Tako je, real-world test u telefonu će zavisiti od dosta faktora, ali će brzina (sporost) kartice svakako biti jedan od tih faktora, i to jedan od bitnijih.
Da, ali je i "brzina kartice" relativna stvar i ona će zavisiti od čitača u kome kartica radi ali i od načina na koji se pristupa podacima! Nije sve jedno kako pristupaš kartici, odnosno kako na njoj distribuiraš U/I operacije (lokalizovano ili raštrkano).
U tom smislu, moguće je da će sa nekim telefonima TakeMS C6 imati problema, te da će Kingston C4 raditi bolje, ali smo zato isto tako imali prilike da vidimo i da
sa nekim telefonima Kingston uopšte neće ni raditi. To sigurno nije ekskluzivna krivica Kingstona, ali takve stvari se jednostavno događaju.
Mi možemo da kažemo šta nama zvuči logično i šta ima smisla na osnovu onoga što smo saznali iz naših iskustava i testova, ali ruku na srce zaista je teško bilo šta
tvrditi kada postoji toliko promenljivih parametara. Ja ni za šta ne bih "stavljao glavu na panj". Mislim, od toga smo i počeli...
Na kraju krajeva, cifre kojima sada raspolažemo govore da će Kingston Class 4 češće biti faktor koji će uticati na brži rad (odziv, responsiveness) nasuprot TakeMS Class 6 koji bi bio faktor koji bi uticao na sporiji odziv u odnosu na Kingston, u većini scenarija.
To kaže jedan sintetički test i to samo sa fabričkim fajl sistemom i ko zna kojim veličinama klastera (da li su uopšte i iste). Da li bi smeo da se opkladiš da će obe kartice imati konzistente performanse sa različitim veličinama klastera? :trust: Ja ti tvrdim da neće. Kao i da će TakeMS verovatno imati dosta kraći odziv sa većim klasterom... I ovim ne želim da argumentujem da je neka od ove dve kartice bolja ili gora, već da jednostavno to nije lako proceniti i da je svakako nemoguće pričati uopšteno (UVEK, U SVEMU...)!
Drugo, neverovatno je kako zaboravljaš da kažeš da u tom testu TakeMS ima daleko veći STR upisa naspram Kingstonovog kraćeg odziva, već to trivijalizuješ. A priča je i počela od "brzine transfera" i značaja "klase". A i
kada sam ja govorio o vremenu pristupa i IOPS ti si mi govorio da trabunjam. :wall:
Dok ne budemo imali neke druge cifre, ovo je jedini mogući zaključak. Sve drugo je teorija.
Ne, nego dok TI ne budeš imao druge cifre. I to što ti pričaš je teorija.
Uostalom,
to za kraće vreme pristupa je MOJA teorija za koju si me ti ispljuvao još na početku treda. Međutim, ja još ne vidoh čvrst dokaz da će se to značajnije manifestovati na SVIM telefonima. :trust:
Dok ne budemo imali neke konkretne dokaze, jedini mogući zaključak je "da je sve relativno" i da jedino što lako i zasigurno možemo izmeriti je STR (a njega ti pak sada smatraš irelevantnim iako je on suština "klase").
Tvrdnja oko koje bi smo mogli da se složimo bi eventualno mogla da glasi: "
Kingston C4 radi bolje sa Symbian telefonima od TakeMS C6, osim ako nije u pitanju Nokia kada možda i ne radi uopšte"! :d
I najzad, za korisnike koji neće da se pate testovima, ostaje zaključak da kupovinom TakeMS Class 6 kartice NE DOBIJAJU APSOLUTNO BRŽU karticu od neke Klase 4 (npr. Kingston), kako bi se to dalo pomisliti na osnovu oznake klase.
Sa takvom konstatacijom bih se ja složio još na samom početku i to bez ikakve diskusije. Problem je međutim nastao jer si ti pak ustvrdio da je K-C4 "apsolutno brža" od TMS-C6, a ja ti rekoh da je to nemoguće. A onaj ko se informisao, nema šta drugo da misli o "klasi" nego da je njom garantovan određen minimalan STR upisa, što neki uređaji zahtevaju. Simple as that.
VAŽNO:
Upravo saznah da, prema zvaničnim podacima, USB interkonekcija (preko micro-B konektora) kod Vejva radi u Full-Speed režimu, odnosno na 12Mbps (a ne u High-Speed režimu, tj 480Mbps)! Specifikacija Vejvovog SoC-a (S5PC1x0) sa druge strane navodi da integrisani čitač kartica podržava High-Speed režim, što će reći da je usko grlo sama USB interkonekcija, a ne čitač kartica! :smoke:
To znači da saam telefon vuče podatke sa/na TakeMS kartice(u) upravo tom brzinom (~19MB/s i read i write)! :banana: Ko zna... možda je upravo to i razlog zašto ta razlika u performansama, koju ti spominješ, na Vejvu ne postoji.
Nokia N95 i N82 koriste Symbian 9.2 S60 3rd Ed i OMAP 2420 AP, a u njegovim specifikacijama ne piše da mu SD transiver podržava High-Speed režim.

Daklem, sasvim je moguće da sporiji interfejs čitača u kombinaciji sa Simbianovim retardiranim privju algoritmom teško vari TakeMS kartice klase 6, koje su nasvirane na veliki propusni opseg. SDRAM vs RDRAM?
Ostaje mi još da proverim koliko strimova podržava Vejvova 802.11n Wi-Fi mrežna, odnosno koje brzine prenosa, zato što je to potencijalno najbrži vid komunikacije sa memorijom u telefonu. Jeste malo fantazmogorično da se preko WiFi-a prebaci više od 12MB/s, ali 802.11n u praksi može više od toga pomoću četiri
wide-band strima (600Mbps). Meni je samo neverovatno da mobilni telefon gruva toliko kada mnogi (do duše stariji) mrežni uređaji ne izvlače ni pola od toga, ali
na zvaničnom sajtu tako piše.
Inače, čak i kada bih uspeo da uspostavim 600Mbps Wi-Fi vezu sa telefonom, u obzir bi došlo opet samo strimovanje i kopiranje velikih fajlova jer bi vreme odziva bilo potpuno sahranjeno bežičnom vezom.
Zaključak:
Daklem, Vejv (vrlo verovatno) čita i upisuje na tu karticu brzinom od oko 19MB/s, samo je pitanje koliki su mu baferi i kakvi su mu algoritmi pristupa kartici. Pošto je u pitanju "računarski sistem" koji po definiciji stvari ima UPS, ne vidim razlog da se ekstenzivno ne koristi
write-back keširanje. A sa tolikim RAM-om (256MB) nema razloga da se ne keširaju određene stvari, pa i intrističke slabosti kartice ne dolaze do izražaja.
Po meni sam ja više nego dokazao da neće sve kartice podjednako dobro raditi u svim uređajima, te da možeš nekome preporučiti neku karticu, ali ne i garantovati da neće sa njom imati problema u nekom desetom uređaju. Tu stupaju na scenu sertifikati klasa (kada to uređaj zahteva) i preporuke korisnika konkretnog uređaja.
Eto ja mirne duše mogu da tvrdim da TakeMS C6 radi odlično u Vejvu i da uopšte nije sporija od Kingstona C4, čak naprotiv... Ali isto tako verujem i tebi da si imao problema sa tom karticom u Nokia telefonima i jednom fotoaparatu (nikada u to nisam ni sumnjao). Možemo li sada da se manemo tvrdnji da je bilo koja od ovih jeftinijih (a verovatno i onih najskupljih) kartica APSOLUTNO najbrža u svemu?