Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Stiže na iOS uskoro (nadam se uskoro), a nadam se i za Android. Ko nije upućen Protonmail je enkriptovani e-mail servis sa serverskim centrima smještenim u vojnim komandnim centrima pod Alpima. Pisao sam ovdje o tome, odnosno spomenuo u jednoj rečenici. Svi koji brinu o privatnosti imaju i dosta alternativa, ali ova mi je baš zapala za oko.

"In addition to automatic end-to-end encryption, we provide maximum physical security for your data. ProtonMail is hosted in a former military command center deep inside the Swiss alps."

Why ProtonMail?

protonmailios.png

"We are happy to announce that we are close to the final stages of testing for the alpha version of the ProtonMail iOS and Android apps. If you were one of our Indiegogo ProtonMail Mobile supporters, you will soon receive an invitation to try out the beta mobile app before we do a wider public release."

Načekaćemo se ako je po ovome suditi, danas je izašla vijest.

Poslednja izmena:
Za iOS ima i Signal, koji je objedinjena TextSecure i Red Phone, za poruke i razgovore enkriptovana.
Treba da dođe objedinjena i na Android, samo se ne zna kada.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bittorrent.chat

Bleep is a new messaging application from, believe it or not, BitTorrent. The idea here is privacy. Messages are stored on user devices and not in the cloud like normal while every message sent is encrypted and the encryption keys are store on user devices and not in the cloud. There are various ways to sign up, the UI isn’t half bad, and you can invite people using your public key similar to Blackberry Messenger. If you need privacy, this is a great way to do but do beware of those release day bugs.

BitTorrent developer - jedino stvarno privatno ;)

Aha...nigde dokumentacija o tome kako radi enkripcija...u prevodu smrdi. Kao i Sync.

Wickr ima zabranu screenshot-a, što je možda nekome bitno. Telegram samo upozorava kada se to uradi.

Poslednja izmena:
WhatsApp for Web mi radi u Chromu. Vidim da se pojavila opcija da radi i u Firefoxu. Redovno ga ažuriram, sada je na najnovijoj verziji 38.0.1, ubacio sam addon WA ali kad ga startujem, izbacuje:
WhatsApp Web works with Mozilla Firefox 30+
To start using WhatsApp Web, update Firefox or use Google Chrome, Safari, or Opera.
Update Mozilla Firefox

Jel zna neko u čemu je problem, zašto WA ne vidi da imam najnoviju verziju Firefoxa?

Da li jos nekome kasne poruke na whatsapp-u??? Meni nekad i po sat vremena, a kod moje sestre samo kad udje u whatsapp radi normalno i tada joj stigne brdo zakasnelih poruka, a uvek je online ??? Jel to problem sa samim whatsapp-om ili internetom na telefonu, mozda sinhronizacijom naloga (kod mene je to iskljuceno) ili nesto trece ??? i da svejedno da li je wlan ili 3g.

Drugaru stizu poruke tek kad udje u whatsapp i to traje vec nekoliko dana. Reinstalirao je i nista.

Mislim da to zavisi od mnogo cinilaca. Model mobilnog,wifi mreza ,ruter ,kolicina rama na mobu itd

Npr meni odlicno radi na 2g/3g a na wi-fi nikako..

Radilo mu ok do pre 10ak dana, sad se zali trokira mu capara.

WhatsApp for Web mi radi u Chromu. Vidim da se pojavila opcija da radi i u Firefoxu. Redovno ga ažuriram, sada je na najnovijoj verziji 38.0.1, ubacio sam addon WA ali kad ga startujem, izbacuje:
WhatsApp Web works with Mozilla Firefox 30+
To start using WhatsApp Web, update Firefox or use Google Chrome, Safari, or Opera.
Update Mozilla Firefox

Jel zna neko u čemu je problem, zašto WA ne vidi da imam najnoviju verziju Firefoxa?
Obriši kolačiće, ako ne pomogne, probaj reinstalaciju. Meni radi u FF.

Neam pojma, pitacu ga sutra da li se igrao po tom pitanju.

Instalirao sam ovaj add-on webwats za Firefox ali neznam kako da ga aktiviram?

Evo ti maslinova grančica od bele golubice onda.

Ako dobro dešifrujem šta si hteo. Whatsapp Web? Ne treba ti add-on, idi na web.whatsapp.com
Iz Whatsapp aplikacije na početnom ekranu, gde su tri tačkice gore u desnom uglu, klikni Whatsapp Web, uključi se QR kod skener i automatski te loguje i sinhronizuje. I biraš da li hoćeš da te drži logovanog.

Znam za to ali hoću u manje koraka ako moze preko add-ona, na klik

Pa i ovo je na klik.
Možeš da ostaneš logovan koliko hoćeš.

Realno, ima li šta prostije od odeš na sajt, upališ wa na mobu i skeniraš kod?
Ili ti hoćeš da uđeš na tuđi wa, pa nemaš telefon da skeniraš? [emoji38]

Mislim da to zavisi od mnogo cinilaca. Model mobilnog,wifi mreza ,ruter ,kolicina rama na mobu itd

Npr meni odlicno radi na 2g/3g a na wi-fi nikako..
Ispostavilo se da mu WA radi na wifi ali trokira na 3g mts.
Messenger i Viber mu rade normalno.

Moguce da je nesto cackao po restrict background data ili je drndao APN settings mada sumnjam jer nije geek :).

Poslednja izmena:
U poslednje vreme najviše koristim hangouts, najbrži mi je i najjednostavniji, ima video i voice call, ima slanje slika, share lokacije. I što je bitno, desktop verziju koja je integrisana u Chrome.

U poslednje vreme najviše koristim hangouts, najbrži mi je i najjednostavniji, ima video i voice call, ima slanje slika, share lokacije. I što je bitno, desktop verziju koja je integrisana u Chrome.
Hangouts je program koji na Andoidu svi imaju, a koji se svejedno najmanje koristi :) Iako je sasvim OK.

S obzirom da je sveže pečen, bez konkretnih informacija o sigurnosti.
I prikupljaju sve podatke o tebi.
Pretpostavljam da je kao švajcarski sir, verovatno nije zaštićen ni u tranzitu kako treba.
Ali ako te baš briga, probaj pa javi.
Mada bi trebalo da nagovaraš ljude na nešto nesigurno...

Cima me ortak, kaze video call radi odlicno. Verujem mu ali mi se ne instalira, Vibera sam se jedva resio, gde sad ovo da stavljam :)

Ja sam odustao od instaliranja bilo čega više, da ne bih završio sa ~20 instaliranih programa za chat i razgovor, gde bih na većini imao po 1-2 kontakta :)
btw, i na Skype video pozivi rade odlično...

Bilo bi dobro da facebook messenger radi ok, ionako je nužno zlo :)

Cima me ortak, kaze video call radi odlicno. Verujem mu ali mi se ne instalira, Vibera sam se jedva resio, gde sad ovo da stavljam :)
Jeste *******cija oko video poziva, valjda će da poprave Skype. Probao sam Mega Chat, dobar je kvalitet zvuka i slike, ali je dizajn očajan trenutno u beti, i nisam siguran da li će doći na telefone i kada.
Kao i sigurnost, koja je diskutabilna trenutno.

Nisam impresioniran razgovorima preko WA, nekako zvuče metalno i sintetički u odnosu na standardne.
RedPhone koji je i siguran generalno je s druge strane neverovatno tih u odnosu na normalne pozive...
Teške muke, ali Viber ima bolje pozive.

Nazad
Vrh Dno