Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Smanjite doživljaj. To je za obične chat-ove koji ionako nisu e2e.
Drugo nije potvrđeno, nego Moxie koji je iza Signala diže glas. Pošto se Durov (Telegram) i on prepucavaju ko je sigurniji. I što je Telegram protokol previše komplikovan.
I Snowden se uključio u celu stvar...

Telegram mana je nađena za e2e Secret Chat, da može da napadač uhvati i izmeni poruku, i da se ona svejedno dekriptuje kad stigne kao da nije dirana. Ali je napomenuto da nisu našli način da je pročitaju.

Poslednja izmena:
Viber dobio osveženje dizajna. Može da prodje.

Napokon farba i status bar u boji app :)
Ali kada izvučeš onaj slajd meni sa strane i dalje je tu šarenilo u stilu vibera :)

Hehe, a ja gledam - čini mi se kao da je font u Viberu nešto sitniji nego do sada, promenu boje status bara nisam ni primetio.

Nije moguća promena veličine fonta, čini mi se?

@ ChobbyNS: koje šarenilo u slajd meniju? Kod mene je on skroz beo, sa sivim slovima i jedino šarenilo je jedan baner za Viber igre. Što se mene tiče, mogli su malo da oboje taj slajd, ovako mi deluje anemično.

Poslednja izmena:
Imaju bag sa kontaktima, sve prikazuju, nevezano što sam u podešavanjima odabrao suprotno, nadam se ispravci uskoro

Zasto mi whatsapp radi backup kada sam u podesavanjima namestio da mi to nikad ne radi?

I jos jedno pitanje, kako uključiti samo bekap poruka, a ne i medije na drive?

Kako iskljuciti da ne prikazuje sve kontakte u viberu, vec samo one koji ga koriste? Iskljucio sam u general show all contacts, ali i dalje je sve isto. Pre je bilo iznad liste sa kontaktima da se izabere viber/viber out, sada toga nema.

Ne može za sada, jer su izbacili opciju koju tražiš. Vratice je sledećim ažuriranjem, najverovatnije.

Izašao novi viber update, još nije sređen problem sa kontaktima, ovako je baš zeznuto koristiti :/

Može malo detaljnije objašnjenje za nas što ne pratimo modne sigurnosno-komunikacione trendove?

Pa povela se spika oko toga da telegram šalje poruke kao plain text (i nije naglašeno kako se radi enkripcija) i još plus, ako koristiš iphone, plain text poruke šalje na apple servere.
Zna li se koliko kesa obrcu od trgovine informacijama, ima neka statistika?

Nema trgovine informacijama na način kako to zamišlja mali Perica, ali Google i Facebook zarađuju besan keš od prodaje oglasnog prostora.

Verovatno da anulira e2e enkripciju koju uvode već duže vreme. Kada napraviš backup na Google Drive sve poruke su čitljive.

Pa to radi i telegram, samo na icloud.

Poslednja izmena:
Ima opcija, čitaj iznad. Problem je što trenutno ne radi. Srediće sigurno uskoro.

Pa povela se spika oko toga da telegram šalje poruke kao plain text (i nije naglašeno kako se radi enkripcija) i još plus, ako koristiš iphone, plain text poruke šalje na apple servere.

Nema trgovine informacijama na način kako to zamišlja mali Perica, ali Google i Facebook zarađuju besan keš od prodaje oglasnog prostora.

Pa to radi i telegram, samo na icloud.
Ne radi to Telegram. Telegram ima obične chat-ove, koji su kao i tipa Viber.
Kada izabereš Secret Chat, to je e2e, nema plaintext-a nigde osim osobi kojoj šalješ i tebi. To je definicija e2e, ni Apple ne vidi.

e2e znači da ne mogu da znaju šta šalješ, ali i dalje znaju kome šalješ, odnosno metadata.
A ovi ostali mesendžeri, uključuju i server u razgovor kao trećeg člana koji može da čita, i da čuva.

Za drugi deo je jasno. Ali nisam znao da postoje i neekriptovane poruke. Onda je to ok.

Jesu enrkitpovane, ali između tebe i servera, a Moxie kaže da server šalje dekriptovane Apple-u da bi valjda imao preview za push message. Nemam pojma kako radi na iOS, nikad nisam koristio nešto detaljno.

Elem ti obični chat-ovi su dobri za one koji hoće sinhronizaciju na svim uređajima.

A Secret su vezani za telefon sa kog su započeti. Nigde drugde ne možeš ni da ih vidiš.

A moje muke s ljudima koji koriste Snapchat, gde ne možeš da im objasniš da oni to vide i ne brišu stvarno...
Ali niko ne sluša.

Poslednja izmena:
^ SnapChat ne briše stvarno video i slike za tajmerom za unistenje? o_O Čuva? I kad se kandidujem za kongresmena ljubazno me ljudi u crnom podsete na "mladalačke nestašluke" koje imaju sačuvane! :D

Samo mali Perica misli da se nesto briše.

^ SnapChat ne briše stvarno video i slike za tajmerom za unistenje? o_O Čuva? I kad se kandidujem za kongresmena ljubazno me ljudi u crnom podsete na "mladalačke nestašluke" koje imaju sačuvane! :D

Samo mali Perica misli da se nesto briše.

Ma ne briše ni sa samog telefona, nego preimenuje u nomedia, ili su to popravili. I ne sećam se da su slike ikad curile iz e2e aplikacija, ali iz Snapchat-a jesu.
A i da ne brišu e2e sa servera ništa ne znači jer nemaju ključeve. Tako da je bezbedno do daljeg, dok ta enkripcija ne bude razbijena.

A to nikad ne znamo ko ima koliko mocnu krckalicu :).
Dakle u se i u svoje kljuse sto bi stari rekli.

Pa naravno. Kome treba sigurnost, sigurno neće ni koristiti te stvari.

Nece koristiti nista od tih stvari.
Uzivo vidjanje, topao espreso i cigareta :beer:

Nisam ni znao da bi slao poruke nekome s kim piješ kafu, dok piješ kafu.

Odnosno, ne odnosi se na situaciju kad možeš da se vidiš.

Ne bih poverljive informacije slao elektronskim putem.

Pre će telefon/kompjuter biti kompromitovani, nego sama enkripcija.
A ako je telefon kompromitovan. Onda moraš da ga isključiš i skloniš što dalje.

Nazad
Vrh Dno