Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

uzasno mi je zagrijavao iPhone Session, dok sam ga koristio prije par mjeseci

Viber đubre i ne postoji osim u ovom našem delu planete :D

Taman kad pomisliš da ne mogu novu glupost da ubace oni iznenade:

Naravno Srbija i BiH prve dobile ovu "ekskluzivu" od celog sveta :D

Pre nego što sam otvorio link, pomislio sam da se odnosi na

Vesti su sa 10 dana razmaka.

Amnesty International has uncovered fresh evidence of NSO Group’s Pegasus spyware being used to target two investigative journalists at Serbia-based BIRN via Viber, deepening concerns about the country’s systemic misuse of digital surveillance tools.

Viber je ipak uhvatio mogući problem na jednom telefonu, Androidu. Drugi je iPhone. Moguće da za Viber za IOS ne može da uhvati problem, možda zbog samog IOS-a, pošto je drugačije kodirana aplikacija
Screenshot_2025-03-27-20-22-47-023_com.twitter.android-edit.jpg

da li je moguce namstiti voip sa google voice u srbiji i da se koristi obican kucni telefon (ne mobilni)

Nisam shvatio kada i kako se dešava, ali dovoljno je da klikne na poruku da je vidi. Tj pojave se sve poruke.

Pre neki dan me je čovek napao kako sam mu poslao, ništa se ne vidi, sve mutno, stariji je tip, pa sam mislio da nije stavio naočare, poslao sam mu SMS, ali sada razmišljam, sasvim je realno da nema moj broj memorisan.

Meni je danas stigla poruka od čoveka koga nemam u imeniku i poruka je bila blurovana tj 5-6 vezanih poruku, kliknuo sam na jednu i sve se pojavile.

Sad razmišljam, poruke koje sam ja slao su bile copy/paste.
Poruke koje sam ja danas dobio su bile copy/paste.

da li je moguce namstiti voip sa google voice u srbiji i da se koristi obican kucni telefon (ne mobilni)
Moguće je, ali je ɐɾıɔuɐqǝɾɐz. Za Google Voice moraš da imaš neki DID broj u USA... A kada ga već imaš, onda ti za dolazne pozivi ni ne treba GV.

Odlazne pozive (besplatne ka USA i CAN) više ne možeš da biraš sa telefona, već moraš da se spajaš iz web browser-a... A kada prvi put zaboraviš da uključiš VPN i promeniš IP na USA, Google će ti ukinuti broj.

Za GV na mobilnom ti samo treba neko iz ovih 15-ak zemalja da instalira Talkaton, registruje se sa tvojim mejlom i pokupi GV broj. On onda deinstalira aplikaciju, a ti se prijaviš iz Srbije i tako sve radi. Imaš i SMS, za razliku od fiksnog (uključenog u neki ruter sa SIP-om ili nešto slično, je li).

Ne baš, zato što ne koristim Viber i nisam video taj slučaj. Kao što su ljudi pomenuli, verovatno je u pitanju autoamtsko skrivanje sumnjivih ili copy/paste poruka.

Nema veze sa pdf...
Viber skriva tj blokira prikaz I bluruje sve poruke sa nepoznatih brojeva.

Meni to smeta jer uglavnom dobijam poruke sa nepoznatih brojeva pa moram svaki put da potvrdim.

Viber se itekako koristi u ovom delu evrope, ne mozete nikakav posao da radite bez njega.

Nema veze sa pdf...
Viber skriva tj blokira prikaz I bluruje sve poruke sa nepoznatih brojeva.

Meni to smeta jer uglavnom dobijam poruke sa nepoznatih brojeva pa moram svaki put da potvrdim.

Viber se itekako koristi u ovom delu evrope, ne mozete nikakav posao da radite bez njega.

Skoro svakog dana dobijem neku poruku sa nepoznatog broja na jednom broju, ali taj broj generalno komunicira sa mnogo nepoznatih brojeva (nekada komunikaciju iniciram ja, nekada druga strana), ali ne sećam se da sam imao blur. Pomenuo sam da mi je pre neki dan jedan čovek rekao da dobio od mene "mutnu" poruku. Doduše, te poruke u 90% slučajeva otvaram na računaru, pa možda i to ima veze.

Broj na kome komuniciram sa vrlo ograničenim brojem ljudi, svi u imeniku, juče dobijem neke instrukcije za plaćanje poručene robe i stigne blurovano.

Ne bi me čudilo da je zapravo bug, da Viber za neke poruke sa nepozantih brojeva pomisli da su onaj njegov "secret chat".

Kada odgovorite na poruku koja je blurovana na Viber, automatski ce da skine blur. Postoji mogucnost isto kada vam stigne poruka sa nepoznatog broja, da samo kliknete na X u gornjem desnom uglu tj. na meni gde vas pita da li hocete da dodate kontakta ili da ga blokirate. Lepa je zamisao od Viber da bluruje poruke od nepoznatih brojeva, ali to je pre trebao da primeni za poslovne naloge koji smaraju raznim porukama, a narocito na Viber poruke koje je nemoguce iskljuciti. Da ne mora da koristim viber zbog posla, sa velikim zadovoljstvom bih obrisao app i otisao u kafanu da proslavim, jer je za mene licno tezak frakenstajn bez ikakvog plana razvijanja (Dating app, business app i sada kako cujem mocice i novac da se salje preko Viber - WeChat na aparatima)

Dovoljno je da se klikne na poruku. Ali ne shvatam poentu blurovanja.

Ajde ono kada neka društvena mreža napiše "fotografija je blabla, kliknite da je otvorite na svoju odgovornost".

Ovde bluruje tekstualne poruke. Kao, ne znam ko je poslao, pa ne želim da je vidim, možda je poslao nešto vulgarno?!

Podsetilo me na ovu priču, šta on meni nepoznat broj?!

Kod mene čim kliknem na prvu poruku, odbluruje sve poruke u toj prepisci. E sad, da li sam kliknuo jednom ili dva puta ili....

Kao sto rekoh ja ih stalno dobijam...

Blurovana porukanje zapravo blokirana.

Ne moze samo da se odgovori na blurovanu poruku

Moze ili da se doda broja u imenik, blokira ili da se ugasi blokirana poruka I omoguci prikaz

Screenshot_2025-03-31-09-16-39-314_com.viber.voip.jpg

Kao sto rekoh ja ih stalno dobijam...

Blurovana porukanje zapravo blokirana.

Ne moze samo da se odgovori na blurovanu poruku

Moze ili da se doda broja u imenik, blokira ili da se ugasi blokirana poruka I omoguci prikaz

Pogledajte prilog 486338
Ovo gore možeš da isključiš na IKS, da ti ne zauzima deo ekrana, i nikmo' ništa. A i ne moraš. Samo klikneš dole na blurovanu poruku.
Poruka nije blokirana, već tebi nudi da blokiraš ili blokiraš+prijava spama za broj pošiljaoca.

Viber je postao tezak mutant 💯
viber je kao spyware za prikupljanje podataka a firma je reklamna agencija.

Moguće je, ali je ɐɾıɔuɐqǝɾɐz. Za Google Voice moraš da imaš neki DID broj u USA... A kada ga već imaš, onda ti za dolazne pozivi ni ne treba GV.

Odlazne pozive (besplatne ka USA i CAN) više ne možeš da biraš sa telefona, već moraš da se spajaš iz web browser-a... A kada prvi put zaboraviš da uključiš VPN i promeniš IP na USA, Google će ti ukinuti broj.

Za GV na mobilnom ti samo treba neko iz ovih 15-ak zemalja da instalira Talkaton, registruje se sa tvojim mejlom i pokupi GV broj. On onda deinstalira aplikaciju, a ti se prijaviš iz Srbije i tako sve radi. Imaš i SMS, za razliku od fiksnog (uključenog u neki ruter sa SIP-om ili nešto slično, je li).
Zasto DID ako je obican licni broj ili ako vec imas GV broj.

Znaci, SIP ruter, npr, ne moze da se namesti da se bira sa telefona (mislis samo na besplatne 800 ili sve brojeve?) , i da automatski izabere VPN server?

Talkaton registracija bi bila sa brojem iz neke od tih zemalja (ne bi mogla samo na sajtu sa VPN)?

Kako jos moze da se zove USA, besplatno. Svi brojevi i 800 brojevi

˄

Google Voice ti daje samo klot broj, da tako kažem. Ne i mogućnost da se uloguješ na neki njihov SIP server sa nekim svojim SIP uređajem i onda da obavljaš dolazne/odlazne pozive na/sa tog broja. Samo GV broj je tebi u Srbiji potpuno beskoristan. On je namenjen amerikancu Džonu...

Npr. Džon je uzeo GV broj i sve dolazne pozive na taj broj preusmerio na svoj fiksni broj u kući gde živi. Kada se sutra preseli iz Teksasa u Kaliforniju, on će samo svoj novi fiksni broj upisati kog GV-a, a svi će nastaviti da ga zovu na njegov GV broj kao i do sada.

Ili npr. Džon živi na Floridi i ima rodbinu u Kanadi. Pošto se zvanje iz CAN u USA tarifira po geografskoj udaljenosti, Džon je uzeo GV broj u Sijetlu i pozive preusmerio kući na Floridu, pa ga sada rodbina iz Vankuvera zove znatno jeftinije.

Ako Džon hoće da obavi odlazni poziv sa GV broja, on mora da se uloguje na voice.google.com, pa da tamo spoji svoj fiksni ili mobilni broj sa brojem koji poziva. Otkud znam da li mu se isplati da se bakće, zavisi kakav plan (paket) ima kod svog provajdera.

Dakle, da bi Džon koristio GV broj, mora da ima i jedan "pravi" broj... E, tako isto i ti iz Srbije moraš da imaš jedan DID broj u USA. U suštini, Džonov fiksn i tvoj DID mu dođu na isto, samo što ti moraš da paziš na IP adresu kada se loguješ na voice.google.com. - VPN ti treba samo za ovo.

Ne verujem da još uvek negde može da se dobije besplatan DID broj, bilo gde na svetu. Nekada je moglo na sve strane. Mogao si dobiti USA broj samo da ga izabereš i prepišeš password za SIP logovanje, nije bilo potrebno ni mejl ostavljati... Pod "besplatan DID" mislim na besplatan za dolazne pozive. A za odlazne - ovo što ti pitaš - nikada nije ni bilo ništa besplatno (osim GV).

Nema toga više. Ugašen je iNum, evo pre par dana i SIP Broker, gasi se sve... Totalno je suluda bila ideja da npr. svi ljudi uzmu besplatno po iNum broj i telefoniraju međusobno po celom svetu za džabe. Pa još i bez reklama. Od čega bi onda telef. kompanije inkasirale po jedno 50 ili 100 mlrd. $ mesečno? Takve ideje su opasne po poredak. Takve stvari bi mogle da uruše kapitalizam.

... Prema tome, kao što ti već rekoh - Google Voice sa fiksnog je i komplikacija i košta. Dok je bilo USA DID brojeva za džaba i dok si mogao za džaba preko "SIP Sorcery" da pozivaš brojeve direktno sa telef. aparata - bila je banja.

────────────────────────

Sa mobilnog, preko Talkatone-a ti je sve prosto k'o pasulj. Ako samo imaš nekoga u onih 15-ak zemalja da te samo registruje. Talkatone automatski za tebe uzima jedan GV broj, ti tu ništa ne radiš, osim što izabereš pozivni +1 XXX (tj. taj neko ko te registruje). Sa Talkatone ti ne treba USA DID, jer se aplikacija prijavljuje na neki njihov server, a onda se odatle rutiraju pozivi kroz GV. Brojeve biraš na normalnoj tastaturi ili iz imenika, ne spajaš se iz web browser-a.

Instaliraš besplatnu aplikaciju, normalno je koristiš u Srbiji i imaš sve kao da živiš u USA i u mobilnom imaš neku USA SIM karticu sa najosnovnijim planom, za koju ne plaćaš pretplatu i nemaš nikakav uplaćen kredit. Odlazni pozivi su ti besplatni prema svim USA i CAN "normalnim" brojevima, i fiksnim i mobilnim. Taj "800" ne znam šta je, pošalji mi čitav broj pa mogu da probam da ga pozovem.

───

Pozivaće te oni reklameri, Indijci i čuda. Nezgodno je što kada oni zovu u USA po danu, ovde kod nas zvoni usred noći. To reši blokiranjem tih brojeva... Šta znam, npr. drži aplikaciju na "Force Stop" mesec dana, pa onda kada je startuješ blokiraj sve brojeve sa liste propuštenih poziva, pa i u tom trenutku prispelih SMS-ova i Voice poruka... Ili napravi nešto sa noćnim režimom, notifikacijama... Vidi tamo.

Ako Talkatone-u ne uplaćuješ kredit za zvanje nećega osim ovog besplatnog, potrebno je ostvariti jedan poziv u 30 dana, da bi broj ostao živ. Dovoljno je i da otvoriš jedan reklamerski SMS. - Pa znači da reklameri mogu biti i od koristi. Talkatone prodaje tvoj broj reklamerima, je li.

Meni Talkatone služi samo za odlazne pozive, pa nakon svakog samo stisnem "Force Stop" u Android Settings.

Za dolazne imam ono što si ti hteo - fiksni uključen u Fritz!Box. Na njemu je posao sa blokiranjem reklamera laganica. Možeš odjednom da blokiraš čitav opseg, npr. sve brojeve koji počinju sa +1 720. Ili, još bolje, možeš da ih preusmeriš na sekretaricu na kojoj si za poruku stavio neki mp3 sa onim pijukanjem i cijukanjem faksa, i to staviš najdužu moguću.

... Mislim da me reklameri već godinama unazad nisu ni jednom pozvali ni na jedan od tri USA broja. Valjda se i kod njih, nakon nekog vremena i broja bezuspešnih pokušaja poziva na uvek zauzete brojeve ili na faks, ti brojevi pobrišu iz baze ili negde pomere.

I tako. Eto... Umorih se.

hvala.

800 brojevi

Toll free numbers are numbers that begin with one of the following three-digit codes: 800, 888, 877, 866, 855, 844 or 833. Although 800, 888, 877, 866, 855, 844 and 833 are all toll free codes, they are not interchangeable

Pozdrav, zanima me da li postoji neko rešenje da registrujem sim brojeve, kako bih ih koristio kao srpske DID brojeve(za prodaju)? Možda preko neke voip firme ili…?

Zdravo drugari. Postoji li neka aplikacija koja prodaje Virtualne brojeve u Srbiji na koje bi mogao da primam pozive dok sam u inostranstvu?
Nešto slično onome što je imao Globaltel pre prodaje ili SBB Unifone?

Zdravo drugari. Postoji li neka aplikacija koja prodaje Virtualne brojeve u Srbiji na koje bi mogao da primam pozive dok sam u inostranstvu?
Nešto slično onome što je imao Globaltel pre prodaje ili SBB Unifone?
Ako ovde u Srbiji već imaš neku fiksnu liniju, onda...

Napravi za džabe dva SIP konta na https://www.ippi.com/

- Na jedan se loguj sa mobilnog. - Instaliraj nekog SIP klijenta... ili ga možda već i imaš preinstaliranog.

- Na drugi se loguj sa npr. Fritz.Box-a (možeš da kupiš i neki praistorijski za 20-ak evra.) - Uključi ga, je li, u ruter (internet)... i propusti kroz njega fiksnu liniju, čije dolazne pozive ćeš da preusmeriš na ippi SIP broj na mobilnom, a preko ippi SIP broja na Fritz-u. Sve besplatno, je li.

Poziv se može preusmeriti momentalno... Ili nakon što prvo zazvoni fiksni nekoliko puta... Ili mogu oba telefona da ti zvone istovremeno, pa na koji se prvi javiš...

U malo novije Fritz.Box-ove možeš da uključiš i neki modem sa nekom najjeftinijom pripejd SIM karticom, ako nemaš fiksni... A onda, sve ovo iznad napisano je isto.

Nema potrebe da bacaš pare za virtuelni broj. I oni, svakako, naprave samo nešto otprilike ovako isto.

Da li neko zna da li dva paralelna Vibera (u rezimu samsung dual messenger) mogu bez problema da se bekapuju na isti google nalog i da se posle restoruju uredno svaki na svoj broj..

Vrh Dno