Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Ne treba ti nikakva posebna obuka, s par informacija možeš da sklopiš iz prve bez problema.

Da bi sklopio sam od barebone kita trebaće ti prekidači i keycapovi i alatka za skidanje istih...
Ako nemaš to onda uzmi gotovu.

Može da se iskopa poneka ok na Aliju za manje od 50€ sa shippingom, da nemaš carinske troškove (sem PDV-a), ali treba vrebati i čekati da stigne.
Kod nas imaš neke Royal Kludge za 7000 naviše ali su baš...meh. RK H81 je ok ali je 11k. Za 11500 naviše imaš Keychronove gotove (V1, recimo)...

U našim radnjama je mršavo, mahom krševi...možda bi više sreće imao na KP.

Ovaj Havit je hotswap (ne znam da li prima sve prekidače, doduše) i ima gaskete, ali nije wireless i ne znam kakva je unutra:
https://iponcomp.com/shop/product/havit-kb884l-rgb-us-english-white/2218042

Za 130e na Iponu ima Akko i Keychron tastatura ali sa ISO layoutima...

Na KP svi prodaju stvari s Alija za 10x cijenu. :D

Video sam, likovi prodaju barebone GMK tastature za duplu cenu i sklopljene za 150e lol, a da sam uzmeš i sastaviš koštalo bi te manje od 100...
35€ za GMK67, dobri switchevi 70 komada 15€ i imaš solidnih keycapova po 15-ak evra...za 70€ sastaviš finu tastaturicu.

Ovo su fantastični keycapovi za 16€, pogotovo setovi od 114 komada:
https://www.aliexpress.com/item/1005006783939775.html

Danas sam uzeo 110 komada finih CIY linearnih prekidača made by BSUN za 19e, 70 komada je 13€-14€:
https://www.aliexpress.com/item/1005006414113366.html

Za 30e si dobio i odlične prekidače i keycapove za GMK67.

Poslednja izmena:
Drugi pošiljalac, zvanična NyPhy radnja na Aliexpress, ima obraza da tastaturu od 160 dolara upakuje u najneugledniji tirkizni celofan i deklariše cenu od 10 dolara :D
Unutra iza debelog sloja bubble wrapa sakrivena Air 96 V2 u originalnom pakovanju...
Prošlo carinu bez zadržavanja, ukupna cena koštanja 120 dolara. Nekad se čoveku baš posreći sa carinom :)

Zadovoljan tastaturom? Već neko vreme merkam NyPhy, doduše Halo verziju, jer ne podnosim low profile tastaure.

Mene je GMK67 koštala tačno $72.05 kad se preračunaju i dodaju naše dažbine. Tik ispod $60 na Aliju. A još može i jeftinije, samo kad uhvatiš donje cijene.

Zadovoljan tastaturom? Već neko vreme merkam NyPhy, doduše Halo verziju, jer ne podnosim low profile tastaure.
Mislim da ne vrede tih para...konkurencija je prevelika.

Halo75 je 120$...za 122€ sa shippingom imaš na Deltakey Bridge75, mnogo bolja kupovina po meni:
https://deltakeyco.com/products/bridge75-keyboard-kit

Ako ti se ne plaća carina, možeš da pogledaš na Aliju ND75 za 130e sa shippingom i da se nadaš da će carinici nekako da je propuste samo s PDV-om ako prodavac hoće da stavi vrednost pošiljke ispod 50€, heh:
https://www.aliexpress.com/item/1005007014531080.html

Poslednja izmena:
Halo75 je 120$, a ja gađam 96icu koja je još više :ROFLMAO:

2 tastature na stolu, hoću da ih "trampim" za jednu koja će funkcionisati lepo i za posao i za igranje - brzo prebacivanje sa jedne konekcije (računara) na drugu/drugi. I da...hoću aluminijumsko kućište....i da je bela. Razer i Logi su basnoslovno skupi. Daleko je NyPhy od jeftinog, ali u poređenju sa pomenutim...

@ZeeGerman Ne znam što uopšte razmišljaš o Razeru i Logiju. :)

Možda i neku monsgeek da pogledaš.

Nema mnogo pristojnih full size ili 96% tastatura, pogotovo metalnih...
Što reče Dušan, možeš da pogledaš Monsgeek M5/M5W (mada, shipping mnogo diže cenu i mislim da ne vredi toliko) ili kod nas bazičnu Keychron V5 barebone za 8000 ili bolje i full varijante V5/V6 MAX za 16k.
Ili sa Alija super-mega-ultra budžet varijantu CIY Novice 100, heh. Ali sumnjam da bi ti bila po ukusu, pogotovo ako ti se ne moduje.

Ili od spolja neku više premium varijantu poput QK100:
https://www.qwertykeys.com/products/qk100

Ja za drugo ne znam :(

Listam temu, čitam o switchevima...ali realno nisam u materiji. Imam ovog Redragona već godinama i prezadovoljan (pre toga nikad na mehaničkoj tastaturi) i samo znam šta neću, a fakat ne znam dovoljno šta hoću.

Ovo deluje baaaaš dojajno, a nije (pre)skupo
1718838278527.png

@jurodivi HVALA, odoh da studiram

Monsgeek MG serija je bleh...M serija je daleko bolja ali i skuplja.
Generalno, sve zavisi koliko si spreman da potrošiš i čekaš.

Recimo, možeš da uzmeš ovaj barebone Keychron kod nas za 8000:
https://premiumgaming.rs/products/keychron-v5-qmk-via-mehanicka-tastatura-carbon-black-barebone-version
Odabereš set keycapova sa linka ispod, džabalesku ako požuriš, i daću ti link za neki dobar i jeftini switch sa Alija i sve će te koštati 100-tinak evra ili manje i imaš koliko-toliko ok osnovu, taj Keychron nije ništa posebno ali će poslužiti.
Ili ako ti se ne čeka roba sa Alija, kod iste firme imaš jeftine prekidače a za keycapove ćemo da se snađemo, možda ja imam neke...

7€ za ove setove, krađa dok traje:
https://www.aliexpress.com/item/1005006997598519.html

EDIT: RIP, keycapovi su se vratili na 11€...svejedno džabalesku.

Poslednja izmena:
Nema 2.4/BT - ne pije mi vodu za quick switch

@ZeeGerman

Gledao sam za Monsgeek M5W...metalna full size wireless (samo crna doduše).
Na Aliju je sulud shipping, ne znam zašto toliko, ič se ne isplati.
Na internacionalnom Monsgeek sajtu je 130$ + 30$ shipping FedExom, pa pretpostvljam da bi imao dodatzne troškove za špediciju, pored standardnog poreza i PDV-a.
Na EU Monsgeek sajtu izađe nekih 20-21000 sa shippingom ali ne znam kakav je shipping u pitanju...piše "standard shipping" od 4800 din. Ako je DHL u pitanju, opet su tu troškovi špedicije - potencijalno. Sve zavisi od carinika...najbolje da ih pitaš, ako te zanima.

Ako ti nije problem da odvojiš 16000, ja bih uzeo Keychron V6 MAX kod nas i završio posao:
https://premiumgaming.rs/products/k...-switch-rgb-hot-swap-gateron-jupiter-wireless

Plastična ali je gasket mount, ima pene i sve, wireless, VIA kompatibilna (trebalo bi), delovi mogu da se naruče online, može da se napravi da zvuči i kuca solidno...

DHL ide preko Poste, DHL Express ima posebnu firmu koja radi spediciju (i naplacuje dodatno pored carine i pdv)

upravo cekam keycaps sa Oblotzky, poslali su DHL dobije se i tracking number LE…DE, na carini su

Problem je što ne navode tačno čime šalju, na Monsgeek EU piše samo "standard shipping" ali ne i šta to podrazumeva...
Mada, navode da većina njihovih stvari dolazi iz Kine YANWEN-om ali od njih do krajnjeg korisnika ne znam.
Najbolje da im piše i pita, ako ga zanima ta varijanta...

uvek moze da im se posalje email i pita :)

Da, ali to je i dalje oko 180€ bez carine i PDV, što je previše za Monsgeek tastaturu...to je Neo80/Neo Ergo teritorija, bukvalno, toliko me je izašlo kad sam gledao Neo80 preorder na Deltakey. Nebo i zemlja što se kvaliteta tiče...

Uzeh juce Keychron K Pro red switcheve, prijatno sam iznenadjen koliko su tisi u odnosu na Cherry Red i Gateron Brown koje sam koristio do sada.

To su preimenovani Gateron G Pro prekidači...ali da, bolji su od starih Cherry i Gaterona.

Nisam još stigao da otpakujem, ne stižem od posla ovih dana da spavam kamo li šta drugo... zapravo moram da sredim životni prostor, da počistim malo, to ne stižem a ne želim novu tastaturu na prašnjav radni sto...
Uzeo sam ovu jer mi je:
1. Lepa na oko :)
2. Metalna, ne volim plastiku
3. Low profile mehaničku sam hteo da probam
4. Full keyboard, dosta mi više TKL i da nemam numpad
5. Veći izbori switcheva u odnosu na low profile konkurenciju
6. Wireless i ostalo

E sad, kažu da dosta bolje zvuči Lowfree, ali ona nije bila na popustu plus mi lepša NyPhy iako je Lofree elegantnija. Već duže vreme želim taj NyPhy look.
Ja baš i nisam neki keeb aficionado, meni najbolje kad je tiha, svira mi jel mushy ili nije, tocky il ne slabo mi bitno, neke druge stvari su mi bitne kod mehaničkih, sam osećaj kucanja, kvalitet izrade, da mogu da je opravim itd. Koliko znam V1 NyPhy se jako dobro kotirala u vreme kada je izašla a sada solidno bolji V2 model smrducka u odnosu na konkurente :) što je pokazatelj koliko brzo kvalitet tastatura u ovom cenovnom rangu skače svakih par meseci. Uskoro će same sebe da sklapaju i rasklapaju i podmazuju na 7 različitih načina i to sve za 120 evra.

Mada da sam hteo "normalnu" mehaničku ne verujem da bi gledao NyPhy, uzeo sam delom jer je low profile. Tako da možda gledaš neki drugi model koji nudi više. Mada full keeb modela baš i nema puno dobrih, sve ove TKL i one ćopave 60% bez F tastera...

Ova mi ostaje kući za daily driver, onaj kinez AL71 ide na posao jer je tiha ali faliće mi numpad pa moram i za to da se isprsim. Nije da neću nego ne mogu da uparim.

Halo75 je 120$, a ja gađam 96icu koja je još više

2 tastature na stolu, hoću da ih "trampim" za jednu koja će funkcionisati lepo i za posao i za igranje - brzo prebacivanje sa jedne konekcije (računara) na drugu/drugi. I da...hoću aluminijumsko kućište....i da je bela. Razer i Logi su basnoslovno skupi. Daleko je NyPhy od jeftinog, ali u poređenju sa pomenutim...
Jes malo off ali mene "bela" faza prošla skroz. Sve sam osim monitora doveo u belo u jednom momentu, sada samo dark grey i gun metal jurim uz drvene akcente tu i tamo. Belo mi nekako odbojno sada, kućišta, periferije, zvučnici a baš sam jedan period zagrizao. Zato sam uzeo gun metal boju tastature a ne beli model.

Poslednja izmena:
Kažem ti, to su dilovi koji iskoče na kratko i izgube se...nema je više ni kod mene u korpi. To je već 3. put da iskače po toj ceni ove nedelje...

Drugari, uzeo sam Keychron K8 Pro. Prilicno sam zadovoljan kakav je osecaj pri kucanju ali imam dve "zamerke"
  • ne vidim nikakvu korist od osvetljenja sa strane i mnogo vise bi mi znacilo da su keycaps "providni" u smislu da propustaju svetlost. Koliko bi kostali neki korektni keycaps koji su ovako prijatni na dodir ali ozvoljavaju da svetlost prodje kroz njih?
  • na MacOS, ne uspevam da namestim da mi se Fn tasteri ponasaju kao standardni Fn tasteri vec se ponasaju kao MacOS specijalni. Posto mi za development trebaju standardni Fn, poceo sam da trazim i nailazim da treba da remapiram dugmice koriseci neki Via software i neke lejere i cuda? Jel sam promasio nesto ili stvarno ne mogu da podesim da mi se Fn ponasaju standardno? Kada prebacim switch na Windows, tada se ponasaju ok, ali onda su mi option/command zamenjeni (sto bih mogao da remapiram ali mislim da nema smisla, cemu onda sluzi switch na samoj tastaturi??) Inace tastatura ne slusa podesavanja u MacOS sto se tice Fn keys, uvek je mapirana isto. Koristim je preko BT.

Svaka pomoc dobrodosla.

Ne moraš da čekaš Aliexpress, javi se imam ja novih plavih switch-eva pa ti pošaljem za dž ili preuzmeš lično ako si iz Beograda.

Sutra podižem tastere i da ih zamenim. Hvala još jednom.
Nego pitanje za iskusne - može li ova tastatura da se moduje na neki način? Vidim da je onaj momak sa YT ubacivao "izolaciju" od omota pakovanja (penušava). verovatno da utiša odjek propasti :)...

Nazad
Vrh Dno