Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Ja mislim da je za uspeh vibera u Srbiji odgovoran VIP sa onom njihovom reklamom VIBER - VAJBER. Od tada imaju popularnost.

Viber je postao popularan u Srbiji jer se wa " naplaćivao " 1$ godišnje u to vreme

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

a u sustini se ni WA nije nikad naplacivao, bar meni.. ali je izlazilo obavestenje tipa 1 godina free pa ce se onda naplacivati.. ali nisu nikad ni naplatili

Sent from Galaxy S8

Viber je bio bukvalno prva aplikacijama sa pozivima i porukama koji se vezivao za broj i nije ti bilo potrebno otvaranje naloga .U to vreme si imao samo skype za koji su trebao da praviš nalog.

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

Da, Viber je bio prvi. Zato se uvukao u svest naših ljudi. Ali meni je WhatsApp ipak WhatsApp. Viber samo koristim zbog roditelja. :D Davno bih ga obrisao koliko mi je odbojan.

Sent from my LG V20 using Tapatalk

Mislim da ne postoji toliko lose uradjena i toliko rasprostranjena aplikacija kao sto je Viber.

U Srbiji i babe ako koriste - koriste Viber i to je defacto standard za VoIP&messaging.

Jel šalje poruke ? Jel prima pozive ? Žnači radi ,šta ima ljude da interesuje više ako im završava posao .
Nisam imao nijedan problem sa aplikacijom u zadnje dve godine ,ranije je možda i lošije radio ,odavno već radi pouzdano i to je dovoljno.
Nisam uopšte ni čuo da se neko toliko žali na njen rad,jedino se to ovde može pročitati.

Poslednja izmena:
Što se poruka tiče može da se kaže da to još i dobro radi. Ali kad su pozivi u pitanju... iskreno, ja se naježim svaki put kad vidim da me neko zove preko Vibera. Prava je lutrija kakav će biti kvalitet poziva i kreće se u rasponu od katastrofalnog do neočekivano dobrog.
Još uvek je to nepouzdano za bilo kakvu ozbiljniju upotrebu.

Poslednja izmena:
Dobar deo razgovora koje ja obavim je sa ljudima iz Australije. Veza je odlična gotovo uvek. Primetio sam da sa CG ume da bude ponekad lošije.
Za poslovnu upotrebu ipak se koristi telefon, običan poziv.

Poslednja izmena:
ja se na viber ne javljam nego zovem klasicno..

Sent from my SM-A720F using Tapatalk

Jel šalje poruke ? Jel prima pozive ? Žnači radi ,šta ima ljude da interesuje više ako im završava posao .
Nisam imao nijedan problem sa aplikacijom u zadnje dve godine ,ranije je možda i lošije radio ,odavno već radi pouzdano i to je dovoljno.
Nisam uopšte ni čuo da se neko toliko žali na njen rad,jedino se to ovde može pročitati.

Mozda ovde na forumu ljudi obracaju paznju i vise primecuju takve stvari. Evo recimo meni je poslao sliku iz druge konverzacije. To mi se desilo jos jednom pre pola godine i sada, dakle retko ali... Rezultat je bio bezazlen, ali je takodje moglo da napravi i stetu.

Što se poruka tiče može da se kaže da to još i dobro radi. Ali kad su pozivi u pitanju... iskreno, ja se naježim svaki put kad vidim da me neko zove preko Vibera. Prava je lutrija kakav će biti kvalitet poziva i kreće se u rasponu od katastrofalnog do neočekivano dobrog.
Još uvek je to nepouzdano za bilo kakvu ozbiljniju upotrebu.

Meni takođe u zadnje vreme jako loš kvalitet audio poziva na viberu, prekida, ne čuje se, bilo na wifi ili 4G, isto. Letos je radio lepo i korektno, sada ne.

Ja za sada 1 do 2 audio poziva po 10-15min dnevno obavljam preko Telegram, i nema nikakvih problema, kao preko mrežu da zovem. Koristi se 4g 3g i wifi. Ako još neko ima mogućnost neka proba pa da vidimo u druga iskustva.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Kod servisa mi je bitno kakve su mu mogućnosti i kakva je politika privatnosti. Za prvo je Skype najbolje rešenje, za drugo verovatno Tox ili GNU Ring, možda Signal, Riot (Matrix), eventualno Wire.

Mene je Viber užasno nervirao svojim dizajnom, stikerima i podešavanjima. Uz to je i brljavio sa slanjem poruka i sinhronizacijom sa desktop klijentima. Srećom, nekako većina ljudi sa kojima često komuniciram koristi WhatApp. Mada ima i onih koji koriste samo Viber. Ali ne zanima me više. Čim mi se ne svidi neka aplikacija, brišem je i prelazim na (za mene) bolje rešenje, makar to bili Riot ili Tox. Ko hoće, neka me nađe na drugom servisu. U svakom slučaju, uvek ću biti dostupan na Skype-u, a on na svim platformama. Tako da je Viber odleteo bez razmišljanja. WhatsApp je tu pre svega zbog Windows Phone korisnika, a i on će da leti za nekih godinu dana, manje više

Poslednja izmena:
A Skype za te svrhe koristi ko?
Ja nikad nikoga nisam video na telefonu da kucka na Skajpu..

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Većina ljudi verovatno nikada nije videla ni da neko koristi Telegram, pa eto opet ima korisnika. :)

A Skype za te svrhe koristi ko?
Ja nikad nikoga nisam video na telefonu da kucka na Skajpu..
Ja ga koristim za poruke/razogovore sa ljudima koji koriste Viber, a nemaju WhatsApp :d

Ja IM uglavnom koristim sa PC-a, mrzim da kucam na telefonu. Skype je besplatan, dostupan na svim platformama (svi mobilni i desktop sistemi i iz browser-a), ne zahteva smartphone, ima VoIP mogućnosti za standarne telefone i SMS uz kupljen kredit, ukratko - može sve. Jeste da je Android aplikacija užasna, ali radi svoj posao.

Po mom mišljenju Wire je trenutno najbolji IM/call servis. Po mogućnostima je ispred svih, jedino je Skype bolji u nekim aspektima (Windows phone, VoIP to landline/SMS). Na kvalitet nemam nikakve zamerke, iako je i dalje u razvoju (IM odličan, pozivi odlični). Sa aspekta privatnosti je daleko ispred ovih najpopularnijih (Skype, Viber, WhatsApp, Telegram, Messenger, svih Google servisa ...). Jeste malo iza ovih novih sigurnih (Signal, Ring, Riot Tox), ali od njih, jedino je Signal realno u tom stadijumu da se može koristiti kao primarni servis

sta na FB messengeru znaci ona ikonica pjescanog sata uz necije ime? Kontam da ikonica munje znaci da sam sa nekim razgovarao 2/3/4... dana za redom, ali sat mi je nejasan

niko ne zna?

Kod servisa mi je bitno kakve su mu mogućnosti i kakva je politika privatnosti. Za prvo je Skype najbolje rešenje, za drugo verovatno Tox ili GNU Ring, možda Signal, Riot (Matrix), eventualno Wire.

Mene je Viber užasno nervirao svojim dizajnom, stikerima i podešavanjima. Uz to je i brljavio sa slanjem poruka i sinhronizacijom sa desktop klijentima. Srećom, nekako većina ljudi sa kojima često komuniciram koristi WhatApp. Mada ima i onih koji koriste samo Viber. Ali ne zanima me više. Čim mi se ne svidi neka aplikacija, brišem je i prelazim na (za mene) bolje rešenje, makar to bili Riot ili Tox. Ko hoće, neka me nađe na drugom servisu. U svakom slučaju, uvek ću biti dostupan na Skype-u, a on na svim platformama. Tako da je Viber odleteo bez razmišljanja. WhatsApp je tu pre svega zbog Windows Phone korisnika, a i on će da leti za nekih godinu dana, manje više

Tox je đubre od protokola, jer nemaju pojma, ne daje ti ni privatnost, ni sigurnost.
Ring ne znam, Riot ne znam. Wire je OK, najveći problem je slomljeni menadžment baze na Androidu, ne briše poruke kad ih obrišeš.
Wire je kao Skype što se tiče registracije, i ima e2e, mada, koliko sam video Skype dodaje Signal protokol, našli su deo koda u novim verzijama, ali pitanje kad će biti.
Signal je najsigurnija stvar koja postoji, jedino što može samo preko broja.

A threema? Koristi li iko ovaj servis?

• Like
Reagovanja: M J
Dobar je servis. Problem je što ne postoji desktop klijent, mada može se koristiti iz browser-a. I naravno što nije besplatan, pa je skoro nemoguće ubediti nekoga da ostavi WhatsApp/Viber i pređe na drugi servis koji nudi sve isto, a još se i plaća :)

Tox je đubre od protokola, jer nemaju pojma, ne daje ti ni privatnost, ni sigurnost.
Ring ne znam, Riot ne znam. Wire je OK, najveći problem je slomljeni menadžment baze na Androidu, ne briše poruke kad ih obrišeš.
Wire je kao Skype što se tiče registracije, i ima e2e, mada, koliko sam video Skype dodaje Signal protokol, našli su deo koda u novim verzijama, ali pitanje kad će biti.
Signal je najsigurnija stvar koja postoji, jedino što može samo preko broja.

Ne bih rekao baš da je tox protokol đubre. Ali jeste u razvoju, baš kao i ostali. Neka ograničenja ima, ali to ne znači da neće biti rešeno vremenom. Ring i Riot (Matrix) realno mogu biti sigurniji od Signal-a, koji je trenutno verovatno najstabilniji i najpouzdaniji servis od navedenih, ali nisam siguran da je po opcijama najbolji. Za klasičnu IM/VoIP upotrebu je odličan. Posebno ako se posmatra kao zamena za WhatsApp, Viber, Telegram... s te strane je najbolje rešenje. S druge strane, Riot i Wire nude neke mogućnosti koje čak nijedan od ovih popularnih servisa nema. Meni ne bi smetalo da ih sve držim na svim uređajima, ako bi to značilo da mogu da ugasim WhatsApp, Skype i FB nalog (mada FB skoro i ne koristim i nemam ga na telefonu). Na Skype nemam zamerki što se mogućnosti tiče, ali mi se čini da MS želi da ga upropasti, a ne unapredi. Jeste da je bušan kao sito, što je problem za poslovne korisnike, a možda i privatne, ali to će morati da srede ako ne žele da nestanu.

Neke od prednosti koje ima Wire u odnosu na ostale je mogućnost korišćenja više naloga istovremeno (iz jednog klijenta), brisanje poruka za sve učesnike razgovora, samobrišuće poruke, screen-share, grupni video pozivi (tj. konferencija, mada je trenutno ograničeno na 10 korsinika)... Nisam primetio da ne briše poruke. Znam da je bilo probema sa slanjem ranije, tj. kada pošalješ gomilu poruka u kratkom razmaku, neke ne isporuči. Ali to su bagovi koji bi trebalo da su sada ispravljeni. Ako nisu, biće :) Bar ja još uvek nisam video ništa neočekivano. Najveća, da ne kažem jedina mana koju sam primetio je glupo brisanje kontakta, gde ga zapravo ne brišeš, već blokiraš. Isti efekat, samo malo glupo rešenje.

Riot s druge strane ima odličnu integraciju sa populatnim servisima koristeći matrix brige (Jitsi, Slack, Youtube, Etherpad, IRC...). E2EE je još uvek u beta fazi, ali ceo sistem ima odlične mogućnosti. Trenutno je malo sporiji i konfuzan u poređenju sa standardnim servisima. Direktan chat je zapravo grupni chat za 2 osobe :D S druge strane, to znači da možeš da napraviš više različitih grupa/razgovora sa istom osobom/osobama. Ima i mogućnost za javne diskusije, što je takođe odlična stvar za neke korisnike.

Po mom mišljenju svaki od servisa ima svoje prednosti i mane. Wire i Riot imaju potencijal da budu odlični business servisi, pošto se mogu hostovati na privatnom serveru i tako bi kompanija imala potpunu kontrolu. Da sam ja direktor neke (veće) kompanije, ne bih imao dilemu :) Možda bi i Jitsi mogao biti izbor jer mi se čini da je najbolji za konferencijske pozive. Signal je centralizovan. Ring i Tox su P2P pa nose neke prednosti i mane takvog rešenja. Ovde navodim samo one koji su dostupni na svim paltformama

Meni ne smeta da servis bude vezan za broj telefona, pošto je to realno najlakši način za prelazak na novu platformu, a da ne bude preveliko cimanje za ljude. Ali za mene je veoma bitno da mogu da koristim servis na PC-u bez telefona (WhatsApp), kao i da mogu da pokrenem na novom uređaju bez istog (QR kod scan), što praktično zahtevaju svi ostali servisi osim Skype-a. Ili da imam isti nalog na dva telefona. Ring ne traži telefon, ali za registraciju novog uređaja traži PIN sa starog, pa to može biti još gore. Ako sam na primer na putu i ostanem bez telefona, ja ne mogu da instaliram program na tabletu ili laptopu kako bih nastavio komunikaciju sa porodicom i prijateljima, pošto je pri prvom pokretanju neophodna verifikacija sa telefona. Desio mi se takav slučaj i ne želim više da razmišaljm o takvoj mogućnosti. Zato je Viber odleteo momentalno, a WhatsApp držim pre svega zbog WP korisnika. I zato Signal mogu da koristim samo uz još nešto.

Ponavljam, meni su na prvom mestu mogućnosti servisa, pa privatnost, pa tek onda hiljadu besmislenih smajlija, stikera, follower-i, statusi i javne čet grupe smaračkih kompanija. Tako da bi moj izbor išao ovim redosledom, kada svi budu na planiranom nivou:
1. Wire
2. Riot
3. Signal
4. Tox/Ring/Jitsi... u zavisnosti od potreba korisnika

Video sam da firme korsite i WebEx Meetings, kao i Jabber. I to npr. preko svog VPN-a.

Poslednja izmena:

Nije loša, nije open source koliko se sećam, i nema forward secrecy (sve poruke imaju isti ključ, za razliku od Signal/Whatsapp itd. koji generišu novi za sve).

Dobar je servis. Problem je što ne postoji desktop klijent, mada može se koristiti iz browser-a. I naravno što nije besplatan, pa je skoro nemoguće ubediti nekoga da ostavi WhatsApp/Viber i pređe na drugi servis koji nudi sve isto, a još se i plaća :)

Ne bih rekao baš da je tox protokol đubre. Ali jeste u razvoju, baš kao i ostali. Neka ograničenja ima, ali to ne znači da neće biti rešeno vremenom. Ring i Riot (Matrix) realno mogu biti sigurniji od Signal-a, koji je trenutno verovatno najstabilniji i najpouzdaniji servis od navedenih, ali nisam siguran da je po opcijama najbolji. Za klasičnu IM/VoIP upotrebu je odličan. Posebno ako se posmatra kao zamena za WhatsApp, Viber, Telegram... s te strane je najbolje rešenje. S druge strane, Riot i Wire nude neke mogućnosti koje čak nijedan od ovih popularnih servisa nema. Meni ne bi smetalo da ih sve držim na svim uređajima, ako bi to značilo da mogu da ugasim WhatsApp, Skype i FB nalog (mada FB skoro i ne koristim i nemam ga na telefonu). Na Skype nemam zamerki što se mogućnosti tiče, ali mi se čini da MS želi da ga upropasti, a ne unapredi. Jeste da je bušan kao sito, što je problem za poslovne korisnike, a možda i privatne, ali to će morati da srede ako ne žele da nestanu.

Neke od prednosti koje ima Wire u odnosu na ostale je mogućnost korišćenja više naloga istovremeno (iz jednog klijenta), brisanje poruka za sve učesnike razgovora, samobrišuće poruke, screen-share, grupni video pozivi (tj. konferencija, mada je trenutno ograničeno na 10 korsinika)... Nisam primetio da ne briše poruke. Znam da je bilo probema sa slanjem ranije, tj. kada pošalješ gomilu poruka u kratkom razmaku, neke ne isporuči. Ali to su bagovi koji bi trebalo da su sada ispravljeni. Ako nisu, biće :) Bar ja još uvek nisam video ništa neočekivano. Najveća, da ne kažem jedina mana koju sam primetio je glupo brisanje kontakta, gde ga zapravo ne brišeš, već blokiraš. Isti efekat, samo malo glupo rešenje.

Riot s druge strane ima odličnu integraciju sa populatnim servisima koristeći matrix brige (Jitsi, Slack, Youtube, Etherpad, IRC...). E2EE je još uvek u beta fazi, ali ceo sistem ima odlične mogućnosti. Trenutno je malo sporiji i konfuzan u poređenju sa standardnim servisima. Direktan chat je zapravo grupni chat za 2 osobe :D S druge strane, to znači da možeš da napraviš više različitih grupa/razgovora sa istom osobom/osobama. Ima i mogućnost za javne diskusije, što je takođe odlična stvar za neke korisnike.

Po mom mišljenju svaki od servisa ima svoje prednosti i mane. Wire i Riot imaju potencijal da budu odlični business servisi, pošto se mogu hostovati na privatnom serveru i tako bi kompanija imala potpunu kontrolu. Da sam ja direktor neke (veće) kompanije, ne bih imao dilemu :) Možda bi i Jitsi mogao biti izbor jer mi se čini da je najbolji za konferencijske pozive. Signal je centralizovan. Ring i Tox su P2P pa nose neke prednosti i mane takvog rešenja. Ovde navodim samo one koji su dostupni na svim paltformama

Meni ne smeta da servis bude vezan za broj telefona, pošto je to realno najlakši način za prelazak na novu platformu, a da ne bude preveliko cimanje za ljude. Ali za mene je veoma bitno da mogu da koristim servis na PC-u bez telefona (WhatsApp), kao i da mogu da pokrenem na novom uređaju bez istog (QR kod scan), što praktično zahtevaju svi ostali servisi osim Skype-a. Ili da imam isti nalog na dva telefona. Ring ne traži telefon, ali za registraciju novog uređaja traži PIN sa starog, pa to može biti još gore. Ako sam na primer na putu i ostanem bez telefona, ja ne mogu da instaliram program na tabletu ili laptopu kako bih nastavio komunikaciju sa porodicom i prijateljima, pošto je pri prvom pokretanju neophodna verifikacija sa telefona. Desio mi se takav slučaj i ne želim više da razmišaljm o takvoj mogućnosti. Zato je Viber odleteo momentalno, a WhatsApp držim pre svega zbog WP korisnika. I zato Signal mogu da koristim samo uz još nešto.

Ponavljam, meni su na prvom mestu mogućnosti servisa, pa privatnost, pa tek onda hiljadu besmislenih smajlija, stikera, follower-i, statusi i javne čet grupe smaračkih kompanija. Tako da bi moj izbor išao ovim redosledom, kada svi budu na planiranom nivou:
1. Wire
2. Riot
3. Signal
4. Tox/Ring/Jitsi... u zavisnosti od potreba korisnika

QR kod i odobrenje s drugog uređaja je zbog e2e...jer ti drugi uređaj ima ključ. Mogu da ti daju takav pristup ako ga i oni imaju, ili ako je šifra za autentifikaciju.

Ovo što se ljudi bune da Viber ne šalje više kod za drugi uređaj je zato, jer bi značilo da i oni imaju pristup porukama, kao pre.

Poslednja izmena:
Jesi li siguran da je baš zbog toga? Znam da je to način verifikacije naloga, ali nisam siguran da je zbog E2EE. Nisam ni ja više siguran šta koji servis radi, ali mislim da Signal nema istoriju razgovora kada instaliraš desktop klijent, osim ako je nisi uvezao. Wire, Riot i Ring nemaju. Mada, Wire planira nešto slično sa uvozom/izvozom istorije kao Signal, ali izlgeda samo za poslovne korisnike.

WhatsApp ima istoriju, ali koliko znam njegov sistem je drugačiji i desktop/web klijent zapravo nije zaseban uređaj već samo prikazuje informacije sa telefona, te je stoga i neophodno da whatsapp na telefonu bude stalno aktivan. S druge strane, kod ostalih servisa, kada pošalješ kriptovanu poruku, ona se zapravo šalje na svaki od registrovanih uređaja koji ima svoj E2E ključ. Zato i postoji opcija da sa svakim kontaktom verifikuješ svaki uređaj da bi bio siguran da je komunikacija kriptovana.

Teško je balansirati između funkcionalnosti, privatnosti i lakoće upotrebe. Nisam ekspert, ne znam šta koji protokol može, ali znam šta je meni bitno :)

Obično je i dodatna mera, da ne pokazuje ništa što je razmenjeno pre nego što si dodao uređaj.
Jeste svaki uređaj dobija poruke, ali mora prvo primarni da ga odobri. Signal je pre blokirao i slanje poruka ako se kontaktu promeni javni ključ, sada to radi ako ti je bio verfikovan, ako ne, upozorava.

Nazad
Vrh Dno