Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Instalirao sam danas Telegram za komp. Radi kao sat, bez greske, bez baga. Malo je reci da sam odusevljen. Jednostavno najbolji mesinger. Jedina mana sto ovde kod nas bas malo ljudi zna i koristi ga. Kod mene u imeniku 5 ljudi koristi Telegram, nazalost :(
I mene to mnogo nervira, aplikacija je perverzija kako radi, kod mene u imeniku nema ni jedan :-D
Prikazuje da je neko bio, ali izgleda svako proba aplikaciju i uninstalira kad vidi da nema nikoga.
Treba Telegram da odradi nesto po pitanju marketinga, neki potez, nesto da natera ljude da ga koriste.

Jutros na studiu B bio neki menadzer za Jugoistocnu Evropu iz Vibera gost :)

Zato se uvek ide na opcije gde samo ti i kome šalješ ima ključeve.
Odnosno end to end enkripcija.
Telegram konkretno možda ima slabu tačku u svom protokolu za Secret Chat, jer su napravili svoj i nije dovoljno testirano na stvaran svet, Moxie ih je kritikovao zbog toga i ponudio im je da koriste protokol od TextSecure. Dok TextSecure, ChatSecure koriste veoma oprobane protokole, ni NSA ne može da im pristupi, do god nemaju direktan pristup tvom telefonu (spyware), pri tome se jedinstveni ključevi koriste za svaku poruku (Telegram na svakih 100 ili nedelju dana, šta se od toga pre desi), tako i da je kompromitovana jedna poruka sa 128-bit ključem, sve ostale su sigurne. Odnosno svaka mora individualno da se probije. Kod je otvoren, tako da ne mora da se nagađa šta radi i da li radi.
Telegramu na ruku ide i zabrana u Kini, da mogu da ga probiju ne bi bio zabranjen.

Ako nista drugo, kada bude mega popularan bice i zabranjen odnosno "prodat" :)

Sada bi moj jedan prijatelj u vezi Telegrama rekao: "da je dobar i Putin bi ga koristio" ;)

Za mene dva najbolja messingera Whatsapp i Telegram. Viber necu ni da pominjem koliko mi je gadan... Jedino sto zameram je opcija last seen. To me uzasno nervira. Ako sakrijem onda ni ja ne mogu da vidim ko je online a ako otkrijem onda ne mogu da iskuliram poruku od nekog smaraca jer je on video kada sam bio last seen. I to me onda moze dovesti u neprijatnu situaciju.

Pa tako je jedino i logicno. Ako ti drugima onemogucis da vide kada si online logicno je da i ti onda ne mozes da vidis njihov status

Ako nista drugo, kada bude mega popularan bice i zabranjen odnosno "prodat" :)

Sada bi moj jedan prijatelj u vezi Telegrama rekao: "da je dobar i Putin bi ga koristio" ;)
Ako pročitaš o Durovu osnivaču Telegrama i VKontakte i zašto je napustio Rusiju...Putin i on se ne podnose.
Nije hteo da preda podatke o svojim korisnicima.

Poslednja izmena:
telegram je bukvalno savrseno odradjena aplikacija za poruke stvarno steta sto je kasno dosla ali ako nista drugo bar ih vocap polako kopira sa featuresima

Za mene dva najbolja messingera Whatsapp i Telegram. Viber necu ni da pominjem koliko mi je gadan
Poslednjih par dana konačno isprobavam i WA :) Iskreno, ne primećujem nikakve bitne prednosti ili mane u odnosu na Viber...

U stvari, jedina razlika koju primećujem je što na WA imam otprilike samo trećinu kontakata u odnosu na Viber ;)

Ti si onda corav :D

Salu na stranu, ali neverovatno je koliko je brzi, aj sto brzi, nego i fluidniji, da ne pricam koliko je lepsi.

Uvek sam na strani WA jer mi je uvek vise odgovarao, jos od prvog android telefona koji sam imao. Lepsi, brzi, bolji smajliji... :D

Koju verziju instalirati? Telegram ili Telegram Talk?
Telegram je oficijalni, prvo njega probaj. A pošto je open source i API dostupan svako može da pravi svoj klijent, i Telegram Talk je third party.

Nije kasno došao, dinamika aplikacija se stalno menja, Telegram je prvo odličan za slabe telefone jer je ubedljivo najbrže čudo koje sam probao, i radi na svim telefonima i računarima. Viber može da mu...

Poslednja izmena:
fluidniji, da ne pricam koliko je lepsi.
Hm... Što se tiče brzine - možda je WA nešto malo brži, ali ne bih smeo da se kladim u to (uostalom, u Viberu imam brdo poruka, fotki i videa, dok mi je WA potpuno prazan ;) )
Lepši... Realno, isto igledaju, kao dva skina istog programa :)
Smajliji možda jesu malo lepši, mada su i oni u Viberu sasvim OK.

Šta ja znam, ostaviću i WA, svakako. Pa, ako moji kontakti počnu više da ga koriste, neće mi biti problem da pređem na WA, ionako su, kao što već rekoh, skoro sasvim isti.

Hm... Što se tiče brzine - možda je WA nešto malo brži, ali ne bih smeo da se kladim u to (uostalom, u Viberu imam brdo poruka, fotki i videa, dok mi je WA potpuno prazan ;) )
Lepši... Realno, isto igledaju, kao dva skina istog programa :)
Smajliji možda jesu malo lepši, mada su i oni u Viberu sasvim OK.

Šta ja znam, ostaviću i WA, svakako. Pa, ako moji kontakti počnu više da ga koriste, neće mi biti problem da pređem na WA, ionako su, kao što već rekoh, skoro sasvim isti.

69537 imam poruka u WA, tako da ono ne znam koliko treba da imam, a opet brze radi od Viber-a :)

Pa, ne baš - radi na samo onom malom % telefona na kojima je instaliran :D Džabe kvalitet i sve prednosti, kad program koristi zanemarljivo mali broj ljudi.
Ja stvarno ne znam do kada ćete to tako da inertno ponavljate. Svi mesendžeri su počeli od nula korisnika. Kome je teško da potroši 30 sekundi da instalira i još 30 da aktivira, ne znam kako ima vremena za bilo šta u životu.

Instalirao Telegram i posle par minuta deinstalirao. Niko od 300 i nešto osoba u mojim kontaktima ga ne koristi.

Svi mesendžeri su počeli od nula korisnika.
To je činjenica, naravno :) Međutim, postoji još jedna VRLO bitna stavka kad se razmatra opšti kvalitet IM programa: korisnička baza.

To što mesindžer XY radi fluidnije i brže od AB ne znači mnogo, ako XY ima znatno menu korisničku bazu, naročito među korisniku značajnim kontaktima.

Moj primer je tu jednostavan: WA deluje za nijansu bolji od Vibera, to priznajem. Međutim, tako mala razlika u kvalitetu nije (s moje tačke gledišta) dovoljno važna iz dva razloga: 1) Viber imaju skoro svi moji kontakti, dok WA ima manje od trećine; 2) Viber podržava video chat.

Ja ću ih zadržati oba, pošto nisam emotivno vezan za bilo koji program, ni na telefonu ni na kompu ;) Uvek ću preći na neki drugi, ako iz nekog razloga budem smatrao da je (za mene) bolji.

Ne vredi, može da izađe Bog zna šta, ova dva programa su se ustalila među našim svetom i to je to...

Ne vredi, može da izađe Bog zna šta, ova dva programa su se ustalila među našim svetom i to je to...
Slazem se sa tobom Coni. Ipak mislim da ce Telegram jos dugo biti u senci Whatsappa i Vibra. Jer samo napredniji korisnici zele da isprobaju nesto novo i bolje. Prosecnog korisnika to ne zanima. Njemu je dobro jer on ni ne zna da ima nesto mnogo bolje od onoga sto koristi.

Telegram je popularan na bliskom istoku, jer ne mogu da ga presretnu, kao i u Kini što je dobio blokadu.
U domovini Samsunga i LG-a su ljudi krenuli da prelaze, kada se saznalo da vlada nadgleda Kakao Talk u potpunosti.
Whatsapp evo godinu dana nikako da implementira TextSecure protokol, što nije sprečilo nepismene "novinare" da najavu rada na tome prenose kao da je gotovo i da radi. Što je svakako bolje od prvih dana kada je Whatsapp slao clear text preko mreže.

Poslednja izmena:
Čoveče ovaj Telegram izmislio svet za Viber i Whatsapp, a Whatsapp 171 kontakt, Viber 260, Telegram - 1...moram da utičem na ljude oko sebe.

Kod mene je situacija
Whatsapp 308 korisnika
Telegram 34 korisnika od cega su petorica aktivna.

Najvaznije za svaki program je da ima korisnike. Chat programa danas ima na bacanje, i ako nemam neke posebne zahteve zbog kojih moram da imam neki odredjeni, instaliracu i koristicu one koji su najpopularniji. Prosto da bih mogao da komuniciram sa svima.
Npr. u mom slucaju, imam viber, wa, skype, hangouts. Tu su i tri mail adrese. Smatram da me moze pronaci i kontaktirati svako ko to zeli i zaista za sada nemam nikakve namere da instaliram ista dalje. Bez obzira da li je sam program na neki nacin kvalitetniji; to mi ne znaci mnogo ako ga ne mogu koristiti. Naravno, ako se nesto promeni i pojavi neki peti koji ce imati dosta ljudi, necu imati nista protiv da i taj instaliram.
Ovo jeste razmisljanje prosecnog korisnika, a bas takvih je velika vecina.

Poslednja izmena:
Slicna je situaciju i sa BBM-om. Kvalitetan je, ali ima malo korisnika. Zakomplikovan sistem dodavanja, koji ogranicava broj ljudi koji ga koriste.

Telegram da je samo godinu dana ranije dosao na trziste, sad bi bio solidna konkurencija whatsapp-u.

Nazad
Vrh Dno