Šta je novo?

Menjačnice

O cemu pricate? Ne moze da posalje trecem licu. Kartica koja je povezana na Cex-u mora biti na isto ime.

Otvori vise naloga na cex-u, smanji cifre, rasporedi ih na duze vreme. Uvek ima nacina. Verovatno ce prvo gleda one sto najvise povlace.

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Vise naloga na cex-u? Pa i to treba da verifikuje. I sta mu vredi ako je sve na njega? Uostalom u cemu je razlika dal salje sa jednog ili sa vise naloga kad sve leze na isti racun?

Tapatalk from Poco loco

Ne na isti racun, ako vec treba da crtam, na babe dede familiju itd.

I svakog treba verifikovati. Pa to jedino ako povlacite jako mnogo para. Nije apsolutno nikakav problem povuci 5K u 3 dana. Dizao sam vise puta. Oni koji imaju jake limite sam treba da se paze da nemaju odjednom velike uplate i naravno izbegavati da imate 10K inace ce vam racuni biti blokirani i moracete da dokazujete poreklo novca.
Ne preterujte bas da morate da sitnite transakcije ne znam koliko jer nema potrebe.

Tapatalk from Poco loco

Nije apsolutno nikakav problem povuci 5K u 3 dana.
Nije bio problem do pre godinu dana. Sada ne znam.
Naravno, ukoliko onaj ko povlaci zeli regularno da popunjava poresku prijavu i plati porez na to, onda nije problem, ali ukoliko zeli da ostane ispod radara za porez, ne znam...

I svakog treba verifikovati. Pa to jedino ako povlacite jako mnogo para. Nije apsolutno nikakav problem povuci 5K u 3 dana. Dizao sam vise puta. Oni koji imaju jake limite sam treba da se paze da nemaju odjednom velike uplate i naravno izbegavati da imate 10K inace ce vam racuni biti blokirani i moracete da dokazujete poreklo novca.
Ne preterujte bas da morate da sitnite transakcije ne znam koliko jer nema potrebe.

Tapatalk from Poco loco

Koliko vidim, ovi češljaju sve prilive u poslednjih 5 godina i onda klepeću po ušima. Eno ga onaj lik što mora da plati porez od 60.000 evra. Da li je on samo žrtveni jarac, ili će da krenu sve živo da naplaćuju, nebitno da li godišnje skidaš 100 evra ili 100K evra, videćemo uskoro.

Nije bio problem do pre godinu dana. Sada ne znam.
Naravno, ukoliko onaj ko povlaci zeli regularno da popunjava poresku prijavu i plati porez na to, onda nije problem, ali ukoliko zeli da ostane ispod radara za porez, ne znam...

Nema nista ispod radara. Mogu svakome da izvuku svaku transakciju po maticnom broju. Pitanje je samo koliko je zanimljiv. Oni koji su primali ili trosili vece kolicine novca sigurno prvi upadaju u oci. Mislim na one koji dobijaju ogromne kolicine novca, kesiraju nova kola i stanove. Ovi koji povuku par hiljada eura su sitne ribe ali svejedno u bilo kom trenutku mogu da stignu na red.

To i ja kazem. Problem je, ako ti je porez problem. Ti si rekao "nije nikakav problem povuci 5k u 3 dana". :p

Jel neko popunjavao pp , koju i koliki je uopste porez , pod sta bi se podveo priliv od mininga?

Mislim da je tom liku najpametnija ideja da se iseli odavde i da se vraca gajsterbajterski za praznike :)
E sad, ako ima zenu decu ovo ono, ima tu dosta prepreka za tako relativno radikalan cin.
Da otera sve u tri lepe p#$% materine...

Ja bi prvi podrzao placanje poreza full, da smo uredjena drzava, ali kad imas ono klasicno krsenje zakona od strane vlasti, bugarski stanovi, tetka iz Kanade, BGH20 pranje pare i jos gomilu drugih stvari, otisao bih (i mozda vratio kad ova bagra ode sa vlasti).

Poslednja izmena:
To i ja kazem. Problem je, ako ti je porez problem. Ti si rekao "nije nikakav problem povuci 5k u 3 dana". :p

Problem je zbog poreza svakako ali nema potrebe parcati to na 50 delova bez potrebe jer svakako imaju uvid u svaku transakciju. Zbirno te svakako izadje isto. Treba izbegavati transakcije od 5K odjednom, to treba iz 2-3 dela ali znam da su ljudi dizali bez problema i tako. Ja nisam hteo.

Ali 5 godina unazad...
Mnogi su ovde hiljade i hiljade evra dizali, ako krenu svakog da uhode, znaci 66% svako treba da plati (plus kamata godisnja 40%).
Pa to su ogromne sume za rudare...

Poslednja izmena:
Ybg, priliv iz inostranstva - freelancing. Neka vrsta utaje poreza, tako oni to vide.
Zato se lepo ovde kripto proda(je) u 4 oka i nema problema, niti tragova. Ko povlači na tekući račun može da računa da će mu neko zakucati na vrata.

Poslednja izmena:
I sta je na kraju najpametnije resenje, jel binance,cex ili ecd? Znam da je ranije binance menjacnica blokirala srbiju, ne znam kakva je sad situacija?

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

Ali 5 godina unazad...
Mnogi su ovde hiljade i hiljade evra dizali, ako krenu svakog da uhode, znaci 66% svako treba da plati (plus kamata godisnja 40%).
Pa to su ogromne sume za rudare...

Ok, ovde sam se malo zaneo, povlacenje novca vezano za mining nije posao :).
Pretpostavljam da ovde onda ide porez 20% plus kamata.

Kako nije posao? :) Proizvodio si nesto, to je posao.

I ja mislim da će se računati kao prihod od poslovanja.

onda se trebaju racunati i rashodi valjda? ili grijesim....

Znam ja to pravnik sam :) onda te ne moze oporezovat po tom osnovu kao poslodavca, fakticki mi smo fizicka lica, nemamo nikakvu firmu nikakvo poslovanje, na kraju jos ce biti ljudi koji ce drzavu tuzit pa i dobit pare.

Ni frilenseri nisu poslodavci, al su bili fakticni u radnom odnosu.

Opet, na drugu stranu, rudari jesu proizveli koine tokom ovih godina, to se moze smatrati delatnoscu, al opet mislim da se ne moze frilenserski porez na to primeniti.

Ali Srbija je ovo, a uzeli ste 100e za dzabe, sad je vreme da vratite nekoliko destina puta vise :)

Da ne bi dobio eventualno pogresnu informaciju ovde, mozda da odes licno u poresku upravu u svom gradu pa pitas.
I kazes pitam za druga :d

:D Sutra cu. :d
Uvek kad sam pricao u kafani sa ljudima koji rade u tim ustanovama , gledali su me belo , ne znam da li je od alkohola ili:D:p

Za one koji rudarenje porede sa frilenserima...da li ste naplatili od nekoga nešto za to što ste rudarili tj. da li Vam je neko izvršio uplatu €/$ na račun za USLUGU rudarenja? Moje mišljenje je da NIJE nego ste svojim rudarenjem stekli digatalnu imovinu (coine) a to već spada u zakon o digitalnooj imovini (član 6. ovog zakona)
To ne znači da je moje tumačenje ovog zakona ispravno ali na osnovu pročitanog dolazim do takvog zaključka.

Ma džaba ti je da se kod njih raspituješ. Bilo kakvu informaciju da ti daju, naročito ako nije u pismenoj formi kao deo zvanične komunikacije, nećeš biti siguran da je tačna. Kad ti za X (0<X<10) godina stigne rešenje PU, moći ćeš samo da se češeš tamo gde te ne svrbi...
Pozdrav

Znam ja to pravnik sam :) onda te ne moze oporezovat po tom osnovu kao poslodavca, fakticki mi smo fizicka lica, nemamo nikakvu firmu nikakvo poslovanje, na kraju jos ce biti ljudi koji ce drzavu tuzit pa i dobit pare.
Labavo ti je ovo rezonovanje za jednog pravnika...

Vrh Dno