Šta je novo?

Merenje temp. HDD-a na DiamondMax +9

Originally posted by A1200
1B hexadecimalno ti ispadne 27 decimalno tj. 27C.

Znam ja koliko to ispadne, zato sam i rekao da se slaže. I ne verujem u to jer je u kućištu oko 32c. Doduše, hard je hlađen sa obe strane ali zbog povremenih sub-25c očitavanja nemam poverenja u njihovu preciznost.

Originally posted by CAR
Ozbiljno... ova ce da ide pod noz, cim malo nadjem vremena.
Šta će tebi vremena, sigurno nećeš ti to da radiš :D

Originally posted by CAR
OK, iskreno... to je bilo slucajno. Ali zaista, po ceo dan je na 13, kad se malo zazelim Lamborghini-ja u GTA III, onda posle pola sata-sat "ode" na 15.

Ne može bre da bude 15c, koji ti je? Razmisli malo.
BTW imaš šifre za GTA3? Daj na PM :D

Originally posted by CAR
Kako si to iscitao 1B??? Meni samo pokazuje u celzijusima... odnosno, u farenhajtima ako bas 'ocu. Kako da namestim da mi pokazuje hexadecimalno?

Desni klik na ikonicu u tray-u, show SMART attributes, klikneš na tvoj disk i u listi atributa nađeš hex očitavanje temperature.
BTW jel i ostalima oni parametri tamo imaju value 252/253?

Originally posted by CAR
What?!?
Mislis temperature u leru i pod opterecenjem sa i bez coolera?

Da, jer to deluje verovatnije nego da radi na 15c :) Ja svoj nisam uspeo da nateram preko 34, to je bilo posle defragmentovanja D particije od 55GB (15 popunjeno). Evo trenutno je 26 a CPU/system su 42/34.

TazDeVil je napisao(la):
Da ti pozajmim knjigu iz termodinamike, da naucis neke osnovne pojmove ???
bolje se ukljuci u diskusiju nego sto se podsmevas iz pozadine.

ja o termodinamici nemam pojma i to priznajem, ali iznosim svoja iskustva.

Teorija katkad moze da bude u suprotnosti sa realnoscu.. type;

Miroslav je napisao(la):
bolje se ukljuci u diskusiju nego sto se podsmevas iz pozadine.

ja o termodinamici nemam pojma i to priznajem, ali iznosim svoja iskustva.
Ako hladis neko telo, temperatura hladjenog tela NE moze biti manja od "sredstva za hladjenje" (vazduh, tecnost, itd.). To je dtuga stvar, da prilikom ekspanzije pada pritisak, brzina i temperatura vazduha, pa ako se napravi takav hladnjak, da dodje do ekspanzije, onda je moguce da temp HDD-a bude manja od sobne temperature, jer je i temp. vazduha koja struji kod HDD-a manja od sobne temperature.
To, da je metal hladniji za nekih 10 stepeni od okoline nije tacno. Kako si to merio? Stavio ruku i ??? Ti samo osecas da je metal hladniji, jer su metali dobri provodnici, pa jako odvode toplotu sa toje ruke ako dotaknes metal. Ista je stvar i sa staklom, pa ako imas na stolu gde radis (pises) staklo, jako lako se dobija upala zglobova...
Inace Thread sam pokrenuo samo da pitam da li je jos neko imao slicnih iskustva sa termometrom u Maxtoru (tacnost), a ne da bi postavljali nove principe termodinamike, ali bilo je zabavno citati neke postove.
Pozdrav

TazDeVil je napisao(la):
Ako hladis neko telo, temperatura hladjenog tela NE moze biti manja od "sredstva za hladjenje" (vazduh, tecnost, itd.). To je dtuga stvar, da prilikom ekspanzije pada pritisak, brzina i temperatura vazduha, pa ako se napravi takav hladnjak, da dodje do ekspanzije, onda je moguce da temp HDD-a bude manja od sobne temperature, jer je i temp. vazduha koja struji kod HDD-a manja od sobne temperature.
To, da je metal hladniji za nekih 10 stepeni od okoline nije tacno. Kako si to merio? Stavio ruku i ??? Ti samo osecas da je metal hladniji, jer su metali dobri provodnici, pa jako odvode toplotu sa toje ruke ako dotaknes metal. Ista je stvar i sa staklom, pa ako imas na stolu gde radis (pises) staklo, jako lako se dobija upala zglobova...
Inace Thread sam pokrenuo samo da pitam da li je jos neko imao slicnih iskustva sa termometrom u Maxtoru (tacnost), a ne da bi postavljali nove principe termodinamike, ali bilo je zabavno citati neke postove.
Pozdrav
imam neku sondu za procesor koju san naslonio na disk. temperatura se krece oko 20c. zato sam ti pricao, dakle nije moja ruka problem. u sobi ima nesto vise od 25c

ps. drago mi je da sam te nasmejao

WoyKhan je napisao(la):
Ne može bre da bude 15c, koji ti je? Razmisli malo.
BTW imaš šifre za GTA3? Daj na PM :D
Sta bre ne moze?!!! Sta da razmisljam?! A moze 43? Jos jednom ponavljam, NE INTERESUJE me, sve i da je 15 ili 43... radice. Medjutim, ako sada ocitava 15, a pre je ocitavao 43, reklo bi se da je sve u redu sa senzorom. Jednostavno, cooler radi svoj posao... i to dobro.

Sto se GTA tice, kako mogu bilo kojim siframa da uklicim Lamborghini?!!! :D
Skidao sam dodatna kola, ako te interesuju detalji, reci, pa da ti pisem na mail... ovo je thread o MOM hladnom Maxtor-u! :beat:
WoyKhan je napisao(la):
Desni klik na ikonicu u tray-u, show SMART attributes, klikneš na tvoj disk i u listi atributa nađeš hex očitavanje temperature.
BTW jel i ostalima oni parametri tamo imaju value 252/253?
Otprilike... Ustvari, svi su bas na 253, osim: "Spin up time" - 225, "Reallocated sector count" - 241, "Ultra ATA CRC Error Rate" - 199 i "Attribute 209" - 192.
WoyKhan je napisao(la):
Da, jer to deluje verovatnije nego da radi na 15c :) Ja svoj nisam uspeo da nateram preko 34, to je bilo posle defragmentovanja D particije od 55GB (15 popunjeno). Evo trenutno je 26 a CPU/system su 42/34.
Pa tvoj je manji, zato je to tako! :D
Ne znam bre za tebe, ja samo kazem na koliko moj radi i to je to...

P.S. Evo i jucerasnjeg dostignuca... i pitam, jel' postoji neko cebence za HDD, plasim se da se ne prehladi! ;)
Taj dan sam bio do Miroslava, da iskopiram neke filmove... Tutnuo je mog Maxtor-a u fioku bez ijednog fana, i radio je konstantno nekih sat i po. Kada ga je izvukao iz fioke, VREO! Ne sme da se dodiruje. Bilo je sigurno nekih 55, ako ne i celih 60 stepeni.
Onda sam ga doneo kuci, i napakovao mu cooler... ma, moj cooler rules! ;)

P.S. Dva programa pokazuju istovetnu temperaturu od 8 stepeni... HDD Temp Check (to je ovaj nasred ekrana) i DTemp, dole u Taskbar-u...

Originally posted by CAR
Sta bre ne moze?!!! Sta da razmisljam?! A moze 43? Jos jednom ponavljam, NE INTERESUJE me, sve i da je 15 ili 43... radice. Medjutim, ako sada ocitava 15, a pre je ocitavao 43, reklo bi se da je sve u redu sa senzorom. Jednostavno, cooler radi svoj posao... i to dobro.

Ne vredi... Dižem ruke, nema s tobom objašnjavanja :D
Al kad bi malo uključio tu tvoju pametnu glavicu shvatio bi da on ugašen ima više od 8/11/kolkoveć stepeni :D

Originally posted by CAR
Sto se GTA tice, kako mogu bilo kojim siframa da uklicim Lamborghini?!!! :D
Skidao sam dodatna kola, ako te interesuju detalji, reci, pa da ti pisem na mail... ovo je thread o MOM hladnom Maxtor-u! :beat:

Pa kad može tenk što ne može lambor :D
I NE *ti* na mail da mi pišeš, šalji na PM :)

Originally posted by CAR
Otprilike... Ustvari, svi su bas na 253, osim: "Spin up time" - 225, "Reallocated sector count" - 241, "Ultra ATA CRC Error Rate" - 199 i "Attribute 209" - 192.

Ipak se menjaju vremenom, trebao si da pogledaš prvih par dana, kod mene su *svi* bili 252 ili 253, sad je nešto kao kod tebe, samo jedan nam se razlikuje.

WoyKhan je napisao(la):
Ne vredi... Dižem ruke, nema s tobom objašnjavanja :D
Al kad bi malo uključio tu tvoju pametnu glavicu shvatio bi da on ugašen ima više od 8/11/kolkoveć stepeni :D
7 je trenutno minimum! :D

Ma, jasno je meni sta ti hoces da kazes... al' ajd, slozismo se da nema veze i to je to. On pokazuje koliko pokazuje, meni je opet svejedno koliko pokazuje... i gotovo.
WoyKhan je napisao(la):
Pa kad može tenk što ne može lambor :D
I NE *ti* na mail da mi pišeš, šalji na PM :)
OK, na PM... :D
Samo, Lambo ne moze da se ubaci, jer njega nema inicijalno u igrici... tenka vec ima, zato moze. Ubaceni automobil zameni neki vec postojeci model, u ovom slucaju, Banshee. Ali veruj mi, VREDI zamene... Lambo je jedan od najboljih modela kola uradjenih na celom sajtu. Skidao sam i tvoj omiljeni BMW, i Viper GTS... ali Lamborghini je najbolji.
WoyKhan je napisao(la):
Ipak se menjaju vremenom, trebao si da pogledaš prvih par dana, kod mene su *svi* bili 252 ili 253, sad je nešto kao kod tebe, samo jedan nam se razlikuje.
Znam... ali tad nisam imao DTemp :beat:
To je ono vreme na pocetku, kada se disk jos "formira"... a SMART tada ludi, reaguje na svaku promenu parametra i predvidja crkavanje diska za dva dana u 17:48! :D

Vrh Dno