Pa da krenem...
Dva prostora spojena sa prolazom,20i 27 m2.Evo slike:
Pogledajte prilog 468394
Dole plocice bez izolacije, ispod toga temelj. Da, to jeste problem ali
@mk484475 je pisao da i kod njegovih nema dole i gore izolacije pa nije ovako ponasanje. Plocice su ko 19C kada sam merio sa laserskim termometrom.
Slikao sam iz veceg prema manjem prostoru. Veci je izolovan sa 20 EPS i 10 XPS. Gore je ~30cm mineralne, stavljene i izmedju kraja greda i OSB-a tako da je ususkano.Licno sam ovo radio 3 nedelje po sat recimo posle posla,najvisa tacka krova 110cm tako da sam izginuo to dok sam odradio.
Pogledajte prilog 468391Pogledajte prilog 468392Pogledajte prilog 468393
Manji prostor 2 zida prema negrejanom prostoru, jedan 5cm EPS i iznad prostor koji se pasivno greje. Temperature svih zidova su minimum 20 C, idu i do 23.Klime unutra imaju 25cm do plafona, napolju jedna recimo 70 cm do krova a druga koliko hoces (udaljenija). Lulice skinute, ne kaplje nista na njih.
Pogledajte prilog 468396Pogledajte prilog 468397
Duvanje paralelno sa ovim zidom jer tako iz nekog razloga najbolje odrzavaju temperaturu(ne smeta TV iako je ukoso, ne menja nista ako ga ispravim sa zidom). Ne skroz na dole smer jer se onda gase (dzep se napravi)
Ova u kuhinji trenutno na 6 spoljne daje sledece: (31.5-23.5)x522x1.2/3600=1.4 kW
Trosi trenutno ~270 (sto je nesto mnogo, ovih dana je manje trosila pri ovoj temperaturi) sto ispada1400 W/270 W ~ 5 COP
Valjda sam dobro proracunao
522 je treca brzina (8.7 litara po minutu preracunato u sat po specifikaciji)
E sada sto sam uopste pisao posle godinu dana:
1. Kada je recimo 5-10 C, obe rade savrseno sa recimo ~220W. Temperatura se odrzava 22.7 - 23.3. Termometar je pored mene (odakle je slikano, centar recimo sobe na visini od 60-ak cm). Kada se nabije 23.3 sa fanom 3, klima u tom prostoru spusti fan na 1 ili 2 i ne mozes da ga povecas ili smanjis. Sve ok, da ne duva hladno. Onda se temperatra spustu na 22.7 recimo a klima i dalje duva na manjem fanu. Samo na 4 mogu da povecam sto ne dolazi u obzir zbog buke a i sa 3 znaci moze da odrzava kada je 23.3.
2. 3-5 neka modulacija koja ne prelazi 300 koliko sam primetio. Znaci moduliraju nekako ne gase se.
3. oko nule krece igranka... znaci ponekad dF na 40 minuta. To je recimo bilo kada je bilo i one vlasnosti ali nije bila magla da se ne vidi. Tada mi je
@mk484475 pisao da je imao 1 dF za celu noc. Jednu celu noc oko nule nije bilo dF a bilo je ispod nule recimo do -2. Onda pre neko vece, oko ponoci bilo je -3. Tada su krenule obe On/OFF. Vukle su do 500 pa se gasile i tako celu noc. U medjuvremenu bi otisle u dF ali grafik tako izgleda da ne mogu da izvalim sta je gasenje a sta dF.
4. Izmenjivaci ne lede, hvata se inje i to samo na 6/7 odnosno 5/7 izmenjivaca. Prilikom dF temperatura opadne 0.3-0.4 a on traje najkrace 5 minuta, nekad duze
Ukratko, zbog tih cestih i cudnih dF sam i pisao najvise bojeci se da nece moci da izvuku na minusima. Kao da ne mogu da rade na 400W preko sat vremena a da ne odu u dF sto mi je iskreno alarmanto.