Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Nema šta da se misli za open source rešenja. Možeš sam da radiš kompajling s github ako ne veruješ store aplikaciji.

Recimo imam problem da verujem Wickr, koji treba da bude stvarno ono što tvrdi Snapchat. I specifikacija mu je odlična, ali je closed source. S druge strane, oni planiraju da budu servis velikim korporacijama za tajne podatke, tako da nema smisla da ne radi kako se kaže.
A izgleda i premijer ili ministar Australije ga koristi.

Poslednja izmena:
Besmisleno je pričati o sigurnosti i privatnosti pogotovo na tom nivou. Baš nekog zaboli patka da li je Viber ili Snapchat siguran, jer i da nije siguran koga boli uvo jer ko traži koliko toliko privatnost neće ju tu tražiti, a ni u sličnim aplikacijama uopšteno.

Mislim da je ljude kojima su se slike pojavile sa Snapchat-a naknadno bolela patka.

e2e treba da postane standard za sve messenger-e. A toga bez svesti o tome nema. iMessage je end to end, tako da interno Apple korisnici imaju, a ni ne znaju.

Poslednja izmena:
Mislim da je ljude kojima su se slike pojavile sa Snapchat-a naknadno bolela patka.

Heh, ali realno ljude koje ja poznajem a da to (snapchat) koriste uglavnom ni ne interesuje ni enkripcija ni privatnost dok ih ne udari po njuški. Takva je većina korisnika i zato i opstaju ovakvi, šta ih briga za enkripcijom kad njihovi korisnici ne mare za tim.

Znam, ja bivšoj objasnio. Pa kad je shvatila da može da se briše, da kažemo da sam dobijao redovno veoma zanimljive stvari.

Jedino ja imam ključeve.

Signal je toliko siguran, da ako samo reinstaliraš, odmah stiže poruka drugoj strani da možda neko pokušava da presretne razgovor.

Poslednja izmena:
Nema šta da se misli za open source rešenja. Možeš sam da radiš kompajling s github ako ne veruješ store aplikaciji.

Recimo imam problem da verujem Wickr, koji treba da bude stvarno ono što tvrdi Snapchat. I specifikacija mu je odlična, ali je closed source. S druge strane, oni planiraju da budu servis velikim korporacijama za tajne podatke, tako da nema smisla da ne radi kako se kaže.
A izgleda i premijer ili ministar Australije ga koristi.

ma nema ni od toga ništa.
dođe justice department i traži tvoje poruke i stavi gag order wickru da ovi ne mogu ni da ti jave da su podaci uzeti.

Pa kad je shvatila da može da se briše, da kažemo da sam dobijao redovno veoma zanimljive stvari.
Ali, ti možeš da uvatiš skrinšot, tako da čak i takve fotke nisu previše zaštićene. Ili se varam?

U svakom slučaju, verujem da većini ljudi to nije previše važno. Zato je i dobro što je Viber Wink posebna app...

Pa, recimo, Signal blokira pravljenje screenshota i u app i u multitasking modu. Mada nisam ni probao da ga radim, samo sam video tu opciju.

Mene samo nervira što dodatno mora da se to instalira.
Zar nije moglo da se integriše odmah nego ovako.
Pa dobro. Kad instaliraš, onda ti je integrisano u sam Viber. Ne moraš da je pokrećeš kao posebnu app. Možda je i bolje što se zasebno instalira jer ako bude bugovala možeš da je eliminišeš bez da deinstaliraš ceo Viber.

ma nema ni od toga ništa.
dođe justice department i traži tvoje poruke i stavi gag order wickru da ovi ne mogu ni da ti jave da su podaci uzeti.
Jedino ako mogu da isključe enkripciju. Ovako nemaju šta da im daju, jer nemaju ništa. Eventualno u tom trenutku poruku koja je na serveru i koja je nečitljiva.
Apple je rekao da ne može da da svoje poruke. A čak su odbili nedavno da otključaju iPhone sa iOS7, iako mogu. Dok od iOS8 ne mogu i da hoće.
Pa je sad hajka da se to zabrani u USA.
Zbog napada u Parizu, iako su te budale bile na listi terorista, i najavili su, i nisu ni koristili enkripciju. Ali su zato mediji odmah krenuli da jedu *****.

Signal screenshot možeš da napraviš, opcija je u settings. Signal takođe izoluje sve slike u sebi od ostatka telefona, osim ako eksplicitno ne tražiš.
I Signal ni nema uništenje poruka.

Wickr ima zaštitu od screenshot-a bar na Android-u, i ne možeš da napraviš.
Sve poruke se uništavaju za maksimalno 7 dana, bile pročitane ili ne. Namestiš koje vreme želiš, do sedam dana.
I ne vezuje se za broj, tako da je relativno anoniman, bar tako tvrde.
Takođe kažu da njihovi serveri nasumice zadržavaju i šalju lažan protok, kako ne bi pasivno moglo da se prati ko s kim razgovara.

Poslednja izmena:
iOS je zatvorenog koda i onaj ko priča o takvim stvarima ne treba biti samouveren.
Apple ima svoje priče koje plasira za javnost, a ima i one koje plasira do NSA.
Teroristi su njihovo(USA) delo i Apple tu ne sme da se meša.
Nikakve zabrane neće biti u USA po tom pitanju, jer tolika vojna sila ne sluša narod.

Jedino ako mogu da isključe enkripciju. Ovako nemaju šta da im daju, jer nemaju ništa. Eventualno u tom trenutku poruku koja je na serveru i koja je nečitljiva.
Apple je rekao da ne može da da svoje poruke. A čak su odbili nedavno da otključaju iPhone sa iOS7, iako mogu. Dok od iOS8 ne mogu i da hoće.
Pa je sad hajka da se to zabrani u USA.
Zbog napada u Parizu, iako su te budale bile na listi terorista, i najavili su, i nisu ni koristili enkripciju. Ali su zato mediji odmah krenuli da jedu *****.

Signal screenshot možeš da napraviš, opcija je u settings. Signal takođe izoluje sve slike u sebi od ostatka telefona, osim ako eksplicitno ne tražiš.
I Signal ni nema uništenje poruka.

Wickr ima zaštitu od screenshot-a bar na Android-u, i ne možeš da napraviš.
Sve poruke se uništavaju za maksimalno 7 dana, bile pročitane ili ne. Namestiš koje vreme želiš, do sedam dana.
I ne vezuje se za broj, tako da je relativno anoniman, bar tako tvrde.
Takođe kažu da njihovi serveri nasumice zadržavaju i šalju lažan protok, kako ne bi pasivno moglo da se prati ko s kim razgovara.
Ček, znači Wickr uvek uništava poruke? Onda OK. Ja sam mislio da iako ne čuvaju na serveru, mogu da ih povuku sa tvog telefona.
Pa kasnije da ih krckaju.

Prilično respektabilni ljudi rade na njemu, ali je closed source problem. Iako je bio nadgledan od nekih bitnih firmi. Imaju i redovne izveštaje o transparentnosti vlasništva, i naloga za pristup podacima.
Tipa Wargaming je investirao, WoT...

Da, uvek se unište. Izabereš za koliko minuta, sati, dana od trenutka kad se otvori. Poruke stižu u obliku katanca i kad klikneš da pročitaš, počinje tajmer.

Poslednja izmena:
Zamolio bih ljude koji koriste Telenor mrežu i imaju Ring+ da urade jedan test.
Dakle, uključite Ring+ aplikaciju, isključite wifi i uključite mobile data. Pozovite sa nekog mobilnog broja (ili Telekom fiksnog) sebe na Ring+ broj. Sačekajte ~20 sekundi. Konkretno, interesuje me da li će se veza prekinuti nakon tačno 16 sekundi?
Edit: Koristite standradni Telenorov apn "internet".

Poslednja izmena:
Zamolio bih ljude koji koriste Telenor mrežu i imaju Ring+ da urade jedan test.
Dakle, uključite Ring+ aplikaciju, isključite wifi i uključite mobile data. Pozovite sa nekog mobilnog broja (ili Telekom fiksnog) sebe na Ring+ broj. Sačekajte ~20 sekundi. Konkretno, interesuje me da li će se veza prekinuti nakon tačno 16 sekundi?
Edit: Koristite standradni Telenorov apn "internet".

Nije valjda da zeza Ring+. :p

Jeli se prekida i kod tebe? Onda ne zeza Ring+, nego Telenor.

Ma zeza sve živo,inače koristim mts mobilni net.

Poslednja izmena:
To je taj kvalitet o kom pišete već dugo?

Baš... Vajber šljaka odlično, kao i telegram.

Ja se upravo kuckam na WhatsApp-u. Ne znam sta je kod vas.

Ti si uvek ekstremni i izdvojeni slučaj od ostatka ljudskog roda :)

Pa mora. Platio sam im jednom ono za godinu dana, valjda me smatraju premium korisnikom [emoji4]

cak se desava da ne otvara mikrofon na ring+ i da ne cujes sagovornika to se desavalo meni dosta puta pa mora da se gasi i upali aplikacija nekad to upali nekad ne zasto pojma nemam

Skype je sve vreme radio normalno. Na viber i wa sam primio/poslao par poruka posle ponoći, takođe sve bilo OK.

Wa nije radio oko 30min u trenutku kada sam ja napisao post. Nista strasno

Vrh Dno