Šta je novo?

Mehanicke Tastature

ja cu se nacekati za switcheve :)

Untitled.png

a i ne zurim

Cherry MX Nixie

Kad smo kod prekidača...HMX switch sa dubljim zvukom, punim hodom i veće težine? Najs.

meni su interesantni njihovi Macchiato

ali za sad long pole cream sodas i normalni mx blacks nixies, a hmx mozda in the future

Mislim da se ovi mogu nabaviti samo kod Unikeys i već su rasprodati...bla.

Nekoliko super jeftinih (oko 15-ak dolara) XDA profil keycapova:

https://www.aliexpress.com/item/1005006758303670.html
https://www.aliexpress.com/item/1005006170071715.html
https://www.aliexpress.com/item/1005006914025336.html
https://www.aliexpress.com/item/1005005732048287.html

I ovi Aifei doubleshot setovi u raznim bojama su trenutno prilično jeftini, 15$...setovi sa 121 komadom su stariji kalup, oni sa 114 bez numpad dela su noviji kalup:
https://www.aliexpress.com/item/1005006783939775.html

Ove cene će se veriovatno promeniti koliko sutra-prekosutra pa kome se dopadaju neka požuri...

Do osmog traje Choice Day.

Click and thock je u pravu, Greywood V4 baš udara po decibelima, ali mi se jaaaaako sviđa smoothness. Jako je fin osjećaj kucanja i u suštini ne postižem nikad maksimalni noise level jer nema potrebe lupati po prekidačima, a, kako bih objasnio, izuzetno je prijatan kvalitet zvuka bez obzira na decibele. Nisam neki typist, ali me ovo toliko tjera da poboljšam slijepo kucanje, bukvalno mi se više piše, smišljam šta bih još mogao da kucam. :D E da, nisam ništa modovao, stabs baš odskaču od switcheva, valjalo bi ih modovati, ali me i ne smara previše. Ostavio sam fabričku foliju i bušio je prije instalacije switcheva, i iskreno ne vidim šta bi mi značio tape mod or whatever. Možda ću negdje probati.

@Roy Fokker

monkeytype i udri. Ja u proseku svako vece 10ak min provedem kucajuci tamo nakon sto je stigla Lofree Flow iako ionako kucam po ceo dan lol. Evo, bas sam malopre zatvorio sajt i dosao malo na forum.

Da da, malo sam se igrao s tim ranije, treba vježbati.

Stigli su mi juče Gateron Quinn.
Htedoh da probam toliko hvaljene Gateron Baby Kangaroo pa sam čuo da su Quinn praktično isti samo što je drugi materijal kućišta (nylon) pa su malo tiši od BK koji važe za dosta bučne...

Blago sam razočaran, doduše. Težina je dobra, malo teži switch ali ne previše, ali me je razočarala grba. Počinje odmah ali je blago zaobljena i dosta "razvučena", završava se blizu bottom-outa...suprotno od oštre kako je reklamiraju i kakvu volim. Oseti se kad se taster pritiska sporo ali kad kucam brže ili normalno deluje kao teži linearni switch. Uopšte mi ne deluje kao oštra taktilnost a svi ovaj prekidač (i Baby Kangaroo koji je isti sem materijala) nazivaju takvim...bla.

Takođe, upstroke, povratni deo pritiska ima poveću grbu koja se jasno oseti dok se stem vraća gore i malo me nervira. Lepo se vidi i na force dijagramu, deo koji sam zaokružio.

Screenshot_20240605-235537_1.png

Sve u svemu, veoma popularan switch (ili verzija istog, BK) ali me nije oduševio. Nije ni jeftin. Verovatno ću ga prodati, uz Kailh Deep Sea Whale kojim takođe nisam bio oduševljen...
S druge strane, dopao mi se bottom-out, čist ali ne previše oštar i prekidač lepo zvuči. Daleko od toga da je loš switch, samo mi ne leži, to je sve.

Šta mi je još stiglo...

Akko CS Jelly Purple. Me gusta. Jeftini (kupljeni na Monsgeek sajtu), medium težina (56gf tactile force), fina i oštra grba koja počinje odmah, pun hod, standardni Akko clack zvuk...gro CS serije više ne može da se nađe sem poneki switch ponegde, drago mi je da sam ulovio ovaj.

Nakupovao sam se dok je trajala ova Choice Day akcija na Aliju, strašno...

Vertex V1 linearni switchevi
CIY Asura taktilni
Chosfox Voyager taktilni
4 keycap setova (uspeo sam da na'vatam jedan Keychron set koji mi se dopao, nisam ni znao da da imaju radnju na Aliju)
2x 4 platične kutije s poklopcima u koje navodno staje po 100-110 prekidača
Par kutija za keycapove, baš me zanima kako će se pokazati
Komplet pinceta i četkica za podmazivanje
Još jedan otvarač prekidača + skidač keycapova/ prekidača kombo

plus razne druge zezancije, nevezano za tastature...

Ovaj Aliexpress je zlo.

Ja napravio jednu tastaturu i uživam. :D Tačno vidim ako bih krenuo ne bi bilo kraja. Malo me razočarala Choice akcija, dosta mi se nudilo deals ali većina za tastature je bila "not available for your location".

Koliko vam traje dugo baterija na tim GMK67 na 2.4GHz i kako vam deluje odziv?
Treba mi neka jeftina sekundarna bezicna tastatura sa pristojnim odzivom i dobrom baterijom da mi ne postane "obaveza". Navukao sam se opet na WoW, a na ovoj 40% alice sto troshim trenutno nema teorije da se koristi za igranje.
65% bi mi mozda radila posao.
Idealno bi bilo 75% sa lepim odzivom i dobrom baterijom.
Alice varijante isto dolaze u obzir.
Idealno bi bilo ako bi mogao da bude dobar odziv sa AA/AAA baterijama, mada tako nesto nisam uspeo da nadjem.
Oblizujem se na ove nove Keychron Max varijante sto imaju 1000 Hz odziv na 2.GHz i navodno pristojnu bateriju.
Tvrde 200 i kusur sati na regularnim varijantama, a na low profile 100 i kusur.

Ne koristim wireless, sorry.

Mislim da sam negde video nečije merenje latencije, ako iskopam napisaću...

Thoccnology na Youtube mjeri latency za sve testirane tastature, evo za GMK67:

Prilozi

• Screenshot_20240608_161449_YouTube.jpg
    Screenshot_20240608_161449_YouTube.jpg
    414.5 KB · Pregleda: 28
E, to...nju sam mislio da proverim. Ima dobar kanal, inače...

U svakom slučaju, spora je...čal i wired...

Poslednja izmena:
Info, 29.06. je YugoMK meetup u Green Mill Family na Adi Ciganliji, (isto kao prošle godine). Ko želi da izloži neku tastaturu neka se prijavi, ko se prijavi do 15.06. dobija majicu od organizacije, prijava se radi preko Discord naloga na ovom linku.
Takodj ce biti takmičenje u brzom kucanju (link za prijavu), tombola i izbor za najlepšu tastaturu. Sponzori su EK water block, Cable mode, Premium Gaming, KeyGem, Eloquent... biće dosta nagrada.
Traje od 12h od 17h. Biće otvorene diskusije o svemu, razmena iskustava, druženje...
Više informacija na linku.

Ulaz je slobodan, dodjite da se družimo i ponesite tastature ;)

Koga interesuje može da vidi kako je bilo prošle godine na ovom linku.
Ako imate pitanja slobodno pišite u PM ili na YugoMk discord-u

malo je glup naslov, ali...

☝️Jako mi ide na živce taj fazon uklapanja svega i svačega u "Apple design language".

Ovdje mi je od svega interesantno da Keychron na Q seriji prodaje PBT double shot caps sa minimumom unutrašnjeg sloja plastike. Kapiram da je debljina spoljnjeg dovoljna.

☝️Jako mi ide na živce taj fazon uklapanja svega i svačega u "Apple design language".

Ovdje mi je od svega interesantno da Keychron na Q seriji prodaje PBT double shot caps sa minimumom unutrašnjeg sloja plastike. Kapiram da je debljina spoljnjeg dovoljna.

To je jeftinija varijanta koju Keychron stavlja na jeftinije tastature.
Imaju i dobre keycapove u KSA formatu ("Keychron SA") koji su bolje odrađeni i skuplji. Naručio sam jedan set sa Alija, raportiraću kad stignu...

Akko ima sličnu foru sa jeftinijim i skupljim keycapovima, njihovi Cherry nisu nešto ali su oni u ASA formatu dobro kotirani, ne baš jeftini i dolaze spakovani u dobre plastične kutije koje mogu da se kupe na Aliju...naručio sam jednu (plus još neke druge kutije za keycapove) da isprobam jer me nerviraju oni plastični trayevi u koje standardno pakuju keycapove...
https://en.akkogear.com/product/neon-full-keycap-set-157-key/
Neon-ASA2.jpg
Neon-ASA.jpg

Kad smo kod HE tastatura...

Dobro je primetio da je kod HE tastatura softver mnogo bitniji nego kod standardnih jer je glavni razlog da se uzme HE podešavanje aktivacije što se obavlja softverski. Ok, drugi razlog je to što su izuzetno glatki beskontaktni prekidači ali ne zvuče naročito dobro, koliko sam čuo...
Druga stvar, uopšte nije svejedno koji su HE prekidači u pitanju jer izlazi sve više njih i novije generacije su bolje.

Čak 7 načina da se montira PCB a i zvuče različito...plus onaj jako pismeni ball catch + magnetni konektor kombo za brzo i lako sklapanje. Raj za experimentisanje...

Koji svičevi idu na MARVO KG901? Crkla su nekoliko, pa da zamenim... Hvala.

Nazad
Vrh Dno