Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

nr200p_02_limited_size-imageleftorright.png

Uzeo sam danas NR200P lepoticu u beloj varijanti, sad ono glavno pitanje, čime je napuniti :ROFLMAO: . RX580 4GB bih zadržao jer nisam neki gejmer, i5 2500k je bootleneck toj grafičkoj a i zaostaje, ploča mi nije mini-itx , nema m2 slot , ddr3 , tako da se platforma svakako menja.
Šta je trenutno value for the money u kombinaciji sa nekom mini itx pločom? SFX napajanje vidim da nema ispod 10.000 din o_O

Za AMD verovatno 5600x ili 5600, za Intel 12400(F). Ili neki od polovnjaka iz starijih serija. Sve zavisi koliki ti je budžet.
Ako možeš, ne bi bilo loše sačekati jer i jedni i drugi će vrlo skoro da izbace nove procesore...

Od SFX napajanja imaš kod nas Cooler Master V650 SFX Gold za 95€ i FSP Dagger Pro 650W za 115. Oba bi trebalo da su solidna. Da li FSP vredi 20€ više, ne bih znao da ti kažem. Za tu tvoju mađinu, 650W je sasvim dovoljno. Ako bi nešto poput 3070Ti ili 6800XT, trebaće ti bar 750W...
Imaš i SFX-L modele koje NR200 takođe podržava poput Fractal ION SFX Gold od 650W za 15000.
Kod Mađara imaš malo veći izbor i odande ti je verovatno najbolja kupovina CM V850 SFX Gold za 135€.

Ploča ti je najveći problem.
Kod nas za Intela imaš Gigabyte H610i, krš od ploče za 140€ ili za AMD Gigabyte X570i od 275€. Užas.
Kod Mađara je za nijansu bolje ali ne sjajno zbog cena.
Za Intel imaš ASRockove B660M-ITX/AC od 180€ ili H670 verziju od 230€. Ima i par dosta skupljih...
Za AMD ASRock B520M-ITX/AC od 130€ ili B550 varijantu od 170€. Bojih ploča ili nema ili su užasno skupe...
Ne znam što su im cene otišle toliko...

Pazi...ako baš hoćeš kompaktnu mašinu i ne želiš da potrošiš mnogo, ja bih ti rekao da batališ ITX.
Prodaj taj NR200 ili ga čuvaj za bolja vremena, i uzmi FSP CST350 Plus, 80€ kod nas (ako ga ima). Neznatno veće od NR200 (22L vs. 18.5, 1.5cm duže i 1 cm više od NR200), razliku u veličini nećeš ni osetiti, ali prima mATX ploče koje su jeftine i ima ih gomila, kao i ATX napajanja do 150mm dužine. Mnogo više slobode i mnogo manje para...

Poslednja izmena:
@ jurodivi Hvala za iscrpnu analizu, znao sam da ce da bude *******o al ne bas ovoliko. Ja sam se razmisljao vise nesto oko 11400f, 12100f, znaci skromno, sa RX580 koju imam sasvim ok, ne jurim najnovije i najskuplje. Pogledao sam sada Dule Axe recenziju tog fsp kucista, kod nas je cena 117e -150e, ja sam coolermaster kupio za 75e , na zalost FSP nije belo i nema providnu stranicu, tako da otpada. Na sajtu coolermastera-a su ostavili fajl za stampanje bracketa na 3d stampacu tako da moze i ATX napajanje da stane, jedna briga manje odnosno usteda vise.
Probacu da potrazim ako bude nesto polovno od ovih ploca , tu je jos i najbolja usteda.

PS.
B660M-ITX/AC -136e nova
ASROCK H670M-ITX/ax -180e nova

Gde si našao te cene?

FSP bi trebalo da je 80e u Atomu...

Isto pitanje ali za ploče.

Na KP su apsolutno odlepili sa cenama kućišta. Ne zna se ko je veća dijabola, oni što prodaju ili oni što kupuju po tim cenama.

Ja sam na kraju odustao od te itx ideje, jednostavno je sve skuplje plus taj kabl management i led osvetlenje mi ne igra nikakvu ulogu.
Odlucio sam da pravim najmanju mATX konfiguraciju pa sam kupio Chieftec HO-11B, ima ga kod nas. Klasican Chieftec, dosadan ali kvalitetan. Za plocu verovatno B550M Asus tuf gaming.
Za ostalo cu videti, mislim da ce ici RX 6600, bitno mi je da nista ne trosi preterano a da mogu ponekad da igram u 1080p/60fps.

mozda je stanje malo bolje sad, ja sam moj sklapao pre godinu i po dana kada je bas bila nestasica svega. ono corsair napajanje nisi mogao ni lupom da nadjes. i na kraju mi je zapalo sa falicnim ventilatorom, koji nikako da zamenim za noktuu

Odlucio sam da pravim najmanju mATX konfiguraciju pa sam kupio Chieftec HO-11B, ima ga kod nas.
FSP CST350 Plus je mnogo bolja opcija za mATX konfiguraciju, ako imas mogucnosti, prodaj to Chieftec i uzmi FSP (osim ako ti Chieftec specificno odgovara zbog oblika, unutrasnjeg rasporeda, duplo manje cene, onda je sasvim ok
ovo fsp kuciste deluje jako zanimljivo.
Najbolji klon SAMA IM01 kucista, em ima odlican meshfilter napred (kao Phanteks/Lian Li), koji odlicno sluzi da se evakuise toplota od graficke, em ima 2x USB-C (10GB/s). Jedini problem je sto ima losiji mesh sa strane od NR200P, pa najverovatnije malo losije CPU/GPU temp.
Ako možeš, ne bi bilo loše sačekati jer i jedni i drugi će vrlo skoro da izbace nove procesore...
Ne znam koliko ima svrhe cekati, moze lako da se doceka januar/februar/mart.

AMD nece izbaciti nijedan procesor ispod 300 evra dok ga Intel ne natera, Intel vec kasni mesec, mesec i po dana u odnosu na AMD, pitanje je da li ce odma intel da izbaci 13400. Cene 12400 su prevelike jos uvek (u odnosu na 10400/11400 kako su se kretale).

Takodje sve naznake su da je 13100 = 12100, nema nikakve razlike osim mozda malo vecih clock-ova, samo rebrand starog procesora. Takodje sve naznake su da su procesori ispod 13600K su stara Alder Lake arhitektura (samo spusteni u ceni, odnosno klasa iznad sa odstranjenim Performanse, dodatim Economy jezgrima).

Poslednja izmena:
SFX napajanje vidim da nema ispod 10.000 din o_O
Od SFX napajanja imaš kod nas Cooler Master V650 SFX Gold za 95€ i FSP Dagger Pro 650W za 115. Oba bi trebalo da su solidna. Da li FSP vredi 20€ više, ne bih znao da ti kažem.
10300 din je najbolja cena, Cene kod madjara su jos vece nego/slicne kao kod nas. Cooler Master V650 SFX (Tier 1) je bolji od FSP Dagger/Dagger Pro (Tier 2).
Kod Madjara je isto izgleda jako slab izbor za ITX ploce, jako losa dostupnost trenutno. Samo ovo https://iponcomp.com/shop/product/gigabyte-z590i-vision-d-rev-10/1891940 sa 11400F da ukombinujes. A za 12100F nazalost samo Gigabyte H610I DDR4 ploca (iz domacih firmi).

AMD AM4 izbor ITX ploca je isto los, dostupnost jako losa

Najvise mislim da ti se isplati ova Gigabyte Z590i, sa 11400F, em je ista cena ko H610i, em je bela tako da ce odlicna da ti se slozi uz kuciste :)
1571532_gigabyte_z590i_vision_d_rev_10.webp

Takodje Cooler Master V650 SFX (35dB na ~450W) je poprilicno tise od FSP Dagger PRO 650 (45dB na ~450W) [2 slike ispod]:

v sfx.jpg
vbJ8JEntWfztFcTbiaVxid-1200-80.jpg

Poslednja izmena:
Pazi...ako baš hoćeš kompaktnu mašinu i ne želiš da potrošiš mnogo, ja bih ti rekao da batališ ITX.
Prodaj taj NR200 ili ga čuvaj za bolja vremena, i uzmi FSP CST350 Plus, 80€ kod nas (ako ga ima). Neznatno veće od NR200 (22L vs. 18.5, 1.5cm duže i 1 cm više od NR200), razliku u veličini nećeš ni osetiti, ali prima mATX ploče koje su jeftine i ima ih gomila, kao i ATX napajanja do 150mm dužine. Mnogo više slobode i mnogo manje para...

Mislim da je ovo dobar savet, pogotovo ako vodiš računa o budžetu. Lakše je naći ploču i PSU za ovaj FSP nego ITX/SFX za CM. Pritom, i ako napraviš nosač za ATX PSU na 3D printeru za ovaj CM vodi računa o dužini grafičke karte.

Za zapreminu koju nudi ovaj FSP deluje kao fenomenalna kupovina.

FSP CST350 Plus je mnogo bolja opcija za mATX konfiguraciju, ako imas mogucnosti, prodaj to Chieftec i uzmi FSP (osim ako ti Chieftec specificno odgovara zbog oblika, unutrasnjeg rasporeda, duplo manje cene, onda je sasvim ok
Jeste bolje / lepse svakako, nerviraju me na Chieftecu ovi 3.5, 5.25 otvori ali je zato kraci i tanji od tog FSP-a sto mi odgovara prostoru gde je namenjen.
HO-11B 368 x 173 x 365mm
FSP 391 x 185 x 303mm

@Dogzilla

A šta misliš o CI-01B-OP, iste je visine i dubine kao i taj FSP ali je skoro pa duplo šire (cube dizajn). Cena mu je pedesetak evra.

A šta misliš o CI-01B-OP, iste je visine i dubine kao i taj FSP ali je skoro pa duplo šire (cube dizajn). Cena mu je pedesetak evra.
Poprilicno vece kuciste (za 10L). i jos ogranicenije za visinu hladnjaka za CPU (CST350 Plus prima jos 5mm vise, cak 158mm tehnicki). Samo ako bas moras da ustedis tih par hiljada dinara, treba ti taj oblik za prostor kuci. Inace je FSP CST350 Plus bolja kupovina u svakom pogledu.
Kako nije? Idu klasične mATX ploče i ATX napajanje.
Slicno uporediva napajanja/ploce, nije razlika u ceni toliko velika (nisam siguran ni da li je vise od 5000 din skuplje, cak i ako se ode na najeftinije ploce + 4000 seriju amd procesor, ili 12100F procesor i najeftiniju H610/B660 plocu). Gigabyte Z590i je samo 17000 din. To je jedva 1000 din skuplje od B550 TUF ploca. a 5600 naspram 11400F, 5600 je 3000 din skuplji.

Ako bi neko uzimao B550 TUF + 5600 procesor, to ce izaci ~2000 din skuplje, nego Z590i ITX ploca + 11400F procesor, o tome pricam, ...

+ Covek je vec napomenuo da je odlucio da drzi belo zbog estetike i rekao da nece da menja, i ima izbor za belu Z590i plocu

@Vlada Takodje, a ovo je i mene iznenadilo, nema standardog ATX Tier A napajanja da je nesto mnogo jeftinije od V650 SFX napajanja od Cooler Master-a, a i Tier B su jedva par hiljada jeftinija (oko ~7000-7500 din za MWE V2 Bronze). Koliko je ranije bilo potrebno izdvojiti vise za ITX, ovo sad dok ima, dok traje je nikad bolja kupovina, i nikad jeftinija kupovina za SFX, SFF, minITX.

Poslednja izmena:
U CM NR200P staju matx ploce visine 22.6cm i manje, kod mene je trenutno AMD konfiguracija sa jeftinom Asus PRIME A320M-K cena od 5300 din, moze da se ubode bilo koji noviji Ryzen. Ne znam sto bacate pare na te preskupe itx ploce?
Takodje bez adaptera moze da se postavi ATX PSU, fiksiranje jednim srafom i plasticnom vezicom. Ja sam prvo tako koristio, pa kasnije uzeo adapter na KP.

Staju od jeftinijij ploca i ove dve
H610M-HDV/M.2 R2.0
H610M-HVS/M.2 R2.0
i moze da kupi 12100f ili 12400f

Ne znam sto bacate pare na te preskupe itx ploce?
Bela boja, 2x M.2 slot-a za disk-ove, brzi USB, vise komada USB-a, USB-C.
H610M-HDV/M.2 R2.0
H610M-HVS/M.2 R2.0
i moze da kupi 12100f
Ovo je extra, najeftinija opcija, + su same ploce sivkaste [sa sveltom sivom pa se lepo uklapa sa belim kucistem], samo treba biti oprezan, jer:

1. ove kod nas u domacim prodavnicama nemaju M.2 slot nijedan
2. takodje H610M-HDV/M.2 je duza, i nece stati (ako je slika dobra na iponu)
3. izgleda nema na stanju H610M-HVS/M.2 modela kod madjara

Poslednja izmena:
Ova gore Gigabyte Z590i Vision D mi stiže prekosutra pa cu javiti utiske. Imajte na umu da nema HD audio header na ploči, pa se ne može povezati sa audio konektorima na kućištu.
Ploču na stranu, slažem se da je bolje ići na mAtx kućišta, dosta je bolja ponuda ploča a sama mAtx kućišta nisu nužno prevelika.

Edit: cene na KP nemaju veze sa vezom kad su u pitanju procesori i neke ploče - u praksi je sve skuplje za par desetina evra. Npr, 11600kf ima skoro istu cenu kao kod nas u prodavnicama i slično.

Bela boja, 2x M.2 slot-a za disk-ove, brzi USB, vise komada USB-a, USB-C.

Ovo je extra, najeftinija opcija, + su same ploce sivkaste [sa sveltom sivom pa se lepo uklapa sa belim kucistem], samo treba biti oprezan, jer:

1. ove kod nas u domacim prodavnicama nemaju M.2 slot nijedan
2. takodje H610M-HDV/M.2 je duza, i nece stati (ako je slika dobra na iponu)
3. izgleda nema na stanju H610M-HVS/M.2 modela kod madjara
Ako ide na intel, ova najjeftinija opcija dolazi u obzir ali samo R2.0 revizija ploca, jer ona staje u NR200P, i ima M2 slot. Ima kod madjara
H610M-HDV/M.2 R2.0
H610M-HVS/M.2 R2.0

Ja sam vise za Micro ATX, ali pitanje koji kuler staviti u ovaj FSP? Arctic Freezer A35 ne moze, 3mm je veci...

Ja sam vise za Micro ATX, ali pitanje koji kuler staviti u ovaj FSP? Arctic Freezer A35 ne moze, 3mm je veci...
Npr. ono što je sigurno je Mugen 5. Njega ima kod Madjara (~75e). Bolja opcija je Fuma 2 ali samo u Nemačkoj. Sigurno ima još nekih varijanti.

FSP je toliko neznatno veći od NR200 (1.5cm u dužinu i 1cm u visinu) da stvarno ne vidim razloga da se ide na NR200...

Nisam siguran ali mislim da ID-Cooling SE-224-XT staje u FSP...

Poslednja izmena:
Npr. ono što je sigurno je Mugen 5. Njega ima kod Madjara (~75e). Bolja opcija je Fuma 2 ali samo u Nemačkoj. Sigurno ima još nekih varijanti.
Pa to mi je nesto previse novca za cooler, jer ja ne overklokujem nista. A vodeni Arctic mi je isto bacanje para.
Trenutni Artic i30 mi hladi vec 10 godina na istoj pasti, nema da mrdne. :D

Pa to mi je nesto previse novca za cooler, jer ja ne overklokujem nista. A vodeni Arctic mi je isto bacanje para.
Trenutni Artic i30 mi hladi vec 10 godina na istoj pasti, nema da mrdne. :D
Zavisi šta ćeš da hladiš i koliko ti je tišina bitna.

Nazad
Vrh Dno