Astmario
Slavan
- Učlanjen(a)
- 03.08.2007
- Poena
- 435
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Ryzen 5600 + LC Power 120
- Matična ploča
- MSI B450 Mortar
- RAM
- 16Gb Corsair LPX
- GPU
- 6600XT Asus Dual
- Storage
- Kingston KC2500 1Tb
- Zvuk
- Audient ID4
- PSU
- Corsair CS750M
- Kućište
- BitFenix Phenom mATX
- Monitor
- Dell U2412M
- Miš & tastatura
- Logitech G402
- Laptop
- Dell E5450
- Tablet
- Kobo Libra 2
- Mobilni telefon
- Xiaomi 13T
- Pristup internetu
- ADSL
- Mobilni internet
Nisam imao dodira sa Mikrotikom do sada, ne snalazim se da ga pretvorim u ripiter(a i generalno ne petljam oko mreža).
Deo koji funkcioniše:
Problem je šta dalje, kontam sa je potrebno da se napravi bridge između wlan-a i etherneta/virtuelnog wlana, kao i uključiti DHCP na mikrotiku ali mi to ne polazi za rukom.
Kada odem na bridge, već su svi portovi zasebno bindovani na wlan(iako je resetovan na fabričko), kreiranje novog bridge1 dozvoljava da stavim kao opciju sve portove, ali tu zapravo završi samo ethernet4(koji i ne postoji, ili je reč o wlan portu na uređaju)
Dhcp je navodno uključen za wlan, uključio sam ga i za virtuelni wlan ali nisam dobio ništa tj:
-kačenje na ssid ripitera prolazi autentikaciju ali zabode na obtaining ip address
-ethernet portovi nemaju pristup ruteru/netu.
Ako rucno isključim bridge npr ethernet1 i prebacim na na wlan1 ne dobijam ništa pametno.
Yt tutoriali su od pre koju godinu, interfejs je drugačiji, veći problem što tamo i nema default wlan-a i bridge-a(a ako ih isključim ruteru se jelte logično više ne može pristupiti jer portovi nisu bindovani ni na šta).
Deo koji funkcioniše:
- Resetovao sam ga na fabrička podešavanja
- dodao sigurnosni profil sa šifrom postojećeg rutera
- default wlan sam promenio iz Ap moda u onaj pseudorepeater
- preko Scan funkcije našao i konektovao se postojeći ruter(i vidim ga u spisku povezanih uređaja na tom ruteru).
- napravio još 1 virtuelni wlan sa zasebnim SSID-om na kojeg će se kačiti klijenti
Problem je šta dalje, kontam sa je potrebno da se napravi bridge između wlan-a i etherneta/virtuelnog wlana, kao i uključiti DHCP na mikrotiku ali mi to ne polazi za rukom.
Kada odem na bridge, već su svi portovi zasebno bindovani na wlan(iako je resetovan na fabričko), kreiranje novog bridge1 dozvoljava da stavim kao opciju sve portove, ali tu zapravo završi samo ethernet4(koji i ne postoji, ili je reč o wlan portu na uređaju)
Dhcp je navodno uključen za wlan, uključio sam ga i za virtuelni wlan ali nisam dobio ništa tj:
-kačenje na ssid ripitera prolazi autentikaciju ali zabode na obtaining ip address
-ethernet portovi nemaju pristup ruteru/netu.
Ako rucno isključim bridge npr ethernet1 i prebacim na na wlan1 ne dobijam ništa pametno.
Yt tutoriali su od pre koju godinu, interfejs je drugačiji, veći problem što tamo i nema default wlan-a i bridge-a(a ako ih isključim ruteru se jelte logično više ne može pristupiti jer portovi nisu bindovani ni na šta).