Šta je novo?

Meizu MX4

^ pa to, verovatno je Gizmo mislio na opsti utisak o ekranu, ne sumnjam da je sjajan :) Ali realno ovako gledano iz ugla deluje i xp displej iz 2012..

Vazi da tako deluje.. Ne stvaraju se oni kao sivi oblaci kada je crna pozadina ? Taj na xp je gori od onog na n4. A n4 je imao velike probleme kada se gleda iz tih uglova. Mrzi me sada da trazim klip g2,n5 i jos jedan mob.tacno se vidi koja je razlika u displeju kada ga gledas iz tih uglova. Ja ne pricam o menjanju boja,nego opstem sivilu na crnoj/tamnoj podlozi. Mislim da ne razumete o cemu se ovde radi..

[YOUTUBE]Lq1qngTKQB4[/YOUTUBE]

Mislim da je oko 6min klipa poredjenje pod tim uglom. Vidite kako na tamnoj podlozi sivilo(crna boja postaje sivobela) izbija iz n5 ? Ako me nesto nervira kod ips-a to je to

Poslednja izmena:
A zasto bi gledao skroz crnu pozadinu iz tog ugla, ne svatam?

Da se razumemo ni jedan ips nece imati crnu kao amoled nikada, posto tamo gde je crna amoled ni ne svetli.

Poslednja izmena:
Zbog toga sto mi cesto mob bas stoji desno/gore( to jest ukoso) od mene na stolu. I kada hocu da pogledam sta mi je stiglo nemam naviku da ga uzimam u ruku nego dok je na stolu bacim pogled. Kada vidim da mi ovako sija kao da slecu vanzemaljci slosi mi se odmah.

Ovako nesto nikada neces videti na displeju iphona npr.

Poslednja izmena:
Super, iphone je duplo skuplji. Pa ti izvagaj sta ti vise odgovara.

Pa zato sam i pitao gizma. Procitao sam negde da im isto dobaljac nabavlja displeje.

^ jesi ti procitao sta sam napisao? :) IPS ekrani se razlikuju u (ovde nebitnoj rezoluciji, navodim ono sto je bitno za uglove gledanja) osvetljenju, prikazu crne i uglovima gledanja iste boje.

Npr N4 ima jedan od najgorih IPS koji je ispran cak i pored xp ekrana (provereno, potpisujem, jednostavno xp ima zivlje boje, bolju belu i slicnu crnu, cak i xperie sa tn panelom imaju zivlji ekran od n4), N5 vec ima prilicno dobar IPS ali uglovi gledanja i prikaz crne nisu dobri kao na najnovijim IPS/LTPS/IGZO (da ne nabrajam sad sve te telefone koji ih imaju). Cak ni ip4s nema bas dobar prikaz crne iz ugla (devojka je imala taj telefon) i ne moze da pridje M7 npr po tom pitanju.

off, evo ti za xp
slikano sa wave I kamerom, u skoro skroz zamracenoj sobi jer tada sve mane najlakse dodju do izrazaja, posebno pri prikazu crne, samo je monitor upaljen od svetla. Bravia off, 55% osvetljenje, to je nesto preko 340 nitsa. Tek sad vidim da nisam ubo fokus, je6iga, nisam odavno koristio wave kameru
http://www.dodaj.rs/f/43/Cc/xZWRXG1/fotografija0430.jpg
http://www.dodaj.rs/f/31/fs/2U8Mqi6r/fotografija0431.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1j/qi/4f2UIzdl/fotografija0432.jpg
display tester aplikacija na 55% osv http://www.dodaj.rs/f/1c/rb/1jNQC6nx/fotografija0433.jpg
i za kraj pravi primer losih uglova gledanja crne na lcd ips, isijavanja-krvarenje itd, sto noviji IPS ovaj problem je manje izrazen a posebno dolazi do izrazaja kad se snima u mraku, na dnevnoj svetlosti se manje primecuje
http://www.dodaj.rs/f/2Z/hM/2FQAy635/fotografija0434.jpg

Cisto da ne bude zabune, ne sumnjam da MX4 ima jedan od najjacih IPS danas nego uglove gledanja iz drugog gizmovog primera ima prakticno svaki ips (kada prikazuje konrektno to, za crnu smo se vec slozili da moze mnogo da varira, sto noviji IPS = bolji prikaz crne cak i na jakom osvetljenju).

Tu nema sta da se prica, tesko da ce ikada IPS imati prikaz crne (posebno iz uglova) kao amoled i to je jedino sto mi nedostaje sa s-amoled displeja :) To je prosto limit lcd tehnologije odnosno prednost amoleda. Mada najavili su kao neki Neo IPS koji bi navnodno znacajno trebao da popravi prikaz crne iz ugla, na koji foru ne znam..

Poslednja izmena:
Znam kakav ekran ima xp jer mi ga buraz ima. I gori je od ekrana na n4 i to primetno. Slike ne moram da gledam.

Ovde se ne radi o prikazu samo crne boje,al ajde. (Na crnoj se samo najlakse primecuje ) Radi se o matrici ispod displeja to jest onom digitajzeru. Sve je idealno kada ga gledas iz portret i landscape uglova,pocnes da ga krivis po dijagonali i cao. Ovo znam jer svaki mob koji mi dodje saka prvo tako testiram. Za sada su se najbolje pokazali htc m7 i idol x. A najgore,xperia z,xperia p,nexus 4 i nexus 5

Kako jabuka nema tih problema a koristi ips/lcd ?

Poslednja izmena:
A u pa ugrade bolji displej jer telefon kosta 650eura u odnosu na 350 nexus 5. Kontas ba.

Ne bih mnogo komentarisao N4 vs XP prikaz, ja samo mogu da kazem da je zivlji i bolji (ppi i manja velicina tu nemaju nikakve veze) ali da ne idemo u off dalje..

Ko kaze da jabuka nema tih problema? tj imala je, kao sto od pocetka 2013 svi ugradjuju sve bolje IPS isto tako i jabuka ima sve bolje ekrane ali to ne znaci da ranije nisu imali probleme kao i htc, lg i ostali.

4s ima losiji prikaz crne i uglove gledanja od 5/5s (takodje i nista zivlji displej od XP, kazem ti imala je devojaka i sve sam uporedio). Ako je htc sa M7 IPS napravio veliki korak napred u kvalitetu ekrana logicno je i da ce 5s koji se pojavio skoro 6 meseci kasnije imati kvalitetan displej. Nema tu nista cudno, napreduje i amoled tehnologija ali napreduje i lcd/IPS ;)

A i ovo sto telep kaze je tacno. LG u Nexus namerno ugradi bar malo losiji IPS a u svoje vodece modele neki bolji, naravno i razlika u ceni to govori. Isto tako nikada na nekom ajfonu neces videti samo prosecan IPS, bilo bi i jadno u odnosu na cenu. Imaju i androidi nizih klasa IPS ali nikada bas tako dobar kao flagship modeli.

Poslednja izmena:
Cekaj da se razumemo danasnji ipsevi svi izgledaju kao wannabe amoledi. To vise nema veze sa realnoscu boja, gledam drugov 5c i boje su bas napucane, idol x kod druga ima neke neonske sljastece boje.

Pa neki jesu neki nisu.. zavisi kako su kalibrisani i da li imaju neka softverska budzenja boja. Kako god da okrenes dobar IPS nema sanse da bude napucan kao default amoled a njima su bas zbog toga ubacili one opcije za promenu prikaza koja konacno od S5 radi kako treba, ko hoce moze malo da ''smiri'' prikaz. 5c (kao i 5s) ima bas jake boje ali opet kad upalis neki amoled pored vidis da je napucaniji.. a tu ulogu igra i navika jer ako koristis amoled duze vreme posle ce ti i najsaturisaniji IPS delovati malo isprano. I obrnuto.

Poslednja izmena:
Mislio sam da će mi biti problem da se naviknem na ips posle amoleda, ali mi baš nikakav problem to nije bilo.

Ja sam mislio da ces se tesko navici na N5 IPS (koji nikako nije najnapucaniji na trzistu ali je svejedno dobar) posle 4 godine na SI amoledu :) meni je taj prelaz bas bio sok, posebno zbog isijavanja i krvarenja crne boje.. ali posle nekog vremena sam se navikao a do tada zamena xp za gnex mi je bila u glavi :d

Poslednja izmena:
Ipak si prešao na odličan IPS displej.

Slazem se sa dobrim delom napisanog stiva ovde.. :) ali znam sta mi je bitno kod displeja i sta moje oci vide zato sam i postavio to pitanje gizmu. Ispisasmo 3 strane za dzabe ;)

Jos samo gizmo da se javi i napise koliko slobodnog prostora ima u 16gb modelu i kakav je zvuk sa sluskama i ja srecan :)

Poslednja izmena:
Diplej prosto mora da se vidi uzivo. Kamere sa kojima se rade neki testovi za YT su cesto loseg/prosecnog kvaliteta i to sto se vidi u tim klipovima moze da odstupa od realnosti.. takodje i neki podaci iz testova mogu za prevare, recimo prema gsm areni N4 ima primetno visi kontrast od N5 a u stvarnosti je N5 ekran bolji.

Kad vec pominjemo displeje.. mene cudi kako se merenja tako razlikuju? To moze da bude pitanje za Gizma.. da li je to zbog opreme/softvera sa kojim se radi ili sta? Npr gsm i phone arena rezultati se cesto razlikuju a podaci oba sajta cesto nemaju mnogo veze sa anandom, nekim ruskim sajtovima i bench-om. Inace koliko sam primetio podaci koje dobija Gizmo su najpriblizniji anand podacima (sto samo moze da bude plus).

Off ali jedan predlog za Gizma - kada bi pored testiranja baterija na 100% mogao nekako da uvedes jos jedan test sa merenjem na istoj jacini osvetljenja tj da nekako izmeris i podesis svaki ekran npr na 250 cd/m2 jer ne postoji bolji/realniji pokazatelj autonomije od toga. :) Znas i sam da su displeji u poslednje vreme mnogo cudno podeseni sto se toga tice.

Poslednja izmena:
Cekaj da se razumemo danasnji ipsevi svi izgledaju kao wannabe amoledi. To vise nema veze sa realnoscu boja, gledam drugov 5c i boje su bas napucane, idol x kod druga ima neke neonske sljastece boje.
Meni super lcd koje HTC forsira deluju najprirodnije. Dosta realan prikaz boja.

Jos samo gizmo da se javi i napise koliko slobodnog prostora ima u 16gb modelu

U attachmentu :)

Hsv, iskren da budem nisam siguran zašto se toliko razlikuju. Oprema/softver ne bi trebala da daje previše drugačije rezultate, tu bi trebala da budu manja odstupanja čisto zbog preciznosti kolorimetra/spektrofotometra, a i softver bi uvek trebao da pruža slične vrednosti, bez obzira šta se koristi. Ja mislim da se merenja najviše razlikuju zbog toga što nijedan ekran nije napravljen potpuno identično kao drugi, iako su pravljeni za isti smartfon. Uvek će jedan biti malo topliji, malo hladniji, svetliji, tamniji, plus što neki proizvođači koriste više izvora za isti tip ekrana (prave ih različite fabrike). GSMArena uvek ima neke netipične vrednosti, stvarno nemam pojma šta oni rade.

Anand znam da meri kako treba i koristi Calman softver kao i ja, plus što koriste SpectraCal C6 koji je u suštini jako sličan sa mojim I1DisplayPro, zato nam se vrednosti u većini slučajeva podudaraju. Što se tiče testiranja baterije - ja bih rado testirao bateriju detaljno, u više različitih situacija, surfovanje, video, mešovita upotreba, 50%, 100%, fiksna svetlina, ali tu postoji jedan problem - nedostatak vremena. Često kod sebe imam po nekoliko uređaja koji treba da se testiraju, pa jednostavno ne mogu da posvetim toliko sati testiranju autonomije, uzmimo da je svaki 100-0 ciklus od 4 do 7 sati screen on, pa kad bih to radio nekoliko puta, bilo bi stvarno puno.

Ovako to radim uprošćeno, često pre nego što legnem da spavam pustim da ide Peacekeeper da simulira surfovanje, pa me probudi alarm kada baterija spadne na nekih 7%. Teško je sve to iskombinovati, ja bih voleo da sa svakim uređajem provodim po nedelju dana, ali to je neizvodljivo za tempo rada i učestalost objave testova na sajtu. Često nam i vendori/PR agencije uređaj traže nazad prebrzo, pa se neretko desi da moram da zbrzam testiranje jer sam se fokusirao na jedan uređaj, a ovaj drugi nisam imao vremena kad da odradim, a fazon sutra moram da ga vratim. Tu je i odvajanje vremena za sebe, ne mogu da radim 16 sati na dan, mada ni to ne bi bilo dovoljno da sve uradim detaljno :)

Prilozi

• S40911-225357.jpg
    S40911-225357.jpg
    246.3 KB · Pregleda: 207
Poslednja izmena:
Ja nisam video dva ista ekran, i sada moj nexus je malo zuckast dok bratov vuce na plavicasto (kao g2 na onom klipu, a moj je kao nexus na tom klipu)

Gizmo, 3g radi ok ?
Na mnogim sajtovima pise da ne podrzava 2100mhz frekvenciju.

Verovatno se ta ni ne koristi u srbiji,mada ko ce ga znati.

P.s. nisi napisao kako cuci u ruci :) ipak nije mali mob..

Poslednja izmena:
@ gizmo

I pretpostavio sam da je takva situacija. Malo vremena a mnogo posla itd.

bbs.meizu.cn/thread-5226673-1-1.html

Ajde pre nego sto prenesu internet portali. Kvalitetne slike bele verzije. Zanimljivo da se ona crna linija sto ide oko ekrana skoro pa i ne vidi. Kod ostalih belih telefona je bas primetna. Npr g2 beli.
lg-g2-3.jpg

Poslednja izmena:
http://www.gizchina.com/2014/09/12/breaking-meizu-mx4-pricing-includes-import-tax-shipping/

In China the Meizu MX4 costs from just 1799 Yuan, where as for international customers the cost is from $449 or 2700 Yuan. Obviously fans around the world were a little put off but the new high price has been explained making it easier to understand.

In a Facebook post this morning Meizu reconfirmed that the Meizu MX4 pricing includes international shipping, but as a surprise they have also announced that import tax is also included to customers in certain parts of the world.

koliko sam ispratio u italiji je 340e 16gb a 380e 32gb sto mu dodje ova cena pretvorena u evre.

Vidim ja da se ovo ne isplati, moci cu za par meseci da uzmem S5 i mirna backa. 340e + carina + pdv hahaha ne ne ne. Mogu bre Note 4 da uzmem za te pare :d

Hmmm. Nisi lepo razumeo. U italiji kada narucis sve ti je uracunato u tih 340e. Prevoz dhl-om i potencijalno carina.

A ako pricamo o srbiji,isplati ti se samo preko alija. Izadje ti u najgorem slucaju 350e sa sve prevozom, pdv-om i carinom.

Poslednja izmena:
Puno mi to. Ja sam planirao 16gb verziju 225 eura + carina + pdv izadje ~300e. Ovako ako ide 350+ dodas 20-30e i uzmes S5 plus i garanciju kakvu takvu.

Istina. 350e je jaka cena za ovaj mob. 300e tu i tamo..
Videcemo sta ce biti za par meseci. Ocekujem da ce oko nove godine moci da se dovuce za oko 300e preko alija a verovatno i za manje.

Poslednja izmena:
Sto je mnogo 350 evra za telefon koji nudi maltene sve najbolje što tehnologija može da ponudi. Oneplus one košta 300 evra, a ovaj meizu će ga pojesti u performansama sigurno.

Pa ono.. Nemas garanciju,ovaj mtk SoC nije jos proveren na trzistu. Uskoro ce nexus x koji ce verovatno moci da se pazari za oko 350e.(20,30 evra preko cim se pojavi)
Plus opo nije losiji telefon od mx4,a pored toga jeftiniji je.
Opo 64gb/3gb kosta 300e,ovaj od 64gb/2gb nece skoro moci da se nabavi ispod 350e

Poslednja izmena:
Vrh Dno