Šta je novo?

MicroSD i transfer

Mene baš briga čiji će post biti poslednji, već kakav će zaključak ostati.

A zaključak je da je Kingston brži u svakodnevnoj primeni u mobilnim telefonima (pošto je ovo taj forum). Ti možeš sad da se koprcaš kolko hoćeš, ali brojke to lepo govore.

Ja neću da budem ti da ponavljam jedne te iste (tvoje) skrinšotove, gde se to lepo vidi. A ko zna kako funkcioniše mobilni, koliki su fajlovi thumbnailova, poruka, unosa imenika, beleški itd. može lepo da vidi kako Kingston ODUVAVA tog TakeMS u radu sa tim datotekama.

E sad, ko to ne ume da prepozna ili neće da prizna - good luck - neka kupi TakeMS i nek se davi sa svojim mobilnim. Ja nisam taj :)

Mene baš briga čiji će post biti poslednji, već kakav će zaključak ostati.
Ostaće zahljučak da si ti arogantan, da lupetaš šta stigneš i da ne znaš puno o informatici, a pogotovo o SD karticama.

Daklem, od Kriketa nemojte uzimati savete, jer vas može dovesti u zabludu.

Sa tobom ne vredi pričati... U strahovitom si ego tripu... i jednostavno ne možeš da kažeš "pogrešio sam". Možeš li? :trust:

A zaključak je da je Kingston brži u svakodnevnoj primeni u mobilnim telefonima (pošto je ovo taj forum). Ti možeš sad da se koprcaš kolko hoćeš, ali brojke to lepo govore.
Pa ti bre ni ne znaš šta te brojke govore jer nemaš veze sa ovim stvarima!

Ja neću da budem ti da ponavljam jedne te iste (tvoje) skrinšotove, gde se to lepo vidi. A ko zna kako funkcioniše mobilni, koliki su fajlovi thumbnailova, poruka, unosa imenika, beleški itd. može lepo da vidi kako Kingston ODUVAVA tog TakeMS u radu sa tim datotekama.
Svaki mobilni telefon? :eyebrows: Uvek? :eyebrows: 'Oćemo li opet? Ja mogu da te pustim da praviš budalu od sebe, pitanje je samo hoćeš li...

Kažem ti, ti misliš da nešto znaš, a nemaš pojma. 'Oćeš opet da te demantujem? Mada ne... nećeš se izvući:

... Provereno brža. Bez ikakvih problema je snimala 720p video, a samim tim i reprodukovala. Brzine transfera su mi išle preko 8MB/s
Kingston C4 je bila BRŽA od TakeMS C6, u svakom trenutku.
... predložio bih ti da testiraš dotične kartice i... nadjes situaciju gde je Kingston microsdhc class 4 sporija od Takems c6.
Kingston Class 4:

2d9elc0.jpg

TakeMS Class 6:

2i0fz2g.jpg

E sad, ko to ne ume da prepozna ili neće da prizna - good luck - neka kupi TakeMS i nek se davi sa svojim mobilnim. Ja nisam taj :)
Ne, ti si samo neko ko se izlupeta o nečemu i posle kao nema veze. Reci već jednom "JA NISAM BIO U PRAVU! Postoje situacije u kojima je TakeMS C6 brži od Kingstona C4". Znači, pusti sve drugo... reci "pogrešio sam"! :eyebrows: Reci: "nisam bio u pravu, a bio sam arogantan u svom neznanju"! Reci to!

P.S. Samo da ti nagovestim da te čekam na krivini i da imam keca u rukavu i za to što pokušavaš sada da prodaš, tako da ako nećeš još pokopavanja bolje bi ti bilo da lepo priznaš i iskuliraš ovaj tred. :eyebrows:

Poslednja izmena:
Ma ono, tvoji kečevi u rukavu mogu da budu samo dalja demantovanja samog sebe, što si već dosta puta u ovom tredu uradio, nego mene mrzi da navodim, jer nisi tolko bitan.

Testovi koje si SAM objavio govore svoje. Ako je mobilni aparat ispravan nema razloga da se kartice ne ponašaju kao u tim testovima. Ako test laže, lažeš i ti. Ako te testove ne možemo uzeti za ozbiljno, onda me nisi demantovao.

Daj se dogovori više, jel važe tvoji testovi ili ne?

Ma ono, tvoji kečevi u rukavu mogu da budu samo dalja demantovanja samog sebe, što si već dosta puta u ovom tredu uradio, nego mene mrzi da navodim, jer nisi tolko bitan.
:laugh::laugh::laugh: Koji si ti lik! To sigurno ima neku šifru... ICD-10 Fxx :S:

Testovi koje si SAM objavio govore svoje. Ako je mobilni aparat ispravan nema razloga da se kartice ne ponašaju kao u tim testovima.
Opet lupetaš! Ti bre nemaš pojma!

Inače, ni jedna od ovih kartica nije bila formatirana u mobilnom telefonu. :eyebrows: Nemoj bre više... Nisi svestan koliki si FAIL!

A drugo... Jesi li ti tvrdio da je svaka Kingston C4 kartica UVEK i u SVEMU brža od svake TakeMS C6? Šta je bilo sa tim? Kada sam pokušao da ti kažem da to nije baš tako bio si bezobrazan i arogantan. Gde je sada izvinjenje?!?!? Jesi li pogrešio ili nisi?

P.S. Nisi svestan da ćeš izgubiti ovu raspravu čak i ako se ograničimo samo na mobilni telefon. Opet ću ti dokazati da je u nekim stvarima TakeMS brža. Poenta je daklem u tvojoj aroganciji i neznanju! Ložiš se da nešto znaš a nemaš veze.

Poslednja izmena:
E hvala Bogu da je popio ban vise...

Sta je trenutno najbolje uzeti po pitanju brzine kada su u pitanju MicroSD kartice i gde se preporucuje kupovina? Zanimaju me kartice do 8GB.

Sta je trenutno najbolje uzeti po pitanju brzine kada su u pitanju MicroSD kartice i gde se preporucuje kupovina? Zanimaju me kartice do 8GB.

Kingston class 4, posto je brži, pa potom Take MS class 6. :d:d Proguglaj malo, da proveris gde ima kartica na stanju.

Doslo mi je do ruku par kartica i teram ih kroz crystaldiskmark 5 runova za svaku:
apacer micro class4 8GB read:13.54 write:4.23
nokia 2GB uz E52: read 14.65, write 8.2
kingstone 4GB micro class4: read 14.73 write 8.0
transcend 8GB full sd class 6: read 18.46 write 12.07
transcend identican, kupljen isti dan kao i prethodni: read 16.33 write 10.91

To je pitanje za sobu "Šta da kupim od...", a gde... to ćeš isto morati sam da ispitaš.

Što se tiče "brzine"... definiši brzinu. U mobilnom telefonu yeško da ćeš osetiti ikakvu razliku i najčešće je dovoljna i neka kartica klase 2. Em je u telefonima (zbog uštede energije) najčešće čitač standardne brzine (12,5 MB/s), em telefon ni ne barata sa velikim strimovima. Vejv npr snima 720p HD video brzinom od 1,5 MB/s.

Inače... Transcend u principu isto nije loš, ali je Silicon Power za mene bio baš prijatno iznenađenje.

Doslo mi je do ruku par kartica i teram ih kroz crystaldiskmark 5 runova za svaku:
apacer micro class4 8GB read:13.54 write:4.23
nokia 2GB uz E52: read 14.65, write 8.2
kingstone 4GB micro class4: read 14.73 write 8.0
transcend 8GB full sd class 6: read 18.46 write 12.07
transcend identican, kupljen isti dan kao i prethodni: read 16.33 write 10.91
Meni je ovo najinteresantnije jer se NAND ne klokuje na proizvoljnu frekvenciju kao RAM moduli pa razlika u brzini nastaje ili zbog različitog kontrolera/firmvera, koji je ugrađen, ili zbog nekakvih manje očiglednih odstupanja u organizaciji/radu memorije izazvanih defektima u proizvodnji.

Ja sam sklon da verujem da je u pitanju kontroler/firmver koji proizvođači menjaju u hodu, bez ikakvih najava, i to samo zato što to mogu da shvatim i objasnim. :D

P.S. Sa kojom veličinom fajla si testirao i da li su kartice bile prazne ili popunjene i koliko? :trust:

Poslednja izmena:
50MB, jer mi se zurilo :)
Ostavio sam default 5 runova.
Apacer ganc nov,pazan.
Nokia sa fabrickim *******cijama,zauzeto oko 600MB
Kingstone iz Wave-a ,slobodno mozda 800MB
Prvi Transcend popunjen oko 3GB, drugi pun 90%.

U celu ovu pricu oko testiranja sam usao jer mi je Sandisk micro class4 star oko 2 godine koji sam koristio u N82 prilikom prebacivanja u Wave pravio probleme. Sav 720p video je bio pomeren u odnosu na ton, dok na slabijim rezolucijama nije bilo problema. Nisam terao benchmarke na njemu, bio sam u frci da prodam n82... pa sam dao i tu sandisk karticu sa njim jer me je zezala.
Sada sam probao i Apacer, i Kingstone i sve lepo radi. Neki gremlini su u tom Sandisku bili...ali je za n82 sasvim dobra.

edit: kontam da nisam testirao u jednakim uslovima, tj kartice su bile razlicito popunjenje, ali ovo nije bio ozbiljan test vec samo da vidim neke trendove :)

Poslednja izmena:
50MB, jer mi se zurilo :)
OK... čisto da znamo. Primetio sam da 50MB test daje nešto lošije STR rezultate.

Prvi Transcend popunjen oko 3GB, drugi pun 90%.
Znam da to može da utiče na rezultat, ali se pitam koliko. :trust: 'Ajde jednom kad' budeš imao vremena dupliraj te podatke na prvoj kartici ili je već nekako popuni do istih tih 90%, pa ponovo testiraj. Interesanto bi bilo videti koliku razliku može da napravi zauzeće.

U celu ovu pricu oko testiranja sam usao jer mi je Sandisk micro class4 star oko 2 godine koji sam koristio u N82 prilikom prebacivanja u Wave pravio probleme. Sav 720p video je bio pomeren u odnosu na ton, dok na slabijim rezolucijama nije bilo problema. Nisam terao benchmarke na njemu, bio sam u frci da prodam n82... pa sam dao i tu sandisk karticu sa njim jer me je zezala.
Sada sam probao i Apacer, i Kingstone i sve lepo radi. Neki gremlini su u tom Sandisku bili...ali je za n82 sasvim dobra.
Nda... dešava se.

edit: kontam da nisam testirao u jednakim uslovima, tj kartice su bile razlicito popunjenje, ali ovo nije bio ozbiljan test vec samo da vidim neke trendove :)
Ma odlično... da je bolje ne bi valjalo. :)

Evo probao sam sporiji transcend potpuno prazan i formatiran: read 16.5 write 10.2. Nije do popunjenosti izgleda.

^ Nema dileme onda... Drugi kontroler. Toliko o tome da su sve kartice jednog proizvođača iste. :S:

BTW, evaluacija performansi NAND memorija uopšte nije jednostavna i dok jedna kartica briljira u većini testova, u određenom aspektu može toliko da podbacuje da ne može da ponese ni oznaku "Class 4" ili koju već.

Kingston kartice su generalno ok, ali ako vam je za neki uređaj potrebna kartica recimo klase 6 (nemojte mnogo da mudrujete) uzmite karticu klase 6. Jeste da ni to nije garant da nećete mati nikakvih problema, ali ste barem šanse za to značajno redukovali.

^ Nema dileme onda... Drugi kontroler. Toliko o tome da su sve kartice jednog proizvođača iste. :S:
Zamisli - NISU iste!!! :zgran:
Pa kako je tako nesto moguce!?! :mad:

:):D:p

2 FTN:
TakeMS Class 6... imas u Win Win-u/Emmi-ju, 8GB.
Da ne lupas mnogo glavom, proveren izbor - brza je od Kinngstona klase 4 (i to ume poprilicno brza da bude - screenovi sve govore), jedino ne znamo kako se nosi sa Transcend-om klase 6... a to bi svi voleli da ustanovimo.

A mislim da kod nas nista drugo u klasi 6 i ne moze da se nadje...

Upravo se moj 'bledi' wave ponovio jednom class4 16GB karticom!
read 16.74 write 9.02 ye!!!
U pitanju je Kingstone i to igrom slucaja. Odem u Mercator da uzmem Apacer 16GB class4 za 3090din i prodaju poslednju upravo ispred mene .... Ja onako,malo, pop....m i predjem prekoputa u omrznuti CT i izujem se 4599 din za ovaj kingstone iste klase. Cista pljacka, ali ajde bar joj je write pristojan.

Upravo se moj 'bledi' wave ponovio jednom class4 16GB karticom!
read 16.74 write 9.02 ye!!!
Znači to su te performanse, kao i kod 8GB modela... Vrlo slično. (BTW, TakeMS Class 6: read >19, write >17 :eyebrows:)

U pitanju je Kingstone i to igrom slucaja. Odem u Mercator da uzmem Apacer 16GB class4 za 3090din i prodaju poslednju upravo ispred mene .... Ja onako,malo, pop....m i predjem prekoputa u omrznuti CT i izujem se 4599 din za ovaj kingstone iste klase. Cista pljacka, ali ajde bar joj je write pristojan.
Pa što bre ne uze Silicon Power ili Transcend? Odlične su, a vidim da se uglavnom one kod nas i prodaju... valjda zbog dobre cene, il' šta znam.

Poslednja izmena:
Zato sto u NS nisam bas uspeo naci od 16GB class 6 nista. Pin bas radi transcend ali imaju samo 16GB class 2. Ponuda class4 je minimalna. Sto se kaze to su samo pare i zaboravicu na njih ubrzo. Sada se bavim proucavanjem uticaja pojedinih sazvezdja na moje zivce (u prevodu: vadjenja baterije na samoled wave-a)...
p.s. shit life

Juce videh neki prospekt u novinama, Big Bang radnja u Uscu ima akciju... izmedju ostalog, nekoliko SanDisk proizvoda je na njoj, a medj' njima i microSD kartice.
2GB je 699, 4GB 899, a 8GB sasvim solidnih 1.799 dinara.

Jedino sto se ne navodi koja klasa je u pitanju, niti je to ispisano na slicici same kartice... ali eto, cisto da znate, ako nekome zatreba.
Dobra je cifra, za "brand" name.

Juce videh neki prospekt u novinama, Big Bang radnja u Uscu ima akciju... izmedju ostalog, nekoliko SanDisk proizvoda je na njoj, a medj' njima i microSD kartice.
2GB je 699, 4GB 899, a 8GB sasvim solidnih 1.799 dinara.

Jedino sto se ne navodi koja klasa je u pitanju, niti je to ispisano na slicici same kartice... ali eto, cisto da znate, ako nekome zatreba.
Dobra je cifra, za "brand" name.
Ja mislim da su te SanDisk kartice klase 2, a one i nisu baš nešto. Čak ima i jako puno primera nekompatibilnosti tih kartica sa raznim uređajima (uglavnom foto-aparatima i kamerama).

Pa što bre ne uze Silicon Power ili Transcend? Odlične su, a vidim da se uglavnom one kod nas i prodaju... valjda zbog dobre cene, il' šta znam.
Zato što je Kingston proveren, upravo u tvojim testovima.

Dokazano brži od TakeMS Class 6 u svakodnevnoj primeni :)

Nema 16GB micro class 6 nikakva da se nadje u Srbiji.

Ja mislim da su te SanDisk kartice klase 2, a one i nisu baš nešto. Čak ima i jako puno primera nekompatibilnosti tih kartica sa raznim uređajima (uglavnom foto-aparatima i kamerama).
Ne'am pojma, ja samo da prenesem ono sto sam video :)

P.S. Evo ga i ovaj povratnik sa sedmodnevnog odmora na Golom otoku... kako se vratio, odma' je krenuo da prica svoju staru pricu.
Doduse, sad je u malo izmenjenom obliku - vise nije "uvek i u svemu brzi" Kingston... trebalo mu je samo 15-ak strana da to utuvi u glavu :wall:

Poslednja izmena od urednika:
Da, brži je uglavnom u mobilnim telefonima. Tebi to i dalje nije jasno :)

U Telefonu je razlika neznatna (pritom si rekao da Kingston nisi ni formatirao u njemu al nema veze).

Znači Kingston Class 4 je u 5 stavki koje su najčešće u svakodnevnoj upotrebi brži od Take MS C6 i to je nepobitno.

Poshto nema od 16gb class6 ni takems ni kingstone... onda cu lepo pazariti kingstone 16gb class4 :)

Teach, pametno. Class 6 i više su ionako namenjene profesionalnim fotoaparatima, kamerama.

Mobilni ne mogu da iskoriste brzinu Class 6 (kad radi kako treba), a ne ova funjava TakeMS koja je sporija i od Class 4 u većini testova.

Poslednja izmena:
Poshto nema od 16gb class6 ni takems ni kingstone... onda cu lepo pazariti kingstone 16gb class4 :)
Sta ces kada nema klase 6 kod nas nigde :)

Mada, sad videh da ima i Apacer-a od 16 giga u klasi 4 u nekim radnjama... mozda bi bilo bolje to uzeti, verujem da bi i on oprao patos sa ovom boranijom od Kingstona, bas kako je "no name" TakeMS to uradio u velikom stilu.

to nisu rezultati iz telefona nego iz čitača. U Telefonu je razlika neznatna (pritom si rekao da Kingston nisi ni formatirao u njemu al nema veze).
Tebi izgleda nije bilo dovoljno 7 dana? :trust:

Što se teme tiče, u Samsung Vejv telefonu je razlika 9 vs 7 u korist TakeMS-a klase 6. Ma i da je razlika samo 1 MB/s, ona postoji... Drugo je pitanje da li se to oseti i koliko, a i nije pogrešno pretpostaviti da bi u različitim telefonima i rezultati bili različiti, ali gotovo izvesno uvek u korist TakeMS kada je u pitanju sekvencijalni upis i transfer većih fajlova.

Mi i nismo sporili oko toga koja je kartica bolja kupovina, već oko tvoje arogantne tvrdnje da je "K-C4 uvek i u svemu brži od TMS-C6", te da su oznake klasa nešto bezveze što može da napiše ko i gde hoće, a sve to uopšte nije tačno!

Znači Kingston Class 4 je u 5 stavki koje su najčešće u svakodnevnoj upotrebi brži od Take MS C6 i to je nepobitno. Žao mi je ali sam si to dokazao :)
Kojih 5 stavki? Šta se to najčešće koristi u svakodnevnoj upotrebi? Ko je to i gde definisao? Na osnovu čega ti to tvrdiš? :trust: Opet pričaš napamet. :wall:

Sve su to samo pretpostavke... Time se uopšte nismo bavili i niko tu ništa nije dokazao.

Da li ti uopšte znaš kako koji (mobilni) operativni sistem generiše tambnejlove (pomoću koje biblioteke) i kako indeksira kontakte? Da li nešto od toga kešira u RAM i kakav je uopšte access patern u "svakodnevnoj upotrebi"? :trust:

Sa 5Mpx/HD kamerom retko koji multimedijalni fajl ima ispod 1MB, a 720p klipovi od 1 minut imaju skoro 100MB. Cela diskusija je i počela od "brzine transfera", za koji si se ti hvalio da ti je sa K-C4 išao "i preko 8 MB/s". Činjenica je da TMS-C6 ima veću "brzinu transfera" (što sam i dokazao), a kada sam pokušao da ti objasnim da stvari nisu tako jednostavne ti si mi rekao da trabunjam i da se bavim "tehnološkom masturbacijom"... Daklem, zamolio bih te da sada ti ne činiš to. :eyebrows:

Nazad
Vrh Dno