Šta je novo?

MicroSD i transfer

Mobilni ne mogu da iskoriste brzinu Class 6 (kad radi kako treba)...
U većini slučajeva je tako, ali se ne bih usudio da tvrdim da ne postoji ni jedan telefon, ili da neće uskoro postojati, čiji ugrađeni čital ne podržava "high-speed" režim rada, makar i samo kada je telefon povezan za komp kao "mass-storage".

a ne ova funjava TakeMS koja je sporija i od Class 4 u većini testova.
Kojih testova? sceptic:

Poslednja izmena od urednika:
Wave (drugim recima - isto sto i Galaxy S), 59 sekundi snimka, nesto preko 90MB.
Snimano po danu.

Da li zbog tog mraka sto si pomenuo ili cega li je vec, ali 90 mega za 3 minuta i 40 sekundi, za 720p snimak, se granici sa nemogucim...

GalaxyS@720p, 3'40'' = 90MB. nisam doduse snimao pri razlicitim osvetljenjima vec samo jednom (u klubu - citaj: skoro mrak), pa je fajl toliki ispao.
Hmmm... Zanimljivo. Pošto je isti hardver u pitanju sigurno je do kodeka. 'Ajde ako te ne mrzi okači negde klip od par sekundi pa da vidimo koji je kodek u pitanju. Koja je ekstenzija rezultujućeg fajla?

BTW, u podešavanjima kamere postoji i izbor kvaliteta, odnosno stepena kompresije snimka: Normalan, Dobar i Superfino. Pri 1280x720@30fps i podešenim kvalitetom na "Normalan" 10 sekundi na Vejvu daje fajl od 10MB, a pri podešavanju "Superfino" 10 sekundi videa zauzima 16MB. Daklem ~1MB/s, odnosno 1,6MB/s. Ja uvek držim na "Superfino" te mi 1 minut zauzme skoro 100MB.

Interesantni podaci... Bilo kako bilo, nije teško na novijem telefonu generisati fajl od preko 100MB.

Meni je 720p minut isto oko 90 MB na Galaxy-ju.

Wave (drugim recima - isto sto i Galaxy S), 59 sekundi snimka, nesto preko 90MB.
To ti pričam. :)

Snimano po danu.

Da li zbog tog mraka sto si pomenuo ili cega li je vec, ali 90 mega za 3 minuta i 40 sekundi, za 720p snimak, se granici sa nemogucim...
Sada sam baš ušao u klonju i snimio 10 sekundi mraka! :D Mrak i tišina... 1280x720@30fps, kvalitet "Superfino": 7MB :D Znači, ~0,7MB/s odnosno 42MB za minut. Posle sam ponovio eksperiment ali u još većoj tišini i sa prstom preko senzora, da ne bi slučajno registrovao ni najmanji tračak svetla (lampica na bojleru, odsijaj od ekrana, itd) i dobio 8MB za ceo minut. :p

Znači, 3 minuta i 40 sekundi (220 sek.) ništavila, zauzima oko 30MB. :p A ako se nedajbože vidi makar i neka lampica u mraku, pa još i mrdaš telefon, ode takav snimak na 154MB. :D

P.S. A da se sada uozbiljimo? :d

blah, my bad..

bila mi je kamera podesena na 720p, ali posto sam flesnuo offical fw, podesavanja mi je resetovao. evo tek sam vidim da je to ustvari 480p sto sam snimao :S:

edit:
u 720p (dobro osvetljeno :)), 30sec = 45MB, sto otprilike ulazi u matematiku 1min = 90MB :D

Poslednja izmena:
Pa ok... I ja sam svojevremeno računao da je strim tu negde oko 1,5 MB/s, što bi na 3 minuta i 40 sekundi rezultovalo fajlom od 330MB.

Da se razumemo... Meni Vejv radi korektno i sa jednom i sa drugom karticom (Kingston do duše nisam ekstenzivno testirao sa HD videom), ali kada je u pitanju kopiranje na karticu fajlova >200MB... Kingston C4 ima prosek od oko 6,6 MB/s, a TakeMS C6 oko 8,5 MB/s (daklem Kingston C4 je 29% sporiji). :eyebrows: Da li to govori i šta govori o sposobnosti kartica da u svakom trenutku prihvate strim od 6MB/s ne znam, ali sam siguran da postoji razlog što je jedna sertifikovana kao "klasa 6" a ova druga kao "klasa 4". :smoke:

Poslednja izmena:
Kojih testova? sceptic:
Pa onih koje si objavio pre nekoliko stranica, CrystalDiskMark ili šta već.

Ako zanemarimo STR transfer velikih fajlova na karticu, Kingston je svuda brži, ili nebitno sporiji s obzirom da je niže klase (razlika ~2%).

I to sve u čitaču, koji nema veze sa mobilnim telefonom, za koji si napisao da je čak i ta STR razlika 6,6MB/s naspram 7,5MB/s.

Zaključismo da u svakodnevnoj upotrebi, korisnik ~100 puta dnevno ulazi u imenik, poruke (iščitavanje/pisanje malih fajlova), galeriju (generisanje thumbnailova, isto pisanje/čitanje malih fajlova), beleške itd. u čemu je Kingston u tim testovima brži između 30-50% (po sećanju), pa kad sabereš sve te primene (vrlo često) i STR upis velikih fajlova na karticu (relativno retko), može se sračunati da je Kingston overall brži.

E sad, mi govorimo o sadašnjim mobilnim telefonima i sadašnjim karticama. To što će eventualno biti u budućnosti, o tom potom. No čak i tada će Kingston C4 biti brži od TakeMS C6 u baratanju manjim fajlovima, što je 99% svakodnevne primene.

Ako ponoviš te testove kroz mobilni (umesto kroz čitač), pa pokažeš rezultate, možda i bude razlike u odnosu na rezultate čitača (mislim na relativne a ne na apsolutne vrednosti). Relativno se već pokazalo da je i u tom STR, TakeMS mnogo manje brži u mobilnom nego u čitaču (a rekao si da nisi formatirao Kingston u telefonu, što ajde ne smatram za neku prevaru, jer je kartica najverovatnije fabrički formatirana onako kako i treba).

Znači taj čuveni STR upis od 17MB/s, u tom telefonu nema šanse da izvučeš tako da je taj rezultat praktično irelevantan za svakodnevnu primenu. Mnogo su relevatniji oni ostali rezultati, gde je Kingston po pravilu brži, iako je niže klase.

2n01zx5.jpg
2z4cl6d.jpg

Znači svakodnevna primena su ove cifre. Doduše iz čitača, ali i tu je Kingston brži, a tamo gde je sporiji to je relativno malo (razlika ~2%) u odnosu na ovo gde je brži (relativno dosta brži)

512k upis: 2 naspram 1,1 (90% brži)
4k čitanje: 4,12 naspram 3,7 (više od 10% brži)
4k upis: 0,062 naspram 0,011 (5 puta brži)
4k QD32 čitanje: 4,576 naspram 3,55 (~21% brži)
4k QD32 upis: 0,066 naspram 0,018 (3,66 puta brži)

Klasa 6 bi trebalo da bude apsolutno brža u svemu ako se ne varam. To je razlog zašto ljudi kupuju klasu 6, jer misle da kupuju apsolutno bržu karticu, a pokazalo se da nije tako, bar ne u slučaju ove dve kartice.

Poslednja izmena:
Pa onih koje si objavio pre nekoliko stranica, CrystalDiskMark ili šta već.
Ti testovi nemaju veze sa primenom u mobilnom telefonu. Ni sa access paternom, ni sa čitačem, ni sa firmverom telefona.

Ako zanemarimo STR transfer velikih fajlova na karticu, Kingston je svuda brži, ili nebitno sporiji s obzirom da je niže klase (razlika ~2%).
A zašto bi smo to zanemarili?!?! :trust: Pa kada 1 minut videa zauzima 90MB zašto bih se bavio testom sa fajlovima od po 4KB? :S:

I to sve u čitaču, koji nema veze sa mobilnim telefonom, za koji si napisao da je čak i ta STR razlika 6,6MB/s naspram 7,5MB/s.
Ne, ne, ne... TakeMS je na Vejvu imao prosek 8,5 MB/s sa velikim fajlovima. Na manjem fajlu je valjda bilo 7,4. Ma neka je razlika i 1 MB/s... Neka je i zanemarljiva. Tvrdio si da je Kingston UVEK i u SVEMU brži, a nije! Kraj priče!

Zaključismo da u svakodnevnoj upotrebi, korisnik ~100 puta dnevno ulazi u imenik, poruke (iščitavanje/pisanje malih fajlova), galeriju (generisanje thumbnailova, isto pisanje/čitanje malih fajlova), beleške itd.
Opet pričaš napamet! Ti ni ne znaš kako rade te funkcije i algoritmi koji generišu tambnejlove i keširaju poruke. Pičaš napamet. Izvlačiš se nakakvim teorijama i hipotezama koje nemaju veze sa realnošću. I to tvrdim sa velikom sigurnošću!

u čemu je Kingston u tim testovima brži između 30-50% (po sećanju), pa kad sabereš sve te primene (vrlo često) i upis velikih fajlova na karticu (relativno retko), može se sračunati da je Kingston overall brži.
Samo u nekoj tvojoj teoriji. Ja bih svakako mogao da nađem embedovanu aplikaciju u kojoj bi taj Kingston bio dosta brži, ali sumnjam da je to ikako moguće registrovati na većini mobilnih telefona. Realno!

E sad, mi govorimo o sadašnjim mobilnim telefonima i sadašnjim karticama. To što će eventualno biti u budućnosti, o tom potom.
A ti tvrdiš da će razultati uvek biti isti na SVIM mobilnim telefonima, te da ni jedan mobilni nema SDHC čitač koji podržava "high-speed" ili da će svaki čitač podjednako dobro raditi sa svakom karticom?!?! :trust:

No čak i tada će Kingston C4 biti brži od TakeMS C6 u baratanju manjim fajlovima, što je 99% svakodnevne primene.
Spekulišeš! Dokaži svoju tvrdnju! Ja ih imam obe u rukama i kažem ti da se razlika ne oseća. Tambnejlovi se (barem kod ove Bade) generišu pri prvom pristupu galeriji i posle su negde keširani, a i vreme njihovog generisanja je jako kratko sa obe kartice. Znači spekulišeš, tj pričaš napamet!

Ako ponoviš te testove kroz mobilni (umesto kroz čitač), pa pokažeš rezultate, možda i bude razlike u odnosu na rezultate čitača (mislim na relativne a ne na apsolutne vrednosti). Relativno se već pokazalo da je i u tom STR, TakeMS mnogo manje brži u mobilnom nego u čitaču (a rekao si da nisi formatirao Kingston u telefonu, što ajde ne smatram za neku prevaru, jer je kartica najverovatnije fabrički formatirana onako kako i treba).
Ni jednu od ove dve kartice nisam formatirao u telefonu. Daklem, ni Kingston ni TakeMS. U mobilnom je razlika ~ 1-2 MB/s pri upisu većih fajlova (namerno sam konzervativan sa razlikom, a TMS je često gruvao i 9MB/s, al' ja pričam o izmerenom proseku).

Znači taj čuveni STR upis od 17MB/s, u tom telefonu nema šanse da izvučeš tako da je taj rezultat praktično irelevantan za svakodnevnu primenu. Mnogo su relevatniji oni ostali rezultati, gde je Kingston po pravilu brži, iako je niže klase.
To da je Kingston brži u radu sa sitnim fajlovima jeste. Ali opet ti rezultati su iz sintetike i to je mereno na ovom USB čitaču a ne u telefonu... Pitanje je kakav je access patern samog softvera u mobilnom telefonu i koliko se ta prednost Kingstona oseti. Ja ti kažem da na Vejvu razlike nema, ili je barem nemerljiva golim okom.

Znači svakodnevna primena su ove cifre. Doduše iz čitača, ali i tu je Kingston brži, a tamo gde je sporiji to je relativno malo u odnosu na ovo gde je brži (relativno dosta brži)
Odluči se više, da li gledamo rezultate na čitaču ili na telefonu. 'Ajde onda da batalimo čitač i da pokušamo da merimo performanse samo kroz telefon. Ali da bi test bio validan moramo da merimo na nekoliko različitih telefona.

Poenta je da se Kingstonov veci IOPS ne oseća u realnosti na (mom) mobilnom telefonu (možda se oseća na fotoaparatu kao što si ti sugerisao), a TakeMS ima osetno veći STR pri upisu. Ipak... Da li ću 1GB kopirati na telefon za 20-ak sekundi brže ili sporije je prilično irelevanto, složićete se svi, osim ako nisam neki filmski heroj ala Džejms Bond, Itan Hant ili Džejson Born. :D

Mislim, da ne palamudimo više... TakeMS C6 je u nečemu brži, u nečemu sporiji, ali ništa od toga nije vredno ovolika halabuke. Ubio si tred. Iskuliraj. :smoke:

Poslednja izmena:
Ja gledam rezultate koje si ti objavio i u kojem je Kingston relativno brža kartica u svakodnevnoj primeni. Znači bez špekulisanja - na osnovu cifara koje si objavio.

I na kraju, uspeo si da prevališ preko "usana" da TakeMS Class 6 nije apsolutno brži, štaviše, da je verovatno relativno sporiji u svakodnevnoj primeni. A ljudi kad kupuju Klasu 6 misle da dobijaju apsolutno bržu karticu - u svemu. Što, opet ponavljam, dokazano nije istina.

I hajde ponovi te testove kroz mobilni da vidimo cifre. To što ti misliš da se "ne oseća" itd. to nema veze, jer možda ti ne osećaš jer ti je galerija relativno mala, ili imenik, ili inbox. Ne možeš ni da osetiš delić sekunde u jednom merenju. Ali kad bi sabrao te "neosetne" razlike i podelio ih sa brojem njihovih ponavljanja (znači koliko puta godišnje uđeš u imenik, galeriju, inbox itd), razlika bi bila itekako "osetna".

Odnosno kada bi te "neosetne" razlike pomnožio sa brojem njihovih ponavljanja pa rezultate uporedio, itekako bi video da se radi o minutima.

P.S. I da, nema potrebe da svaki put citiraš post na koji odgovaraš, posebno ako se nalazi direktno iznad. Samo činiš diskusiju nepreglednom.

Poslednja izmena:
Ja gledam rezultate koje si ti objavio i u kojem je Kingston relativno brža kartica u svakodnevnoj primeni. Znači bez špekulisanja - na osnovu cifara koje si objavio.
... predložio bih ti da testiraš dotične kartice i... nadjes situaciju gde je Kingston microsdhc class 4 sporija od Takems c6.
Kingston Class 4:

2d9elc0.jpg

TakeMS Class 6:

2i0fz2g.jpg

Kada je u pitanju STR write na mobilnom telefonu situacija je 6,6 vs 8,5 za TakeMS. neka je i 6,6 vs 7,4 opet je TakeMS brži u upisu. A na današnjim telefonima uglavnom i radiš sa (multimedijalnim) fajlovima >1MB...

I na kraju, uspeo si da prevališ preko "usana" da TakeMS Class 6 nije apsolutno brži, štaviše, da je verovatno relativno sporiji u svakodnevnoj primeni. A ljudi kad kupuju Klasu 6 misle da dobijaju apsolutno bržu karticu - u svemu. Što, opet ponavljam, dokazano nije istina.
Ja nikada nisam ni tvrdio da je i jedna kartica APSOLUTNO brža od neke druge U SVEMU. Takav isključivizam i arogancija su tvoj zaštitni znak. Nemoj sada da obrćeš stvari. Ti si bio isključiv u tome da je K-C4 UVEK i U SVEMU brži od TakeMS C6, dok sam ja pokušavao da ti objasnim da ne možeš tako da gledaš i da je veliko pitanje da li će svaka K-C4 kartica uvek odgovoriti na tehničke zahteve koje postavlja "Class 6" sertifikacija, te da sigurno nije UVEK i U SVEMU K-C4 brži od TMS-C6.

Daklem, sada prilično relativizuješ svoje tvrdnje i pokušavaš da obrneš stvari... Ja nikada nisam tvrdio da je TMS-C6 u svemu brža od K-C4, već da K-C4 NIJE u svemu i uvek brži od TMS-C6.

I hajde ponovi te testove kroz mobilni da vidimo cifre. To što ti misliš da se "ne oseća" itd. to nema veze, jer možda ti ne osećaš jer ti je galerija relativno mala, ili imenik, ili inbox.
U galeriji ima preko 400 fotografija (2MB svaka) i 70-ak video klipova (do duše izdvojeni su u poseban folder). Imenik je smešten u memoriju telefona, a inače ima 150 vrlo detaljnih elektronskih vizit karti.

Galerija uopšte nije mala i svaki put se otvara trenutno, osim posle restarta telefona kada se lepo vidi kako generiše tambnejlove, što traje par sekundi na obe kartice. Daklem nisi u pravu... Praksa to pokazuje!

Ne možeš ni da osetiš delić sekunde u jednom merenju. Ali kad bi sabrao te "neosetne" razlike i podelio ih sa brojem njihovih ponavljanja (znači koliko puta godišnje uđeš u imenik, galeriju, inbox itd), razlika bi bila itekako "osetna".

Odnosno kada bi te "neosetne" razlike pomnožio sa brojem njihovih ponavljanja pa rezultate uporedio, itekako bi video da se radi o minutima.
Fantaziraš! Bio bi ti u pravu da softver telefona (OS) ne kešira te podatke, tako da ništa od te tvoje teorije...

Neozbiljno je pričati tako napamet i davati samouverene izjave o nečemu sa čim nemaš blage veze. Ili si sada odjednom i developer mobilnih platformi? :trust:

P.S. I da, nema potrebe da svaki put citiraš post na koji odgovaraš, posebno ako se nalazi direktno iznad. Samo činiš diskusiju nepreglednom.
Lakše mi je da ti odgovorim na svaku stavku ponaosob. Jeste da tred postaje "čaršav", ali je po meni lakše ispratiti repliku.

Poslednja izmena:
Ti relativizuješ spominjući nekakve "algoritme" za generisanje thumbnailova i slično, što APSOLUTNO nema veze sa brzinom upisa/čitanja sa/na karticu.

Znači algoritam je softverski deo koji se nalazi u firmwareu telefona i nema nikakve veze sa karticom, niti može da utiče na NJENU brzinu. Može da utiče na brzinu telefona, ali mi ovde pričamo o katicama.

I ništa ja ne fantaziram.

Recimo Nokia N95, i uopte ta serija, ima galeriju koja je u vidu nekakvog karusela, gde za svaku fotku postoje tri thumbnaila - mali, srednji i veliki. Za svaki od njih postoji poseban fajl na kartici.

Kada ti vrtiš galeriju, svaki od tih thumbnailova se iščitava kako se krećeš po galeriji (i po potrebi generišu novi). Kako na ekranu ima po 5 ili 7 thumbnailova u svakom trenutku kretanja kroz galeriju, znači da telefon u svakom trenutku iščitava ili generiše po (najmanje) 5 ili 7 fajlova. Pomnoži to sa razlikom u brzini čitanja malih fajlova pa ćeš dobiti osetnu razliku u brzini.

Štaviše, toliko osetnu da se može i fizički videti (osetiti kako ti to kažeš). Nema veze što su keširane, treba to iščitati, i kako se krećeš po galeriji, to neposredno utiče na brzinu kretanja. Znači što je brža kartica, to će ti se brže iscrtavati thumbnailovi te ćeš se brže moći kretati kroz galeriju (osim ako ti ne smeta da gledaš generičke ikone bez thumbnailova, dok "vrtiš" galeriju).

Eto tu se na primer "oseća" brzina Kingstona, a verujem i "sporost" TakeMS u toj primeni. Štaviše svedočio sam kako je galerija na N95 sa Kingstonom bila mnogo brža za kretanje od one na N82 sa TakeMS.

Sad ti opet relativizuj CIFRE koje si objavio, ali to ih neće poništiti.

Na kraju, hajde kad već imaš kartice ubaci ih na telefon pa izmeri. Ako ništa drugo dobićemo podatke za taj telefon.

P.S. 400 fotografija je ništa. Ja sam na Nokiji N95 imao i po 1000+ fotki. plus video klipovi

Poslednja izmena:
Ti relativizuješ spominjući nekakve "algoritme" za generisanje thumbnailova i slično, što APSOLUTNO nema veze sa brzinom upisa/čitanja sa/na karticu.

Znači algoritam je softverski deo koji se nalazi u firmwareu telefona i nema nikakve veze sa karticom, niti može da utiče na NJENU brzinu. Može da utiče na brzinu telefona, ali mi ovde pričamo o katicama.
Vidi se da ne vladaš materijom... Hajde da pokušam da ti objasnim. Ali stvarno... Najiskrenije!

Vreme za koje će se izvršiti neka operacija zavisi od više faktora. To vreme je ono što mi percipiramo kao "brzinu" uređaja odnosno brzinu neke operacije. Elem... Kada je upitanju generisanje tambnejlova, to zavisi od brzine procesora, brzine operativne memorije, optimizovanosti programske funkcije koja to izvršava, odnosno implementiranog algoritma, ali i brzine medijuma na kome se nalaze podaci (slike). E sada...

Ako poređenje vršimo na istom telefonu, neke od tih parametara možemo izbaciti (brzina CPU-a, RAM-a, itd), te nam ostaje razlika u brzini kartica, ali ne samo to... Moramo uzeti u obzir algoritam, tj funkciju, koja generiše te tambnejlove, odnosno način na koji je ona implementirana. Objašnjenje sledi...

I ništa ja ne fantaziram.

Recimo Nokia N95, i uopte ta serija, ima galeriju koja je u vidu nekakvog karusela, gde za svaku fotku postoje tri thumbnaila - mali, srednji i veliki. Za svaki od njih postoji poseban fajl na kartici.
Da... to je Symbian fora. I moja Nokia 6210 Classic isto generiše poseban tambnejl fajl za svaku sliku u galeriji čiji se privju generiše (čim kreneš da je izlistaš) i to je ogavno sporo, čak i sa mojom starom 2GB Kingston karticom koja je izgleda SLC i izuva obe ove (8GB) koje smo ovde testirali. Međutim, to nije tako na Vejvu, a i siguran sam na većini novijih telefona (Android, WM...).

Kada ti vrtiš galeriju, svaki od tih thumbnailova se iščitava kako se krećeš po galeriji (i po potrebi generišu novi). Kako na ekranu ima po 5 ili 7 thumbnailova u svakom trenutku kretanja kroz galeriju, znači da telefon u svakom trenutku iščitava ili generiše po (najmanje) 5 ili 7 fajlova. Pomnoži to sa razlikom u brzini čitanja malih fajlova pa ćeš dobiti osetnu razliku u brzini.
Jeste. Mogu baš da probam to sa obe kartice u mojoj Nokiji, ali se u principu slažem da su dobre šanse da TakeMS tu glavi. Mada ni ne mora to da bude tako strašno kao što je implicirano sintetičkim testovima. Bilo kako bilo, to softversko rešenje je užasno glupo i glavi čak i na najbržim karticama.

Neka bude i da TakeMS gubi taj test (mada treba probati), opet... to nije isto tako rešeno i na svakom drugom telefonu. Verujem da Vejv konkretno generiše jedan veliki fajl (kao ACDSee ili Gwenview) i da ga možda čak i drži u RAM-u, zato što je otvaranje galerije i skrolovanje kroz nju apsolutno TRENUTNO! :zgran: To može da ti potvrdi svaki ponosni vlasnik Vejva, a verujem i Galaxy S jer smatram da je to rešenje Touch Wiz interfejsa a ne Bade ili Androida (mada, možda i grešim).

Štaviše, toliko osetnu da se može i fizički videti (osetiti kako ti to kažeš). Nema veze što su keširane, treba to iščitati, i kako se krećeš po galeriji, to neposredno utiče na brzinu kretanja. Znači što je brža kartica, to će ti se brže iscrtavati thumbnailovi te ćeš se brže moći kretati kroz galeriju (osim ako ti ne smeta da gledaš generičke ikone bez thumbnailova, dok "vrtiš" galeriju).
OK, verujem ti... Imam i ja takvo sr@nje od telefona. :d Ništa sporno. Ali onda opet dolazimo do onog boldovanog dela koji je prilično relativna stvar.

Kada ste ti i Car počeli diskusiju pričali ste samo o "transfer rejtu", što je jaaaako širok i apstraktan pojam. Ti nisi čak ni razdvojio da li je reč o brzini upisa ili očitavanja. Ti si problem banalizovao tvrdeći da je TakeMS "provereno sporija" zato što ti je kartica glavila u pojedinim uređajima/scenarijima. Ja sam pokušao da ti objasnim da stvari nisu tako jednostavne i da može svaka kartica da pravi probleme u određenim uređajima/scenarijima, te da dosta zavisi i od firmvera/drajvera čitača i od fajl sistema i od paterna pristupa i...

Ti si sve to odbacio kao moje "trabunjanje" i tvrdio kako je "Kingston C4 uvek i u svemu brža"... A videli smo da to nije tako, odnosno da su stvari malo kompleksnije nego što si ti pretpostavio.

Eto tu se na primer "oseća" brzina Kingstona, a verujem i "sporost" TakeMS u toj primeni. Štaviše svedočio sam kako je galerija na N95 sa Kingstonom bila mnogo brža za kretanje od one na N82 sa TakeMS.
OK, verujem. To je recimo korisna informacija za ljude na ovom forumu. Mogli smo tako odavno da diskutujemo. Ja bih ti na to rekao da kod mene u Vejvu ne pravi probleme, što može biti do (ne)kompatibilnosti sa (Nokia) hardverom ili pak (verovatnije) do paterna pristupa koji se razlikuje kod tih telefona (a možda i nečeg trećeg).

Sad ti opet relativizuj CIFRE koje si objavio, ali to ih neće poništiti.
Pa nemam ja šta da relativizujem. To sve i jeste relativno. Jedino je kopiranje velikog fajla dovoljno banalno da ne ostavlja nedoumice oko performansi, mada i tu postoji pitanje veličine klastera.

Dizajnirati "real-world" test koji bi merio performanse kartice pri različitim paternima pristupa uopšte nije lako, kao ni kasnije tumačenje tih rezultata. Časne mi reči, ništa ne izvrdavam i ne relativizujem, to jeste tako (kompleksno).

Na kraju, hajde kad već imaš kartice ubaci ih na telefon pa izmeri. Ako ništa drugo dobićemo podatke za taj telefon.
Pokušao sam da nađem neke programe za benčmark SD kartica i FS-a koji rade na mobilnom telefonu, ali na žalost svi ozbiljniji su rađeni samo za Windows Mobile platformu (Spb Benchmark, Pocket Mechanic itd). Postoje neki i za Android, ali su neozbiljni... Za Badu, koju koristi ovaj Vejv nisam uspeo da pronađem ni jedan :( što je donekle i razumljivo s obzirom da je OS veoma mlad.

Čim budem imao malo vremena testiraću kartice preko čitača u telefonu, i to prvo ovakve kakve su, a onda i preformatirane. Ali kažem ti... Kao što većina telefona ni ne može da iskoristi pun STR potencijal tih kartica isto tako programer može da trivijalizuje IOPS performanse kartice pametnim/ekonomičnim načinom pristupa, tako da će "real-world" performanse zavisiti i od ugrađenog čitača i od firmvera i od softvera i od fs-a kojim je kartica formatirana i od veličine klastera i od... :S:

P.S. 400 fotografija je ništa. Ja sam na Nokiji N95 imao i po 1000+ fotki. plus video klipovi
Ma moj tata ima tenk. :S: (400 x 2MB = 800MB više nego dovoljno da se pokaže problem ako ga ima. Da ne preterujemo...)

Poslednja izmena:
Tako je, real-world test u telefonu će zavisiti od dosta faktora, ali će brzina (sporost) kartice svakako biti jedan od tih faktora, i to jedan od bitnijih.

Na kraju krajeva, cifre kojima sada raspolažemo govore da će Kingston Class 4 češće biti faktor koji će uticati na brži rad (odziv, responsiveness) nasuprot TakeMS Class 6 koji bi bio faktor koji bi uticao na sporiji odziv u odnosu na Kingston, u većini scenarija. Dok ne budemo imali neke druge cifre, ovo je jedini mogući zaključak. Sve drugo je teorija.

I najzad, za korisnike koji neće da se pate testovima, ostaje zaključak da kupovinom TakeMS Class 6 kartice NE DOBIJAJU APSOLUTNO BRŽU karticu od neke Klase 4 (npr. Kingston), kako bi se to dalo pomisliti na osnovu oznake klase.

Poslednja izmena:
Tako je, real-world test u telefonu će zavisiti od dosta faktora, ali će brzina (sporost) kartice svakako biti jedan od tih faktora, i to jedan od bitnijih.
Da, ali je i "brzina kartice" relativna stvar i ona će zavisiti od čitača u kome kartica radi ali i od načina na koji se pristupa podacima! Nije sve jedno kako pristupaš kartici, odnosno kako na njoj distribuiraš U/I operacije (lokalizovano ili raštrkano).

U tom smislu, moguće je da će sa nekim telefonima TakeMS C6 imati problema, te da će Kingston C4 raditi bolje, ali smo zato isto tako imali prilike da vidimo i da sa nekim telefonima Kingston uopšte neće ni raditi. To sigurno nije ekskluzivna krivica Kingstona, ali takve stvari se jednostavno događaju.

Mi možemo da kažemo šta nama zvuči logično i šta ima smisla na osnovu onoga što smo saznali iz naših iskustava i testova, ali ruku na srce zaista je teško bilo šta tvrditi kada postoji toliko promenljivih parametara. Ja ni za šta ne bih "stavljao glavu na panj". Mislim, od toga smo i počeli...

Na kraju krajeva, cifre kojima sada raspolažemo govore da će Kingston Class 4 češće biti faktor koji će uticati na brži rad (odziv, responsiveness) nasuprot TakeMS Class 6 koji bi bio faktor koji bi uticao na sporiji odziv u odnosu na Kingston, u većini scenarija.
To kaže jedan sintetički test i to samo sa fabričkim fajl sistemom i ko zna kojim veličinama klastera (da li su uopšte i iste). Da li bi smeo da se opkladiš da će obe kartice imati konzistente performanse sa različitim veličinama klastera? :trust: Ja ti tvrdim da neće. Kao i da će TakeMS verovatno imati dosta kraći odziv sa većim klasterom... I ovim ne želim da argumentujem da je neka od ove dve kartice bolja ili gora, već da jednostavno to nije lako proceniti i da je svakako nemoguće pričati uopšteno (UVEK, U SVEMU...)!

Drugo, neverovatno je kako zaboravljaš da kažeš da u tom testu TakeMS ima daleko veći STR upisa naspram Kingstonovog kraćeg odziva, već to trivijalizuješ. A priča je i počela od "brzine transfera" i značaja "klase". A i kada sam ja govorio o vremenu pristupa i IOPS ti si mi govorio da trabunjam. :wall:

Dok ne budemo imali neke druge cifre, ovo je jedini mogući zaključak. Sve drugo je teorija.
Ne, nego dok TI ne budeš imao druge cifre. I to što ti pričaš je teorija.

Uostalom, to za kraće vreme pristupa je MOJA teorija za koju si me ti ispljuvao još na početku treda. Međutim, ja još ne vidoh čvrst dokaz da će se to značajnije manifestovati na SVIM telefonima. :trust:

Dok ne budemo imali neke konkretne dokaze, jedini mogući zaključak je "da je sve relativno" i da jedino što lako i zasigurno možemo izmeriti je STR (a njega ti pak sada smatraš irelevantnim iako je on suština "klase").

Tvrdnja oko koje bi smo mogli da se složimo bi eventualno mogla da glasi: "Kingston C4 radi bolje sa Symbian telefonima od TakeMS C6, osim ako nije u pitanju Nokia kada možda i ne radi uopšte"! :d

I najzad, za korisnike koji neće da se pate testovima, ostaje zaključak da kupovinom TakeMS Class 6 kartice NE DOBIJAJU APSOLUTNO BRŽU karticu od neke Klase 4 (npr. Kingston), kako bi se to dalo pomisliti na osnovu oznake klase.
Sa takvom konstatacijom bih se ja složio još na samom početku i to bez ikakve diskusije. Problem je međutim nastao jer si ti pak ustvrdio da je K-C4 "apsolutno brža" od TMS-C6, a ja ti rekoh da je to nemoguće. A onaj ko se informisao, nema šta drugo da misli o "klasi" nego da je njom garantovan određen minimalan STR upisa, što neki uređaji zahtevaju. Simple as that.

VAŽNO:

Upravo saznah da, prema zvaničnim podacima, USB interkonekcija (preko micro-B konektora) kod Vejva radi u Full-Speed režimu, odnosno na 12Mbps (a ne u High-Speed režimu, tj 480Mbps)! Specifikacija Vejvovog SoC-a (S5PC1x0) sa druge strane navodi da integrisani čitač kartica podržava High-Speed režim, što će reći da je usko grlo sama USB interkonekcija, a ne čitač kartica! :smoke:

To znači da saam telefon vuče podatke sa/na TakeMS kartice(u) upravo tom brzinom (~19MB/s i read i write)! :banana: Ko zna... možda je upravo to i razlog zašto ta razlika u performansama, koju ti spominješ, na Vejvu ne postoji.

Nokia N95 i N82 koriste Symbian 9.2 S60 3rd Ed i OMAP 2420 AP, a u njegovim specifikacijama ne piše da mu SD transiver podržava High-Speed režim. :) Daklem, sasvim je moguće da sporiji interfejs čitača u kombinaciji sa Simbianovim retardiranim privju algoritmom teško vari TakeMS kartice klase 6, koje su nasvirane na veliki propusni opseg. SDRAM vs RDRAM? :)

Ostaje mi još da proverim koliko strimova podržava Vejvova 802.11n Wi-Fi mrežna, odnosno koje brzine prenosa, zato što je to potencijalno najbrži vid komunikacije sa memorijom u telefonu. Jeste malo fantazmogorično da se preko WiFi-a prebaci više od 12MB/s, ali 802.11n u praksi može više od toga pomoću četiri wide-band strima (600Mbps). Meni je samo neverovatno da mobilni telefon gruva toliko kada mnogi (do duše stariji) mrežni uređaji ne izvlače ni pola od toga, ali na zvaničnom sajtu tako piše. :p

Inače, čak i kada bih uspeo da uspostavim 600Mbps Wi-Fi vezu sa telefonom, u obzir bi došlo opet samo strimovanje i kopiranje velikih fajlova jer bi vreme odziva bilo potpuno sahranjeno bežičnom vezom.

Zaključak:

Daklem, Vejv (vrlo verovatno) čita i upisuje na tu karticu brzinom od oko 19MB/s, samo je pitanje koliki su mu baferi i kakvi su mu algoritmi pristupa kartici. Pošto je u pitanju "računarski sistem" koji po definiciji stvari ima UPS, ne vidim razlog da se ekstenzivno ne koristi write-back keširanje. A sa tolikim RAM-om (256MB) nema razloga da se ne keširaju određene stvari, pa i intrističke slabosti kartice ne dolaze do izražaja.

Po meni sam ja više nego dokazao da neće sve kartice podjednako dobro raditi u svim uređajima, te da možeš nekome preporučiti neku karticu, ali ne i garantovati da neće sa njom imati problema u nekom desetom uređaju. Tu stupaju na scenu sertifikati klasa (kada to uređaj zahteva) i preporuke korisnika konkretnog uređaja.

Eto ja mirne duše mogu da tvrdim da TakeMS C6 radi odlično u Vejvu i da uopšte nije sporija od Kingstona C4, čak naprotiv... Ali isto tako verujem i tebi da si imao problema sa tom karticom u Nokia telefonima i jednom fotoaparatu (nikada u to nisam ni sumnjao). Možemo li sada da se manemo tvrdnji da je bilo koja od ovih jeftinijih (a verovatno i onih najskupljih) kartica APSOLUTNO najbrža u svemu?

Poslednja izmena:
Da, samo ne znam koji su to fajlovi koje telefon generiše a da su veličine 100MB-4GB pa da od te brzine ima neke koristi. HD stream ne računamo jer se on generiše brzinom od 1,5MB/s kao što ti reče, a sa telefona (kartice) se skida praktično istom brzinom i sa Kingstona i sa TakeMS (brzina čitanja). Ostaju samo ovi ostali scenariji gde je Kingston brži.

Znači od tih 17MB/s pisanja velikih fajlova u telefonu slaba vajda, jer nema takvih fajlova (osimа ako ne generiše logove od 100MB:)

Nađi mi scenarijo gde se tih 17MB/s upisa dešavaju u telefonu (znači ne ono izvadim karticu ubacim u čitač i prebacim ISO image na nju) nego baš u telefonu.

Ostaje sve ostalo gde je Kingston brži.
Klaster sajz može biti optimalan i neoptimalan. Potrudiš se da bude optimalan i kartica će "dati sve od sebe".

Žao mi je što je USB usko grlo ali tako je kako je. Izmeri pa vidi. Nećeš dobiti max STR speed ali ćeš videti nešto.

A tvoj poziv ljudima od pre nekoliko strana "ako vam treba klasa 6 kupite klasu 6 bez mnogo mudrovanja", ja bih ipak preinačio u "ako vam treba kartica za mobilni znači da vam ne treba klasa 6". Posebno ne ako je u primeni sporija od klase 4.

P.S. I sama tvoja konstatacija kako "nisi osetio razliku u telefonu" govori sama za sebe. Ako nema razlike čemu klasa 6?

Da, samo ne znam koji su to fajlovi koje telefon generiše a da su veličine 100MB-4GB pa da od te brzine ima neke koristi.
Ne mora fajl da bude toliki da bi se pokazala brzina TakeMS-a. Ako je "Sustained Transfer Rate" toliki, onda znači da istom brzinom prenosi i manji fajl samo što se troši vreme i na adresiranje i druge fs operacije, pa se situacija obrne kada imaš više sitnih fajlova koji su razbacani po kartici. Eto, mogu da se kladim da recimo TMS-C6 brže kopira 10 fajlova od po 2MB. Verovatno ne i 100 fajlova od 4KB, ali ti pogledaj sa čim ljudi češće rade (jpg, mp3, avi...).

BTW, na mojoj Nokiji su tambnejlovi 160x120 i zauzimaju po 37KB. Znači klaster treba setovati na 8KB pa da vidimo... U čitanju će biti tu negde, a upis neka TakeMS i izgubi opet nisu to tako velike razlike da bi se oko toga vredelo nervirati. A i to rešenje na Nokiji je stvarno glupo i neprijatno za rad čak i sa najbržim karticama na svetu, tako da...

HD stream ne računamo jer se on generiše brzinom od 1,5MB/s kao što ti reče, a sa telefona (kartice) se skida praktično istom brzinom i sa Kingstona i sa TakeMS (brzina čitanja). Ostaju samo ovi ostali scenariji gde je Kingston brži.
A koji su to scenariji u kojima je Kingston brži? Spekulišeš! I to na osnovu jednog sintetičkog testa i nekog svog iskustva, što opet ne mora ništa da dokazuje. Ti si uostalom sam govorio da ne priznaješ sintetiku već samo "real-world" testove.

Ponavljam ti opet, jedino je real-world STR prosto izmeriti i to sa priličnom pouzdanošću (mada i on ume žestoko da padne u pojedinim situacijama kao što je realokacija bed bloka itd).

Znači od tih 17MB/s pisanja velikih fajlova u telefonu slaba vajda, jer nema takvih fajlova (osimа ako ne generiše logove od 100MB:)
Kao što rekoh, svaki fajl će biti brže snimljen. Po mojoj pretpostavci problem može da nastane samo kada ima da se snimi veliki broj sitnih fajlova odjednom (tako da upis traje duže od 10 sekundi). To može biti prilični hendikep i uzrok problema koje si ti imao, ali opet može da bude i do uređaja koje si koristo, odnosno njihovog paterna pristupa, veličine bafera, algoritama za keširanje itd.

Sve je ovo samo nagađanje jer su ovi sintetički testovi nekonkluzivni i veliko je pitanje da li bi se ove stvari osetile i u kom uređaju, te da li su problemi koje si ti imao specifični samo za te uređaje, neki njihov patern pristupa ili čak neku određenu seriju tih kartica.

Nađi mi scenarijo gde se tih 17MB/s upisa dešavaju u telefonu (znači ne ono izvadim karticu ubacim u čitač i prebacim ISO image na nju) nego baš u telefonu.
- Kopiranje podataka iz memorije telefona na karticu
- Snimanje multimedijalnog fajla iz atačmenta MMS ili BT poruke
- Uređivanje/renderovanje video klipa pomoću ugrađenog video editora

Ako telefon stvarno podržava 802.11n (600Mbps) onda i prilikom bežične razmene podataka sa PC-em. Kod nekog drugog telefona verovatno i u USB mass-storage režimu.

Ostaje sve ostalo gde je Kingston brži.
Ama koje "sve ostalo"!?!?!? Ti se sada oslanjaš na sintetiku, a sam si bio rekao da te to ne zanima! :laugh: Ja ti kažem da ti podaci iz CDM-a nemaju veze sa realnošću i korišćenjem tih kartica u Vejvu.

Trebalo bi videti kako se kartice ponašaju u realnim testovima, a dizajnirati, izvesti i tumačiti takav test uopšte nije lako. Evo, imam Nokiu 6210 Classic pa mogu da probam i sa njom (koristi Symbian 9.2 S60 3rd Ed), ali ne znam kako da objektivizujem percipiranu "brzinu".

Ne znam zašto ti je toliko teško da prihvatiš da ima uređaja u kojima TakeMS C6 radi bolje nego K-C4? Ja sam odmah prihvatio da ih ima u kojima K-C4 radi bolje, ali ti izgleda to ne možeš da prevališ preko jezika/prstiju.

Klaster sajz može biti optimalan i neoptimalan. Potrudiš se da bude optimalan i kartica će "dati sve od sebe".
Ni jedna kartica nije bila formatirana u telefonu. Uradiću to pa ću javiti da li ima izmena. I nije to baš tako jednostavno kao što ti misliš... ("kartica će dati sve od sebe") Nekom kontroleru će možda više ležati manji, a nekom drugom malo veći klaster za određeni test, dok za neki drugi test situacija može biti obrnuta.

Žao mi je što je USB usko grlo ali tako je kako je. Izmeri pa vidi. Nećeš dobiti max STR speed ali ćeš videti nešto.
Vejv navodno ima i OTG koji bi trebalo da radi na 480Mbps, ali ga još niko nije probao. Nije to do duše ni bitno... nije Vejv jedini telefon. Sada sam već siguran da ima telefona koji bi mogli da iskoriste pun potencijal ove kartice, ako ništa ono barem u mass-storedž režimu.

A tvoj poziv ljudima od pre nekoliko strana "ako vam treba klasa 6 kupite klasu 6 bez mnogo mudrovanja", ja bih ipak preinačio u "ako vam treba kartica za mobilni znači da vam ne treba klasa 6". Posebno ne ako je u primeni sporija od klase 4.
Pa naravno... ti bi sve preinačio. :d Ne vidim šta je problematično u mojoj izjavi i ja idalje stojim iza nje. Sa tvojom se takođe donekle slažem, ali ne možeš tvrditi da nema telefona koji će moći da iskoristi njen pun potencijal, makar u mass-storedž režimu, kada i ja dobijam realnu razliku od oko 1-2 MB/s (STR write) na mom Vejvu.

Po meni su to sve gluposti i sigurno se ne bih smorio da sam kupio Kingston C4, ali je isto tako netačno da je "svaki K-C4 uvek i u svemu brži od TMS-C6". Od toga smo uostalom i počeli raspravu. Seti se malo.

P.S. I sama tvoja konstatacija kako "nisi osetio razliku u telefonu" govori sama za sebe. Ako nema razlike čemu klasa 6?
Čemu "klasa 6" u mobilnom telefonu ili čemu "klasa 6" uopšte? U mobilnom nema puno smisla, to se slažem... ja ne bih jurio po gradu "Class 6" karticu samo da bih je stavio u mobilni telefon, ali pošto često koristim kartice iz telefona i u drugim uređajima (recimo kada sam na putu ili kada radim na terenu) tu mi dođe zgodno da imam brzu karticu. Opet, meni je najvažniji STR i kopiranje fajlova neke srednje veličine (0,7-5MB), mada često radim (kopiranje) i sa daleko većim fajlovima.

Osim ukoliko nije u pitanju nekakva nekompatibilnost, mislim da niko neće imati problema sa performansama bilo koje microSDHC kartice u mobilnom telefonu (osim možda kod Nikije :eyebrows:) ali ono što ljudima jeste važno je kojom brzinom mogu da kopiraju podatke na karticu. Ako pogledaš, tered je i započet tim pitanjem! :S::wall:

Od cega zavisi variranje prenosa podataka sa racunara na mobitel ?
...
Prebacivao sam muziku.. medjutim, prvi albim vidim ide sporo. Pogledma bolje i vidim ide oko 700kb/s. Nisam vidio kolika je brzina bila na staroj kartici od 1GB ali mi se cinilo da je bilo dosta brze.

Formatiram karticu i podje prenos izmedju 4-6MB/s. Medjutim, zavisno kako sam koji album prebacivao. Nekada se penjalo i do 8MB/s dok je u jednom trenutku bilo i 16MB/s.

Poslednja izmena:
Ljudi ajde dosta rasprave.. rekli smo 16gb kingstone ^^

Ljudi ajde dosta rasprave.. rekli smo 16gb kingstone ^^
Ko je rekao? :) Misliš, ti si sebi završio pos'o. :) OK je to, ali mi i nismo raspravljali o tome "koja je kartica najbolja" (šta god to značilo) ili šta treba kupiti, već generalno o brzinama transfera kod microSD kartica.

U kapacitetu od 16GB trenutno po gradu samo Kingstona klase 4 i ima, tako da džaba priče kad' ni nemaš izbora. :S: Možda će uskoro biti neki Transcend ili Silicon Power, a za ovu drugu sam čuo da je opasno dobra. :) To je pak neka druga priča i nema veze sa onim o čemu smo mi raspravljali.

K-C4 vs TMS-C6 - meni TMS radi brže sa Vejvom, a njemu je K-C4 radila bolje sa Nokiom dok mu je TMS pravila probleme. Sve je to legitimno i nismo ni morali da odemo u flejm da Kriket nije tvrdio (na osnovu svog iskustva) da će SVAKI K-C4 UVEK i U SVEMU biti brži od bilo koje TMS-C6, a videli smo da to nije tako.

Poslednja izmena:
E a neki put je super kada nemash izbor pa morash da uzmesh ono shto ima.. ne kazem da je bolje ali je mnogo lakshe xD

Zezam se.. bolje kada se ima izbora :)

^ Ima i u tome istine. :d

Drugo, neverovatno je kako zaboravljaš da kažeš da u tom testu TakeMS ima daleko veći STR upisa naspram Kingstonovog kraćeg odziva, već to trivijalizuješ. A priča je i počela od "brzine transfera" i značaja "klase". A i kada sam ja govorio o vremenu pristupa i IOPS ti si mi govorio da trabunjam. :wall:
A ne, ne zaboravlja... jednostavno ne obraca paznju, tj. boli ga uvo za to.
To kao da se nije ni desilo.

Vidis bre da to fotosopira i brise sa onih tvojih CDM grafika kada postavlja :laugh:
Ne, nego dok TI ne budeš imao druge cifre. I to što ti pričaš je teorija.
Da, vidis, dobro si se ovoga dosetio... mogao bi on da prikaze *nesto* nama.
Neki test, grafik, *nesto*... *ista*... jer dosad smo samo videli prazno trucanje.

A, da, i "vise od 8MB/s"... ko zna kako dobijenih :laugh:
Dok ne budemo imali neke konkretne dokaze, jedini mogući zaključak je "da je sve relativno" i da jedino što lako i zasigurno možemo izmeriti je STR (a njega ti pak sada smatraš irelevantnim iako je on suština "klase").
To je zakljucak :smoke:

Dok ne budemo imali neke druge cifre, ovo je jedini mogući zaključak. Sve drugo je teorija.
Samo TI nemoj sa zaključcima...
Za razliku od tvog genijalnog poziva "kupite Kingston klase 4 jer je uvek i u svemu brzi od TakeMS-a klase 6" :laugh:
Zato sto je skuplja mizernih 100-200 dinara... ?
A najverovatnije brza... u manjoj ili vecoj meri?

Mozda zato pazariti klasu 6?

E a neki put je super kada nemash izbor pa morash da uzmesh ono shto ima.. ne kazem da je bolje ali je mnogo lakshe xD

Zezam se.. bolje kada se ima izbora :)
Pa imas izbor... Apacer 16GB Class 4 :)

- Kopiranje podataka iz memorije telefona na karticu
- Snimanje multimedijalnog fajla iz atačmenta MMS ili BT poruke
- Uređivanje/renderovanje video klipa pomoću ugrađenog video editora
- Kojih podataka? Misliš kao prebacivanje imenika sa phone memory na karticu i to? Ne znam šta drugo. Obično kad imaš karticu sve ide direktno na nju. Al dobro ajde, ne baš svakodnevni scenarijo.

-Snimanje multimedijalnog dodatka... iz MMS poruke... šta, ti dobijaš često MMS-ove od 100MB++ ? Obično su ograničeni na 300KB:) Bluetooth, ajd dobro, mada i to ide direktno na karticu, a bluetooth prenos je sporiji od brzine upisa kartice. Znači - nategnuto, da ne kažem not likely.

- uređivanje/renderovanje video klipa pomoću ugrađenog video editora - Kladim se da ovo često radiš - jednom u sto godina - i to klipove od 100MB skraćuješ na 50MB al ajd dobro. Al kakve veze ima renderovanje sa karticom? To valjda radi procesor, eventualno grafički podsistem. Al neka bude da je viable scenarijo.

Opet nije baš svakodnevna primena. Ova dva prva scenarija - krajnje nategnuta, da ne kažem u praksi jednom u 100 godina.

Poslednja izmena:
- Kojih podataka? Misliš kao prebacivanje imenika sa phone memory na karticu i to? Ne znam šta drugo. Obično kad imaš karticu sve ide direktno na nju. Al dobro ajde, ne baš svakodnevni scenarijo.
Stvar je u tome što ja dosta koristim memoriju telefona jer hoću da mi neki podaci budu dostupni čak i kada promenim karticu, što se dešava prilično često.

Diktafon mi na primer snima po difoltu na telefon jer mi trebaju te beleške i kada promenim karticu (kada negde putujem) zbog GPS navigacije.

-Snimanje multimedijalnog dodatka... iz MMS poruke... šta, ti dobijaš često MMS-ove od 100MB++ ? Obično su ograničeni na 300KB:) Bluetooth, ajd dobro, mada i to ide direktno na karticu, a bluetooth prenos je sporiji od brzine upisa kartice. Znači - nategnuto, da ne kažem not likely.
Meni su i kontakti i sve poruke u memoriji telefona (što nije neuobičajeno) tako da se atačment BT poruke naknadno kopira iz memorije telefona na karticu.

- uređivanje/renderovanje video klipa pomoću ugrađenog video editora - Kladim se da ovo često radiš - jednom u sto godina - i to klipove od 100MB skraćuješ na 50MB al ajd dobro. Al kakve veze ima renderovanje sa karticom? To valjda radi procesor, eventualno grafički podsistem. Al neka bude da je viable scenarijo.
U zavisnosti od primenjenih efekata i korišćenih fajlova/klipova editor (teoretski) može dosta da koristi karticu kao skreč disk (za temp operacije).

I ne... ne koristim to svaki dan. Zapravo, probao sam to svega par puta u životu. Zabavno, ali ne i neophodno.

Opet nije baš svakodnevna primena. Ova dva prva scenarija - krajnje nategnuta, da ne kažem u praksi jednom u 100 godina.
Mene je više stvarno sramota... Majke mi. Ne znam kako tebe nije. :S:

Čemu bre sve ovo?!?!? Ti sada meni pokušavaš da dokažeš kako se deleko veća brzina STR upisa TakeMS C6 kartice u telefonu neće ni osetiti, te kako je zbog većeg IOPS-a u "sintetici" (CDM) Kingston C4 bolja/brža all-around kartica za svakodnevnu upotrebu u telefonu. Je l' tako? A to sve zato što ne možeš da prevališ preko jezika: "izvini što sam ti se rugao, mislio sam da nemaš pojma o čemu pričaš i da si neki šarlatan, pa sam se malo zaneo... al' eto nisam bio u pravu".

E pa sa' ću da ti kažem... Prvo, tred je i počeo pitanjem oko brzine transfera sa računara na telefon, odnosno brzine kopiranja fajlova na karticu. Ti si tvdio kako je tebi sa K-C4 transfer išao "i do 8MB/s", što je valjda trebalo da nas impresionira. Zatim si tvrdio da je K-C4 uvek i u svemu brži od TMS-C6, a moj pokušaj da ti obasnim da performanse ni jednog storedža nije jednostavno oceniti si okarakterisao kao "trabunjanje" i izazvao me da odem da kupim karticu i nađem ti primer gde je Kingston sporiji.

Na kraju se ispostavilo da je TMS-C6 IZULA K-C4 u "real-world" testu na kome si ti insistirao i to onako dobrano, a ti umesto izvinjenja izvrćeš stvari i nastavljaš da dokazuješ kako je K-C4 brža, bolja... I to po svaku cenu! :wall:

Usput si tvrdio i kako nema veze u kom se čitaču testira. Pa kako veličina klastera neće uticati na odnos u rezultatima koje kartice postižu. Pa garantovani protok od 30MB/s... Class 30... Mislim, izlupetao si se pošteno i izomalovažavao sagovornike nastupajući kao da si popio svu pamet ovoga sveta, a da mi ostali nemamo veze sa životom... I na kraju si opet ti upravu, jer ti si nepogrešiv i sve znaš... I da, Kingston je najbolji!

'Ajde sada dosta ove blamaže... smorio si tred.

Poslednja izmena:
Pa ne, ja se nikad nisam toliko zaneo kao npr. ti u ovom poslednjem postu, da više od pola pisanija posvetim čistom ad hominem dezavuisanju.

Da zaključak je upravo taj koji si izneo. Ovo dalje neću da komentarišem, jer to nije istina, il je preuveličano. A niste ni vi meni ostali dužni. Svakako je offtopic.

Poslednja izmena:
Pa ne, ja se nikad nisam toliko zaneo kao npr. ti u ovom poslednjem postu, da više od pola pisanija posvetim čistom ad hominem dezavuisanju.
Da, ti samo "pljuneš", onako po kratkom postupku.
rolleye0010.gif

Da zaključak je upravo taj koji si izneo. Ovo dalje neću da komentarišem, jer to nije istina, il je preuveličano. A niste ni vi meni ostali dužni. Svakako je offtopic.
Aha... E pa nije brža u Vejvu, ni u čemu. Samo je sporija. A i čovek je jasno pitao za kopiranje muzike (~3MB po fajlu)! Celu priču smo i počeli od STR-a, a ti sada to izvrdavaš kao da nije bitno.

A kada sam ja govorio da nije STR jedini faktor performansi ti si mi rekao da lupetam i... Ma, uostalom evo:

... Provereno brža. Bez ikakvih problema je snimala 720p video, a samim tim i reprodukovala. Brzine transfera su mi išle preko 8MB/s
Kingston C4 je bila BRŽA od TakeMS C6, u svakom trenutku.
... predložio bih ti da testiraš dotične kartice i... nadjes situaciju gde je Kingston microsdhc class 4 sporija od Takems c6.
Kingston Class 4:

2d9elc0.jpg

TakeMS Class 6:

2i0fz2g.jpg

I šta, sad' to kao nema veze?!?!? Ako se čak i ograničimo na Samsung Vejv (sa kojim sam testirao) opet je TakeMS brža jedno 1-2 MB/s. I to ti je "real-world" na kome si TI insistirao. Rekao si da sintetiku ni ne priznaješ. Pa šta se sada onda hvataš za tu sintetiku? :eyebrows:

'Oćeš ovako: uzmem jedno 2-3 neka albuma sa pesmama u mp3 formatu i kopiram ih na telefon, prvo sa jednom, pa onda sa drugom karticom - da vidimo koja je brža? :eyebrows:

Poslednja izmena:
Pa ja ne znam šta ti hoćeš. Priznao sam ti rezultat tih skrinšotova koje si kladim se do sada okačio na zid, jer si ih ovde ponovio bar 10 puta (ko smara thread). Da, videli smo (10 puta do sada) da je bila brža i u redu je.

Sintetički test je pokazao isti taj rezultat za STR, pa nema razloga da sumnjamo u tačnost ostalih rezultata. Ostali rezultati su pokazali da je Kingston u svemu ostalom brži (ili isti).

Tako da ne vidim u čemu je problem. Neka smo i počeli sa nečim, završili smo sa drugim. Tome i služi diskusija. Sve dok je on-topic, dozvoljeno je. Odakle tebi pomisao da mi ograničavaš pravo da širim priču?

Da, dobro, (ta tvoja) Kingston Class 4 nije brža u STR od (te tvoje) Take MS Class 6, ali u svemu drugom jeste.

A tvoji scenariji gde ta (STR) brzina dolazi do izražaja u telefonu, nisu se baš pokazali kao svakodnevni. OK, ti tako koristiš telefon, menjaš kartice, imaš smartfon gde ti je interna memorija dovoljno velika. Ali većina ljudi drži sve na kartici jer nemaju svi takve telefone. Tako da tu svakako dolazi više do izražaja Kingstonov odziv, i brzina rada sa "manjim" datotekama (od 100MB), pa nek svako izvede zaključak koji odgovara njegovim potrebama, u skladu sa uređajem koji ima.

Pa ja ne znam šta ti hoćeš. Priznao sam ti rezultat tih skrinšotova koje si kladim se do sada okačio na zid, jer si ih ovde ponovio bar 10 puta (ko smara thread). Da, videli smo (10 puta do sada) da je bila brža i u redu je.
Šta hoću? Da se spustiš na zemlju i da se izviniš za svo ono izrugivanje mojim obzervacijama i teorijama jer su se na kraju pokazale kao tačne! Lepo sam ti govorio da stvari nisu baš tako jednostavne i da ne možeš da tvrdiš to što si tvrdio, al' ne... :wall:

Sintetički test je pokazao isti taj rezultat za STR, pa nema razloga da sumnjamo u tačnost ostalih rezultata. Ostali rezultati su pokazali da je Kingston u svemu ostalom brži (ili isti).
Ima razloga da se sumnja i te kako. Kartice nisu formatirane u telefonu i nisu merene njihove "real-world" performanse u različitim telefonima, odnosno pri različitim paternima pristupa i sa različitim fajl-sistemima/blokovima.

Jedino što u praksi možemo da izmerimo lako i pouzdano je STR, ili pak beč-kopiranje većeg broja fajlova - sve drugo je već malo teže objektivizirati. A pusti ti tu "sintetiku"... znaš li kolika je šansa da neka aplikacija u telefonu generiše 700-800 random I/O operacija u sekundi i to nad 4KB fajlovima!?!? :zgran::S: Pa otprilike nikakva. :)

Tako da ne vidim u čemu je problem. Neka smo i počeli sa nečim, završili smo sa drugim. Tome i služi diskusija. Sve dok je on-topic, dozvoljeno je. Odakle tebi pomisao da mi ograničavaš pravo da širim priču?
Najbolji odgovor ti mogu dati u formi pitanja: odakle tebi pravo da nipodaštavaš svoje sagovornike i arogantno tvrdiš nešto što se pokazalo kao netačno, pa da posle bez izvinjenja redefinišeš svoje tvrdnje i pokušaš da izvrneš poentu diskusije?

Da, dobro, (ta tvoja) Kingston Class 4 nije brža u STR od (te tvoje) Take MS Class 6, ali u svemu drugom jeste.
Ne, ne, ne, ne... Ne moja, već SVAKA TMS-C6... sada ja to već mogu slobodno da tvrdim, posle svega što sam video, jer mi je jasno da je u pitanju fundamentalna razlika u dizajnu/optimizaciji kontrolera u kartici. Ni jedna K-C4, ni "made in Japan" ni "made in Mars", ne može ni da zamisli upis od 17-19 MB/s i nemoj oko toga da se lažemo.

Drugo, to tvoje "u svemu drugom jeste" okači mačku o rep, jer za to sada nemaš da ponudiš nikakav konkretan dokaz osim te "sintetike" za koju si sam rekao da je ne priznaješ. A i ja ti kažem da nikakvu razliku ne mogu da primetim na Vejvu, osim STR upisa kada kopiram nešto. Valjda su razlike u tim ostalim stvarima neosetno male. Daklem, tvrdnja ti ne stoji (barem ne za svaki telefon i u svim situacijama) i ne možeš je ni dokazati.

Inače, kao što sam i pretpostavio Vejv sve tambnejlove smešta u jedan (veliki) fajl pod imenom SThumbDB.tdb. Zato i nema lagovanja pri otvaranju galerije čak ni sa najsporijom karticom. ,)

A tvoji scenariji gde ta (STR) brzina dolazi do izražaja u telefonu, nisu se baš pokazali kao svakodnevni. OK, ti tako koristiš telefon, menjaš kartice, imaš smartfon gde ti je interna memorija dovoljno velika. Ali većina ljudi drži sve na kartici jer nemaju svi takve telefone. Tako da tu svakako dolazi više do izražaja Kingstonov odziv, i brzina rada sa "manjim" datotekama (od 100MB), pa nek svako izvede zaključak koji odgovara njegovim potrebama, u skladu sa uređajem koji ima.
Ama pusti ti "moje scenarije". Ti si me pitao kada će to telefon grunuti nešto na tu karticu brzinom od 17 MB/s i ja sam ti bez mnogo razmišljanja dao par primera.

Možda će K-C4 i biti nešto brža u kopiranju većeg broja manjih fajlova i direktorijuma, al' TMS-C6 izvlači mnogo više na sekvencijalnom upisu pa bi mogli možda da nađemo tu ravnotežu negde oko 20 falova od po 10MB ili 10 fajlova od po 20MB. Nije ni bitno...

Ja sam još na početku rekao da postoji realna mogućnost da je K-C4 brži u nekim scenarijima a TMS-C6 u nekim drugim, te sam to kasnije i dokazao. Pitanje je samo koliko se to oseti u radu i u kojim uređajima/aplikacijama. Ja sam ti odmah i poverovao da ti je TMS pravio problema u nekim uređajima... ništa sporno. Dešava se. Ali naš spor je nastao samo i isključivo oko tvoje tvrdnje da je K-C4 uvek i u svemu brži od TMS-C6, što smo videli da nije tačno.

Koja kartica je bolja kupovina i kome šta treba, tj ko će je za šta koristiti i kako će njegov telefon raditi sa jednom ili drugom o tome stvarno ne bih da spekulišem i sigurno da ne bi' tako kao ti napamet GARANTOVAO ljudima neke stvari. Mogu da kažem da TMS-C6 kartica radi super u Samsung Vejvu i nekom kineskom USB čitaču i to je to. Ne znam zašto i ti nisi mogao da se zadržiš na svom iskustvu sa dve Nokije i jednim fotoaparatom nego si morao da generalizuješ i projektuješ to na sve moguće.
rolleye0010.gif

Poslednja izmena:
Vrh Dno