Šta je novo?

Mesečni računi za struju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hajde da i ja dodam... Porodična kuća stara 6 godina (ušli u 7-u), 177 kvm, Prizemlje i sprat, otvorenog tipa, rerna, šporet, sudomašina, veš mašina, mašina za sušenje veša, dva računara, TV, mikrotalasna, osvetljenje... to su neki najveći potrošači - i toplotna pumpa Vitocal 200.
Izolacija kuče 10 cm stiropora, 30 cm mineralne vune ispod krova (20cm+ još 10 cm na spušteni plafon odozgo). Svi uređaji gde je moguće A++ energetski razred, osvetljenje LED.

Račun za prošli mesec.Potrošnja april.jpg

Ne treba zaboraviti na popust koji si dobio, jer ti je manja potrošnja no prošle godine.

Zar ne važi taj popust samo za zimske mesece, tačnije važio je zaključno sa martom 2023. godine?

Sezona 22-23 oko 36.000din.
Ima jos nesto grejanja u maju ali to je obicno zanemarivo.

Ceo april grejanje na klimu, ukljucivan bojler.

Prilozi

• racun apr.jpg
    racun apr.jpg
    231.1 KB · Pregleda: 199
Mene grejanje za predhodnu zimu izašlo oko 16 - 17 hiljada dinara. Ko ne zna stan je u pitanju jedan spoljni zid i to izolovan i dve termike od 6 KW.

Vreme da sumiram grejnu sezonu :) Poceo sa klimama u Oktobru. 11.Novembra ugradio TP koja je radila sve do 17.4. kada je iskljucena. Nakon toga periodicno ujutru ukljucivao klime na sat-dva kako je ovo vreme skroz suludo za ovaj period. Po "papirima" potroseno oko 185€. Trosak za Oktobar je razlika koja je bila u odnosu na proslogdosinji racun kada sam bio na CG, dok je April kombinacija onoga sto znam i eventualno par stotina dinara plus koje su dodale klime (na kojima na zalost ne mogu da merim potrosnju).

1683962340238.png

Pa toliko otprilike košta i mene grejanje na bukovo drvo, jeste da sada sam dao oko 55000 ali zimi mi je velika ušteda na struji jer ne palimo bojler, ne pali se grejalica u kupatilo, hrana se sprema na šporetu alfa, i klima je ugašena. Prošle godine sam januara struju platio 13000 ove pored poskupljenja 4500.

U Bg-u u zgradi mogu ili CG sto me je kostalo oko 1000e za 06-22h grejanja, ili TP sto me kosta 185e za 24h grejanja, nema trece opcije za sad :)

Mene je ovo etažno grejanje spasilo računa za struju, jer kada imaš žensko dete od 20g. to ti je katastrofa, da ne pišem sada detalje kako ta omladina živi. Kupatilo mi je bilo najveći potrošač struje.

Treci mesec mi je potrosnja oko 600kW, pogledao sam majski racun 32 dana obracunskog perioda, 605kW, sto mu dodje 18kW dnevno.
Ne secam se dal smo pustali klimu da greje maja ali sad vec pocinjem da se pitam gde odlaze tih 18kW, pada mi na pamet bojler koji s sada pali a zimus dok se lozilo nije se palio, zamrzivac od 410l koji kako ide toplije vreme se cesce pali jer je u letnjoj kujni koja se vrlo brzo zagreje.Slican broj masina za pranje vesa, sudova i susenja vesa pustamo. Isto se kuva /pece,

Susilica jeste sa toplotnom pumpom.
Nema sta, ovo kod mene je realna potrosnja, proverio sa vise smart uticnica.

Za 24h:
klima ~8KWh,
TA peci ~24Kwh,
bojler ~10Kwh,
rerna ajde da kazemo 1-2Kwh,
masina za sudove+masina za ves+susilica ~2Kwh,
random stvari koje su ukljecene 24h ~1Kwh
sum => 46-47KWh, dakle za mesec dana bez 1300 KWh nema sanse....

Meni stvarno nije jasno kako vi tako malo trosite.
Tebi bre samo na bojler ode 300kWh mesečno 😀
Meni bojler potroši 100kWh mesečno, svaki dan se tuširamo žena i ja(žena se šuri takođe 😂)

Racun za maj oko 334kwh, 3600rsd, nisam bas pratio koliko otislo na klimu ali nije da se nije bas ukljucivala, super.

To za klimu u maju (ovom) se podrazumeva za grejanje. :)

Ja klimu nisam palio, pa mi je ~20% veći račun u odnosu na prošli maj ;)

Кад је хладно и кишовито увек буду већи рачуни, невезано за грејање. Више времена се проводи у кући, самим тим се и троши више...

Koliko kosta zamena monofaznog brojila? iz sumnje da kuca jako mnogo vise nego sto bi trebalo

Mislim da je to besplatno.

Moji su bili prijavili, dosli zamenili. Mislim da nisu nista naplatili. Nisam siguran proslo je nekoliko godina.

Trofozanu imam.

Ja sam pre par godina (moguće i više) menjao monofazno staro sa jednom tarifom za digitalno dvotarifno. Ne sećam se tačne cifre, ali sam platio preko 20 hiljada.

Staro brojilo za staro je menjano. Na jednotarifnom smo godinama.

Pošto je EPS uzeo kredit od EBRD ili dobio podsticajna sredstva 2019. kada je i planiran prelazak u AD, izdata je direktiva da se zamene brojila pa tako su u zgradi postavljena nova. Međutim, za lokal je nastao problem, isto zamena starog jednotarifnog digitalnog za novo, ali sa preciznijim merenjem i prijava na dvotarifni obračun pa na prigovor naknadno ugrađeno dvotarifno brojilo isto kao u ulazu stambene zgrade. Izgovor im je da na svakih 10 godina se menjaju brojila i ne može da se zadrži srednja tarifa, što zapravo nije istina i majci sam rekao da je trebalo da obustavi postupak zamene brojila u lokalu, umesto što sad plaćamo skupu struju.

Poslednja izmena:
Gledajuci vase racune za struju, ja cu samo da ostavim ovde svoj i necu nista dalje da komentarisem :D

Stan od 53kv, centralno grejanje. Zivim sam, veci deo dana nisam kuci, masina se pali 2x nedeljno, klima povremeno grejala u maju, sporet na plin, doduse slabo koristim, najvise palim rernu i xiaomi air fryer. Bojler 80l ukljucujem nocu, PC radi par sati dnevno.

Prilozi

• IMG_0701.jpeg
    IMG_0701.jpeg
    360.8 KB · Pregleda: 116
  • IMG_0702.jpeg
    IMG_0702.jpeg
    121.8 KB · Pregleda: 159
Oktobar 2022 - April 2023 (7 meseci) = 34800 ukupna potrošnja

Stan 65m2, centralno grejanje na struju 12kW. Ima dosta otvora, skoro polovina obima stana je spoljna strana, sunčana strana, balkonska vrata, izolacija 10cm, stolarija Veka 3 stakla 3 gume. Da dodamo i 3 ženskice :), mašina za veš gotovo svakog dana, bojler uglavnom posle 22 ali nije pravilo :), 2 računara, mali bojler, spremanje hrane... Obraća se pažnja na potrošnju koliko god je moguće, ali je uglavnom nemoguće :).

Staro brojilo za staro je menjano. Na jednotarifnom smo godinama.
Nama je tj. tada je zena sama zivela, zamenjeno to staro, prastaro jednotarifno brojilo za jednotarifno digitalno koje je nakaceno na banderi.
Tj. to brojilo koliko sam video je standardno brojilo, ima mogucnosti da se prikljuce 3 faze, cak u zadnjih godinu dana je 2x izmerilo jeftinu tarifu po par kilovata.
Tek ove godine je supruga postala vlasnik brojila pa smo razmisljali da trazimo dvotarifno.
Svakako nama se sada proporcionalno deli struja na racunu , od ukupne potrosnje 66% ide na skupu a 33% na jeftinu. Nisam racunao ali verujem da bi bila usteda kada bi imali jeftinu i na nju ukljucivali bojler i masine.

Stan 68 kvm, soliter od betona nažalost bez izolacije i bez ikakvih izgleda da će istu ikada dobiti. Centralno grejanje potpuno nedovoljno.
Supruga, bebac (januarski spajk ;)) i ja. Bojler 80l samo noću, mašine za pranje, sušenje i sudove skoro svaki dan, uglavnom noću.
Mali zamrzivač 160L, indukcione ploče, sve efikasno i staro otprilike 5 godina. Jedna inverter klima, radila često u maju za dogrevanje. Laptop skoro ceo dan.
Nema prostora za uštedu, sve sam utegao koliko je moguće, jedino još da se sada leti veš suši na štriku. Malo li je...

Prilozi

• Screenshot_6.png
    Screenshot_6.png
    61.5 KB · Pregleda: 82
  • Screenshot_7.png
    Screenshot_7.png
    41.2 KB · Pregleda: 78
Ma tolko, od toga manje se i ne može, malo malo pa je poskupe i cena ode. Toliko i ja trošim, meni je bojler najveći potrošač, i mi smo troje ali je ćerka glavni korisnik bojlera, teško onom u čiju kuću ode :unsure:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno