Šta je novo?

Mehanicke Tastature

sve i da ima kod cice na buvljaku opet sumnjam da je jeftinije. plus treba da odes na buvljak. meni je lakse da narucim iz kine. stigne gajbi, a sigurno su bolje gumice.

E to je vec evropsko pitanje. Treba da se digne malo zadnjica, proseta do buvljaka i sem necega sto stvarno treba, kupi i proklete O-rings. Ne mora buvljak, ima ih u svakoj malo boljoj prodavnici vodoinstalaterske opreme. U svim debljinama i precnicima, silikonske, gumene. Napisah vec, punu saku za 100 dinara. Isto je to, sa kineskih sajtova ili od dede, ali svako ima pravo da raspolaze svojim novcem, makar ga i zafrljacio u samotnu pec. Eventualno moze sebe da laze da je kupio nesto zaebano kvalitetno

Poslednja izmena:
ponavljas puna saka za 100 dinara, ne znam da li time hoces da kazes kako je to skupo ili jeftino, posto je to svakako skuplje od kineza.

U pravu si. Jeftinije je 220 kom za 4$ nego 150 kom za 1$. A vrlo verovatno i kvalitetnije.

Poslednja izmena:
Onda ce biti da ne znam da brojim ili imam saku ko lopata za sneg. Kako god, ja sam dao jedno od resenja pa svako neka bira sta mu godi.

Jel postoji negde u Beogradu da se nadju custom keycaps za Cherry MX prekidace?

Ok, pretpostavio sam, al' bolje da pitam :) Hvala!

zna li neko kakvi su razer green ili orange prekidaci u odnosu na recimo cherry mx red?

planiram da uzmem Corsair K70 cherry red ali juce probah razer blackwidow chroma tournament edition i skroz mi se svidela. mala i kompaktna i bas deluje kvalitetno pa mozgam sta bi bio bolji izbor... cene su tu negde...

Ja sam imao orange.
Sada imam Corsair k70 red.
Brzo sam je prodao, pa ne mogu da potvrdim, ali, ljudi kazu, da ti svicevi, koje koristi razer, uopste nisu kvalitetni.

bas sam u nedoumici, necu imati prevelik sto za ovaj komp sto sklapam a ova razer mi se svidela jer je mala pa su i ruke blize dok se igra. K70 mi je svakako favorit i dalje... mozda gledam previse review-ova i komentara koji mi stvaraju vise problema nego koristi...

ako je jos neko probao razer mehanicke tastature neka napise koji info...

bas sam u nedoumici, necu imati prevelik sto za ovaj komp sto sklapam a ova razer mi se svidela jer je mala pa su i ruke blize dok se igra. K70 mi je svakako favorit i dalje... mozda gledam previse review-ova i komentara koji mi stvaraju vise problema nego koristi...

ako je jos neko probao razer mehanicke tastature neka napise koji info...

Ja sam koristio staru razer blackwidow sa cherry blue prekidačima, a sada Corsair k70 sa istim prekidačima i Corsair oduvava razerku.

Bolji mi je osećaj kucanja na k70, da i ne pominjem dizajn i kvalitet svih ostalih materijala, počevši od keycapsova.

Tu razerku sam inače uzeo polovnu po dobroj ceni, inače ne bih ni pomišljao da kupim novu razerku, pogotovo sada od kad su prešli na te kineske svičeve, koji mogu po meni biti samo gori, nikako bolji od Cherryjevih.

Imao sam i g710+ i IBM M i Cherry g80 sa black svičevima i još neke.

Od svih njih najviše mi se svidela ova k70 koju sad koristim i IBM M, čiji je osećaj kucanja neprevaziđen.

Jedini problem kod M-ke je što BS svičevi traže malo jači pritisak, pa su mi se umarali prsti, a nisam bio dovoljno strpljiv da čekam da se eventualno naviknem.

pa verujem ti skroz, zato sam se i zalepio za K70. kod ove razer me privlaci samo to sto je mala i kompaktna ali me jako odbijaju ovi kineski green prekidaci koji ne mogu nikako biti bolji od nemackih red switcheva. da postoji K70 u manjoj formi uzeo bih je odmah.

koliko dugo je ti imas? imas li bilo kakvih problema? videh da su se nekima vec izlizali tasteri, nekima otkazalo osvetljenje ili po neki taster... mada toga ima gotovo na svakoj kad krenem da citam...

Ja sam koristio staru razer blackwidow sa cherry blue prekidačima, a sada Corsair k70 sa istim prekidačima i Corsair oduvava razerku.

Bolji mi je osećaj kucanja na k70, da i ne pominjem dizajn i kvalitet svih ostalih materijala, počevši od keycapsova.

Tu razerku sam inače uzeo polovnu po dobroj ceni, inače ne bih ni pomišljao da kupim novu razerku, pogotovo sada od kad su prešli na te kineske svičeve, koji mogu po meni biti samo gori, nikako bolji od Cherryjevih.

Imao sam i g710+ i IBM M i Cherry g80 sa black svičevima i još neke.

Od svih njih najviše mi se svidela ova k70 koju sad koristim i IBM M, čiji je osećaj kucanja neprevaziđen.

Jedini problem kod M-ke je što BS svičevi traže malo jači pritisak, pa su mi se umarali prsti, a nisam bio dovoljno strpljiv da čekam da se eventualno naviknem.

Kazes da si koristio Cherry g80, molim te daj mi neke utiske o njoj........

Razlog za razer, danas je 50% popust na sve na sajtu..... :)

idite do gigatrona u uscu imate razer tastature. na tih nekoliko tastera koji su dozvoljeni za testiranje je otisao klik u tri lepe. vec sam pisao. tuga bozija...

pa verujem ti skroz, zato sam se i zalepio za K70. kod ove razer me privlaci samo to sto je mala i kompaktna ali me jako odbijaju ovi kineski green prekidaci koji ne mogu nikako biti bolji od nemackih red switcheva. da postoji K70 u manjoj formi uzeo bih je odmah.

koliko dugo je ti imas? imas li bilo kakvih problema? videh da su se nekima vec izlizali tasteri, nekima otkazalo osvetljenje ili po neki taster... mada toga ima gotovo na svakoj kad krenem da citam...

Pa imaš kod Cooler Mastera dosta kompaktnih tenkeyless tastatura sa cherry svičevima, verujem da su i one super, ali isto tako i da su bolje od razera.

Ybg, meni je neophodan numpad, inače bih sad žickao za nova touch tkl, pošto me baš svrbi da probam topre svičeve.

K70 imam možda nekih godinu dana, bem li ga i ništa se nije promenilo od tada, a baš je urnišem. Nisu se čak ni malo izlizali keycapsovi pa da na najkorišćenijim tasterima ima onih malo "sjajnijih" mrlja, tamo gde prsti najviše dodiruju tastere.

Jedino što mi smeta kod nje je to što pri najvećem osvetljenju baš probija svetlo ispod tastera, jer isti nisu uronjeni, ali to je već do dizajna i mislim da nije moglo drugačije.

Pri najmanjem nivou osvetljenja nema tih problema.

Druga stvar koja mi malo smeta je to što par tastera malo odzvanja prilikom jačeg bottoming-a, ali to je opet do samog sviča i to je bio slučaj maltene na svakoj mehaničkoj tastaturi. Razerka je tek odzvanjala.

Ali to je opet do samih svičeva i prisutno je u manjoj ili većoj meri na svakoj tastaturi, samo što verujem da manji broj ljudi to primećuje, a ja sam baš osetljiv.

Mislim da treba samo podmazati lepo svič i to je to, bar se nadam. Jedini problem je što ja nikako da se nakanim da to odradim.

Kazes da si koristio Cherry g80, molim te daj mi neke utiske o njoj........

Pa meni lično black svičevi ne odgovaraju, pošto volim više taktilne svičeve, ali sama tastatura je kao tenk, kao i većina mehaničkih tastatura pravljenih pre 20-30 i više godina.

To se tad pravilo da traje i kao što vidiš, ima još gomila tih Cherry i IBM tastatura koje šljakaju još uvek perfektno nakon 20 i kusur godina.

Sve u svemu, za one koje vole black svičeve, verujem da je kupovina G80 ili neke slične tastature iz tog doba za 3-4 ili 5 hiljada dindži (u zavisnosti od stanja i retkosti modela) dosta bolji izbor nego većina ovih novijih brendova, pogotovo razer, koji je gimmick za decu više nego ozbiljan brend, iako može da im se omane pa da izbace nešto kvalitetno, mada moje iskustvo govori drugačije.

Kad bi BS svič zahtevao samo malo manje sile za pritisak, IBM M model bi bio premija za mene. Kad tako nešto držiš u ruci, imaš utisak da bi pre odvalio parče zida nego nju kad bi je tresnuo od isti.

Rado bih kupio i neku Unicompovu tastaturu sa trekbolom, samo kada bih znao da ću se navići posle nekog vremena na BS svič. http://www.pckeyboard.com/page/product/UB404LA

Slobodno pitajte kolegu Led Zepellin-a, on ima mnogo više iskustva sa tim starijim modelima, obzirom da sam od njega većinu i nabavio. Moguće je da ima i neku na prodaju, čini mi se da sam video skoro u oglasima IBM M i možda baš G80.

cherry g80 se prodaje i dan danas, ne znam samo zasto je ljudima g80 asocijacija na tastaturu staru 30 godina?

Zato što sam ja imao jednu takvu tastaturu i na te starije verzije sam i mislio.

Teško da nova G80 tastatura može da se poredi sa starim G80 modelima starim par decenija, jer su se nekad Cherry tastature proizvodile u Nemačkoj.

Isto kao što IBM model M tastatura nije isto što i Unicomp model M, iako je Unicomp otkupio licencu od IBM-a (nakon što je Lexmarku istekao ugovor da ih proizvodi pod IBM imenom čini mi se) još odavno i od tada oni proizvode tastature sa BS svičevima.

Unicompove tastature su veoma dobre i voleo bih da mi jedna padne šaka, ali one nisu identičnog kvaliteta kao nekadašnje IBM tastature.

Ista priča i sa sadašnjim vs starim G80 tastaturama, teško da ove nove mogu da se porede ravnopravno sa starima.

Poslednja izmena:
nije mi samo jasno kako mozes da poredis situaciju sa ibm model m - unicomp (koji nije ibm) i cherry (koji jeste cherry)

svestan si toga da si lupio?

Poslednja izmena:
Ja uzeh K70 sa plavim svicevima. Fantasticna tastatura :) Drago mi je sto ima i strelice i numericki deo.

nije mi samo jasno kako mozes da poredis situaciju sa ibm model m - unicomp (koji nije ibm) i cherry (koji jeste cherry)

svestan si toga da si lupio?

Unicomp tastature se proizvode u Kentakiju, SAD. Proizvode ih ljudi od kojih je dobar deo radio za IBM i Lexmark isti posao, a tastature se prave uglavnom na istim tim mašinama.

Stare Cherry tastature su se proizvodile u Nemačkoj, a nove se proizvode u PRC.

Kad se sve sabere i oduzme, Unicomp je mnogo bliži kvalitetu starih IBM tastatura, nego što su nove PRC ili češke itd.Cherry tastature u odnosu na stare GER Cherry tastature.

I Unicomp gleda da uštedi gde može, pa to ipak nije 100 posto IBM kvalitet, ali Cherry se baš šteka.

Stari Cherry G80 modeli koristili su mahom double shot PBT keycapsove, dok ove nove koriste ABS sa laserskim printom, znaš li ti koja je to razlika u kvalitetu, ali i ceni?

Sve u svemu, stare Cherry G80 tastature nemaju skoro blage veze sa ovim novim modelima.

http://deskthority.net/review-f45/cherry-mx-board-3-0-g80-3000lsc-oh-my-god-t9442.html

Prouči malo materiju pa će ti stvari biti možda malo jasnije.

Ja uzeh K70 sa plavim svicevima. Fantasticna tastatura :) Drago mi je sto ima i strelice i numericki deo.

Super je tastatura, a i lako se čisti, jer tasteri nisu uronjeni.

Poslednja izmena:
Ja ovu cekam u martu da se pojavi i nju cu uzeti najvjerovatnije. Bice ista kao QuickFire XTi koju sam probao i odavno zaista nisam vidio/osjetio kvalitetniju tastaturu.

160111cmmasterkeyspro01.jpg

deOEPOj.jpg

be817b89e40d1f4d3785a8c49c475417.jpg

63ca2b83454d45137771ce875ff57262.jpg

71c67d1e9583c67b5972993d8b97a960.jpg

Mx brown. Prezadovoljan sam.

Poslednja izmena:
165 kod Madjara. Nisam imao mehanicku tastaturu od kraja 90ih :).

Nazad
Vrh Dno