Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Nije samo u pitanju ko pre devojci jer postoji primer Gtalka odnosno Hangoutsa koji je na korisniku svo vreme pod nosom pa nista posebno nije postignuto.

Poslednja izmena:
Grupacija ljudi bi ovde trebalo da je više obaveštena i s većim znanjem od ostalih.

BBM bih ja koristio da ima end to end enkripciju u besplatnoj varijanti. Ima je samo uz poslovnu pretplatu, a čak nema ni foward secrecy, odnosno menjanje ključeva za svaku poruku.
iMessage ko koristi, ima end to end enkripciju, mada koristi relativno slab RSA 1024-bit.
I code je zatvoren, što ostavlja mogućnosti...
Niti ima verifikaciju korisnika.

Ovamo u temi za Windows 10 se digla prašina o privatnosti, a niko ne stane da razmisli da na ovim ostalim servisima su poruke dostupne provajderima.
I to je mnogo bitnije upadanje u privatnost u odnosu na telemetriju.

Da, baš vidim kako je svima bitna privatnost :) Iskreno, meni su te priče o enkripciji kod IM programa totalni LOL :)

Jel moguće da Viber nema call waiting? Što im je to toliko teško da ubace?

Verovatno 1% korisnika to traži pa ih boli ćošak da ubace.Meni retko treba i ovako a kamoli na viberu gde obavim jedan razgovor mesečno.

Verovatno 1% korisnika to traži pa ih boli ćošak da ubace.Meni retko treba i ovako a kamoli na viberu gde obavim jedan razgovor mesečno.
Primer:
Imam duži razgovor od recimo pola sata a za to vreme me pokušava dobiti drugar iz inostranstva i naravno uvek dobija ton zauzeca. Što im je teško da ubace obaveštenje da imam drugi poziv?

A šta je ton zauzeća nego obaveštenje da već imaš aktivan poziv?

Da, baš vidim kako je svima bitna privatnost :) Iskreno, meni su te priče o enkripciji kod IM programa totalni LOL :)
Meni je LOL kako su ljudi ležarni u vezi toga, a onda izvrše samoubistvo kao za onaj Ashley Madison hack.
Sve poruke se uglavnom trajno čuvaju, i čitaju. Poenta je da nijedna generacija nije živela ovako pre, pa će se ova učiti na posledicama. Mi kao vrsta nismo skloni da učimo drugačije.

Poslednja izmena:
Ja u poslednje vreme koristim Telegram i oduševljen sam aplikacijom. Odlično je odrađena za sve platforme koje koristim (Android, iOS, Linux i Windows).

Meni je bitna privatnost, ali mojim sagovornicima nije, otud toliko korisnika na Viberu, a toliko smešno malo na Telegramu, s tim što je Telegram siguran na "keve mi Nevenke" odnosno na reč autora istog, jer je serverska strana closed source, a to ne ide uz enkripciju.

Verovatno znate

Evo gde se čuva sve što ste ikada postavili na Fejsbuku http://blic.rs/i/591870

I cuj kao FB i ostale masinerije ne trguju podatcima korisnika, odavno je privatnost ne moguca misija.

Pa to i jeste njihov način zarade. Kao i google-ov, ne znam šta nije jasno. :)

Meni je bitna privatnost, ali mojim sagovornicima nije, otud toliko korisnika na Viberu, a toliko smešno malo na Telegramu, s tim što je Telegram siguran na "keve mi Nevenke" odnosno na reč autora istog, jer je serverska strana closed source, a to ne ide uz enkripciju.
Običan chat je kao svi ostali.
Secret Chat je enkriptovan, i tu nema šta da se veruje serveru, jer server nema ključeve. Ono što je moguće je da sam protokol ima rupe.
Zato je tu TextSecure keva enkripcije, ChatSecure sa Tor, za anonimnost...

Uostalom enrkipcija end to end će postati standard, jer je to oduvek tako trebalo da bude. Ovo je opet tranzicioni period primitivne komunikacije.
S privatnošću ovog foruma.

Poslednja izmena:
Јао, готов сам ако сазнају где друг и ја идемо вечерас на пиво, да ли ми долази девојка или је баскет у 7 или 8..

Kome je bitna privatnost taj ce slati enkriptovane poruke mailom...u fazonu open pgp-a ili necega slicnog..
Ovi programi su trenutno namenjeni zezanciji, a ne razmeni planova napada na sediste NSA

На то циљам.

Ja baš to čitam i ne mogu da skontam o čemu onda ti ljudi komuniciraju kada im je bitna privatnost. Ako nekog zanima kako mi neko objašnjava nešto za fax, ili kako se dogovaram za neko druženje... :D

Kome je bitna privatnost taj ce slati enkriptovane poruke mailom...u fazonu open pgp-a ili necega slicnog..
Ovi programi su trenutno namenjeni zezanciji, a ne razmeni planova napada na sediste NSA
Niko više ne šalje mail, i PGP nema foward secrecy. TextSecure ima ozbiljan protokol, nije nikakvo zezanje.
Telegram je manje pouzdan, najverovatnije. Ali i sve to je u najgorem slučaju koliko su ove aplikacije u najboljem.
Kao što dok ćaskam, ne želim da mi neko stoji iznad glave, tako ne želim da sadržaj bude negde dostupan u nedogled. I s obzirom da se te informacije prodaju, sutra može svašta da se desi. A retroaktivno to da se ispravi ne može.

Niko više ne šalje mail, i PGP nema foward secrecy. TextSecure ima ozbiljan protokol, nije nikakvo zezanje.
Telegram je manje pouzdan, najverovatnije. Ali i sve to je u najgorem slučaju koliko su ove aplikacije u najboljem.
Kao što dok ćaskam, ne želim da mi neko stoji iznad glave, tako ne želim da sadržaj bude negde dostupan u nedogled. I s obzirom da se te informacije prodaju, sutra može svašta da se desi. A retroaktivno to da se ispravi ne može.

Mail je jedan od, ako ne i glavni oblik poslovne komunikacije Magic. Ne koriste zaposleni jedne firme tvoj Telegram ili WA da salju poslovne ponude drugoj firmi lol :D

A to sto PGP nema "forward secrecy" ne znaci da ga neki drugi program nema..ja sam njega naveo kao primer, a i taj "forward secrecy" ti nista ne znaci ako u buducnosti sa kvantnim kompjuterom ti "on the fly" razbijaju poruku bila ona sifrovana svakog sekunda drugim tajnim kljucem..

A mislis da sadrzaj nije u nedogled dostupan na Telegramu, WA, Viberu i sl. Mislis da oni ne prodaju informacije?
Na sedište NSA? :D

@ Dark Magician: niko ne šalje mailove više? WTF?!?

Dark Magician je iz 2127. god. a tamo mailovi, a i drugi messenger programi vise ne postoje vec salju telepatski kvantno kriptovane poruke jedni drugima :d A mozda koriste i magiju :d

Mali infografik i tekst o bezbednim aplikacijama na jednom mestu..posebno za Darka :D

http://www.whoishostingthis.com/blog/2015/04/29/im-encryption/

True-Private-Messaging-final.jpg

Mail je jedan od, ako ne i glavni oblik poslovne komunikacije Magic. Ne koriste zaposleni jedne firme tvoj Telegram ili WA da salju poslovne ponude drugoj firmi lol :D

A to sto PGP nema "forward secrecy" ne znaci da ga neki drugi program nema..ja sam njega naveo kao primer, a i taj "forward secrecy" ti nista ne znaci ako u buducnosti sa kvantnim kompjuterom ti "on the fly" razbijaju poruku bila ona sifrovana svakog sekunda drugim tajnim kljucem..

A mislis da sadrzaj nije u nedogled dostupan na Telegramu, WA, Viberu i sl. Mislis da oni ne prodaju informacije?

Dark Magician je iz 2127. god. a tamo mailovi, a i drugi messenger programi vise ne postoje vec salju telepatski kvantno kriptovane poruke jedni drugima :d A mozda koriste i magiju :d
Ovde nismo pričali o poslovnoj komunikaciji/korespodenciji.
Trenutno je dokazano da kvantni računari ne mogu da razbiju enkripciju magično on the fly, nego samo da prepolove efektivnu jačinu ključa. 128-bit, postane 64-bit, lako slomivo s brute force. 256-bit je onda efektivno 128-bit s kvantnim. Pod uslovom da se ne dođe do metoda koja bi eksponencijalno povećala efikasnost probijanja. 128-bit je skoro nemoguće probiti super kompujterom, a još manje kada svaka poruka ima svoj jedinstveni ključ. AES koristi sam NSA, Rijndael je izabran da bude AES odavno, a zašto je javno biran. NSA ima već planove za budućnost zaštite od kvantih kompujtera. Zbog toga da bi svako mogao da dovede u pitanje potencijalne nedostatke, koje i ima. Belgijanci su ga dizajnirali. Nije čak ni američki proizvod.
Ima nedostake i jednog dana će svakako biti probijen.
PGP je već star i nepraktičan naročito za početnike. Mene preterano ne zanima ko će šta da koristi, do god ne pričaju sa mnom.
Nisam pisao da bih sve konvertovao, nego da napišem u edukativne svrhe, pošto niko nije.

Poslednja izmena:
AES je standard Rijandel je algoritam..a ima i boljih, Blowfish npr.

PGP se i dalje aktivno razvija u okviru Open PGP projekta i ne bih rekao da je nepraktican..za pocetnike u ovom danasnjem obliku mozda, ali vrlo lako se moze izvrsiti automatizacija i bolja implementacija..

I brate, lol "dok god ne pricaju sa tobom" :D

Pa Rijandael je jedini algoritam AES, s toga jedno podrazumeva drugo.

Nepraktičan je za IM (vidiš da je ljudima teško i ovo na gotovo), i pričamo o jednom ključu za sve poruke, foward secrecy je bolji princip menjanja ključa za svaku poruku. Čak i YouTube koristi foward secrecy. I za TLS 1.3 je mislim postignut konsenzus da se ne koristi ništa što ne nudi foward secrecy.

Poslednja izmena:
Vrh Dno