Šta je novo?

Menjačnice

Oni kazu da samo MasterCard ne radi trenutno,na twitter u komentarima haos s primedbama na sve i svasta.

Ima problem sa Withdraw izgleda.

Majnujem ETH i šaljem na Poloniex.Uradjeno 12 od 12 potvrda ali i dalje stoji Pending. Vidim da je iskljuen Deposit on Ethereum a omogućen Depozit on Tron. Ja koristim adresu Deposit on Ethereum. Dali je ovo samo privremeno ili treba da predjem na Depozit on Tron. Ako neko ima info u vezi ovog problema molio bih za odgovor. Unapred zahvaljujem.

Prilozi

• Depositing ETH.jpg
    Depositing ETH.jpg
    19 KB · Pregleda: 73
  • Ethereum.jpg
    Ethereum.jpg
    30.5 KB · Pregleda: 73
Majnujem ETH i šaljem na Poloniex.Uradjeno 12 od 12 potvrda ali i dalje stoji Pending. Vidim da je iskljuen Deposit on Ethereum a omogućen Depozit on Tron. Ja koristim adresu Deposit on Ethereum. Dali je ovo samo privremeno ili treba da predjem na Depozit on Tron. Ako neko ima info u vezi ovog problema molio bih za odgovor. Unapred zahvaljujem.
Rešio se problem sam od sebe . :) omogućen je Deposit on Ethereum

Zanimljivo da danas ceo dan ne moze da se kupi ETH na ECD.rs, i to bas danas kada je ETH pao dosta. A razlog je vise nego debilan, kao nestabilni "feejevi". Koja je to komedija od firme.

Prilozi

• Screenshot_4.jpg
    Screenshot_4.jpg
    16.7 KB · Pregleda: 73
A jel se mogao kupiti Btc i Eth u martu kod njih kad je bilo 4000/100e?

A jel se mogao kupiti Btc i Eth u martu kod njih kad je bilo 4000/100e?
moglo je, tada je fee bio smešno mali
Post automatically merged:

Zanimljivo da danas ceo dan ne moze da se kupi ETH na ECD.rs, i to bas danas kada je ETH pao dosta. A razlog je vise nego debilan, kao nestabilni "feejevi". Koja je to komedija od firme.
nije debilan jer oni plaćaju fee koji je ogroman za eth.
Rešenje ti je da kupiš ltc

Poslednja izmena:
To mi je ista ona diskusija kada kladionica hoce da ti dozvoli da igras na namesten mec, ali ako znaju da ces da igras na pogresnog, ako igras na pravu stranu mec je zakljucan. :D Tako i ovi, rade dok deru, kada ne mogu, oni ne dozvoljavaju kupovinu. Sto se mene tice, sa mnom su zavrsili.

Jel neko mozda kupovao preko blokfolio aplikacije?

Ne branim ecd ali stvarno su poludeli txfees danas. Sto kupujete eth, kupite ltc sto kaze Simke, prebacite u eth na menjacnici ili u sta vec hocete.

Opet ista prica, moze da kupi ltc ili bilo koji drugi coin (izuzev etc vtc i drugih sto su imali 51% attack) pa prebaci u eth na menjacnici. Plus ustedi ecd proviziju 🤠
Post automatically merged:

Jel neko mozda kupovao preko blokfolio aplikacije?
Imali su hack pre neki dan. Zaobidji.

Kako se trenutno tretira što se tiče poreza kada u srpskoj menjačnici prodam Bitcoin za dinare i dinare mi uplate na dinarski tekući račun u banci, a menjačnici platim proviziju od 5% u koju je uključen PDV?
Da li sam ti u tvom trenutku stvorio neku poresku obavezu?
Znam da stupa novi zakon o kripto-valutama prvog jula ove godine, pričali smo o tome. A do tada?
Hvala najlepše!

Zakon odavno postoji, zove se Zakon o porezu na dohodak gradjana Republike Srbije.
Crypto spada pod digitalnu imovinu a prihodi od njega se smatraju za kapitalnu dobit (ovo je u novom zakonu).
Tvoje je da podneses prijavu u roku od 30 dana poreskoj upravi na osnovu koje ti oni donose resenje o visini poreza.

Zakon odavno postoji, zove se Zakon o porezu na dohodak gradjana Republike Srbije.
Crypto spada pod digitalnu imovinu a prihodi od njega se smatraju za kapitalnu dobit (ovo je u novom zakonu).
Tvoje je da podneses prijavu u roku od 30 dana poreskoj upravi na osnovu koje ti oni donose resenje o visini poreza.
A ti si probao da podneseš prijavu za kapitalnu dobit u kriptu? :) Prvo proveri pre nego što napišeš ovako nešto. To što si napisao su samo priče "rekla - kazala".
Oni u poreskoj nemaju blage veze šta je kripto, a ne kako da obračunaju porez. Nemaju uopšte u softveru kako to da zavedu.
Ništa još nije potvrđeno zvanično, kao ni za frilensere. Sa njima su još u pregovorima, i sve je stopirano do daljnjeg.

Bićemo svi obavešteni putem medija, verovatno negde na leto.

A ti si probao da podneseš prijavu za kapitalnu dobit u kriptu? :) Prvo proveri pre nego što napišeš ovako nešto. To što si napisao su samo priče "rekla - kazala".
Oni u poreskoj nemaju blage veze šta je kripto, a ne kako da obračunaju porez. Nemaju uopšte u softveru kako to da zavedu.
Ništa još nije potvrđeno zvanično, kao ni za frilensere. Sa njima su još u pregovorima, i sve je stopirano do daljnjeg.

Bićemo svi obavešteni putem medija, verovatno negde na leto.
Prema tome-dizi i cuti

Da, slazem se, Zakon je vise nego jasan:

Član 2
Porez na dohodak građana plaća se na prihode iz svih izvora, osim onih koji su posebno izuzeti ovim zakonom.

Dalje stoji u clanu 64 Stopa poreza na prihode od kapitala iznosi 15%.
Prodaju kriptovaluta poreska ce oporezovati sa 15% kao prihod od kapitala.
Kapitalni dobitak je razlika između kupovne i prodajne cene imovine (asseta).

Interesuje me samo da li je neko prijavio u ovoj godini prodaju kriptovaluata poreskoj i da li je dobio resenje ili odgovor za porez i koliko je stvarno iznosio?
Da li ste prilozili dokaze o kupovini i prodaji(da bi ostvarili pravo na umanjene poreza) tj. platili samo porez na dobit a ne na celu transakciju?

Svaka transakcija koja je obavljena preko banke je zabelezena negde, ko garantuje da drzava nece opet retroaktivno procesljati i domace menjacnice tj korisnike njihovih usluga?

Da, slazem se, Zakon je vise nego jasan:

Član 2
Porez na dohodak građana plaća se na prihode iz svih izvora, osim onih koji su posebno izuzeti ovim zakonom.

Dalje stoji u clanu 64 Stopa poreza na prihode od kapitala iznosi 15%.
Prodaju kriptovaluta poreska ce oporezovati sa 15% kao prihod od kapitala.
Kapitalni dobitak je razlika između kupovne i prodajne cene imovine (asseta).

Interesuje me samo da li je neko prijavio u ovoj godini prodaju kriptovaluata poreskoj i da li je dobio resenje ili odgovor za porez i koliko je stvarno iznosio?
Da li ste prilozili dokaze o kupovini i prodaji(da bi ostvarili pravo na umanjene poreza) tj. platili samo porez na dobit a ne na celu transakciju?
Ja sam pokušao u PU u Novom Sadu pre 15ak dana. Odgovor tetkice za šalterom sam napisao par postova iznad.

Takodje, bio sam da se konsultujem sa knjigovodjom, ali ni tu nisam dobro prošao. Nisam imao neki obrazac koji treba popuniti za prijavu. Taj obrazac, tetkica na šalteru, na žalost mi nije dala, jer ne postoji. To je bio njen odgovor 😀

I tu se završila moja gradjanska obaveza - do daljnjeg.

EDIT:

Inače, sve ovo je trajalo cela dva dana.
Ako ima nekog iz BG ili ostalih gradova koji je pokušao isto, bilo bi lepo da napiše kako je prošao, a NE DA SE NAGAĐA I PISKARA ŠTA JE PO ZAKONU A ŠTA NE, već kakvo je realno stanje.

Dosta ljudi, kako ovde - tako i na još par foruma, telegram i discord grupa, piskaraju sve i svašta.
Pre nego što sami proverite, ne uzimajte sve zdravo za gotovo, jer je jedno praviti se pametan, a drugo je realna slika.

Meni lično ne pada na pamet da plaćam ništa vezano sa kapitalnu dobit od kripta do daljnjeg, sve dok ne dobijem rešenje o dugu ili bilo kakav zvaničan papir, sa pečatom i potpisom odgovornog inspetora. Kad to dobijem, onda idem sa advokatom direktno kod njega, pa neka advokatu objasni sve šta i kako.
Ako neko želi da puni budžet svojom dobrom voljom, podržavam.

Tako isto frilenseri dizali..
Ti radiš kao frilenser? Dobio si rešenje o porezu?Bio lično da se raspitaš / platiš isti u PU? ili isto samo pretpostavljaš / piskaraš bzvz?

Poslednja izmena:
Zakon postoji - to sto se jos uvek ne zna kako ces ti tacno da podnosis prijavu, to ne znaci da za 6 meseci kad budu smislili nece da kazu 'ajmo sad retroaktivno, od trenutka kad je zakon stupio na snagu..

Ja sam pokušao u PU u Novom Sadu pre 15ak dana. Odgovor tetkice za šalterom sam napisao par postova iznad.

Takodje sam bio da se konsultujem sa knjigovodjom, ali ni tu nisam dobro prošao, jer nisam imao neki obrazac koji treba popuniti za prijavu. Taj obrazac tetkica na šalteru, na žalost mi nije dala, jer ne postoji. To je bio njen odgovor 😀

I tu se završila moja gradjanska obaveza - do daljnjeg.
Jeste, to ces da objasnis sidiji ako dobijes krivicnu prijavu?
Da te tetkica na salteru zahebala?
Da ti knjigovodja lenj pa nece da se informise?
Pa dobro, sa tom pricom mozda prodjes sa uslovnom ako je izbegnuti porez manji od 1.5M dinara.

Ja sam daleko od nekog ko je iz struke ali znam da citam i nisam bio lenj pa sam procitao.
Kao prvo, obrazac postoji godinama unazad i zove se poreska prijava za utvrdjivanje poreza na kapitalne dobitke.
Kao drugo, to sto neko ne zna ili nece da radi svoj posao tebe ne oslobadja odgovornosti.
Kao trece, to sto neko ne zna zakon ga takodje ne oslobadja.

I to da ne mogu da ti izracunaju nije tacno jer porez na kapitalnu dobit od crypta se izracunava isto kao i svaki drugi porez na kapitalnu dobit, recimo kapitalna dobit od prodaje akcija, ili kapitalna dobit od prodaje nekretnine a to su sve vec odavno poznate procedure. To sto su tebi kazali deluje kao da si dosao u pauzu za kafu pa su gledali da te otkace, samo gledaj da te njihova kafa ne kosta preskupo.

Ja se slazem sa tobom da su mnogi neinformisani, narocito od drzavnih sluzbenika koji svakako nisu u nasoj prici a ne bi ni da se cimaju oko svog posla. A gradjanska obaveza ti se zavrsava kad platis porez.
Ja ne nagadjam nista niti pokusavam da se pravim pametan, smo iznosim ono sto u zakonima pise.
Slazem se sa tobom da je stanje na terenu drugacije ali to ne negira zakon.

Resenje o dugu ne postoji u ovom slucaju, nadam se da neces ali kao obavestenje o dugu mozes da dobijes krivucnu prijavu sa zaprecenom kaznom 1-8 godina (opet iz zakona) koju ces svakako posle da resavas uz pomoc advokata.
Ovo sto ja pisem uglavnom kod nas ne funkcionise jer smo mi banana po pitanju sprovodjenja zakona i 100% nece niko nista da te pita ali samo pisem sta pise u zakonu.
A sto se punjenja budzeta se slazem, kad sam gledao ko i kako diskutuje na temu zakona o digitalnoj imovini prvo sam doziveo transfer blama pa mi je posle postalo muka kad sam shvatio da ti likovi primaju platu koju ja zaradjujem.

Super. Popuni onda taj obrazac i idi u PU da platiš porez, pa javi kako si prošao :)
Svako je odgovoran za svoje postupke, i ja ću.
Tek kad se dokaže da sam nešto uradio pogrešno kao i da nešto nisam uradio po zakonu, sam ću snositi posledice :)

Do tada... ne brini za moju krivičnu prijavu i 1-8 godina. 😂😂😂

Super. Popuni onda taj obrazac i idi u PU da platiš porez, pa javi kako si prošao :)
Svako je odgovoran za svoje postupke, i ja ću.
Tek kad se dokaže da sam nešto uradio pogrešno kao i da nešto nisam uradio po zakonu, sam ću snositi posledice :)

Do tada... ne brini za moju krivičnu prijavu i 1-8 godina. 😂😂😂
Ne razumem potrebu za ovakvim tvojim postom, ponasas se da sam te nesto licno uvredio.
Ja cenim tvoj doprinos ovom forumu ali ne mogu da okrenem glavu na cinjenicu da bi ljudi iz tvojih postova mogli da donesu zakljucak da zakon ne postoji.
Obrazac cu popuniti kad budem imao sta da povlacim i kad sve bude mnogo jasnije i tebi i poreskim sluzbenicima. A svakako cu javiti kako sam prosao jer smatram da treba da podelimo znanja.
Slazem se da je svako odgovoran za svoje postupke ali je odgovoran i za svoje nepostupanje.
Pa samim tim sto si podigao sredstva zaradjena trgovinom ili miningom crypto valuta a nisi podneo poresku prijavu u roku od 30 dana, ti si prekrsio zakon. Tu nema sta da se dokazuje, dosta je tvoj izvod iz banke, 3 min postupak.
Ja brinem za svakog clana ovog foruma a oni bi iz tvojih postova mogli da donesu pogresne odluke. ;)

Vrh Dno