 20-ak min…one mogu bas toplo da duvaju,imaju snage ali na kratke udaljenosti🙂

Obe i ne gasim naravno niti smanjujem temperaturu. Jedna ne bi mogla da izvuče znam sigurno
Ti grijes prostor poprilicno mali sa vrlo pristojnom izolacijom tako da to nema diakusije. Haj probaj natjerati na maximum pa sa vidimo koliko mogu povuci struje. Znas li koliko po prospektu mogu max povuci?
Mod svih pa i moje kad ju potjeras naglo krene da grije pa uradi odma df i onda nastavi. Moje vuku naj vise sto sam vidio oko 2300w i kad sam imao problem nije mogla preci ni pola.

Ti grijes prostor poprilicno mali sa vrlo pristojnom izolacijom tako da to nema diakusije. Haj probaj natjerati na maximum pa sa vidimo koliko mogu povuci struje. Znas li koliko po prospektu mogu max povuci?
Mod svih pa i moje kad ju potjeras naglo krene da grije pa uradi odma df i onda nastavi. Moje vuku naj vise sto sam vidio oko 2300w i kad sam imao problem nije mogla preci ni pola.
Prošle godine su po 1.4-1.5 kwh sto im i jeste max po specifikaciji.Verujem da mogu i dalje tako.probacu i to pa pisem mada mislim da nije to problem.Ili zaista ugradnja pa nema gasa, visak vazduha,nešto pritisnuto šta znam ili su jednostavno djubre🙂

Prošle godine su po 1.4-1.5 kwh sto im i jeste max po specifikaciji.Verujem da mogu i dalje tako.probacu i to pa pisem mada mislim da nije to problem.Ili zaista ugradnja pa nema gasa, visak vazduha,nešto pritisnuto šta znam ili su jednostavno djubre🙂
Jel to 25 ili 35?

Kolega ima 25 LN isto HZ i max mu povuce 2000w iz tog razloga ako je problem sa gasom ( tako bilo i kod mene ) nemoze da povuce maximalnu snagu. U prevodu tvoja klima kao da radi na max i zbog toga cesto ide df....
25
Pogledajte prilog 468415
Moga još ja mislim ali ovo je dovoljno. Greje kao kalolifer
Ako je vruc vazduh onda imas gasa. Kod mene niti je mogla da povuce max snagu niti je dala vrel vazduh.
Koje su to klime tacno?

Kolega ima 25 LN isto HZ i max mu povuce 2000w iz tog razloga ako je problem sa gasom ( tako bilo i kod mene ) nemoze da povuce maximalnu snagu. U prevodu tvoja klima kao da radi na max i zbog toga cesto ide df....

Ako je vruc vazduh onda imas gasa. Kod mene niti je mogla da povuce max snagu niti je dala vrel vazduh.
Koje su to klime tacno?
Srk 25 zsw…2 komada.
Ok,gasa ima. Ostaje vakumiranje ili los model🙂

Hm... Kod mene bude fix fan ali mjenja jacinu grijanja, ne i brzinu ventilatora. Opet nemamo iste klime. Ja bi zvao servis, nije to nesto ok.

Servis definitivno. Ja sam ispratio moje ne smanjuju fan, po osećaju duvanja (ne znam kako da to proverim drugačije). I moje kada bi sada 23 koliko su setovane podigao na 30 urade kontrolni defrost oko 3 min i onda krenu da duvaju toplo. Klasičan defrost je 10 min i vrlo retki. Znam po vodi ispod njih. Ne znam šta da kažem totalno različit način rada. Ja nemam takvu izolaciju mozda i zato. Rade ok evo od 00 do sada jedna potrošila 10.65 druga 9.31. Setovane na 23 max fan i 3. Drugo max fan uopšte nije glasan. Mada si ti mozda osetljiv i to je od čoveka do čoveka. Ne gase se uopšte ni na plus 10. Najvise mi je čudno što pre df nisu skroz bele.

Poslednja izmena:
Servis definitivno. Ja sam ispratio moje ne smanjuju fan, po osećaju duvanja (ne znam kako da to proverim drugačije). I moje kada bi sada 23 koliko su setovane podigao na 30 urade kontrolni defrost oko 3 min i onda krenu da duvaju toplo. Klasičan defrost je 10 min i vrlo retki. Znam po vodi ispod njih. Ne znam šta da kažem totalno različit način rada. Ja nemam takvu izolaciju mozda i zato. Rade ok evo od 00 do sada jedna potrošila 10 jedna 9. Setovane na 23 max fan i 3. Drugo max fan uopšte nije glasan. Mada si ti mozda osetljiv. Ne gase se uopšte ni na plus 10.
Pa vidiš to i jeste razlika…meni bude brdo malih po 5 minuta,nekad 6 pre nego krenu opet da duvaju.Ponekad ne uvek da se raxumemo,nije da ne izlaze one iz DF. Ali i tada se rese inja,znaci zaista otapanje.
Sutra onda zovem pa cemo da vidimo sta mi kaže instalater.
Hvala ljudi 🙂

Ove kontrolne samo na drastično povećanje temp grejanja na daljinskom. Što je nikad nemam potrebu da povećavam drastično temp stalno rade. Klasičan df traje 10 min. To kod tebe 5 ili 6 min mozda je zbog manje površine izmenjivača. Evo ni sada ni jedan df napolju 1 vlažnost 87% ako je verovati prognozi.

Ove kontrolne samo na drastično povećanje temp grejanja na daljinskom. Što je nikad nemam potrebu da povećavam drastično temp stalno rade. Klasičan df traje 10 min. To kod tebe 5 ili 6 min mozda je zbog manje površine izmenjivača. Evo ni sada ni jedan df napolju 1 vlažnost 87% ako je verovati prognozi.
Ne, kod njega bas nesto nije ok sa klimama. Samo sto je cudno bas sa obe da je tako...

Meni nekako deluje da taj izmenjivač i jeste problem. 120k klima i jednoredni izmenjivač.pa nemaju džabe one vece 2.5 redni…ne znam da li ima neka i troredni. A neće sada ni biti dana da ima minusa pa neću ni moći da ispratim bez da ih gazim i trošim vreme i na to

Kvadratura ti je bas za te modele i ja bi tako izabrao da mi je manji prostor. Kod tebe one ne rade sa nekom potrošnjom da bi se reklo da su opterećene pa često idu u df, one rade lagano. Izolacija ti je super. To što ne zalede izmenjivač ceo mislim da je tu problem.

Sta ste zapeli za izmjenjivac, to je devetka, sta si ocekivao da je spoljna ko Amber Premiumu 43kg? Naravno da je bolje imati vecu povrsinu izmjenjivaca ali ti grijes 40 kvadrata sa 2 klime koje su spojene velikim prolazom, a tvoja devetka ima tezinu spoljne jedinice kao neka 12-tica. A da li si kontaktirao bilo kog servisera? Mi na daljinu mozemo nesto pomoci, ali pozovi nekoga da ti previzita to.
Nije svaki prostor isti @mk484475 ima 12, ti 9, nije isti grad, mjesto, hladnoca, bez obzira na izolaciju. Nemoj se sjekirati bez potrebe sto njemu tako meni ovako, jer nije isto. Tebi klime rade rastereceno, samo sto igraju sa dF. Kad smo vec kod dF ne moze biti njemu i tebi isti dF zato sto on ima vecu povrsinu izmjenjivaca, a i to zavisi koliko se inaja nakupilo.

Sta ste zapeli za izmjenjivac, to je devetka, sta si ocekivao da je spoljna ko Amber Premiumu 43kg? Naravno da je bolje imati vecu povrsinu izmjenjivaca ali ti grijes 40 kvadrata sa 2 klime koje su spojene velikim prolazom, a tvoja devetka ima tezinu spoljne jedinice kao neka 12-tica. A da li si kontaktirao bilo kog servisera? Mi na daljinu mozemo nesto pomoci, ali pozovi nekoga da ti previzita to.
Nije svaki prostor isti @mk484475 ima 12, ti 9, nije isti grad, mjesto, hladnoca, bez obzira na izolaciju. Nemoj se sjekirati bez potrebe sto njemu tako meni ovako, jer nije isto. Tebi klime rade rastereceno, samo sto igraju sa dF. Kad smo vec kod dF ne moze biti njemu i tebi isti dF zato sto on ima vecu povrsinu izmjenjivaca, a i to zavisi koliko se inaja nakupilo.
Ali njemu na fix fan opet smanjuje brzinu, takodje precesti i predugi defrosti... Ako sagledas ni dosta jeftinije ili losije klime nejdu toliko cesto u df....

Da ocekivao sam na premium modelu kako ih zove mitsubishi (diamond odnosno zsx je iznad) veći izmenjivač. Jer razlika je ni 10% u ceni a u ponašanju kao da je najjeftiniji Kinez kod mene dok kod recimo @mk484475 banja. Ovo sve pod uslovom da je kod mene sve ok a ko je pratio pomnije zna da se onom Nemcu slično ponaša. Da se ovako ponaša neki Fox, Tesla ja bih prvi pomislio koliko para toliko muzike.
Kvadratura ti je bas za te modele i ja bi tako izabrao da mi je manji prostor. Kod tebe one ne rade sa nekom potrošnjom da bi se reklo da su opterećene pa često idu u df, one rade lagano. Izolacija ti je super. To što ne zalede izmenjivač ceo mislim da je tu problem.
ti sa 2x12 80,ja sa 2x9 45. Mislim da je računica skroz korektna. Sa sličnom potrošnjom a razlika u kulturi poprilicna
Ali njemu na fix fan opet smanjuje brzinu, takodje precesti i predugi defrosti... Ako sagledas ni dosta jeftinije ili losije klime nejdu toliko cesto u df....
Pa upravo to.

Pa to mi je najcudnije, ta promjena fan-a i ti cesti defrosti, jer ne rade na 700, 800W nego na 400W. Da sam ja dao 1000e po klimi, davno bi maca proradila
Pa to mi je najcudnije, ta promjena fan-a i ti cesti defrosti, jer ne rade na 700, 800W nego na 400W. Da sam ja dao 1000e po klimi, davno bi maca proradila🤣
Da ocekivao sam na premium modelu kako ih zove mitsubishi (diamond odnosno zsx je iznad) veći izmenjivač. Jer razlika je ni 10% u ceni a u ponašanju kao da je najjeftiniji Kinez kod mene
Tako je stvarno, i ja sam ocekivao vise, a ne ti koji si tolike pare dao, a ovamo neki griju toliku kvadraturu sa nekim kinezom od 400, 500e(prvi ja sa kinezom od 300e i spoljnom sa jednorednim izmjenjivacem od 25kg)

Nazad
Vrh Dno