Šta je novo?

Menjanje build.prop fajla

mitar1982

Uticajan
Učlanjen(a)
29.03.2004
Poena
1,715
Imam interesantan problem sa novim telefonom Huawei Honor 3C. Ne prikazuje imena kontakata ako je broj kraći od 11 cifara, i rešenje je da se promeni build.prop fajl gde je definisana ova vrednost. Imam root privilegije, i probao sam da promenim pomoću tekst editora iz Root Explorera, ali sam build.prop ima dozvole koje nije moguće promeniti. Nikako nisam uspeo da sa -r (read), promenim dozvole na -rw. Root je valjda urađen kako treba, menjao sam druge stvari, npr. brisao sistemske aplikacije i sl. Takođe, sam system folder je moguće postaviti kao -rw, i kopirati i brisati fajlove unutar istog, ali build.prop se ne da.
Mislio sam da ću uspeti pomoću ADB programa da promenim, ali isti rezultat, ne dozvoljava promenu dozvola, ni preko adb shell, a nisam uspeo da presnimim fajl ni sa busybox

Root Explorer mi je dao obaveštenje da neki fajl sistemi ne dozvoljavaju promene ovih dozvola, pa bi mi trebala informacija od nekog ko se razume o ove linux/android file sisteme, šta mogu eventualno da učinim da dozvolim pisanje za ovaj fajl.

Jesam, to sam prvo i uradio, nije mi prvi put da petljam po android sistemu, ali mi je intersantno da jedan fajl može biti tako zaštićen od izmena. /system folder je podešen na -rw, i ubacivao sam i brisao neke fajlove, znači da root privilegije funkcionišu, ali build.prop ne može da se menja. Na osnovu poruke koju sam dobio ispada da je upisan u okviru posebnog fajl sistema, a stvarno nemam pojma o linux fajl sistemima, i pripadajućim privilegijama...

Kako u okviru posebnog fajl sistema..ne postoji poseban fajl sistem, jedan je jedini..jesi li probao da reinstaliras root explorer...probaj da prekopiras fajl na racunar, izmenis ga pa da ga prekopiras iz file managera iz recovery menija, ako imas TWRP recovery

Neverovatno, neuništiv je. :) Nemam TWRP, ubacio sam CWM recovery, i pokušao sam da ga promenim preko .zip update za CWM, našao sam neki gotov .zip, samo sam ubacio svoj build.prop. I ništa.
Root Explorer radi ok, menja mi sve druge dozvole u sistemu bez problema. Ali ne dozvoljava promenu build.prop.
Sa ADB shell mogu da pristupim telefonu, prihvata su komandu, uradim remount /system foldera, i onda neće da mi promeni permisiju build.prop fajla.
Kad ukucam chmod 664 /system/build.prop kaže da nije dozvoljeno - 'Operation not permited' . A znam da je uspeo remount, jer ako ne uradim remount piše da je 'Read only file sytem'. U principu sve je isto kao i kad koristim Root Explorer, samo je ovo u terminalu.

Hvala što si zainteresovan da pomogneš, meni je interesantan problem, pa sam zbog toga i hteo da podelim ovde sa zajednicom. Prosto ne mogu da verujem da fajl može da bude ovako osiguran od izmena...

Samo build.prop. Za sam sistem folder mogu da prebacim mount na read-write, da mu menjam dozvole, da snimam fajlove i foldere unutra i sve. Ali kad hoću da promenim build.prop ne može ništa, neće čak ni da ga obriše.

Na Galaxy S3 npr. samo promenim mount u write mod, i odmah mogu da menjam dozvole za build.prop.

Poslednja izmena:
Isti problem sa ROFS sam imao na svom telefonu kada sam probao chmod iz ES Explorera i terminala na nekim sistemskim fajlovima. Onda pokušah isto iz Total Commandera i prodje iz prve + je jednostavnije.

Total Commander na telefonu? Probaću :)

Ne može ni sa Total Commander. Prosto ne dozvoljava promenu...

Radi tako i meni na Galaxy S3, ali ovaj Kinez se ne da nikako. Prebaci sistem za pisanje, ali ovaj jedan fajl neće da promeni nikako. Zato mi i nije jasno o čemu se radi.
Sutra ću imati i Xiaomi Hongmi sa sličnim MTK čipsetom, pa ću da proverim kakva je situacija na njemu.

Poslednja izmena:
Možda kernel ima zaštitu od upisa u sistemske particije. Slično je sa htc stock kernelom. Ako imaš cwmr, kopiraju bolid.prop na sdcard, izmeni ga tamo, zatim skinu aroma file manager za recovery, revolt recovery, flash zip, izaberi aromu.zip i umesto da instalira nešto on će pokrenuti file manager app. Kopiraj modifikovani build.prop preko onog u systemu.

Ne mogu odmah da probam ovo. Reci mi samo šta znači revolt recovery. Ako sam dobro razumeo samo treba da idem na standardan flash zip fajla iz cwm, a onda će umesto toga da se pokrene ovaj editor.

Zeza me autocorrect na telefonu. :)
... reboot recovery...

Aroma nije editor, to je samo file manager. Prvo iz androida kopiraj build.prop na npr. edvard, jer tu možeš da ga menjas, izmeni ga, pa Reboot u recovery i odatle pokreneš aroma file manager zip. Možda ćeš morati da pre arome mountujes /system.

Mozda je glupav predlog, ali ako trazi 11 cifara da bi prikazao ime kontakta, onda pretpostavljam da trazi da broj uz kontakt bude u +381-XX-XXX-XXX formatu. To ti je minimum 11 cifara. Ako nista drugo ne upali, menjanje brojeva u imeniku verovatno hoce.

Nije mi problem sa srpskim, nego sa norveškim kontaktima, njihovi brojevi uz country code imaju do 10 cifara.
Probao sam i Yoyoo-ovo rešenje, ne može ni iz aromafm da se promeni, uradim mount system direktorijuma u CWM recovcery, startujem aromu, ali ne dozvoljava promenu build.prop. Verovatno ću morati da uzmem neki custom rom, pa da tamo probam da izmenim, nadam se da tamo nije ovo zaključano kao sa stock.

Imam interesantan problem sa novim telefonom Huawei Honor 3C. Ne prikazuje imena kontakata ako je broj kraći od 11 cifara

Hm jel moze primer?

Npr nasi brojevi ako stavis bez +381 je 10 cifara > 061/xxxx-xxx ne prikazuje ti ime?

Naši brojevi su ok, problem mi prave brojevi u Norveškoj, oni su kraći. Mada temu nisam postavio zbog brojeva, više me je interesovao build.prop, i kako je tako zaštićen u sistemu...

Poslednja izmena:
Da videh da su dosta kraci... Mozda ako bi stavio ispred "00" na brojeve umesto "+" ?

A ovo za build.prop da je ovako zasticen, bas cudno.

Ne pomaže mi to, kad me neko zove piše broj bez koda države, i opet ne prepoznaje broj. Nema veze, nemam puno poziva za sad, pa mogu malo da vežbam pamćenje, i da zapamtim koji broj, dok ne nađem trajnije rešenje. :)

Nazad
Vrh Dno