Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

'Oćete jare i pare, krastavac...da imate što manju mašinu al' da bude nečujna i 'ladna...ne mere.
 
ja sam nasao balans. kompjuter se nikad, ama bas nikad ne cuje. 5x12 cm su strpani unutra, jedan za cpu se vrti na 500 retko kad sam ga video na 600, ostala 4 su vezana za temperaturu graficke i najvise sto sam ih video da se vrte na 800, i ni tad ih ne cujem. a temperature ladne ko spricer. najvise sto sam na grafickoj video je 64 stepena. i sve to u kucistu koje definitivno nije itx, ali definitivno nije ni atx. neki limbo...
 
@Skankhunt42, ma tu je 3090 još od juna negde + nedobavljivost FormD kućišta me pogurala da krenem u ovu otvorenu varijantu...

Inače, buka mi nije previše bitna, naravno da se čuju ventilatori kad je sve otvoreno, svestan sam bio i da će biti nešto glomaznije, ali pošto je open case, da neće biti toliki problem ohladiti je... kao što i nije kad je GPU u pitanju, ali memorija pozadi je u problemu. Naravno, žrtva je bio inicijalni Xtia sandwich dizajn koji je trebalo da bude glavni vizuelni detalj, ovako je običan open bench, ništa posebno i zauzelo prilično više prostora.

Bitno je da za sada s ove dve Noctue memorija ne ide preko 90, pa ću videti koliko će me držati da ne rasturim i prepakujem... ali teško u SFF, kolega ovde na forumu danas pomenuo Lian Li O11 Mini Air... deluje kao da bi mogao dovoljan airflow da se napravi unutra...
 
MicroATX, 30L, sfx-L, fenomenalni Silverstone oldschool raven izvrnuti dizajn, nema nista bolje za veliko non-mini mini kuciste (15L manje od Lian Li Air Mini). Mesh kod graficke, mesh kod napajanje i 2x120 mm ventilatora desno od od graficke, mesh na prednjem poklopcu ( 159mm air cooler) ili bracket za do 360mm AIO na prednjem delu. Nova generacija 180mm ventilatora dole, visoko podignute noge.


Doduse tehnicki SSUPD Meshlicious ga sije svejedno sa tacno upola litara xD (airflow i mesh bolji od vecine odlicnih ATX kucista, tehnicki nema kompromisa).

2589645-n26.jpg
2589645-n0.jpg
 
ili fractal torrent ili nista :D to kuciste je besno, odusevio sam buildom koji je sklopio moj rodjak. sve ostalo nije ni mnogo bolje od ovoga sto sad imam, tesko da nesto moze da pobedi ove temperature koje imam u da2.
 
Taj "Mini" je velik koliko standardno ATX kućište...
To i jeste standardno kućište, nisam nigde ni pomenuo da je SFF kao što već 3x kažem da ne može ova grafika u (sandwich) SFF nikako osim ko planira da je ubije/reklamira pred istek garancije. Svestan sam vrlo i da je vruća i da je bučno ako se hladi kako treba i da je velika i da sam svesno žrtvovao mini ITX format zbog toga i ti uporno ponavljaš da imam nerealna očekivanja iako niti sam se na buku žalio niti na veličinu (pomirio sam se da ne može i jare i pare) i još kažem kako ću vrv morati da idem na normalno kućište... negde se opasno ne razumemo. :)

Back to topic, ovaj Silverstone je simpa, ali pola metra u visinu... preveliko ako se držimo teme. :giggle: Po meni SSUPD ili NR200P je neki limit SFF za zahtevnije konfiguracije.
Ipak se i hardver promenio od kada je izašao prvi nCase ili Dan A4, za vrhunski hardver otišla potrošnja u nebo u odnosu na tad, to što je danas srednja klasa jača od ondašnjeg vrha je druga priča, ali fizika je neumoljiva.
 
ma on to meni kaze. ne propusta da me pecne kad god prijavim da sam otisao na vece kuciste, jer sam trubio kako je sff samo iskljucivo do oko 10 litara. sto i dalje mislim... takodje ja se konstantno zalim na buku. sad me isusivac vazduha u sobi nervira, sad cujem njega posto je komp necujan -.-

inace, sve sto kazes si u pravu. bas je tako. otisli smo totalno u krajnost, nikad nije bilo da graficke trose 400w. za tisinu, kazem deshroud je keva, ali se opet gubi garancija... treba da stegnes cojones i izgubis garanciju na grafickoj od soma i vise evra, nije ni to lako. meni je bilo potrebno 4 piva :D tad sam poceo da sklapam. zavrsio sam sa preko 10 :D

inace, ja mislim da nikad ne mozes da ubijes graficku. sve i da je umotas u cebe i pustis furmark. nisu ni oni mutavi sto su je pravili. zato se ja mislim da malo ulaganim sa ovom curvom za fan, sta ce mi 60-64 stepena, nek se przi na 79 samo da ne trotluje. medjutim ajde 800 rpm ne cujem i dalje.
 
Kažem uopšteno, pošto stalno viđam ljude koji se upuste u SFF i posle se žale na temperature i buku...
SFF = kompromis, tako je kako je. Sve se svodi na to kolike i kakve si kompromise voljan da praviš i nalaženje balansa.
 
apsolutno si u pravu. kompromis postoji. ali ako se pronadje neki balans, moze da se zadovolji ovaj djavo u tebi koji zeli sto manji komp, a da i dalje ostane to normalan komp. nece moci u ispod 10 litara (ja sam kasno shvatio) ali, moze u ispod 20 definitivno i komotno, kao sto vidimo ovde vise clanova je pokazalo sa razlicitim kucistima. a na kraju price sve zavisi i sta ti je prioritet, cime se bavis... mozes ti da imas i jeftin i necujan sff komp ako ti zahtevi nisu visoki.
 
MicroATX, 30L, sfx-L, fenomenalni Silverstone oldschool raven izvrnuti dizajn, nema nista bolje za veliko non-mini mini kuciste (15L manje od Lian Li Air Mini). Mesh kod graficke, mesh kod napajanje i 2x120 mm ventilatora desno od od graficke, mesh na prednjem poklopcu ( 159mm air cooler) ili bracket za do 360mm AIO na prednjem delu.
FSP CST350 Plus, sve je mash ...
https://www.fsplifestyle.com/upload/product/PIC21800000000009396.jpg
I stiglo je u Srbiju
 
Nije skupo...
Problem je što već imam Raijintek Thetis koji je samo 5 litara veći i ima skoro isti footprint a prima isti hardver, plus mesta za ATX ploču i veće vazdušne kulere...
I trenutno imam 5 kućišta u sobi, gde ću još jedno... :(
 
Posle skoro godinu jedan mali osvrt na kuciste Sharkoon QB One.
Sa kucistem sam poprilicno zadovoljan, minimalni tragovi prasine unutra iako je negativan prtisak prisutan. Najbolje rezultate sto se tice temperature komponenti unutra sam dobio kada sam dva bocna ventilatora namestio da izvlace topao vazuh iz kucita, nije drasticna razlika ali je primetna.
Fioku za 3.5" HDD san u startu izbacio kao sto sam vec pisao, sundjer/filter iz prednjeg dela sam uklonio jer kroz njega je zamisljeno da izlazi topao vazuduh iz napajanja. HDD 2.5" sam podigao skroz gore koliko je moglo jer na prvobitnom mestu dole ga je grejala graficka.
Definitivno ce i naredni racunari biti ovom SFF-u.
Evo i jos nekih slika, izvukao sam ga iz pregrade od stola gde inace stoji da bi se bolje video :)
Od mene preporuka ko je u potrazi za nekom budzet varijantom .
Sharkoon QB One.jpgSharkoon QB One 1.jpgIMG_20211216_082900.jpgSharkoon QB One 4.jpgSharkoon QB One 3.jpg
 
Ah, Altec Lansing ATP3 zvučnici. I ja ih imam, rade perfekcija već skoro 20 godina. Takvi se, nažalost, više ne prave.
 
ma jel moguce da su se dozvali pameti??!! vrv ce to dozivanje da kosta 400 evra :D

ja sam izuzetno zadovoljan svojim buildom. sigurno nisam jedini na svetu, ali ne srece se svaki dan covek sa itx konfiguracijom koja radi 24/7 za mining i povremeni gaming i pritom se apsolutno ne cuje u loadu (bilo koje vrste).

anyway... ja bas i nisam itx sa ovim kucistem, ali eto... ploca je itx, valjda se to racuna? :D
 
Zanimljivo...

 
 

Sviđa mi ali 34.6 litara je previše za ITX...da su napravili mesta bar za mATX (a mogli su, da su pomerili napajanje napred) bilo bi bombona. Ovako je preveliko...šteta.

Takođe, TechPowerUp test je pokazao prosečne temperature, i to sa mid-tier hardverom, što je razočaravajuće za seriju kojoj je hlađenje i airflow glavni fokus...
 
Poslednja izmena:
bas me ni jedno od ovih ne odusevljava. zapravo ni jedno itx kuciste osim ovog sto sam uzeo mi se vise ne svidja jer sam shvatio da ni jedno nije gpu de-shroud friendly. a to je apsolutni must ako neces da ti graficka vristi u itx-u, ili da je skuvas. i to samo sa povremenim gaming sesijama, da ne pricam o miningu 24/7.
 
kako to mislis? ja sam svojom grafickom zadovoljan, a ne mogu da gatam u bob sta ce sutra da izdaju, zelim da imam mogucnost da promenim graficku u svakoj generaciji.
 
Takođe, TechPowerUp test je pokazao prosečne temperature, i to sa mid-tier hardverom, što je razočaravajuće za seriju kojoj je hlađenje i airflow glavni fokus...

Iskreno, postavka ventilatora im je, najblaže rečeno, čudna. Jedna 18-ca da uvlači vazduh i postavili su 2x14 dole da izvlači??? Po nekoj logici, sa onoliko šupljina pozadi i gore, trebali su da obrnu dva donja ventilatora da, takođe, uvlače vazduh i situacija bi bila znatno drugačija, makar za GPU. Pretpostavljam. Onakva postavka, ber meni, deluje poprilično čudno.
 
Nazad
Vrh Dno