Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

@floppy drive ni jedan operater kod nas nije ni imao podrsku za RCS, sve je to islo preko Google Jibe (zaobilazeci operatera). Jibe je izgleda iskljucen?! Operateri ko zna da li ce i kada ce da naprave infrastukturu za RCS. Verujem da ce pre Google da aktivira Jibe ponovo. Koji je tu sada dil Google <-> mob. operateri, ostaje da se vidi, do tada nema RCS-a za nas. ;)

Operateri ko zna da li ce i kada ce da naprave infrastukturu za RCS.
teška srca su omogućili volte, a o vowifi možemo samo da sanjamo. tako da čisto sumnjam da će biti native infrastrukture za rcs.

neće RCS ni sa EU brojem.
nešto je opasno ******o

dal li je neko koristio textnow odavde? Odakle je skinuto da bi aplikacija uopste krenula bez redirect na playstore.

da li je moguc besplatan viber out call prema medjunarodnim fiksnim brojevima bez uplate subscription npr sa nekom mod verzijom,

ili neka druga aplikacija, platforma

moze i PM

Teško ****** ovo sa RCS, ugasio sam viber i messenger odavno i sad moram nešto da vratim nazad.

Signal.jpg

“Media requires a lot of storage, and storing and transferring large amounts of data is expensive,” Signal’s VP of engineering, Jim O’Leary, says in a blog post.
“As a nonprofit that refuses to collect or sell your data, Signal needs to cover those costs differently than other tech organizations that offer similar products but support themselves by selling ads and monetizing data.”

Potpuni offline backup i dalje radi i besplatan je :)

Poslednja izmena:
Kad se ocekuje neko resenje za problem sa RCS?

Koliko sam shvatio, naši operateri uopšte to ne nude kao zvaničnu uslugu. Ako je to tačno, onda i nemaju šta drugo da odgovore.

Fora je što su operatori uzeli Google Jibe koji je sve sažvakan pa to implementirali i pošto je funkcionisanje puklo, navodno se očekuje rešenje.

Meni je ovo mts odgovorio

1757527374198.png

Kapiram da je izuzetno mali broj ljudi van ovog foruma koji koristi RCS. I da zna uopšte šta je to.

Koriste mnogi nesvesno.
Svakako, ni na ga ne koristim, ne bih ni primetio da nije neko na forumu napisao.

mnogi ukljuce a da ne znaju ni sta je to. iskoci im pitanje da li da ukljuce "ćaskanje" i klikcu yes dok se ne skloni. ja sam probao par puta da koristim RCS i super je to kad radi.

ali onda drugar promeni telefon, to se tamo negde ne azurira odmah, moj telefon "misli" da on ima RCS i tako posalje a to nikad ne stinge.

ili neko ko ima ukljucen RCS iskljuci mobilni internet, ili i ne koristi mobilni net vec samo wifi, pa kad se diskonektuje sa wifi ostane bez neta, i opet taj RCS koji sam poslao ne stigne nikad, ili me telefon tek kasnije obavesti da nije isporuceno i pita da li hocu da posaljem kao SMS.

tako da mi je SMS najpouzdaniji i znam da stize odmah, bez obzira kakav telefon ima druga strana, da li je potrosila megabajte, da li je u romingu itd..

a kad saljem neku multimedjiu, tu je viber, WA..

Zar nema neka logika da pošalje SMS ako ne može RCS?

Da, ali to često zabaguje

meni je mnogo korisniji RCS nego viber ili whatsapp, ima sve funkcije. Ko zna sta stoji iza svega toga mozda oce da nam citaju sms poruke, ovako preko rcs imalo end to end

Situacija sa RCS najverovatnije neće biti rešena ni brzo ni lako. Naime, Google nikada nije ni planirao da "večno" pruža infrastrukturu za ovaj servis preko Google Jibe Cloud, već da to bude implementirano preko provajdera. Dakle, ne da RCS Chat bude Googleov, već univerzalan servis i standard. Međutim, provajderi (većina) bili su potpuno inertni i nezainteresovani, a Google je ipak gledao malo u budućnost (o čemu kasnije) i preko Jibe-a omogućio svim Android telefonima da imaju RCS podršku. S jedne strane, na iPhone telefonima imamo iMessage kao deo Apple ekosistema, sa druge strane RCS kao sastavni deo Androida. Međutim, nema interoperabilnosti - iMessage i RCS ne komuniciraju međusobno, tako imamo neviđen paradoks da su potrebne dodatne aplikacije da bi iPhone i Android mogli da razmenjuju poruke koje nisu SMS. Međutm, neočekivano pre dve godine Apple objavljuje da će dodati podršku za RCS, ali samo preko provajdera, ne preko Google Jibe. Dakle, ponovo imamo fragmentiranost, ništa od interoperabilnosti. Google onda konačno povlači ovaj poslednji potez, ukida provajderima pristup Jibe-u i praktično ih tera da sami obezbede infrastrukturu za RCS, pošto je to zapravo jedino funkcionalno rešenje za budućnost RCS-a kao univerzalnog servisa, nezavisno od platforme na kojoj je telefon.

Kako će ovo u praksi da funkcioniše? Verovatno će mnogi provajderi, naši pogotovo, najpre da tvrde da greška nije kod njih nego kod Googlea. Zatim će na konkretna pitanja da li planiraju da implementiraju RCS podršku da odgovore da ne razumeju pitanje ili da nemaju to u planu. Ovo može da potraje godinama, jednostavno mislim da kod nas RCS ljudima premalo znači da bi to provajdere zabrinulo, a nekog zakonskog propisa ili regulative koji bi ih naterali da usvoje RCS nema, bar za sada. Provajderi RCS vide kao nešto što im ne donosi nikakvu korist, čak im smanjuje dobit - RCS poruke su besplatne, a od SMS-a im ipak ponešto kaplje kada se posmatra čitava populacija korisnika i svih poslatih poruka.

Za utehu i razvijenije zemlje od Srbije, pa i neke zemlje EU poput Slovenije i Bugarske su ostale bez RCS podrške, preko svih provajdera. Iz ličnog iskustva znam da A1 Hrvatska podržava RCS na Android telefonima i verovatno će uskoro omogućiti i RCS na iPhoneu. Videćemo koja će od ovih zemalja, tj. koji provajderi najbrže da reše problem i kako.

Sa ukidanjem RCS podrske gubi se smisao imanja google aplikacije za sms i mms tako da se moze dati prednost npr. Fossify resenju i smanjenu dostupnosti podatka ka guglu i sl.

Nazad
Vrh Dno