Šta je novo?

Merenje temp. HDD-a na DiamondMax +9

TazDeVil

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2002
Poena
619
Pre izvesnog vremena sam pravio neko hladjenje za HDD drugu i od tada temp. HDD-a je nekih 10-20 stepeni, mada to nije moguce. Za moj HDD (bez hladjenja) pokazuje od 19 do 39 stepena.
Pitanje je, da li je neko imao problema sa merenjem temperature na Maxtor DiamonMax +9, tj. tacnost senzora mi je malo sumnjiv, pa da li neko ima iskustva sa tim ?

Ja sam kod njih viđao ili 60 ili 20c. Meni javlja ovo drugo, a sumnjam da je ijedno očitavanje tačno. Svi programi kažu isto.

WoyKhan je napisao(la):
Ja sam kod njih viđao ili 60 ili 20c. Meni javlja ovo drugo, a sumnjam da je ijedno očitavanje tačno. Svi programi kažu isto.

Istina je negde na sredini...
Znachi postaviti hladjenje na HDD ->miran san

TazDeVil je napisao(la):
HDD-a je nekih 10-20 stepeni, mada to nije moguce.
Zasto nije moguce? Evo meni je sad 11 stepeni, pokazuju i DTemp i HDD Temp Check... a radi ceo dan :beat:
Pri teskom maltretiranju u igricama "naraste" i do 15... Ne smam ni da pomislim da slucajno otvorim prozor dok je komp upaljen! :D

Eh, da, ja zaboravi da kazem da ima fenomenalno 'ladjenje... onaj cooler sto se kaci tacno na elektroniku (odnosno, ispod harda) i sa dva fana.

P.S. WoyKhane, poc'o si polako... :D

septimus je napisao(la):
Istina je negde na sredini...
Znachi postaviti hladjenje na HDD ->miran san

Otprilike..

A sto se tice merenja, najbolje je termalni senzor.. Ja to radim sa senzorom od Hardcano-a 7 i temp sa 8icom ispod elektronike je nekih 25C max... pri opterecenju. Pod rukom "ladan ko led" .,)

Vi to ljudi imate frizidere umesto HDD-ova?

Ja koristim MBM5 i pokazuje nesto sto se i ocekuje, kada se ukljuci bude oko 20-25*C kada malo duze radi masina bez cimanja HDD ide do 35 kada radim defrag dodje i do 41*C, od hladjenja imam jedan dodatni ventilator s prednje strane. Nije mi jasno kako neko moze da ima 11 stepeni , to znaci da je u sobi recimo 8*C ?

Nebojsa Lukic je napisao(la):
Vi to ljudi imate frizidere umesto HDD-ova?

Ja koristim MBM5 i pokazuje nesto sto se i ocekuje, kada se ukljuci bude oko 20-25*C kada malo duze radi masina bez cimanja HDD ide do 35 kada radim defrag dodje i do 41*C, od hladjenja imam jedan dodatni ventilator s prednje strane. Nije mi jasno kako neko moze da ima 11 stepeni , to znaci da je u sobi recimo 8*C ?
Nije, no imam mlogo dobar 'ladnjak! :D
Ozbiljno, tako je... em sto tako pokazuju dva programa (u dlaku isto), em sto je bez tog coolera 35 stepeni, a ode kad se zaigram i do 43.
U sobi je oko 17 stepeni...

Zaista, velika je razlika u temperaturi kada stavim i skinem cooler...

P.S. Evo sada je 13 stepeni... malo ga napreglo ovo kuckanje, slusanje muzike i sporadicno otvaranje Explorer-a! :D

CAR je napisao(la):
P.S. Evo sada je 13 stepeni... malo ga napreglo ovo kuckanje, slusanje muzike i sporadicno otvaranje Explorer-a! :D

Onda su yzeo FridgeMax +9 :)

Nebojsa Lukic je napisao(la):
Onda su yzeo FridgeMax +9 :)
:D:D:D
Ne, bio je on DM +9 (kazem ti, nekad je radio na oko 35 stepeni, a isao je i do 43), ali sam izgleda napravio od njega tog FridgeMax-a... :)
Ili mozda MaxtorCool-a! :mig:

Bilo je reci o svemu ovome u drugom thread-u. U svakom slucaju, i ja sam dosao do interesantnih rezultata. Imao sam fan koji je duvao direktno u hard (stoji ispred harda) i temperatura je bila 14-19c. Sada sam malo modifikovao fan i namestio ga da radi na 7v (umesto 12v) tako da ima malo manji broj obrtaja, a temperatura se popela na 25-29c. Znaci da tu ipak ima nesto i da mozda one male temperature i nisu bile posledica pogresnog ocitavanja...

leksa je napisao(la):
Bilo je reci o svemu ovome u drugom thread-u. U svakom slucaju, i ja sam dosao do interesantnih rezultata. Imao sam fan koji je duvao direktno u hard (stoji ispred harda) i temperatura je bila 14-19c. Sada sam malo modifikovao fan i namestio ga da radi na 7v (umesto 12v) tako da ima malo manji broj obrtaja, a temperatura se popela na 25-29c. Znaci da tu ipak ima nesto i da mozda one male temperature i nisu bile posledica pogresnog ocitavanja...
Leksa, naravno da je postavka ventilatora veoma korisna stvar.

Evo primera.

U chietec kuciste, neko big tower, sam montirao 6 scsi 15000rpm diskova. bili su upareni sa ventilatorima, ali samo dva para. Znaci jedan duva izmedju dva diska.

Prvi disk je posle instalacije i podizanja sistema bio skroz hladan, ali bas hladan. onaj poslednji i predposlednji su bili vreli, uprkos cinjenici da nisu nista radili.

Meni se barakuda grejala oko 36 u punom opterecenju, a sada, nakon instalacije jednog modovanog ventilatora (7v) je oko 26-28.

Najbitnija stvar je da stavite "nesto" kod samog diska da postoji makar minimalna razmena vazduha sa okolinom, tj. nesto da gura okolni topao vazduh sa hard diska.

Originally posted by CAR
Zasto nije moguce?

Zato što u kućištu imaš mnogo više od toga, i ne može disk da bude hladniji od okoline.
BTW i meni svi programi očitavaju isto, što ne znači da je to tačno. Oni ionako nemaju neki veliki posao osim da pročitaju temperaturu iz senzora.

Originally posted by CAR
WoyKhane, poc'o si polako... :D

To da thread ne bi zamro, i mene zanima tema :)
Jebote, ti ceo komp uzeo nov?

Originally posted by leksa
Sada sam malo modifikovao fan i namestio ga da radi na 7v (umesto 12v) tako da ima malo manji broj obrtaja, a temperatura se popela na 25-29c. Znaci da tu ipak ima nesto i da mozda one male temperature i nisu bile posledica pogresnog ocitavanja...

Ne mora da znači, moguće je (a i vrlo verovatno) da su temperature offsetovane, i da ona stvarno poraste kada usporiš/ugasiš fan (normalno) ali je i dalje pogrešno izmerena.

Pitanje je šta taj senzor uopšte meri, gde se nalazi i šta se u stvari podrazumeva pod temperatura HDDa. Elektronika, mehanika, neki konkretan deo unutar diska...

Miroslav je napisao(la):
care, sta imas na hard disku? koji hladnjak?
Obecavas da neces da se smejes? :D

WoyKhan je napisao(la):
Zato što u kućištu imaš mnogo više od toga, i ne može disk da bude hladniji od okoline.
Cak ni u Xaser-u? :mig:
WoyKhan je napisao(la):
BTW i meni svi programi očitavaju isto, što ne znači da je to tačno. Oni ionako nemaju neki veliki posao osim da pročitaju temperaturu iz senzora.
"Ako su lagali mene, i ja lazem vas" :p
WoyKhan je napisao(la):
To da thread ne bi zamro, i mene zanima tema :)
Jebote, ti ceo komp uzeo nov?
Naravno... moram da idem u korak s vremenom! :D

Koliko se secam fizike, toplota prelazi sa toplijeg tela na hladnije dok se temp ne izjednace. Kontra moze ali uz ulaganje rada (tako rade frizideri). Ispravite me ako gresim, radio se o obrnutom Karnoovom ciklusu. Cini mi se da ti senzori reaguju "ljudski", ako nesto duva u njih efektivno skidaju temperaturu za par stepeni kao sto se npr u nekim zemljama racuna temperatura s obzirom kolika ja brzina vetra. Imam cak i neku tabelu.

WoyKhan je napisao(la):
Čak ni u njemu, jer je to ipak i dalje kućište, a ne frižider :)
Vapo-Xaser!!! :D:D:D

Pazi, najbolje u svemu tome je sto hard i nije u kucistu, odnosno, nije u TT-u, gde bi mu upalio i onih 5 fanova (a narocito bi mu godio onaj sto je namesten da duva pravo po disku)... tako bi bilo jos nize, siguran sam.
Hard stoji u drugom kucistu (neka krdza od ortaka, koristim ga samo da mi da struju i eventualno reset, jer necu jos da stavljam plocu u kuciste dok je ne modujem). Onaj combo mi je na drugom 5.25 mestu odozgo, a hard je na njemu. Znaci, LEZI na njemu. Izmedju je neka deblja plasticna kesa.
Znaci, combo se greje (naravno, jos i vise kad ubacim audio CD da slusam, sto radim cesto... pa vrti po 2-3 sata) sam po sebi... pa onda je tu izmedju i ta plasticna kesa, koja jos dodatno akumulira toplotu... a sve se to na kraju prenosi na hard ;P
I opet ne ide preko 14-15 ;)

Nebojsa, slazem se sa tobom... i mislim da bi tako apsolutno i trebalo da bude. Temperatura tela tezi izjednacenju sa "ambijetalnom", osim ako telo (u nasem slucaju, hard) nije znatno toplije od sobne temperature. Zasto to kod mene nije slucaj, ne znam...
Mozda lose mere oba programa... mozda ipak valja temperatura... ne znam.

U svakom slucaju, cim instaliram ACDSee, saljem vam slicicu kao dokaz (sad je .bmp, velicine oko 2.4 MB :)) sa dva programa koji pokazuju 11 stepeni.

CAR je napisao(la):
Nije, no imam mlogo dobar 'ladnjak! :D
Ozbiljno, tako je... em sto tako pokazuju dva programa (u dlaku isto), em sto je bez tog coolera 35 stepeni, a ode kad se zaigram i do 43.
U sobi je oko 17 stepeni...

Zaista, velika je razlika u temperaturi kada stavim i skinem cooler...

Cekaj a kako ti zamisljas da ti je hdd hladniji od sobne temperature. Tu ocigledno postoji neki grdan offset na meracu.
Nije moguce hladiti nesto vazduhom odredjene temperature
(u tvom slucaju najbolje 17c) pa da objekat hladjenja bude manje temp. od okoline. Dakle hladjeni objekat moze biti SAMO VECE temp. od okoline! Normalna temp hdd (trenutno kod mene 38c - iscitano iz S.M.A.R.T. podataka pomocu SpeedFan-a). Skini negde SpeedFan pa pod SMART podacima pronadji temperaturu hdd-a pa prebaci iz hex u decimalno i dobices pravu vrednost.

pozdrav,
Nebojsa

pantaNS je napisao(la):
Cekaj a kako ti zamisljas da ti je hdd hladniji od sobne temperature. Tu ocigledno postoji neki grdan offset na meracu.
Nije moguce hladiti nesto vazduhom odredjene temperature
(u tvom slucaju najbolje 17c) pa da objekat hladjenja bude manje temp. od okoline. Dakle hladjeni objekat moze biti SAMO VECE temp. od okoline! Normalna temp hdd (trenutno kod mene 38c - iscitano iz S.M.A.R.T. podataka pomocu SpeedFan-a). Skini negde SpeedFan pa pod SMART podacima pronadji temperaturu hdd-a pa prebaci iz hex u decimalno i dobices pravu vrednost.

pozdrav,
Nebojsa
Ne znam, to je rekao i Nebojsa (hej, tvoj imenjak, samo Lukic :) ), a ja se sasvim slazem... ne bi smelo da bude ispod sobne, ne hladi ga freonom! :beat:
Evo, sada je 14, a u sobi je ipak malo toplije od toga.

S druge strane, u potpuno istim uslovima, taj hard, samo bez coolera, je isao i do 43 stepena, dok je "u leru" bio na oko 35.

Kako to objasniti?

Originally posted by CAR
Hard stoji u drugom kucistu (neka krdza od ortaka, koristim ga samo da mi da struju i eventualno reset, jer necu jos da stavljam plocu u kuciste dok je ne modujem).

Ta ploča će da prođe kao i KR, non stop *****š o moddovanju i na kraju ništa :p

Originally posted by CAR
Onaj combo mi je na drugom 5.25 mestu odozgo, a hard je na njemu. Znaci, LEZI na njemu. Izmedju je neka deblja plasticna kesa.

Kako na njemu? Pa gde si onda nakačio kuler? Ili si stavio hard naopako?

Originally posted by CAR
U svakom slucaju, cim instaliram ACDSee, saljem vam slicicu kao dokaz (sad je .bmp, velicine oko 2.4 MB :)) sa dva programa koji pokazuju 11 stepeni.

Hoćeš da ti ja odmah pošaljem 11c? I to samo sa osmicom na 7V ispod koja duva u elektroniku.
Nema šanse da je toliko.

Originally posted by pantaNS
Skini negde SpeedFan pa pod SMART podacima pronadji temperaturu hdd-a pa prebaci iz hex u decimalno i dobices pravu vrednost.

Evo ja sam iščitao sa Dtempom da je temperatura 1B, šta odgovara njenom dekadnom očitanju.

Originally posted by CAR
S druge strane, u potpuno istim uslovima, taj hard, samo bez coolera, je isao i do 43 stepena, dok je "u leru" bio na oko 35.

Kako to objasniti?

Obe temperature su offsetovane za 10-15c?

aman ljudi koj vam je, pa naravno da ce metal na sobnoj temperaturi imati 10c manju temperaturu, pa evo moja saksija u sobi je hladna ko led a sobi ima 27 sigurno!

metal kao materijal je veoma tesko ugrejati, pa stoga i slabo preuzima sobnu temperaturu. Bar je lako proveriti: samo se dohvatite nekog metala!

Miroslav je napisao(la):
aman ljudi koj vam je, pa naravno da ce metal na sobnoj temperaturi imati 10c manju temperaturu, pa evo moja saksija u sobi je hladna ko led a sobi ima 27 sigurno!

metal kao materijal je veoma tesko ugrejati, pa stoga i slabo preuzima sobnu temperaturu. Bar je lako proveriti: samo se dohvatite nekog metala!

Offtopic, ali temperatura u sobi 27c ! Jel te to Intel greje...

septimus je napisao(la):
Offtopic, ali temperatura u sobi 27c ! Jel te to Intel greje...
da, mnogo dobro greju kod mene a ne smem da iskljucim grejanje zbog druge sobe... inace ja zimi non stop drzim otvoren prozor :D

Miroslav je napisao(la):
Zato sam ja i rekao da je bitno šta taj senzor tačno meri, mada ipak ne verujem da meri temperaturu metalnog poklopca HDa :)

Miroslav je napisao(la):
Pa sad, evo ja se dohvatio hladnjaka na CPUu i nije baš da je hladan :)

WoyKhan je napisao(la):
Pa sad, evo ja se dohvatio hladnjaka na CPUu i nije baš da je hladan :)
pricali su o tome da je nemoguce da nesto bude ispod sobne temperature bilo gde u sobi, a taj hladnjak ima aktivan izvor toplote ispod sebe, to je kao da kazes evo ufatio sam ukljucenu ringlu i bas nije nesto hladna :D

Znam bre *****avam se :)
Ali malo i ozbiljno: i hard disk je aktivan izvor toplote.

Miroslav je napisao(la):

Da ti pozajmim knjigu iz termodinamike, da naucis neke osnovne pojmove ???

WoyKhan je napisao(la):
Ta ploča će da prođe kao i KR, non stop *****š o moddovanju i na kraju ništa :p
:D:D:D
Nece... bar se nadam! :beat:

Ozbiljno... ova ce da ide pod noz, cim malo nadjem vremena. To sam zacrtao jos davno pre kupovine, i tako ce i da bude.
Sad sam u fazi trazenja odgovarajuceg hladjenja za MosFet-e! :D
WoyKhan je napisao(la):
Kako na njemu? Pa gde si onda nakačio kuler? Ili si stavio hard naopako?
Naopacke.
WoyKhan je napisao(la):
Hoćeš da ti ja odmah pošaljem 11c? I to samo sa osmicom na 7V ispod koja duva u elektroniku.
Nema šanse da je toliko.
Nakon celog dana? :beat:
'Ajde salji! :D

OK, iskreno... to je bilo slucajno. Ali zaista, po ceo dan je na 13, kad se malo zazelim Lamborghini-ja u GTA III, onda posle pola sata-sat "ode" na 15.
WoyKhan je napisao(la):
Evo ja sam iščitao sa Dtempom da je temperatura 1B, šta odgovara njenom dekadnom očitanju.
Kako si to iscitao 1B??? Meni samo pokazuje u celzijusima... odnosno, u farenhajtima ako bas 'ocu. Kako da namestim da mi pokazuje hexadecimalno?
WoyKhan je napisao(la):
Obe temperature su offsetovane za 10-15c?
What?!?
Mislis temperature u leru i pod opterecenjem sa i bez coolera? Ne znam koliko tacno... a nije ni bitno.
Vazno da je sad 'ladan k'o spricer! :p
(nije da mi je nesto pa smetalo kad je bio na 43...)

Nazad
Vrh Dno