Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

Takođe, TechPowerUp test je pokazao prosečne temperature, i to sa mid-tier hardverom, što je razočaravajuće za seriju kojoj je hlađenje i airflow glavni fokus...
Evo kako je čovek pravilno namestio ventilatore...

Mada, kad ga je stavio uz druga dva vidim da uopšte nije "nano". Ali je opet odlično...

Poslednja izmena:
Sviđa mi se kućište ali je zaista preveliko.
Nervira me taj trend, ili prave ITX kućišta ATX veličine ili prave minijaturna i preskupa SFF kućišta ograničene dobavljivosti...

Mislim da je Torrent Compact bolja kupovina i možda bih ga čak i kupio nekad, ali me nervira što ima samo 1 3.5" HDD mount na tu veličinu...

Sviđa mi se kućište ali je zaista preveliko.
Nervira me taj trend, ili prave ITX kućišta ATX veličine ili prave minijaturna i preskupa SFF kućišta ograničene dobavljivosti...

Mislim da je Torrent Compact bolja kupovina i možda bih ga čak i kupio nekad, ali me nervira što ima samo 1 3.5" HDD mount na tu veličinu...
Da, suludo je da i Compact i Nano imaju identičan broj slotova za 3.5, makar da su 2 pa da kažeš OK. Ali definitivno jedno od najelegantnijih i dizajnerski drugačijih airflow kućišta na tržištu. Još da se ovi RGB ventovi zamene nekim crnim Noctua-ma, bilo bi tek prelepo.

Misliš, nemaš pravu grafičku za to... :)
Ćutim, gledam i posipam se pepelom nad entuzijazmom da ovo moje uguram u neki ITX... 🤣

Moram priznati da je ovaj novi Dan tačno pogodio FormD izgled, maaalko veći footprint, niža cena i definitivno bolja dobavljivost od ovih kojih ni nema da se kupe.
Koliko se razvukla cela saga, prestao sam i da ga pratim na SFFNetw, kad eto, konačno izađe. Standardno odličan review na OptimumTech:

Ćutim, gledam i posipam se pepelom nad entuzijazmom da ovo moje uguram u neki ITX... 🤣

Moram priznati da je ovaj novi Dan tačno pogodio FormD izgled, maaalko veći footprint, niža cena i definitivno bolja dobavljivost od ovih kojih ni nema da se kupe.
Koliko se razvukla cela saga, prestao sam i da ga pratim na SFFNetw, kad eto, konačno izađe. Standardno odličan review na OptimumTech:

Ja sam toliko želeo da mašina koju sam sklapao početkom prošle godine bude ITX, ali sam na kraju prelomio da idem na neko malo ATX kućište jer su mi trebala dva mesta za 3.5 HDD. Pošto krajem godine selim sve podatke u NAS, mislim da ću konačno imati ITX workstation i da ću celu makinu preseliti i samo promeniti ploču za manju u neko lepo aluminijumsko kućište.

NZXT izgleda zasukao rukave i napravio H1 u verziji V2 onako kako je trebalo biti u orginalu. Meni se opasno sviđa ovo kućište baš iz tog razloga što je vertikalno pa bi mi leglo na stolu ko kec na 10 (a da mi ne zaklanja recimo zvučnike), međutim V1 je stvarno bio fail.

Novine su da je 2l veće, mnogo bolji protok vazduha i temperature su sad stvarno na nivou NR200p koje trenutno imam, onda 750W napajanje i brdo nekih sitnica...

Cijena je paprena ali ako se uzme u obzir kvalitetno SFX-L 750w napajanje, AIO 140mm, dodatni kuler koji hladi GPU, fan kontroler i recimo prosječna cijena nekog kvalitetnog praznog ITX kućišta dođe se skoro na isto.

Definitivno ću razmisliti o ovom kućištu čim se pojavi kod nas.

ja sam i dalje neimpresioniran jer te sva ta kucista primoravaju da drzis stock hladjenje na grafickoj :/

I još uvek drže staklenu stranicu...možda da bi kasnije naplaćivali provetrenu opciono.

Ne volim kućišta sa custom delovima kao što je AIO u H1.Ako se nešto desi sa njim možeš da se slikaš, ne možeš prosto da ga zameniš drugim...

Da odgovorim sam sebi, poručih ovo čudo pa ćemo videti kad stigne šta i kako s grafikom... :LOL:

CaseKing (preko Mailboxde.com, ***a 2x PDV, ali kad je već samo 109eur, nije strašno), X3 crni, imam već Linkup PCIe 4.0 extender pa nije bilo potrebe ni da čekam april, i tako će biti akrobatike kad stigne dok se sve prepakuje.

De nema neko Lian Li Q58 da podijeli iskustva, zanimljivo izgleda?

Ipak ništa od brzinske nabavke A4 H2O, pomerili sve za 19.04... bitno da su uzeli keš stavivši da je 'na stanju'... ništa, sačekaće se.

SFF Evropski kickstarteri/crowdfunded/startup/incubator, etc, ... su bas eksplodirali u zadnjih par meseci, Smol (Danska) sa X1 Mini ~4L, X1, 7L, 10L (115mm vazdusni kuler) prvi *prostrani SFF. zatim Densium (Norveska 4L,5L drvo panel), Thor Zone (Svedska), uz stare Louqe (Svedska), DanCase (Nemacka), i slicni.

Poslednja izmena:
Ništa mi se ovo ne sviđa :LOL: no dobro, o ukusima ne vredi diskutovati.

Mimo DAN Case (i sad već prežaljeni FormD T1), Louqe Ghost je jedini mogao da prođe, ali ograničen je na 2-slot grafike i max 305mm i to otpada.
Raw je bolji, ali nisam fan vertikalnog kućišta, na stranu što košta 330USD kao i Ghost koji takođe nije uopšte jeftin.

U suštini, ovaj DAN A4 H20 ili predstojeći C4 (AKO uspe da njega ne razvuče kao beskonačnu sagu jer je čovek težak perfekcionista) su mi potpuno taman.
Probaću prvo ovaj A4 H2O, 109$ sa PCIe 3.0 riserom je smešna cena za ovu klasu kućišta.

Biće igranka oko grafike i verovatno ću morati nešto manje da uzmem (Optimum Tech reče da nije uspeo Trio kartu da ubaci, ROG Strix 6700XT je stala) a i nema šanse ohladiti leđa na ovim 3090 u tolickom kućištu kad se jedva i na otvorenom memorija jedva drži u normalnom opsegu sa 2x120mm ventilatorima koji duvaju direktno u nju. o_O

Razmatrao sam vodu, mada nisam detaljno gledao dimenzije blokova, videh i da je sam Dan rekao da Strix blokovi za 3080 teško mogu da stanu tj. biće baš baš knap ili neće ući.
A i tada ostaje da mora da se buši pozadi za IceMan SSUPD ili neki od EK kombinacija blok+pumpa, plus ode svih 240mm radijatora na grafiku dok za CPU ne ostaje mnogo opcija za kršteno hlađenje sa samo 55mm.

Definitivno je ovo kućište ciljano za 240mm AIO za procesor i vazdušno hlađene (umeren high end, ne top nasvirane) 3-slot grafike koje mogu da dišu OK kroz stranicu a da je ostalo u ITX veličini od ~11L.

Smol Big X1 (10L, 240mm AIO, 126mm aircooler, 297mm 2.5slot GPU) pokriva to. A Thor Zone Mjolnir je isto prilicno dobar. Mesh dizajn za Smol Big X1 je fenomenalan (sto se tice koliko vazduha propusta), A takodje ce imati i verziju za kvadratima (losiji airflow) za one koje ne mogu da svare asimetriju i ok im je da nemaju najace graficke. Najverovatnije 11-16% razlike u propustu vazduha izmedju ove asimetricne pcelinje (Alien inspirisane), i kvadrata (kvadrati su ~60% zavisno koliko puno materijala ima).

render6.png

74oi4ob916i81.png

Poslednja izmena:
opet, i dalje nista ne moze da prestigne ovu rugobu sto sam ja uzeo. ja u njemu imam bolje temperature i akustiku od 90% ljudi sa atx kucistima.

Smol Big X1 (10L, 240mm AIO, 126mm aircooler, 297mm 2.5slot GPU) pokriva to. Mesh dizajn za Smol Big X1 je fenomenalan (sto se tice koliko vazduha propusta), A takodje ce imati i verziju za kvadratima (losiji airflow) za one koje ne mogu da svare asimetriju i ok im je da nemaju najace graficke. Najverovatnije 11-16% razlike u propustu vazduha izmedju ove asimetricne pcelinje (Alien inspirisane), i kvadrata (kvadrati su ~60% zavisno koliko puno materijala ima).
Pa ja rekoh neću Ghost jer ne može 3-slot i više od 305mm za grafiku a ti kažeš kako je ovaj odličan sa 2,5-slot i 297mm grafikama? :LOL: Neka je dobar (cena jeste), ali ne odgovara što se tiče podržanih grafika.

Drugo, mislim da mu sajt nije najsrećniji jer samo 2 slike X1 Big ima i tu koliko uspevam da zaključim, 126mm CPU može samo ako grafiku nabiješ dole u pod da diše u sto.
Ako je staviš vertikalno da diše kroz mesh, onda nije više taj clearance za CPU, OK, ostaje mu AIO opcija, ali i dalje je previše ograničen za grafike.
Nije da moraju da budu neki monstrumi, ali sve više i ove mid-size koriste cooler dimenzija top modela iako nije neophodan - eto pomenuti ROG Strix 6700XT ima slične dimenzije kao i 3080TI model.

A Thor Zone Mjolnir je isto prilicno dobar.
Estetski not my cup of tea, ali neću mu to uzeti kao minus, opet, sajt reklamira neke preordere koji samo što nisu istekli, pominje decembar, nije dostupno, cenu nema... i opet, 2,5 slot grafika, doduše, pristojne dužine i generalno upada u sub 10L. AIO 240mm može samo 1x12cm fan da koristi pa će i to hlađenje biti diskutabilno.

Sve u svemu, Dan je zaista napravio odličan posao i kad se pročitaju teme na SFF u kojima piše i šta sve uzima u obzir kod razrade ideje kućišta, čovek je bolestan, u pozitivnom smislu. Očito je odluka bila da se (već odlični) A4 proširi za ozbiljnije hlađenje i CPU i primi veće grafike bez prevelikog povećanja dimenzija i mislim da je odlično procenio, tačno ono što je ipak malo vremešnom A4 nedostajalo da primi najnovije (power hungry) generacije CPU/GPU a da ostane dovoljno mali.

Mjolnir ima loše rešeno hlađenje. Na Redditu sam imao raspravu sa dizajnerom oko toga, pokazao mu da je Silverstone SG13 od 50 dolara bolje kućište nego njegova mrcina od 350+ sa 5mm debelim zidovima kao da pravi sef, i njegov odgovor je praktično bio " tako sam rešio, fuck off"...ok, srećno, lol.

@mickeyrs Van novog Dan i par Kineza slabo sta je ~10-14L velicine sa tim zahtevima xD. I Meshlicious i Q58 jos relativno slicne velicine + dobro provetreni. 2.5 Slot + 297mm mislim da je sasvim realna velicina za SFF, ima dovoljno modela u ponudi:

I pristojno vise 3060 Ti

tu koliko uspevam da zaključim, 126mm CPU može samo ako grafiku nabiješ dole u pod da diše u sto.
Da delimicno, ali najveca visina za vazdusni kuler se dobija kad se predje na FlexATX napajanje. Dan Case svejedno ima najbolju podrsku za velicine grafickih + odlicne performanse (protok vazduha).

Mjolnir ima loše rešeno hlađenje. Na Redditu sam imao raspravu sa dizajnerom oko toga, pokazao mu da je Silverstone SG13 od 50 dolara bolje kućište nego njegova mrcina od 350+ sa 5mm debelim zidovima kao da pravi sef, i njegov odgovor je praktično bio " tako sam rešio, fuck off"...ok, srećno, lol.
Videh na Jayz2Cents videu, Mesh prorezi na metalnim stranama su premali, da, previse materijala, premala praznog prostora (Ali nista sto sledeca revizija ne moze da popravi). donji deo je ok + dodatna prednja stranica, i odlican odstojnik za vertikalnu verziju. Mislim razumem sta hoces da kazes, ali ne mozes da uvrstis debljinu u razgovor za airflow (jer nisu direktno povezani), niti kuciste koje se proizvodili u mnogo vecem broju (za u odnosu na cenu). Ali da ima previse nove konkurencije koja nudi jeftinije modele sad.

Poslednja izmena:
Odličan build, skrenuo mi je pažnju na nešto što bi vredelo probati... 😈

Btw, ne spominje se, ali obicni kablovi ne mogu da se koriste za Meshlicious, a sa kucistem dolazi samo jedan desno-ugaoni HDMI 2.0 kabl. Tako da zavisno od setup-a treba dodatan displayport/HDMI 2.1 kabl (desno-ugaoni), ili rotirajuci.

Tehnicki i drugo-ugaoni bi bili ok dokle god se 1-2 monitora koriste (ili se iskombinuju uglovi). Kao na primer ovaj kod madjara:

Ali sa 3 i vise monitora, rotirajuci kao ovi su preko potrebni (za 2 slot-a u sredini graficke):

E sad za DisplayPort nema rotirajucih jos, ima na Aliexpress-u <10 eur 3 metarskih u svim fiksnim uglovima, tako da moze da se iskombinuje nesto, ali treba ubosti kvalitetnije neke (Takodje na sajtu za Meshlicious ima desno-ugaoni 2-metarski Display ali je malo skup:

2483142-n0.jpg

Poslednja izmena:
wow ovo dosta komplikuje situaciju. u svakom slucaju ogroman bonus sto staje 4.5 slot kartica!

pa ja recimo volim da imam dva ekrana... nekako sam navikao na to godinama

Zato ne volEm vertikalna kućišta gde su portovi blokirani ili štrče na gore - i ovaj Xtia Xproto je takav ako se ne postavi horizontalno, a tek ovaj frankenštajn što ga napravih od njega zauze više prostora od ATX midi towera položenog na stranu tj. full ATX desktopa...

Kako stvari stoje, taman se prebacih na Meshlicious (imam i te ugaone kablove pored risera), kad ono javljaju Nemci da su poslali Dan X3, tako da će izgleda stići oba pa ćemo videti koje ostaje u direktnom duelu. :cool:

moje kuciste je normalan format bez risera pa opet imam problema sa kablovima, lim od kucista je previse debeo i kabl ne moze da udje skroz, pa sam morao da odfikarim jedan deo :D

imam i ja jos jedno kuciste koje mi stoji hocu da prepakujem stari komp u njega, ali ne mogu nigde da nadjem socket 1150 itx plocu. ako neko ima ili zna nekog ko ima viska moze da me kontaktira. na aliexpressu imaju da se kupe neoe sumnjivog imena, ne znam da li smem to da kupim

Vrh Dno