Šta je novo?

Mikrotik hap lite kao ripiter?

Astmario

Slavan
Učlanjen(a)
03.08.2007
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + LC Power 120
Matična ploča
MSI B450 Mortar
RAM
16Gb Corsair LPX
GPU
6600XT Asus Dual
Storage
Kingston KC2500 1Tb
Zvuk
Audient ID4
PSU
Corsair CS750M
Kućište
BitFenix Phenom mATX
Monitor
Dell U2412M
Miš & tastatura
Logitech G402
Laptop
Dell E5450
Tablet
Kobo Libra 2
Mobilni telefon
Xiaomi 13T
Pristup internetu
  1. ADSL
  2. Mobilni internet
Nisam imao dodira sa Mikrotikom do sada, ne snalazim se da ga pretvorim u ripiter(a i generalno ne petljam oko mreža).
Deo koji funkcioniše:

• Resetovao sam ga na fabrička podešavanja
  • dodao sigurnosni profil sa šifrom postojećeg rutera
  • default wlan sam promenio iz Ap moda u onaj pseudorepeater
  • preko Scan funkcije našao i konektovao se postojeći ruter(i vidim ga u spisku povezanih uređaja na tom ruteru).
  • napravio još 1 virtuelni wlan sa zasebnim SSID-om na kojeg će se kačiti klijenti

Problem je šta dalje, kontam sa je potrebno da se napravi bridge između wlan-a i etherneta/virtuelnog wlana, kao i uključiti DHCP na mikrotiku ali mi to ne polazi za rukom.
Kada odem na bridge, već su svi portovi zasebno bindovani na wlan(iako je resetovan na fabričko), kreiranje novog bridge1 dozvoljava da stavim kao opciju sve portove, ali tu zapravo završi samo ethernet4(koji i ne postoji, ili je reč o wlan portu na uređaju)
Dhcp je navodno uključen za wlan, uključio sam ga i za virtuelni wlan ali nisam dobio ništa tj:
-kačenje na ssid ripitera prolazi autentikaciju ali zabode na obtaining ip address
-ethernet portovi nemaju pristup ruteru/netu.
Ako rucno isključim bridge npr ethernet1 i prebacim na na wlan1 ne dobijam ništa pametno.

Yt tutoriali su od pre koju godinu, interfejs je drugačiji, veći problem što tamo i nema default wlan-a i bridge-a(a ako ih isključim ruteru se jelte logično više ne može pristupiti jer portovi nisu bindovani ni na šta).

Pogledao i u sustini je to isto sto sam i radio. Doduse ne 100% identicno jer kod mene interfejs izgleda nesto drugacije(slike dole) ali je to to. Nakon te procedure dobijam novi SSID na koji mogu da pokusam da se prikacim preko WiFi-a ali ne dobijam IP adresu i takodje prestajem da dobijam IP adresu na LAN portovima, imam samo sent pakete, bez prijema i default 169.254.44 ip adresu koju prijavljuje WIN. Nakon ovoga jedini nacin da pristupim ruteru je restart na fabricko. Kontam da je nesto na nivou bridge/DHCP, ali ne provaljujem sta zeza.

Na slikama nedostaje wlan2 koji se takodje pojavljuje u bridge nakon dodavanja.

Prilozi

• bridge1.png
    bridge1.png
    37.5 KB · Pregleda: 11
  • bridge2.png
    bridge2.png
    55.4 KB · Pregleda: 10
Probaj za početak da postaviš statički IP, da ne moraš da resetuješ ruter.

Interfejs je drugačiji jer mu pristupaš preko nekog browsera, skini winbox pa iz njega podešavaj, biće ti sigurno lakše i jasnije.
Reset na fabričko pa iz početka. Ja praktikujem da pristupam, iz winbox-a, preko mac adrese, prosto da te ne otkači zbog, eventualne, promene/menjanja ip adrese.

Biće da tu nešto grešim, wifi status je dobar, konektovan sam na glavni ruter, svi portovi su bridge-ovani.
Po upustvu bih trebao da u QuickSet-u pod Bridge delom stavim Address aquisition na automatic i ethernet, kada to uradim gubim pristup ruteru i i dalje nema interneta niti pinga ka bilo cemu.
Ako prebacim IP adresu za Bridge rucno sa fabricke 192.168.88.1 na isti opseg mog rutera, npr 192.168.1.200 takodje više ne mogu da mu pristupim ni na novoj ni staroj adresi, bez obzira da li dopunim Gateway i DNS. Danas mozak definitivno ne radi...
EDIT: wirless deo mi zapravo nije toliko ni bitan, cela poenta da je prosledim WiFi signal sa rutera iz druge prostorije na LAN portove i naravno da sve bude u istom mrežnom opsegu kako bi se mašine međusobno videle.

Hoćeš mikrotik-om da uhvatiš wi fi signal sa drugog rutera i proslediš ga na lan portove? Ako je tako, to ti je client podešavanje.

Note: Pišem napamet i sa telefona

Podesi fizički wlan kao station mode
Postavi ga u WAN interface list
Uključi dhcp klijent za njega
Virtual wlan kao ap bridge
Njega i eth portove potrpaj u bridge
DHCP server na bridge
Stavi i statičku IP na bridge iz istog subneta kao dhcp server

p. s. Očekuj prilično skromne brzine WIFIa

@offline71 Pokušaću predložene savete mao kasnije.

@bbK1ng
Postavljen u pseudostation, lepo se kači na glavni ruter
Ovaj deo za wan interfejsom nisam ni video, obratiću pažnju
DHCP klijent je dodat za bridge interfejs, međutim ne dobija ip adresu, status stoji searching.
Vurtuelni jeste postavljen kao AP
Svi portovi su u bridge(dodam u ports ALL i sam sve potrpa ukljucujuci virtuelni wlan)
DHCP server na bridge, zar ne bi trebako da DHCP server bude glavni ruter?

Totalno sam prevideo da je to statički setup. Meni u glavi svo vreme moj user case sa putnim ruterom.
A i bilo je mnogo rano/kasno kad sam pisao :)

Šta je glavni router? Ako je isto MikroTik možda najbolje da postaviš station bridge mode za wlan uplink.

Da li si uspeo da namestiš?
Čitajući sad sve poruke vidim da imaš odvojene ip opsege glavnog rutera (R1) i ovog koji podešavaš (R2) što ti ne treba, ako hoćeš (a napisao si da hoćeš) da R1 bude DHCP server i za klijente koji se kače na R2.

Evo setup mog pomoćnog rutera (garaža) koji je faktički što ti treba, osim što je povezan kablom na glavni ruter.

Ja bih krenuo od nule.
  • Factory reset ali bez učitavanja default conf.
  • Skini WinBox, poveži se na R2 LAN kablom i uđi u conf preko MAC adrese
  • uđi u Interfaces/Intefaces list/List i sa + dodaj LAN i WAN (UPLINK kod mene)
Pa plus da ubaciš wlan interface u WAN listu

1678394384298.png
- na Interface tab na Detect internet podesi otprilike ovako
1678394605968.png

- odradi wireless setup kako si već radio (probaj ovaj station bridge ako je MTk R1)

- napravi bridge i potrpaj sve u bridge (ja ih dodajem jedan po jedan ne liste)
1678395458691.png
- napravi DHCP client na bridge port
1678395055243.png

- Na R1 adresu koju je dobio R2 prebaci u satičku i postavi neku koja nije u DHCP opsegu

Ako nisam nešto usput prevideo svi koji se sad nakače na R2 bi morali da dobiju IP adresu od R1.
U WinBoxu bi trebalo da možeš R2 da pristupiš i preko IP adrese.

U IP/Route List bi trebalo da imaš nešto ovako

1678395539409.png

Mode station-bridge

This mode works only with RouterOS APs and provides support for transparent protocol-independent L2 bridging on the station device. RouterOS AP accepts clients in station-bridge mode when enabled using bridge-mode parameter. In this mode, the AP maintains a forwarding table with information on which MAC addresses are reachable over which station device.

This mode is MikroTik proprietary and cannot be used to connect to other brands of devices.

This mode is safe to use for L2 bridging and is the preferred mode unless there are specific reasons to use station-wds mode. With station-bridge mode, it is not possible to connect to CAPsMAN controlled CAP.

Glavni ruter je neki Huawei od MTS-a, otud pseudobridge station mod, mada zapravo sve podešavam probno kući, ide na sbb-ov ubee kasnije kada provalim proceduru.
Učitao ovaj put bez default config, nakačio se preko mac adrese, podesio sve i i dalje nije hteo, DHCP klijent stoji na searching i vrti u besvest. Nakon toga restartovao i R1 jer sam primetio da se mikrotik vidi kao nakacen, ali nema IP adrese niti naziva, nakon toga je DHCP klijent dobio IP adresu od rutera(doduše net je proradio tek minut-dva nakon toga).

Prilozi

• Capture+_2023-03-09-23-03-41.png
    Capture+_2023-03-09-23-03-41.png
    260.5 KB · Pregleda: 5
Nazad
Vrh Dno