Šta je novo?

Microlab Solo and Pro series (official thread)

http://elektrikdreamsmusic.com/site/index.php?option=com_wrapper&Itemid=67
Dubstep, elektronikkaaa, and heavy metal se slusa na njima.. Prvih par dana zvuk je bio ocaj zivi, sada kada su membrane razradjenje nije lose.. Medjutim, na 1/4 jacine, odnosno na 15 od 60 slabo se cuju, kao da imaju 30w a ne 100w. npr, moj 2.1 genius na 1/4 snage ih ubija a ima 40w, ali sto se tice kvaliteta daleko je na strani sola. Generalno sam zadovoljan, kolko para tolko mp3. Postavio bih fotografije mojih zvucnika, mada jos uvek nisam provalio kako :(

Nisam napomenuo da su jos uvek prikaceni na integrusi, jos uvek nisam uzeo neku normalniju zvucnu. Dakle, sledeca investicija stalci i zvucna :)))

Oko pravih 30W mozda i imaju, 100W dobijes ako kupis jos dva :D

Dobri su to zvucnici, za tu cenu odlicni, ali pojacalo u njima nije bas najbolje za njih. Svi ti mali zvucnici (sa malim drajverima) su obicno dosta tromi sto se osetljivosti tice, te im je potrebno vise snage da sviraju glasno nego nekim vecim zvucnicima sa vecim drajverima.

Ne bih tacno znao koliko su osetljivi, ali verovatno tu negde oko 85dB, mozda koji dB manje-vise. To ti znaci da kada slusas/meris sa 1m udaljenosti od njih oni sa jednim vatom mogu da sviraju da kazemo oko tih nekih 85dB. Da bi svirali 3dB glasnije (to je onako, tik nesto malo glasnije. Oko 10tak dB bi bilo nesto duplo glasnije) potrebno je da se snaga duplira, pa sada ti izracunaj koliko im je snage (vati) potrebno da ti sviraju npr. 105dB na udaljenosti od 1m, a pojacalo u njima bas i ne da ..
Pored toga slabi su sa bass-om pa i kada sviraju nesto glasnije ne odaju ti neki utisak "moci i glasnoce" koju mozda ocekujes.

Inace prvo kreni da skidas muziku u lossless formatu, a MP3 gledaj da batalis sto vise. Mozes da imas i zvucnike od 85.000din. pa ako ti je izvor muzike krs i zvuk ce takav biti. Posle kada jos uzmes neku zvucnu karticu stanje ce biti cujno bolje.

Potpuno si u pravu za pojacalo. Muziku skidam iskljucivo u lossless formatu... Jel mozes da mi preporucis neku zvucnu, kao prvu varijantu za njih? Savet na sta da obratim paznju prilikom kupovine zvucne kartice? Koristio bih je iskljucivo za slusanje muzike..

Poslednja izmena:
Ma nema tu sta da se obraca paznja, zna se sta se preporucuje od zvucnih u odredjenom cenovnom rangu. Za muziku i stereo sliku Asus kartice su u prednosti. Xonar DS za ~40tak evra bi bio super za njih, Xonar DX od 60tak evra je nesto malo bolji mada nisam siguran da li bi tu bilo neke cujne razlike na 6C. Ako je neko eventualno probao sigurno ce nesto preciznije i reci. Inace i DS ima opamp u socket-u tako da kasnije mozes uvek da uzmes za par stotina dinara neki bolji opamp i samo ga bocnes umesto originalnog. Ako nisi upucen u to sto pricam pogledaj ovde neke teme o tome pa ce ti biti malo jasnije. Ukratko, za par stotina dinara bi mogao da dobijes i jos lepsi zvuk tom operacijom. No o tom potom ..

Sto se lossless muzike tice, samo obrati paznju da ne skidas one neke krs remaster-e, novije "the best of" i "greatest hits" od nekih starijih grupa (iz recimo 90tih i one ranije) jer 90% toga pati od loudness-a tj. jednostavno danasnji producenti (budale) originalne pesme cine glasnijim i glasnijim i tako sve do granice dokle moze da ide, a to utice na dinamiku samih pesama i samim time iste te pesme zvuce ocajno u odnosu na dobro i originalno izdanje koje ima normalnu dinamiku (tihe i glasne delove, a ne da je sve samo glasno i glasno ..)

-edit-

Uzeo danas Microlab solo 6c, kao privremeno resenje je sasvim OK, ali ako ih uporedim sa logitekom Z-5500 ne mogu ni da mu prismrde, ni po jacini, ni po kvalitetu zvuka!? a da ne pricam o bass-u! :smash:

I meni je na prvu loptu tako delovalo u odnosu na Z-5500. Uopste mi nije ispunilo neka ocekivanja, ali tek kasnije kada ih slusas malo duze i probas vise pesama se i naviknes na taj neki zvuk. Tada odprilike i ukapiras da imaju lepsi zvuk od Z-5500, kada predjes na nesto malo bolje ne uocis tek tako neku veliku razliku. Ali kada predjes na nesto losije (ili se vratis nazad na nesto losije), e onda momentalno kazes "nije to - to".

S druge strane i ja sam na kraju krajeva ocekivao dosta bolji bass. To je jedino sto me je razocaralo, sve ostalo je i vise nego odlicno za te pare. Mada probao sam jednu kutiju i da prikacim direktno na jedan JVC risiver gde se i bass dosta, dosta popravio a i kutija je mogla da svira primetno glasnije. Zato i kazem da ih to pojacalo u njima malo koci, inace bi mogli oni i bolje.

Poslednja izmena:
S druge strane i ja sam na kraju krajeva ocekivao dosta bolji bass. To je jedino sto me je razocaralo, sve ostalo je i vise nego odlicno za te pare. Mada probao sam jednu kutiju i da prikacim direktno na jedan JVC risiver gde se i bass dosta, dosta popravio a i kutija je mogla da svira primetno glasnije. Zato i kazem da ih to pojacalo u njima malo koci, inace bi mogli oni i bolje.

Pa, znas i sam da se sve to moze upgradeovati, cak sam siguran da se isplati (ukoliko planiras da ih uzmes za sebe). Za vrlo mala ulaganja, imas kutije koje sviraju odlicno + izgledaju ozbiljno. prvi put sam cuo Solo 6c pre neki dan. Stvarno lepo svira, ima manjak bass-a, ali nije to toliko strasno. Bar meni nije, jer vec dugo vremena slusam stereo (zaboravio sam kako SUB udara) :D

ajd da postavim ovde pitanje posto se spominje microlab
imam zvucnike microlab h-500 i zaista su mocni zvucnici ali cini mi se da je bass malo slabiji nego pre tj. da je subwoofer izgubio na snazi probao sam razne varijante od prikljucka bez zvucne direktno na plocu pa bez pojacala itd.. interesuje me sta tu moze da oslabi ili da se pokvari predpostavljam da je nesto do subwoofer-a
pitao sam da li hladnjak na subwoofer-u treba da bude vruc ok kada ih stavis na max. on se ugreje da ne mozes drzati ruku ali i kada je subwoofer samo upaljen posto ga ne gasim solidno su topli

Oko decibelaze>
10dB vise znaci subjektivno duplo glasniji zvuk, ALI da bi dobio samo 3dB vise od istih zvucnika, pojacalo mora da istera duplo vise snage.

Sledi da za 10dB vise glasnoce, pojacalo mora da bude mnogoooo puta jace...
Recimo> sa 10W izlaza na pojacalu, dobijamo glasnocu od 85dB, sa 20W - 88dB, sa 40W - 91dB, 80W daje 94dB, i tako...
Naravno, stvarna glasnoca ce zavisiti od osetljivosti zvucnika koja se meri sa 1W na 1 metru rastojanja.

Zakljucak je da treba juriti osetljivije zvucnike i normalno pojacalo pre nego trome zvucnike i mrcinu od pojacala. Ako gledamo glasnocu samo...

Poslednja izmena:
Obisao sam ceo Nis u potrazi za ASUS XONAR DS - Nista!! U ponudi od asusa ima ASUS XONAR DG! Interesuje me jel' velika razlika u kvalitetu izmedju DS i DG? Ako nije uzeo bih DG...
Kartica mi treba iskljucivo za muziku, i film.. Solo 6c ce je maltretirati :)

Obisao sam ceo Nis u potrazi za ASUS XONAR DS - Nista!! U ponudi od asusa ima ASUS XONAR DG! Interesuje me jel' velika razlika u kvalitetu izmedju DS i DG? Ako nije uzeo bih DG...
Kartica mi treba iskljucivo za muziku, i film.. Solo 6c ce je maltretirati :)

Xonar DG je namenjana za slusalice jer ima u sebi headphone amp. Mada i DG moze to lepo da tera. Sto se tice razlike, mislim da se moze osetiti izmedjuj DS i DG na SOLO 6ici, pa ako ti novac nije problem pojuri malo po Beogradu DS.

Danas sam otkrio kakav fenomenalan bas imaju Pro-1 kutije :D
Sasvim slucajno pustih Prodigy i odvrnuh zvucnike na 70/80... i kad cuh umalo me nije strefio slog, apsolutno sam se zapanjio kad sam osetio da ove kutije imaju bas! Ok, ne z5500 ranga ali za razliku od Solo 6 i Solo 7 ovo je ... 20 duzina ispred.

sada ces da me isprimas da ih kupim :D meni nije toliko bitan bas ali bi me nervirao nedostatak istog na 6c.

Pa ja se nisam pokajao zbog kupovine Pro-1 a i uveren sam da ove kutije mogu daleko bolje sa boljim pojacalom.

verovatno si u pravu ali vecina ljudi nece da se jebata sa time vec hoce dobar zvuk out of the box (ja sam prvi takav). dobro je znati da za 100e mogu da se kupe krsteni zvucnici koji nisu previse ustinuti ni sa cim.

Da se umesam i ja, da vas pitam sta mislite da li realno vredi da doplatim razliku u ceni izmedju 6C i PRO-3 ?
Prodao bih Microlab 6C za oko 70 jura, dok novi PRO-3 kostaju oko 115e...
Da li vrede tih 45 jura?

Šmekam neke zvučnike, uzeo bih nešto bez subwoofera jer hoću lepo da opružim noge ispod stola, a i ne slušam često elektroniku pa mi presnažan bas i nije tako bitan... uglavnom kakvi su Microlab Solo-2C za nešto ispod 80 evra? Po pitanju kvaliteta (out of the box) a i po pitanju kvarljivosti?

Solo 2C mi inače deluju bolje po specifikacijama od Solo 2, možda sam nešto prevideo.

edit: čitao sam malo šta ste pisali, možda je ipak bolje da idem na 2.1... uglavnom slušam death metal koji je sviran u poprilično spuštenim štimovima, baš bih se smorio ako bi bas bio preterano odsutan pa da moram da slušam samo zujanje.

Poslednja izmena:
Juri 2.1 :)
Inace izmedju Solo 2 i 2C nema nikakve razlike u karakteristikama ;)

Jedina razlika je u daljincu.2C ga ima za razliku od obicne 2-ke koja ga nema!

@DarkSider gde ima PRO-3 da se uzmu (moze na PP)?

Šmekam neke zvučnike, uzeo bih nešto bez subwoofera jer hoću lepo da opružim noge ispod stola, a i ne slušam često elektroniku pa mi presnažan bas i nije tako bitan... uglavnom kakvi su Microlab Solo-2C za nešto ispod 80 evra? Po pitanju kvaliteta (out of the box) a i po pitanju kvarljivosti?

Solo 2C mi inače deluju bolje po specifikacijama od Solo 2, možda sam nešto prevideo.

edit: čitao sam malo šta ste pisali, možda je ipak bolje da idem na 2.1... uglavnom slušam death metal koji je sviran u poprilično spuštenim štimovima, baš bih se smorio ako bi bas bio preterano odsutan pa da moram da slušam samo zujanje.

Vudu, pošto znam šta generalno slušaš, nemoj na 2.1, slušam i ja death metal i mnogo bolje mi zvuči na 2.0 nego na 2.1. Neprirodno mi je na 2.1.

dali ima ko PRO-3 ili da je imao priliku a je cuo, pa nam prenese utiske?!

PRO-3 je isti djavo sto i PRO-1 samo ima vise snage.

PRO-3 je isti djavo sto i PRO-1 samo ima vise snage.

i imaju veci bas driver , i zapreminu kutije, sto bi navelo da nude i bolji bas, u sklopu sa tom snagom...

stoga dali je bolja kupovina u odnosu na solo7, priblizno izadju...
zarad sto je POR# malo slabiji u odnosu na solo 7 (mada se zna kakav je solo po pitanju trafoa i ostalog, pa je pitanje uopste dali mu je to prednost ili mana)

Are you serial? :) Kako zvuči Opeth na 2.0 npr? :)
Da odgovorim sam sebi, zvuči odlično :D
Očekivao sam lošiji bas ali sasvim je zadovoljavajući, dok su tu i srednji tonovi koje ranije nisam čuo :D

Jedino mi je obrnut left right ako povežem kablove po bojama (beli i crveni činč na beli i crveni, crna i crvena žica na crnu i crvenu žabicu), gledao sam po drajverima da nije negde obrnut stereo ali nema nigde, samo sam obrnuo kablove ali svejedno je malo bezveze... srećom, to je jedini problem do sad :)

Poslednja izmena:
Auuu Opeth, otkad to nisam slusao... :D

Ja zaboravio na ovu temu pa zato nisam ni odgovorio, al' vidim da si se snašao. :D

Koje si uzeo, 2(C) ili 6(C)? Zvučnici će još bolje zvučati ako ih dampiraš. :)

Uzeo sam B-73 na kraju, malo sam u stisci s parama, mada i ovi su mi prejaki da ne smem da ih odvrnem preko pola, mogu misliti kakvi su ti skuplji. Šta je tačno dampiranje? :D

Yap, evo kako izgledaju SOLO 6C iznutra, tako da ovih dana nabavljam neobhodan materijal i bacam se na posao :)

Ja bas mislio da te iscimam posto vidim da si ih stavio u oglase.. Da li ces ih prodavati uopste ako planiras da uradis dumpiranje.. Ja bas imam tu oko 70-80e i blage veze nemam koje zvucnike da kupim jer sam se preselio u novu gajbu a sve me nesto navodi na microlab...

Vrh Dno