Šta je novo?

Mehanicke Tastature

ja kada sam gledao nije bilo moguce, to bese prosle godine. pa sam odustao i odlucio se za QK i Neo

Ne prave problem koliko vidim, ali je DHL shipping, to me muči...

DHL ide preko poste, DHL Express imas dodatnu spediciju

DHL Express Worldwide je shipping, znači dranje od onih nekih Yu smradova. Ukupno izađe Envoy šasija sa stabilizatorima, sve ostalo klot 222 dolara što nije strašno kada na to ne bi odrapili PDV+carina+špedicija. Možda probati preko nekog kao što je bio PlanetExpress, tako šalju poštom najčešće pa u najgorem slučaju samo PDV+carina tačnije najverovatnije jer je težak paket. Znači izađe nekih 250 evra ukupno preko posrednika, manje nego što neki bezobraznici prodaju Nuphy od 100 evra preko KP.

Još kada bi mene iole privlačile ove 65% tastature, gde bi mi kraj bio...

32% cene carina svakako, to se ne moze izbeci (osim ako nemas nekoga u DE) ako je express onda jos 50€ usluge spedicije

Ja jednostavno ne mogu svariti tu uslugu špedicije za krajnjeg korisnika koji kupuje proizvod komada jedan, za nešto što košta ispod 300 evra, i da postoji neka vampir firma koja ima monopol nad tim 30-40-50 godina i da to DHL Global ne smeta ama baš uopšte. Zato i ne koristim DHL Express u privatne svrhe, osim ako nije neophodno. Isto važi i za Fedex i sve koji imaju "špediciju" u Srbiji. Nije to mnogo para ali jednostavno takvima, ne dam.

Sve to na stranu, fin je popust ali Mode ne pravi tastaturu za mene, nemaju u ponudi.
Većam da li da kompletiram CIDOO sa V87 jer već imam numpad i jako sam zadovoljan izradom.

Ali realno najviše naginjem ka Keychron K10 HE. Prva Keychron tastatura da mi se zaista dopada a i da probam HE svičeve, mada bi bolje bilo da su TMR kao na gamepadima što su, zbog smanjene potrošnje struje. Čekam neki popust i da je dostupnije u Srbiji, idealno bi bilo kada bi završila preko Temu, mada teško.

Poslednja izmena:
Što ne uzmeš neki Neo? Cu varijante su odlične, pogotovo za cenu.

HE tastatura i prekidača sad ima na kilo, mada im je kvalitet šarolik.
Ne zanima me HE pa nešto i ne pratim tematiku ali možda je bolja varijanta od raznih jeftinih kineza da se uzme neki Venom HE PCB (ima 60 i TKL verzije) i stavi u neko pristojno kučište koje ga podržava...

Zato što Neo nije 100%. 75% i manje mi ne odgovara. Probao sam i odvojeni numpad sa desne strane klasično i sa leve (no bueno), 65%, 75%, 85%, 98%. Najveće šanse su da ću uzeti full sledeću. Meni manje dugmića jednostavno ne odgovara niti želim da se zezam sa mode keys, već koristim vim, dosta mi modifiera. Trenutno 75% i numpad i po defaultu nemam printscreen ali imam dva puta backspace...

Inače ove tastature u winu dok dodjem do battery percent tri klika, u linuxu kde plasma po def na klik, kulturiška.

full su i najskuplje :)

ako gledamo custom

da

Voleo bih da opet naprave GB za full size Pangeu...dobro napravljena, lepa, numpad može da se prebaci levo ili desno...nije jeftina doduše. Mada, kad vidim da traže po 350-400+ dolara za 60/65 tastature koje ni po čemu ne odskaču, 450-500$ za takav full size board je ok.
Delta je imala Vertex S100 po dobroj ceni 210-230€, ako se dobro sećam) ali su ubrzo digli cenu, ne znam zašto.

@Envoy

Keychron K10 HE: "The K10 HE is compatible exclusively with the Gateron Double-Rail Magnetic Switch. It does not support other magnetic switches, such as the Gateron Magnetic Jade or Gateron KS-20 Magnetic switches."
Koliko sam video, i drugi Keychron HE modeli imaju istu zvrčku. Ne sviđa mi se zaključavanje na samo jedan model prekidača...

Poslednja izmena:
Pozdrav,

gde i da li se uopšte mogu naći stabilizers shift key za rog strix flare ii?

Pozdrav,

gde i da li se uopšte mogu naći stabilizers shift key za rog strix flare ii?
Koliko sam shvatio, koristi klasične Cherry-style stabilizatore koji se mogu naći svuda. Plate-mounted, što znači da se ubodu u ploču (plate) a ne u PCB.
Shift tasteri koriste 2u stabilizator.

Ako je to šta ti treba, možeš ih potražiti na Aliexpressu ili kod nekog od prodavaca u inostranstvu. Kod nas ih nisam video a ni kod Mađara...
Kvalitetnija (i skuplja) varijanta bi bila set TX AP (clip in) stabilizatora. Imaju ih u 3x 2u varijanti i kao full set sa 5x 2u i parom stabilizatora za spacebar.
Jeftinija varijanta je set Cherry clip-in stabilizatora. Još jeftinija je da nađeš neku tastaturu i skineš ih sa nje, heh.
Trebaće ti i neko mazivo za njih, naravno...

Valjda sam potrefio šta ti treba?

Keychron K10 HE: "The K10 HE is compatible exclusively with the Gateron Double-Rail Magnetic Switch. It does not support other magnetic switches, such as the Gateron Magnetic Jade or Gateron KS-20 Magnetic switches."
Koliko sam video, i drugi Keychron HE modeli imaju istu zvrčku. Ne sviđa mi se zaključavanje na samo jedan model prekidača...
Nisam toliko sklon eksperimentisanju, pogotovo posle poslednjeg seta silent svičeva koji su me potpuno razočarali, tako ako je default svič dobar ne bi ni menjao.
Ono što me najviše kopka kod HE, jeste što sam negde pročitao da HE svič omogućava simulaciju analognog ponašanja tastera, kao što već imaju analogi ili trigeri na gamepadu.
To u teoriji bi rešilo problem vožnje i kretanja u igricama kada se igra preko tastature.

Nisam toliko sklon eksperimentisanju, pogotovo posle poslednjeg seta silent svičeva koji su me potpuno razočarali, tako ako je default svič dobar ne bi ni menjao.
Ono što me najviše kopka kod HE, jeste što sam negde pročitao da HE svič omogućava simulaciju analognog ponašanja tastera, kao što već imaju analogi ili trigeri na gamepadu.
To u teoriji bi rešilo problem vožnje i kretanja u igricama kada se igra preko tastature.
Da ali to jedino i isključivo zavisi da li igra podržava taj vid inputa. Mnoge ne.

Ljudi, da li neko zna gde mogu da se nabave samo par komada keycaps za Keychron K3?
Trebaju mi beli i to samo oni Windows keycaps?
Trenutno imam Mac keycaps, trebaju mi ALT i Windows key keycaps.
Mislio sam da sam ih sacuvao ali ne mogu da ih nadjem.
Probao Aliexpress ali bez uspeha (mozda sam glup i ne mogu da nadjem).

PS: U pitanju je verzija 2, non-backlight, ali to vrv nije bitno.
PS2: Eventualno i CTRL umesto Control.

Molim vas za preporuku switcheva za HyperX Alloy Origins Core, jer su počeli neki tasteri da brljave. Poenta što ne mogu da nađem koji su switchevi kompatibilni sa pcb, jer moraju da se leme. Plus zezancija s diodama, jer je RGB, da li je sa dva ili tri pina, pogubio sam se od guglanja, ali slabo. Da napomenem da su na njoj red silent linear. Hvala!

Molim vas za preporuku switcheva za HyperX Alloy Origins Core, jer su počeli neki tasteri da brljave. Poenta što ne mogu da nađem koji su switchevi kompatibilni sa pcb, jer moraju da se leme. Plus zezancija s diodama, jer je RGB, da li je sa dva ili tri pina, pogubio sam se od guglanja, ali slabo. Da napomenem da su na njoj red silent linear. Hvala!
Isti problem imam, mislim da moze cherry mx red, samo bez rgb-a, njihove switcheve ne mogu naci nigde modovane za alloy origins.

Poručih Mode SixtyFive, pa da vidimo dažbine 😅
Nego nisu imali stabove na lageru, koje preporučujete i odakle da nabavim?

TX AP, SW Knight V3 (ili V2)...

Ja sam moje naručio na DeltaKey Co. ili na Max Gaming, ali ima ih kod skoro svakog vendora (bar TX AP), čak i na Aliju.

jos jedan glas za TX AP, ja sam ih uzeo na maxgaming

Dajte neki predlog za solidnu mehanicku tastaturu, ovo su kriterijumi redom od najvaznijeg:
1)Da bude bezicna sa BT povezivanjem tj da moze da kontrolise vise uredjaja istovremena i da prelazak sa jedne masine na drugu bude brz jednostavan i intuitivan tipa pritiskom na taster ili neku kombinaciju (tipa CTRL+1/2/3 i sl)
2)Da ima numericki deo
3)Da bude sto tisa a da opet ima odgovarajuci fidbek na prstima
4)Da bude sto jeftinija, max recimo nekih 10k
5)Da ne zahteva neki spec softver da bi radila. Na privatnom kompu bi mogao da inastaliram neki softver da inicijalno podesim nesto ako treba (recimo neki makro) ali to je sve.

Jel trazim previse, mozda da ipak jurim membransku? Ne igram igrice, nisam bahat i ne zlostavljam uredjaje ali opet nemam ni mnogo vremena za podmazivanje, mazenje, lizanje i milovanje glupe elektronike... Pozeljno je da izgleda pristojno tj da nema mnogo gejming kiceraja. Takodje bilo bi super da u startu ima odgovarajuce tastere (tihe a taktilne ako takvi postoje) da ne moram dokupljujem i da se zezam sa time.

Stigli keycaps... boje su ok ali deluju kao kombinacija low profile i standard profile cap-ova. Nisam detaljno zagledao ali mislim da nemam ceo alfabet...

koji keycaps?

Nazad
Vrh Dno